FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

Vážený pane doktore, děkuji Vám za včasné…

Vážený pane doktore, děkuji Vám za včasné zodpovězení mého dotazu. Je tedy v pořádku, že neúčtuji drobný majetek na účet 022 ? Ve vnitropodnikové směrnici mám samozřejmě uveden postup evidence a účtování majetku. Rovněž při pořízení dlouhodobého hmotného majetku nejdříve účtuji pořízení přes účet 042. Při dalším dotazu nebudu psát stručně a rychle, ale budu dbát na úplnost textu. Máte můj velký obdiv za tolik zodpovězených dotazů. A jestli mi věnujete ještě chvíli času, zajímal by mě Váš názor: Minulý měsíc jsem se zúčastnila školení, jednalo se o školení investičního majetku v účetním programu, ve kterém pracuji. Pan inženýr, který prováděl školení nám při diskuzi ohledně evidence drobného hmotného majetku řekl, že majetek pořízený do 40 tis.Kč. může firma jednorázově odepsat do nákladů, pokud celková cena pořízení majetku v daném účetním roce nepřesáhne 3% ročního obratu firmy. Toto nepsané pravidlo dle jeho zkušeností uplatňují úředníci finančních úřadů při kontrolách. Pokud hodnota pořízení majetku přesáhne cca 3% obratu, měl by být drobný majetek, který přesáhl stanovenou výši obratu odepisován a podle mého názoru tento odepisovný majetek účtován přes účet 022. Děkuji za odpověd. S pozdravem pěkného dne Pochylá Miroslava Dotaz: ZE DNE 3.1.2004 Dobrý den, prosím Vás, účtuji správně v podvojném účetnictví pořízení drobného dlouh.hmotného majetku- cena nepřesahuje částku 40tis.Kč - při pořízení DDHM účtuji na účet 501/analyt.(jednorázově odepíši do nákl.) a dále vedu majetek v operativní evidenci. Je můj postup správný? Dále majetek nad 40tis.Kč účtuji na účet 022/analyt. a uplatňuji účetní a daňové odpisy. Má otázka se týká hlavně drobného majetku.Moc děkuji za odpověď. Odpověď: Postup je správný, pokud to takto máte uvedeno ve vnitropodnikové směrnici. Já osoběn upřednostˇ%nuji časové rozlišení pořízení DDHM do nákladů a to po poloviční dobu než bych odepisoval tento majetek, pokud by byl kvalifikován jako DHM, tzn. např. PC se odepisuje 4 roky, já bych jej do nákladů časově rozlišil na 2 roky. U DHM je Váš postup správný, jen je třeba pořízení účtovat přes účet 042/321 a dále zařadit do užídání 022/042. Odpověděl: Dytrich Petr, JUDr.

Dobrý den, je možné "daňový odpočet na manželku"…

Dobrý den, je možné "daňový odpočet na manželku" použít za celý uplynulý rok, ve kterém došlo ke sňatku (žijeme ve společné domácnosti + dvě naše děti) nebo jen alikvotní část - ke sňatku došlo až koncem roku 2004. Děkuji za odpověď.

dobry den, chtel poradit v otazce na ktere se…

dobry den, chtel poradit v otazce na ktere se nemuzu shodnout s urcitou osobou. je mi 22 let a studuji ns vysoke skole. tu a tam mam moznost poridit motocykl ci autobil za cenu ktera je nizzsi nez obecna nabidka trhu. dany typ koupim a po te prodam se ziskem. nechci vsak platit za vydelek a proto pri podpisu smlouvy se zakaznikem uvadim castku nizsi nez kerou sem uvedl pri koupi. tzn ze vuz koupim za cenu 200tis a pak prodam za 185tis. jedna se ,mi o to zda li se doupostim nejakeho poruseni zakona spise o to jestli jsem napadnutelny financne za to ze jsem na vozidle prodelal. popr. jakym zpusobem se chranit. Vozidla byla psana na moje jmeno, je tedy jeste ucinejsi obrana neuvadet mou osobu jako majitele? Osoba se kterou sem totiz ve sporu mi tvrdi ze musim odvest dan z trzby nebo tak neco, zbytek lidi tvrdi co ja ze je to nesmysl, protoze jsem nic nevydelal. dekuji za odpoved dekuji.

dobrý den,s kolegyní řešíme problém se zákonem o…

dobrý den,s kolegyní řešíme problém se zákonem o DPH a bytovou výstavbu. Ze zákona mi vyplynulo, že na dřevěné dveře a okna lze pokaždé použít sníženou sazbu, protože se bude vždy jednat o modernizaci, reknostrukci,.... Stačí v případě použití snížené sazby prohlášení kupujícího jako důkaz pro FÚ.

