FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

služby mimo EU

Jak bude fakturovat český plátce DPH stav.a montážní práce na objektu pro firmu se sídlem v Male na Maledivách / l.daň/, jak budou fakturovat naši subdodavatelé faktury za dodávky materiálu a služeb pro naši firmu? Všichni plátci DPH. Jak se z pohledu DPH řeší zálohové faktury pro firmu v Male i subdodavatelské pro pro naši firmu? Moc Vám děkuji za odpověď.

fotovoltaika

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat ohledně fotovoltaické elektrárny na rodinném domku. Elekroměr bude pro fyzickou osobu. Tatáž osoba je i OSVČ - fyzická osoba - plátce DPH (má jiný předmět podnikání), může si odečíst DPH z pořizovací ceny? A z celé nebo z části, případně jaký poměr? A jak je to s odpisy hmotného majetku? Jedna odpisová skupina (jaká - kolik let se odpisuje) nebo rozdělení do více skupin (co a jakých). Předem moc děkuji za informace a jsem s pozdravem.

danění příjmů

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, pokud jsem ukončila hlavní pracovní poměr(tím pádem se mi neodvádí daň ani sociální ani zdravotní pojištění) a nyni dělám jen práci brigádně, jak v ČR tak jezdím na dva měsíce do zahraničí. Nemám žádnou smlouvu a neplatim daně. Budu mít nějakou pokudu nebo co proto musím udělat, abych měla vše v pořádku? Daně neplatím cca 4 měsíce. Tak mám strach. Stejně tak zdravontí a sociální pojištění. Děkuji předem za odpověď

registrační pokladna

Dobrý deň, Prosíme Vás o usmernenie v právnej oblasti slovenského predávajúceho / neregistrovaný v ČR/ pri predaji v hotovosti na území Českej republiky. Naša spoločnosť ( slovenský daňový subjekt - s.r.o., platiteľ DPH), by chcela predávať tovar na území Českej republiky na príležitostných jarmokoch usporiadaných v českých mestách ; ide o predaj slovenského tovaru ( keramiky , mletej papriky, korenín a pod.)na území Českej republiky a úhradu za tovar v hotovosti. Spoločnosť má slovenským daňovým úradom zaregistrovanú certifikovanú elektronickú registračnú pokladnicu fiškálnou pamäťou, ktorú používa pri predaji tovaru v hotovosti na Slovensku. Preštudovali sme "Zákon o registračních pokladnách ", ale nie sú nám jasné naše povinnosti. Prosíme Vás o radu, aké kroky musíme urobiť na českom finančnom úrade, aby sme postupovali správne a neporušili platné právne predpisy v Českej republike pri predaji tovaru v hotovosti. Ďaukejeme. Alica Lelkesová

podnikání a daně

Dobrý den, jsem čerstvě plnoletá studentka, vyrábím šperky a ráda bych si založila jakýsi e-shop (pouze na blog.cz), kde bych je prodávala. Mnoho kamarádek takto své výrobky prodává a nic jako daňové přiznání nebo tak podobně nikdy neřešily. Já se ovšem obávám, že je to zřejmě chyba, nebo ne? Já bych zřejmě více, jak 20 000 za rok nevydělala, ale vím o holkách, kdy nad tuto čásku pravděpodobně dosahují a neřeší to...Jak bych měla postupovat a jsou tyto blogové e-shopy v pořádku? Děkuji za posouzení mého individuálního příkladu a omlouvám se za nevědomost, ve škole jsem při občance bohužel nikdy nedávala pozor :)

zrušení registrace plátce

Dobrý den,chtěla bych vědět za jakých podmínek se z plátce DPH může stát neplátce DPH.Jedná se mi konkrétně o pdnikatele v autodopravě, je to fyzická osoba, která už déle jak 3 roky nemá roční obrat vyšší než 500.000,- kč.Zdanitelná plnění má pouze v tuzemsku. Děkuji za odpověď. Libuše Joglová , Rakovník

daňová povinnost

Dobrý den, v listopadu 2012 jsme jako firma plátci DPH pořídili osobní automobil od neplátce (tudíž nebyl uplatněn odpočet). Nyní v srpnu jsme jej prodali, podléhá tento prodej DPH?..v případě, že ano, budeme vycházet z prodejní ceny, nebo je třeba ještě udělat nějaký znalecký posudek? Děkuji za odpověď.

prodej auta

Dobrý den, jsem podnikatel FO. V roce 2005 jsem zakoupil osobní auto. V té době se neuplatňovalo DPH. Auto chci prodat jiné FO. Je nutné fakturovat s DPH? Nebo je toto osvobozeno? Děkuji za odpověď E.

pořízení zboží z EU

Dobrý večer, s.r.o., plátce DPH, obdržela fakturu ze Slovenska na kancelářské potřeby s 20%DPH - může si tuto DPH odečíst? Případně na jakém řádku v přiznání DPH se toto uvádí. Dodavatel má slovenské VAT. Děkuji za odpověď

náhrada škody

Dobrý večer, s.r.o. byla vytopena kancelář, má fakturu za úklid na 7500 Kč. Stejnou částku obdržela od pojišťovny. Můžete mi poradit se zaúčtováním? Děkuji Veverková

časové rozlišení nákladů

Dobrý den, mám dotaz - pokud si vytvořím dohadnou položku (389) a v následujícím období je přečerpána - můžu to co je navíc dát do daňově uznatelných nákladů? A ještě jeden dotaz - v s.r.o. v roce 2012 přišlo doúčtování služeb z nájemného za roky 2009+2010, na to už dohadná položka samozřejmě vytvořena není - jak to zaúčtovat? Moc děkuji za odpověď Veverková

