FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
když jsme prodali auto 4.11.04, mám použit odpisy k 30.6.04 a rozdíl proúčtovat do daňových nákladů, nebo mám použit rovnou odpisy k 30.12.04? /prodejní cena auta byla o hodně nízší, než jeho zůstatková hodnota/ Děkuji.
Ke 31.3.2005 jsem oficiálně pozastavil živnost, pak zapsán na ÚP, nyní jsem zaměstnán. Může za mne můj nynější zaměstnavatel podat daň.přiznání? Co bych mu musel doložit? Jak postupovat se soc.a zdrav. pojištěním? Předem děkuji za odpověď!
Dobrý den. Pobírám příspěvek na osobu blízkou a v roce 2004 jsem si 4měsíce přivydělala celkovou částku 3640Kč. na živ.list.Chtěla bych vědět zda mám podát daň.přiznání .
Dobrý den, a) Od 1979 vlastním garáž s pozemkem. Dne 1.12.2004 jsem prodal garáž i pozemek(vklad práva zapsán v katastru nemovitosti dne 27.12.2004). Jaké tiskopisy, přiznání daně musím vyplnit a do jakého termínu? b) Vlastním ještě jednu garáž s pozemkem od roku 1986. Musím odevzdávat přiznání daně z nemovitosti, když pravidelně platím složenkou daň z nemovitosti vždy do 31.5.? Předem děkuji za odpovědi.
Mám následující dotaz: má sestra je v současné době na rodičovské dovolené a je opět těhotná. Těhotenství je rizikové, tak bych se chtěl zeptat, zda je možné, aby jí byla vypsána klasická neschopenka a po dobu rizikového těhotenství pobírala dávky nemocenského pojištění. Jinými slovy, zda může pobírat nemocenskou i když je již rok a půl doma a nepracuje, ale pracovní poměr nebyl ukončen, pouze přerušen po dobu mateřskeé a rodičovské dovolené. Děkuji
Jsme sdružení fyz.osob. 50%-50%.Jedna účastnice sdružení chce jít na mateřskou dovolenou a místo sebe mít zaměstnance ale jen pro sebe.Jak by to bylo s účetnictvím.Nebylo by lepší sdružení zrušit a pronajmout ji část v obchodě a tam aby měla zaměstnance a nebo mít zaměstnance úplně někde jinde mimo sdružení?
Společnost s ručením omezeným s podvojným účetnictvím má na skladě již 6 let materiál, který už dnes je neprodejný vzhledem k jiným technologiím. Jak mohu tento materiál odepsat a jak se mi to projeví v účetní uzávěrce. Děkuji
Dobrý den, chtěla bych se zeptat za jak dlouho mohu prodat RD, který jsem koupila od matky 9/04, abych nemusela platit daň z prodeje? Mám zde trv. bydliště již 10 let.... děkuji mnohokrát
Dobry den. Chtela bych se zeptat, co je nutne dolozit financnimu uradu v pripade, ze jsem v domacnosti a obcasne si privydelavam brigadami. Dekuji
Musím zaplatit darovací daň z poloviny rod.domu,včetně pozemku a zahrady.Jaké doklady(a jejich stáří) musím předložit s daňovým přiznáním.Nemovitost mi darovala moje matka. Předem děkuji
Dobrý den. Chtěl bych se zeptat na následující věc. Před nedávnem se na nás obrátilo bývalé JZD s návrhem Dohody o narovnání. Mělo by jít o to, že dědeček kdysi do tohoto JZD vložil nějaký svůj majetek, a jak jsem pochopil, cílem této Dohody je tuto záležitost urovnat. Z tohoto úhlu pohledu bych řekl, že jde o podobnou záležitost, jako jsou restituce, a tudíž se peníze z tohoto narovnání nezdaňují. Na druhou stranu, v textu zmíněné Dohody je uvedeno. že naše rodina prodává bývalému JZD "pohledávku". Jak je to se zdaňováním takového příjmu, to nevím. Můžete mi tedy prosím sdělit Váš názor, zda peníze získané na základě výše uvedené Dohody o narovnání spadají pod daňovou povinnost? Děkuji.