Dobrý den Jsem OSVČ, začal jsem v roce 2004…

Dobrý den Jsem OSVČ, začal jsem v roce 2004 studovat soukromou školu, zajímá mě zda toto školné je uznatelné jako daňový výdaj. Děkuji

Dobry den, mate pravdu, odpocet dane za krevni…

Dobry den, mate pravdu, odpocet dane za krevni plazmu v zakone nikde neni, asi proto ovnou vydavaji potvrzeni, ze byla darovana krev. :-) Dotaz1: Za jeden odber je 2000 Kc, plati stale maximalne vsak 8000 Kc/rok, tak jak to platilo v predeslych letech a nebo se muze uplatnit vice nez 4 odbery rocne ( v mem pripade az 10 odberu)? Dotaz2: Rijen-prosinec 2004 jsem mel brigadu a podepsal jsem ruzovy formular, tedy vyplata se mne danila az od castky 3170 Kc. Navic jeste v lednu 2004 jsem mel take brigadu a tam jsem nic nepodepisoval, danila se cela vyplata. Pri vyplnovani dan. priznani za rok 2004, mam uvest nezdan. castku 38040 (12*3170) a nebo nizsi o ty 3 mesice, kdy jsem jiz narok na nezd. castku uplatnil?

Syn byl evidován na úřadu práce od 1.4.2004 do 24…

Syn byl evidován na úřadu práce od 1.4.2004 do 24.9.2004. Začal studovat vysokou školu, je řádně zapsán a má potvrzení na školní rok 2004 -2005. Mohu si na něho uplatnit odpočitatelnou položku za říjen až prosinec, nebo i za září 2004 ?

Dobrý den, chtěla bych se zeptat jak je to s…

Dobrý den, chtěla bych se zeptat jak je to s DPH, u nově pořizeného automobilu je-li vlastník plátcem DPH u finančního leasingu? A v případě, že vlastník není plátcem DPH? A kdo může odečíst DPH z marže, nebo za služby poskytnuté pronajímatelem? Vedené v daňové evidenci.

Práve si zariaďujem hypotečný úver. Moja otázka…

Práve si zariaďujem hypotečný úver. Moja otázka sa týka odpisu úrokov z tohoto úveru z daní. Podľa mojich informácií si úroky možem odpisovať z daní iba v prípade, že mám v byte, na ktorý je hypotečný úver určený, trvalé bydlisko. Tento byt však zamýšľam kúpiť pre dieťa, ktoré ešte nie je dospelé a býva so mnou. Je nejaká šanca, ako by som si úroky z hypotéky na takýto byt mohol odpisovať z daní? Ďakujem. Lukáč

Dobrý den, chtěl bych Vás poprosit o řešení…

Dobrý den, chtěl bych Vás poprosit o řešení problému. Moje matka pracuje jako lékařka a ve svém domě provozuje ordinaci. Začli jsme rekonstrukci celého domu svépomocí. Teď se vybavila hypotéka s tím že musí probíhat platba na fakturu stavební firmě. Myslíte že by bylo bez problémů si jako syn udělat živnostenský list na nákup/prodej a dokončovací stavební práce a fakturovat jí provedenou práci a materiál? Živnostenský list by samozřejmě nebyl jenom jednoúčelově na tuto akci ale hodlám podnikat dál. Vím že mezi manželi by byl problém ve fakturaci, ale takhle snad ne. A bance by to snad taky nemělo vadit. Děkuji za odpověď. S pozdravem

1.Kolik % z DPH jde do pokladny EU? 2.Jak je…

1.Kolik % z DPH jde do pokladny EU? 2.Jak je financována EU? Děkuji,jsem studentkou a na tyto otázky nemohu najít odpověď.