účtování nákladů

Dobry den chtela bych se zeptat mame podvojne ucetnictvi jsme neziskova organizace.potrebuji zauctovat Tabor a nevim jestli to mam dobre.vstupne na zamek jsem dala na ucet 518,jizdne/autobus,vlak/ na ucet 512,a obed na 501.Jeste mam jeden dotaz pokud uctuji na zaklade vypisu z Bezneho uctu pouziji na zauctovani datum z jednotlivych polozek nebo datum ke kteremu byl vypis vystaven.dekuji moc za odpoved Varekova

nulové plnění

Dobrý den, chci se zeptat, jak nejlépe v účetnctví neziskové organizace (občanského sdružení) vykázat, že nám byla služba (pronájem, fotografické služby aj.) poskytnuta zadarmo. tj aby zůstal vykázaný náklad na onu službu (aby se nesnižoval podíl naší organizace kvůli grantovým podmínkám spoluúčasti) a stejná částka se tak obejvila i v přijmech - existuje například něco jako "Dar na službu v určité hodnotě"? Děkuji

společník a jednatel

Dobrý den. V naší s.r.o. došlo ke změně.Byli 2 jednatelé a zaroveň i byli společníci. Nyní jsou 2. jednatelé a 1 společník. V čem je rozdíl oproti minulému stavu pro mě jako pro účetní? Jaké hlavní rozdíly jsou mezi jednatelem a společníkem? Děkuji za odpověď.

půjčka

Dobrý den. Jsem jednatelem společnosti s.r.o. a můj dobrý kamarád (nepodnikající FO) mojí společnosti půjčuje na základě Smlouvy o půjčce určitý finanční obnos na financování stroje. Ten společnost po roce chce vrátit formou splátky půjčky. Ale bez úroků. Kamarád úrok nechce. Je to však možné z hlediska účtování v s.r.o.? Mohu účtovat o bezúčročné půjčce? Nebude mě při případné kontrole FÚ nějak postihovat za to, že smlouva byla bezúčročná? Děkuji za odpověď.

zahájení podnikání

Dobrý den, začal jsem prodávat na aukru různé mp3 přehrávače s tím, že mi lidé zaplatí a zásilka přijde přímo k nim domů a tudíž nejde vůbec přezemě, ale funguji rekl bych jako zprostredkovatel. Není to můj hlavní výdělek, vydělám si tím maximálně pár stovek měsíčně navíc, ale zjistil jsem, že asi i tak bych si na to měl založit živnost a platit daně. Je to tak? Co všechno k tomu budu potřebovat a co všechno musím pak platit? Vydělám si skutečně jen pár stovek a platit třeba sociální nebo zdravotní už by se mi vážně nevyplatilo. A jeste se chci zeptat, dan bych platil z rozdilu mezi kupni a prodejni cenou, kupni je napriklad 100kc prodejni 150kc a dan by se tedy pocitala z 50kc nebo z celych 150kc? Dekuji

podnikání a daně

Dobrý den. Přemýšlím o začátku podnikání.Jednalo by se o volnou živnost typu Poskytování prodeje a služeb(snad jsem to nespletla).Předpokládaný výdělek pouze cca 4000 měsíčně.Jednalo by se totiž o přivýdělek k hlavnímu prac.poměru(pozice zaměstnence).Je to možné?A musím tedy odvádět další zdravotní a sociální pojištění...?Co všechno mohu zahrnout do odpoč.výdajů?A také-mohu mít adresu podnikání tu,kde bydlím,ale není mým trvalým bydlištěm v OP?A jak se k tomu váže místo finančního úřadu? Děkuji.Tereza

prodej obchodního podílu

Dobrý den, před nedávném jsem prodal 25% podíl ve společnosti s.r.o. . Ve společnosti jsem by pouze spolumajitelem, tzn. nepracoval jsem jako OSVČ a také jsem nebyl ve společnosti zaměstnán. Chtěl bych se zeptat, zda-li jsem povinen odvést nějakou daň s prodeje podílu v s.r.o.? Ve smlouvě o prodeji podílů stojí, že částku za kterou jsem podíl prodal, je mi kupující povinen uhradit do 22.8.2013, což znamená, že peníze za prodej v současné době ještě nemám. Z toho vyplývá můj další dotaz, zda případnou daň musím odvést až když budu mít peníze od kupujícího na svém kontě? O jakou daň se jedná a jaká je její výše? Jak mám postupovat? Mockrát děkují za informaci a ochotu. S pozdravem Taška

příjem ze zahraničí

Jak zdanit příjem z Nizozemí u zaměstnance, který v Nizozemí pracoval déle než 183 dní v roce 2011 jako zaměstnanec vnitrozemské plavby. V ČR má bydliště, ale neměl zde žádný příjem. Mzdu danil v Nizozemí a rovněž zde platil zdrav. a sociál. pojištění.Děkuji. profra@seznam.cz

daňová povinnost

Dobrý den, v únoru 2012 jsme se sestrou zdědily byt, ve kterém žil tatínek 30 let a před 10 lety si ho odkoupil (družstvo). Nyní ho chceme prodat, kdy každá z nás dostane 1/2 kupní ceny. Víme, že dědickou daň nemusíme platit, daň z převodu nemovitosti musíme každá zaplatit 3% z kupní ceny a podat přiznání na příslušný FÚ (je nutný ještě soudní odhad nebo stačí kupní smlouva?). Co ale teď řešíme je, zda musíme ještě platit daň z příjmu z kupní ceny, kolik, příp. jak snížit tento odvod. Sestra je zaměstnaná a já jsem spolupracující osoba u manžela. Děkuji za odpověď