Jsem podnikatel - ŽL-jednoduché účetnictví. Mohu zaměstnávat důchodce - na smlouvu o dílo, nebo dohodu o pracovní činnosti, aniž bych za něj odváděl zdravotní a sociální ? Kolik si může důchodce vydělat ke svému důchodu? Musí podávat daňové přiznání, když si od 8/2004 do 12/2004 vydělal 24.000,- Kč ?
Dobrý večer,provádím instalatérské a topenář.práce,jsem OSVČ,plátce DPH.Na faktuře uvádím pouze částku za práci,nerozepisuji položku za dodaný materiál a práci.Jsem povinen vystavit dodací list?Pokud mi přijde kontrola z FÚ a bude žádat o předložení dod.listů ke každé faktuře jak postupovat?Je možné že budu fin.stíhán?Děkuji za odpověď.
Podnikám v oboru zámečnictví a mám zaměstnance. Průběžně v celém roce zadávám práci podnikateli, který provádí soustružnické práce a obráběčské práce. Tento podnikatel vyrábí i pro jiné firmy, ale nemá žádné zaměstnance. Jedná se v tomto případě o tzv. švarcsystém? Děkuji za odpověď.
Dobrý den, pokud nemám v trafice registrační pokladnu a stal jsem se plátcem DPH,jak rozliším 5% a 19% DPH u tržeb? Existuje nějaký paušál,kterým bych DPH vykazoval ? Děkuji za odpověď.
Dobrý den. V předešlém roce jsem dosáhl příjem ze závislé činnosti 200.000 Kč příjem z pronájmu bytů 600.000 Kč příjem z prodeje nemovitosti 1.000.000 Kč. Musím příjem z prodeje (převodu) nemovitosti započítat do obratu dle §6 zákona o DPH a vznikne mi povinnost zaregistrovat se jako plátce DPH? Děuji. MUDr. Rudolf Getz R.Getz@seznam.cz
Používáme roční kursy pro přepočet měn. Při přechodu na hospodářský rok trvá současný fiskální rok od 1.1.2004 do 30.9.2005. Otázka: Je třeba změnit kurs k 1.1.2005 (a provést přecenění) nebo pokračovat kursem 2004? Děkuji za odpověď.
Můj přítel vede daňovou evidenci a není plátcem DPH. Vlastní restauraci ve které provozuje svou živnost, jejíž část pronajímá firmě provozující výherní automaty. Je povinnen se zaregistrovat jako plátce DPH když jeho obrat z hostinské činnosti nepřesahuje 1 mil. Kč, ale pokud připočte částku za pronájem výše zmíněné části restaurace, pak tuto hranici překročí?
Vážený pane JuDr. Dytrichu, mám dotaz ohledně daňového přiznání k dani z příjmů za rok 2004. Můj otec je včelařem a podle daňových zákonů má platit daň, pokud vlastní více než 40 včelstev. Zajímalo by mě, jakým způsobem daň vypočítat, zda lze uplatnit nějaké náklady spojené se včelařením a pokud má platit za všechny včelstva, když rozšířil počet v říjnu a tudíž z nich neměl žádné příjmy, ale naopak jen výdaje. S pozdravem Blanka Kamenová
Prosím laskavě o vysvětlení termínu, který je v zákoně č. 635/2004 Sb. a kterým dochází ke změně některých sazeb DPH. Nová příloha č. 2 k zákonu o DPH č. 235/2004 Sb. obsahuje sníženou sazbu daně pro mj. " stavební a montážní práce........pro sociální bydlení ......." Dále je vysvětlen pojem takto: "stavbami pro sociální bydlení se rozumí domovy důchodců, dětské domovy, ústavy sociální péče a podobná zařízení určená pro trvalé nebo přechodné ubytování oprávněných osob." Jsme příspěvková organizace sociálních služeb zřízená městem a zajišťujeme kromě provozu domova důchodců a domů s pečov. službou také provoz azylové ubytovny pro muže - bezdomovce. Vztahuje se snížená sazba daně i na toto zařízení ?? Je azylová ubytovna "podobným zařízením určeným pro přechodné ubytování opráv. osob" ve smyslu výše citovaného znění zákona ?? Děkuji mnohokrát za odpověd. ing. E.Štěpničková