FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

V prosinci 2004 nabylo právní moci dědictví po…

V prosinci 2004 nabylo právní moci dědictví po mém otci (zemřel 4/2004). Jedná se o byt, který byl převeden z družstevního do osobního vlastnictví v červenci 2002. Nyní bych chtěl byt prodat. Trvalé bydliště mám jinde. Vztahuje se na tento případ povinnost zaplatit z prodeje daň z příjmu, nebo jsem od této daně osvobozen? Děkuji za odpověď. Jíří Jetelina

Dobrý den. Jsem zaměstnána a soubezne mám…

Dobrý den. Jsem zaměstnána a soubezne mám vedlejší příjem na živnostenský list. V předchozích letech jsem spojila všechny přijmy dohromady, vypočítala daň, odečetla zálohy na daních a udělala jsem konečné vyúčtování. Jak je to nyní v souvislosti s minimální daní z příjmu. Budu podávat daňové přiznání z každého příjmu zvlášť a vypočítávat daň také zvlášť a z každého příjmu platit minimální daň? Děkuji za odpověď.

Dobrý den, měl bych dotaz. Jsem vlastníkem…

Dobrý den, měl bych dotaz. Jsem vlastníkem ideální 3/4 nemovitosti, vlastník ideální 1/4 nemovitosti o dům nemá zájem, nepřispívá na opravu a náklady spojené s provozem(elektřina, plyn atd.), daň z nemovitosti platím já. Nemovitost nabyl v dědickém řízení, vyplatit z nemovitosti nechce. Je možné po nějaké době dotyčného zbavit nároku na dědictví, pokud se finančně nepodílí a nejeví zájem o nemovitost? Děkuji Burda

Dobrý den, jsem OSVČ zámečník, který zajišťuje…

Dobrý den, jsem OSVČ zámečník, který zajišťuje montáže spalovacích zařízení pro velkou firmu po celé Evropě o různé pracovní intenzitě. Mám pár zaměstnanců, ale více najmout nemůžu, protože bych jim nedokázal zajistit pravidelnou dlouhodobou práci. Proto je pro mě velmi důležité najímat si živnostníky zejména zámečníky, svařeče a potrubáře, kterými doplňuji potřebné kapacity, což je někdy docela pravidelné. Porušuji tímto zákon č. 435/2004 Sb., § 13, tedy uplatňuji tzv. Švarcsystém?

Dobrý den. Včera jsem posílal dotaz (ID 15296)…

Dobrý den. Včera jsem posílal dotaz (ID 15296) ohledně daně z nemovitosti a byl označen za placený. Po dohodě se správcem systému se pokusím formulovat svůj dotaz tak, aby bylo možné na něho odpovědět zdarma. Chtěl bych se pouze zeptat, jaká daňová povinnost pro mě plyne z toho, že jsem si v roce 2004 pořídil pozemek vedený v KN jako orná půda a jakým způsobem se platí? (Očekávám odpověď typu: Budete platit daň z nemovitosti, která se má zaplatit do toho a toho data a daň z nemovitosti se platí tak, že si vyzvednete ten a ten formulář na finančním úřadě, který vyplníte a dálší roky už vám jen budou chodit složenky) Děkuji za odpověď

Dobrý den, pracuji jako zaměstnanec a muj…

Dobrý den, pracuji jako zaměstnanec a muj vedlejsi příjem je na ŽL, u kterýho jsem měl v roce příjem 10 000kč za rok, měl jsem platit daň. zálohy a zdravotní a socialní pojištění? ŽL jsem měl od 1.1.04-21.4.04 a od 11.8.04-31.12.04. A do daň. přiznání mám napsat i příjmy od zaměstnavatele nebo mám udělat daň. přiznání pouze na 10000 z vedlejší činnosti.

Dobry den, prosim o sdeleni, zda si firma (s.r.o.…

Dobry den, prosim o sdeleni, zda si firma (s.r.o., a.s. i podnikatel-fyzicka osoba) muze dat do nakladu inzerci v zahranicnim (slovenskem) a) casopisu, b) knize a za jakych podminek. Dekuji.

Jsem v.o.s. s podvoj. účetnictvím, plátce DPH.…

Jsem v.o.s. s podvoj. účetnictvím, plátce DPH. Kupuji užitkový automobil (předváděcí vůz dovozce VW). V prosinci 2004 bude vystavena prodejcem na vůz faktura se splatností 1 měsíc, v lednu 2005 zaplatím za vůz a převezmu vůz. Jedná se o provozní výdaj roku 2004 s možností odpisu v r.2004, ačkoliv bude vozidlo fyzicky převzato a přehlášeno na DI až v roce 2005? děkuji

Dobrý den, ráda bych se informovala jako plátce…

Dobrý den, ráda bych se informovala jako plátce DPH, zda se vztahuje tato daň na mýtné zaplacené v Německu, které budu přefakturovávat na českého zákazníka? Děkuji.

Zaměstnávám 13 osob a má u mne být provedena…

Zaměstnávám 13 osob a má u mne být provedena kontrola plateb na všeobecné zdr.pojištění u mých zaměstnanců. Kontrolu má provést zaměstnankyně VZP, která po mne chce krom ŽL, i další důvěrné informace u osob, které nejsou zaregistrované u VZP. Prosím o sdělení, zda jsem povinen předat tyto informace pracovníci VZP, která je může kdykoliv zneužit v můj neprospoěch.