Dobrý den, prosím o odpověď na následující otázku…

Dobrý den, prosím o odpověď na následující otázku. Já i manžel máme každý úvěr ze stavebního spoření (smlouva již za existence manželství), ze kterého jsme financovali společný dům (ve společném jmění). Je možné, aby úroky z obou úvěrů uplatnil jako odčitatelnou položku pouze jeden z nás z obou úvěrových smluv nebo musíme každý ze své úvěrové smlouvy (jde o společné jmění). Děkuji a jsem s pozdravem,

Dobry den, rad bych se zeptal, o jakou castku…

Dobry den, rad bych se zeptal, o jakou castku mohu snizit danovy zaklad v pripade darovani krevni plazmy (chodim cca 10x rocne) a do jake celkove vyse. Nasel jsem pouze informaci ohledne krve. Dekuji vam za odpoved.

Dobrý den. Podnikám, výdaje si uplatňuji jako 25%…

Dobrý den. Podnikám, výdaje si uplatňuji jako 25% z příjmů. Vím, že zaplacené zálohy+doplatky zdrav. a soc. pojištění si lze v daňovém přiznání ve výdajích připočítat k paušálním výdajům. Jak je to ale u zdravotního a sociální pojištění? Mohu si dát zaplacené zálohy a doplatky na zdrav.+soc. pojištění také do výdajů (kromě výdajů tvořených 25% z příjmů)? Děkuji předem za odpověď.

Dobrý den,jsem OSVČ,nakupuji zboží ve…

Dobrý den,jsem OSVČ,nakupuji zboží ve velkoobchodě,prodávám v celé ČR,používám vlastní auto,vedu si knihu jízd a cestovní náhrady odečítám od základu daně.Někdy jsem mimo své bydliště i několik dní.Chtěl bych vědět,zda si mohu odepsat ze základu daně i stravné a pokud ano,jakou evidenci je nutno k tomuto účelu vést. Děkuji za odpověd.

Od ledna 2005 zaměstnáváme Slováka (trvalé…

Od ledna 2005 zaměstnáváme Slováka (trvalé bydliště na Slovensku, zde má přechodný pobyt), pracuje na hlavní pracovní poměr. Jaké nezdanitelné částky, co se týká daně z příjmů, může uplatnit? Děkuji za odpověď.

Dobrý den. Otec - důchodce má uzavřenou hypotéku,…

Dobrý den. Otec - důchodce má uzavřenou hypotéku, kde je veden jako dlužník. Já s manželem jsme spoludlužníci, kteří za něho hypotéku platí. Mohu jako spoludlužník uplatnit splácení hypotéky při odečtu z daní? Děkuji za odpověď.

Dobrý den, jsem OSVČ předmět podnikání je revizní…

Dobrý den, jsem OSVČ předmět podnikání je revizní a montážní činnost v oboru elektro. Mám dva syny vyučené v oboru a pomáhají mi jako spolupracující osoby. Jsem plátcem DPH a účtuji v daňové evidenci. Chci se zeptat zdali není nějaký výhodnější způsob podnikání, např. samostatné živnostenské listy synů, založení s.r.o. ...... děkuji

Dobrý den, mam dva dotazy: 1)pokud bych začal…

Dobrý den, mam dva dotazy: 1)pokud bych začal spolupracovat s mami (plátce DPH) jako spolupracující osobou - stavam se i ja (OSVC) automaticky platcem dane? 2) V dan.priznani za rok 2005 (rok uvadim spravne) - za jake predchozi nejzazsi zdanovaci obdobi mohu uplatnit danovou ztratu.1998? Dekuji.

Chtel bych vedet, jestli pri vyrovnani dedictvi…

Chtel bych vedet, jestli pri vyrovnani dedictvi urcene soudem , ktere do soudem stanovene doby nebylo splneno se plati poplatek zprodleni. Zda ano v jake castce? Rovnez mne zajima zda pri vyrovnani financni castky urcene soudem, lze s teto castky odecist postovne. Dekuji.