FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Prosím, mohu si jako podnikatel-fyzická osoba uplatnit sazbu silniční daně 25,-Kč na každý den použití soukromého vozidla nezahrnutého do mého obch.majetku na služební cestu? Nebo musím platit roční sazbu silniční daně? Děkuji za odpověď.
Prosím o odpověď : Jaký je postup v případě prodeje osobního automobilu, který byl 3 roky ve vlastnictví právnické osoby - firmy. Peníze na vůz dal jeden ze společníků a vůz byl zakoupen do firmy a uplatňovaly se na něj náklady. Teď společník ve firmě končí a chtěl peníze z prodeje vozu zpět. Děkuji.
Dobrýden, měl bych dotaz : Lze v případě pronájmu bytu uplatnit náklady na opravy a v jaké výši ? Lze dát do nákladů případnou větší rekonstrukci a jak nejlépe postupovat když budu chtít byt začít odepisovat a odpisy každý rok uplatňovat ? Děkuji
Dobrý den, rád bych zaměstnanci přidal něco jako daňový výdaj.Jezdí denně z Teplic do Ústí. Rád bych mu přidal na autobusovou hromadnou dopravu anebo na měsíční jízdenku vlakem.Budu moci něco uplatnit jako daňový výdaj? Lze jinak přispět zaměstnanci, než takto (mimo stravenky- poukázky)? Děkuji za odpověď.
Dobrý den, mám problém, jak přiznat daň z vedlejšího příjmu. Tzn. Pracovala jsem 3 měsíce ve zkušební době ( tzn.nemusela jsem si zakládat živnost, jelikož jsem netušila, zda v této činnosti pokračovat, tak aby to mělo cenu) jako finnanční poradce, kde jsem podepisovala mandátní smlouvu. Za ty tři měsíce jsem ve skutečnosti dostala na účet necelých 7.000,-.Poradíte mi prosím, jak mám daň přiznat?Děkuji
Dobré poledne a díky za odpověď. V 01/05 jsem na RČ(není pro podnikání) zakoupila ojeté os.auto - cena 20tis,-Kč. V 03/05 toto prodám za 100tis.Kč.Budu platit daň z příjmu?Ze 100tis?Podávám DAP.Sečtu příjmy z podnikání a ze záv.činnosti a zaplatím daň.Kam v DAP napíšu prodané auto?Je možné toto sečíst ze ztrátou z podnikání(a tím snížit daň)?Děkuju.
Dobrý den! Chtěla bych se informovat o datu do kdy má být podáno přiznání k dani z nemovitosti. Toto přiznání jsem ještě nepodávala neboť jde o nově zakoupený pozemek s domkem (v rekonstrukci). Děkuji za odpověď.
Dobrý den, prosím Vás o zodpovězení následujícího dotazu: Prosím Vás o vysvětlení v Zák. č. 586/1992 Sb. § 7c/odst.3a - minimální základ daně se nevztahuje na poplatníka - bezprostředně následujícím po zdaňovacím období, ve kterém zahájil podnikatelskou činnost. Jestliže zahájím podnikání v květnu roku 2004, je pravda,že se na mne v roce 2005 minimální základ daně nevztahuje? Děkuji za odpověď.
Dobrý den , v roce 2004 jsem si zakoupil osobní automobil za 999.000,- Kč a uplatnil v tomto roce odpis z částky 900.000,- Kč,tedy 225.000,- Kč. Zůstatková cena k 1. 1.2005 je tedy 774.000,- Kč. Mohu v roce 2005 ( po zvýšení limitu u os.aut na 1,500.000,- Kč) odepisovat z této zústatkové hodnoty nebo se musím držet původní hodnoty limitu 900.000,- Kč a odepisovat i v dalších letech z této hodnoty.
Dobrý den! Pokud mám příjem jen ze závislé činnosti od jednoho plátce a platím úroky z úvěru ze stavebního spoření na bytové potřeby, musím vyplnit daňové přiznání za rok 2004 já, nebo mi můj zaměstnavatel provede roční zúčtování daně? Děkuji za odpověď.
Dobrý den. Jsem registrovaná k silniční dani, ale automobil jsem celý r. 2004 k prac. účelům nepoužívala, budu tudíž podávat 0 přiznání k silniční dani, mám zde uvádět roční sazbu daně, nebo ve všech kollonkách budu uvádět pouze 0?