Dobrý den, především se skláním nad množstvím…

Dobrý den, především se skláním nad množstvím odpovědí. Prosím o odpověď. Můj syn zakoupil rodinný domek za 295tis. Aniž by v něm bydlel nebo mněl trvalé bydliště, po 2 letech ho daroval formou darovací smlouvy rodičům, znalecký odhad, ze kterého jsme odvedli darovací daň byl 320530,-Kč. Tento domek jsme vlastnili 2 roky a též jsme zde nebydleli a nemněli trvalé bydliště. Po této době - v říjnu 2004 jsme ho prodali za 300tis./čistý zisk z prodeje/ Jakou bychom mněli odvést daň z příjmu? Bude to rozdíl mezi nákupní cenou syna a prodejní naší, nebo rozdíl mezi znaleckým posudkem u daru tj.320530,- a prodejní cenou naší tj.300tis. V prvém případě bychom asi odvedli daň z 5tis., v druhém případě je prodejní menší než darovací odhad a dostali bychom se do mínusu, čili pak bychom neodváděli žádnou daň? Děkuji předem za odpověď.

Dobrý den, chtěla bych se zeptat zda potřebuji…

Dobrý den, chtěla bych se zeptat zda potřebuji základ daně z roku 2003 k výpočtu daní za lonský rok. Dále bych se chtěla zeptat , můj muž je v částečném invalidním důchodu, kolik si může vydělat s tím aby nemusel platit daně. Děkuji za odpověd.

jaká je daň z převodu osobního automobilu?

jaká je daň z převodu osobního automobilu?

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, jestli funguje…

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, jestli funguje minimální dan, kterou musí občan zaplatit u FO. Děkuji

Díky za Vaše konání osvětlující srozumitelným…

Díky za Vaše konání osvětlující srozumitelným způsobem daňové problémy. Můj problém je , že jsem závislá FO a nechal jsem si 31.1.99 smlouvou o dílo přistavět byt. jednotku 3+1 s příslušenstvím k RD, kterého nejsem vlastníkem, ale se souhlasem vlastníků tj. rodičů a sestry. Zhotovitel práce nedokončil ani nevyúčtoval v daném termínu 31.7.99. Ve smlouvě o dílo byla klausule o smluvní pokutě při nedodržení termínu dokončení díla. Rozsudkem mne byla přiznána 25.2.03 smluvní pokuta 200000Kč za nedodržení lhůty a nedokončení díla s 10% úrokem ročně od 1.11.01 do zaplacení a náklady soudního řízení 8000Kč. Exekucí 19.3.04 byla částka 200000Kč, úroky 46000Kč, soudní poplatky 8000Kč mne zaplaceny. Musím tyto přijmy zdaňovat, když nepodnikám? Podle kterého paragrafu? Mohu odečíst na daňových výdajích vzniklé náklady? Na př.: zvýšené vynaložené náklady na dokončení díla, náhrady škod za nemožnost nájmu bytu, dále úhradu právní pomoci mému otci za generální zastupování 19900Kč. Kolaudace mnou provedená byla o 16 měsíců později 20.11.2000. Nebo mohu daňové přiznání napsat na manželku kvůli nižším přijmům ze zaměstnání, přestože celá věc byla vedena jen na moje jméno? Děkuji vřele. Vaclav Novy@Seznam.cz

Jako OSVČ zadám subdodávku další OSVČ a tato mi…

Jako OSVČ zadám subdodávku další OSVČ a tato mi dá čestné prohlášení že je zaměstnavatelem podle paragrafu 13 zákona 435. Když se později ukáže, že to není pravda, poruším já zákon? Musím zjištovat jestli je subdodavatel zaměstnavatelem?

Jako OSVČ zadám subdodávku další OSVČ a tato mi…

Jako OSVČ zadám subdodávku další OSVČ a tato mi dá čestné prohlášení že je zaměstnavatelem podle paragrafu 13 zákona 435. Když se později ukáže, že to není pravda, poruším já zákon? Musím zjištovat jestli je subdodavatel zaměstnavatelem?

Dobry den, jsme obcanske sdruzeni (pravnicka…

Dobry den, jsme obcanske sdruzeni (pravnicka osoba) neplatce DPH, majici sidlo v tuzemsku 1. Nas clen jel na skoleni v jine zemi v EU a za ucast jsme zaplatili zahranicni osobe povinne k dani Otazka zni: "Musime se, podle paragrafu 95 odstavce 10 stát platcem DPH?" 2. Lod, kterou mame v nasem majetku, mame dlouhodobe (nekolik let) umistenou v Chorvatsku (tj. mimo EU). S lodi nepodnikame/nevyvijime ekonomickou cinnost. Tuto lod jsme pojistili u Chorvatske pojistovny. Otazka je stejna, jako v prvni pripade, tj. "Musime se, podle paragrafu 95 odstavce 10 stát platcem DPH?" Dekuji S pozdravem

Dobry den pane doktore, moje manzelka (1945) i…

Dobry den pane doktore, moje manzelka (1945) i ja (1942) mame umysl stat se ceskymi danovymi rezidenty, jsme oba duchodci s trvalym pobytem v Nemecku. Pobirame oba dohromady duchod ve vysi ca 3.000 € mesicne. Musime podat v Ceske republice danove priznani a v jake vysi by nam byla dan vymerena?

dobrý prosím o odpověď.Stavební firma staví…

dobrý prosím o odpověď.Stavební firma staví bytový dům s garažemi.Jaka sazba dph podléhá prodeji bytů, bytů včetně garáže, a dále jen samostatné garáže.děkuji za odpověd