FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Dobry den, Jsem duchodce 70 roku stary.Jsem cesky obcan a travim 6 mesicu u sveho bratra v CR a 6 mesicu v Australii .Nemam na uzemi CR zadny prijem a ani nepobiram zadny duchod.Jiji s meho australskeho starobniho duchodu a z uroku ktery cini AUD $3000 za rok.Otazka je zdali muj australsky urok ktery je z meho duchodoveho konta v Australii podleha k zdaneni v CR ? Regards E Tesar
Dobrý den, ještě jsem se chtěla zeptat jak je to s podáním přiznání a placení daně FO, jestli že se na ŽL podnikalo od 1.1.04 do 30.11.04 a prosinec je na pracovním úřadě. a ještě má částečnou invaliditu. Děkuji Francová
Dobrý den, známý mi říkal, že v součastné době platí, že prvních 10 dní proplácí zaměstnavatel nemocenskou svým zaměstnancům, přičemž odvody pojištění se nezměnily. Chystáme se založit s.r.o. a toto je pro nás závažná informace. Nikde ale nemohu najít informace takového druhu, a tak nevím, jak to ve skutečnosti je.
Dobrý den, ráda bych se informovala o Daňovém přiznání daně z příjmů. Jsem studentka, proto se domnívám, že vyplňuji přiznání typu A. Můj dotaz směřuje k otázce, zda je nutné přiložit k tomuto přiznání také potvrzení o studiu (z minulého roku 2004) nebo např. Dohodu o provedení práce. Děkuji Vám
Dobry den, rada bych se dovedela vice o placeni povinneho zdrav/soc/duch pojisteni. Do konce roku 2002 jsem trvale pracovala (jako zamestnanec) i zila v CR, tj i odvadla dane a vsechna povinna pojisteni. V roce 2003 a 2004 jsem pracovala na Slovensku (zamestnanec, jedine zamestnani) kde zamestnavatel za mne odvadel dane i pojisteni, a na ceskem financnim urade jsem oznamila ze odvadim dane v SR. Nicmene mam porad trvaly pobyt v CR a tudiz jsem sama platila minimalni povinnou castku zdravotniho pojisteni i v CR abych mohla vyuzivat lekare na sve klinice. Neplatila jsem vsak jiz socialni ani duchodove pojisteni v CR. Dotaz A: je to problem? vyplyvala z trvaleho bydliste pro mne povinnost prispivat do soc/duch fondu i kdyz jsem neodvadela dane v CR? Od 1.1.2005 jsem nastoupila do zamestnani ve Velke Britanii, kde jsem se stala i 'residentem' a kde mam zajisteno soukrome zdravotni i duchodove schema. Chtela bych v nejblizsi dobe zrusit svuj trvaly pobyt v CR i prestat platit zdravotni pojisteni. Dotaz B: Co se stane s mym duchodem v CR (ve vztahu k obdobi kdy jsem v CR trvale zila i pracovala)? Je potreba se oficialne 'odhlasit' v nejake socialni/duchodove instituci? Dekuji.
Podnikám v pohostinství, podle nového zákona po přesáhnutí ročního obratu 1000 000, jsem povinene se zar.jako plátce DPH. Nevím, zda se do obratu počítají i příjmy z hracích automatů či nikoli.Po několika tel.mi na finančním úřadě na tuto otázku odpovědělo 5 lidí s různými závěry. Je mi jasné, že to jako přímy přiznávám, ale do obratu?
Jsem vlastníkem bytů, které pronajímám. V současné době nemám jasno /nebo se spíše neorientuju/ podle jakého zákona nebo vyhlášky mohu zvýšit a vypočítat nové nájemné. Tyto byty vlastním krátce a nájemníci platí zatím stejné nájemné jako původnímu majiteli.
Dobrý den. Jsem majitelem akcií zakoupených prostřednictvím brookera na trzích v USA. Musím zdanit případné dividendy u nás nebo je zdaní přímo eminent v USA.
Dobrý den, nedopatřením jsem nezaplatil zálohu na silniční daň za první a druhé čtvrtletí. Jak si mohu vypočítat penále (zřejmě nějaká promile z dlužné částky za každý den), abych nyní zaplatil celou sumu včetně dosavadního penále bez nutnosti čekat na výměr penále od finančního úřadu? Nikde nemohu výpočet penále nalézt. Děkuji.
Dobrý den, omlouvám se asi za hloupý dotaz, ale podnikám prvním rokem a nemám žádné ekonomické vzdělání. Jak se určí základ daně ve vztahu příjmy, výdaje, pojištění (sociální, zdravotní). děkuji T.F.