Děkuji za opověd k problému z mého dotazu ze včerejšího večera. Takže bych měl ještě jeden dotaz: pokud tomu dobře rozumím, pokud budeme mít příjm.doklad o zaplacení vč.faktury na celou částku a doklad o převzetí vozidla v r.2004(což není problém), budeme mít nárok na odpisy v r.2004?děkuji mnohokrát za info
Dobrý den, chtěla bych poprosit o radu. Zřejmě půjde o placenou radu, tak mě prosím nejdříve pošlete, kolik by stála. Můj přítel je Slovák. Přes půl roku podniká v ČR na slovenský živnostenský list - stavební práce. (Zbytek roku nepracoval nikde). Je rezidentem Slovenska. Nevíme si rady, kde má platit daň z příjmů. Veškeré příjmy a výdaje má v ČR. Na Slovensku si pouze platí zdravotní pojištění. Myslím si, že by se měl přihlásit u nás na finančním úřadě a zaplatit tu daň z příjmů a výdajů u nás. Ale nevím co dál. Na Slovensku vyplní také daňové přiznání? A jak s tím zdravotním pojištěním. Ptala jsem se už všude možně (poradny, finanční úřady -české i slovenské, živnostenský úřady...) ale nikdy jsem nedostala jasnou a stejnou odpověď. Smlouvu o zamezení dvojího zdanění mezi ČR a SR jsem četla, nicméně odpověď nevím. Poradíte mě?
Dobrý den, vedu daňovou evidenci a jsem plátce DPH, přijímám platební karty.Musím o přijatých platbách účtovat jako o pohledávkách na základě avíza z banky nebo mohu účtovat až na základě bankovního výpisu do příjmů pouze částku sníženou o poplatky bance?Děkuji za odpověď.
Jaké jsou z hlediska daně rozdíly mezi společností s.r.o a a.s.? Děkuji.
Dobrý den. Podnikám jako OSVČ a chci k podnikání používat osobní automobil v jehož TP je jako držitel zapsán můj otec. Rád bych cestovní náklady uplatňoval formou cestovních příkazů. Domnívám se, že za takové vozidlo bych měl platit silniční daň. Z tohoto důvodu jsem jako soukromá osoba uzavřel s držitelem vozidla nájemní smlouvu (ve smyslu § 663 a násl. Občanského zákoníku). Při registraci k dani z příjmu a dani silniční mi správce daně sdělil, že silniční daň za vozidlo nebudu platit já, ale držitel vozidla. Jaký je tedy psrávný postup? Děkuji za odpověď.
Dobry den, prosim o radu. Obcan naseho statu ma dum s bytovymi jednotkami i nebytovymi prostorami,ktere pronajima. Ma zde trvaly pobyt, je zamestnanec a nepodnika v zadnem jinem oboru. Co vse si muze uplatnit v ucetnictvi jako naklady Prijmy ma z pronajmu a ze zamestnani. Muze si uplatnit uroky z hypoteky na tento dum? Dekuji za odpoved a preji hezky den. Ivana N.
Podnikám ve zdravotnictví. Jsem již druhý rok v důchodu. Nemohu uplatnit odečitatelnou částku při daňovém přiznání. Tím se můj i tak malý příjem z důchodu sníží o celou polovinu. Co mohu dělat abych udržela firmu? Dekuji
Jsem OSVČ,platce DPH,jedn.učet.Koupila jsem na leasing os.automobil s přepažkou - kat.M a odečitam ze splatek DPH.10.01.05 jsem auto doplatila(konec smlouvy).Zůst.cena je 122O,-Kč.Auto chci převest do osob.vlastnictvi ke dni 01.02.2005.Jak na to učetně?Budu vracet DPH, kt.jsem za 3roky odečetla nebo zaplatím jen ze zůst.ceny? Jak stanovit prodejní cenu?Jakou další daň musím zaplatit z hlediska OSVČ?Prosím poraďte jak na to nejlépe učetně a finančně.
Přeji hezký den. Můj problém je následující:Daňové přiznání podávám jako fyzická osoba sama z příjmu ze závislého činnosti a z pronájmu bytu. V současné době jsem v rozvodovém řízení a čekám na rozhodnutí o tom, že syn je mi svěřen do péče. Dcera studuje střední školu a je plnoletá. Manžel se před rokem a půl odstěhoval ze společné domácnosti, přitom si neodhlásil trvalé bydliště. Odpočitatelnou položku ze základu daně na děti si nadále uplatňuje u svého zaměstavatele s tím, že nehodlá udělat změnu. Můj dotaz je, mám nárok za rok 2004 si uplatňovat tuto odpočitatelnou položku na děti? V roce 2005 budu mít problém stejný s tím, že budeme již rozvedeni. Jakým způsobem budu moci uplatňovat odpočet na děti po rozvodu? Děkuji vám moc za odpověď, můj zaměstnavatel si si neví rady, s manželem není dohody. J.Bauerová