Dobry den. Mam prilezitost levne koupit byt od cloveka, ktery ho ma v osobnim vlastnictvi. Tento byt je v dezolatnim stavu a mym planem je ho zrekonstruovat a hned potom prodat. Poradte mi, prosim, ktera varianta je pro me vyhodnejsi: a) byt koupit, zahrnout ho do obchodniho jmeni (mam ZL na poskytovani SW - bylo by to v tomto pripade vubec mozne?), zrekonstruovat a potom z obch. jmeni vyradit prodejem b) zridit si k tomu urcenou zivnost - zrejme"realitni cinnost"?, byt koupit, zrekonstruovat a potom prodat (bylo by nutne zahrnovat ho do obch. jmeni?) c) byt koupit jako fyzicka osoba a po rekonstrukci prodat s tim, ze pri vypoctu zakladu dane z prijmu dolozim krome nakladu na porizeni bytu take vydaje nutne na jeho rekonstrukci. Predem dekuji za odpoved.
Dobrý den, vlastním jako jediný společník (déle než 5let) společnost s ručením omezeným, která nyní téměř nevyvíjí žádnou činnost. V majetku společnosti tak zůstala v podstatě pouze nemovitost, která je se ziskem pronajímána. Společnost je zisková a reálná cena nemovitosti je podstatně vyšší než cena účetní. Většina zisku se kumuluje na účtu nerozdělený zisk. Prosím o radu, zda existuje nějaký způsob jak vyvést nemovitost z majetku firmu bez poměrně drastických daní (z příjmu práv.osob 26% a poté 15% srážkové daně.)) v prípadě klasického prodeje nemovisti za cenu obvyklou. Byl by možný převod jmění na společníka? Přijde mi totiž poněkud zvláštní, když v případě prodeje obchodního podílu je tento příjem osvobozen a v případě likvidace společnosti skoro polovinu tohoto příjmu bych odvedl státu. Děkuji za odpověď Košek
Mockrát děkuji za Vaší odpověď na můj minulý dotaz.Ještě bych potřebovala vědět:když budu mít zaměstnance na zkrácený úvazek-4 hod. denně,vztahuje se na něho min.mzda?Jaké jsou potom odvody na F.Ú.OSSZ,ZP?Děkuji
Pokud stavební parcelu zakoupenou před rokem za 50.000,-Kč dnes prodám za 800.000,-Kč a tyto prostředky použiji na koupi rodinného domu - zaplatím daň z příjmu ze 750.000,-Kč nebo je mám jako výdaj ? Děkuji za odpověď
Dobrý den pane doktore. Chci prodávat cigarety, ale za nižší cenu než je na kolku. Je toto přípustné? Jaké povinnosti z toho pro mne plynou? Budu zdaňovat prodejní cenu cigaret skutečnou a nebo tu, která je uvedena na kolku? Jsou s prodejem cigaret spojeny ještě nějaké jiné povinnosti? Děkuji!
Dobrý den, jsem studentka denního studia na vysoké škole a chtěla bych se zeptat, jak je to s vracením zálohy na daň z příjmů. Pracuji od června pouze u jednoho zaměstnavatele na dohodu o pracovní činnosti a zajímalo by mě zda mám nárok na nějaké vrácení z toho, co mi zaměstnavatel strhává z platu. Děkuji, Barbora
Dobrý den, v 06/2004 jsme koupili byt do OV, na který čerpáme překl. úvěr ze stavebního spoření. Do té doby jsme bydleli v jiném bytě, ale v družstevním, na nějž také čerpáme úvěry ze stavebního spoření (ale oba budou do konce rl. 2004 doplaceny). Dotaz: Mohu uplatnit odpočet úroků ze st. spoření ze všech úvěrů? Původní dr. byt jsme trvale užívali do 07/2004, nový byt v OV trvale užíváme od 07/2004. Podle mě ano, neboť je v obou případech dle zákona o DP par. 15 odst. 11 splněna podmínka o trvalém užívání bytu, jde ale o velké slovíčkaření. U bytu v OV to je jednoznačné, ale u bytu družstevního se uvádí, že cituji může být základ daně snížen za zd. období, kdy byt užíval k trv. bydlení (ale nejedná se o celou dobu zd. období, kdežto u OV se výslovně uvádí po celou dobu...). Děkuji Š.Matějková
Dobrý den, mám specifický dotaz. U česko-německé firmy má 1 vedoucí pracovník stanovenou délku dovolené ve výši 30 pracovních dní (je odměňován podle českých zákonů). Ostatní zaměstnanci mají jen zákonnou výši dovolené, tj. 20 pracovních dní za rok. Je celých 30 dní této dovolené daňově uznatelných? Pokud ne, za jakých podmínek by to mohlo být. Navýšení dovolené u ostatních zaměstnanců nepřipadá v úvahu. Předem děkuji za odpověď a přeji příjemný den.
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda v roce 2004 mám přeřadit budovu z odpisové skupiny č.5 do odpisové skupiny č. 6. Děkuji za odpověď. Sobolíková
Jsou poplatky bance režijní náklady, nebo platba za služby?