FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

Dobrý den, má bývalý zaměstnavatel manželky…

Dobrý den, má bývalý zaměstnavatel manželky povinnost jí provést daňové přiznání? Pracovala u něj do 3. 12 .2004, nyní je v evidenci uchazečů o zaměstnání. Pokud by chtěla ze základu daně odečíst zaplacené úroky z hypotéky, musí si již přiznání provést sama?

Jakou sazba náhrad za 1 km je platná pro rok…

Jakou sazba náhrad za 1 km je platná pro rok 2004 při použití soukr. vozidla zaměstnance při nařízené cestě zaměstnavatelem ?

1. Prosím o radu-kdy uplatnit nárok na odpočet…

1. Prosím o radu-kdy uplatnit nárok na odpočet DPH a v jaké výši. 22.11.2004 jsem zaplatila dodavateli zálohu na zboží 238000,-Kč. Dodavatel mi vystavil daň.doklad k záloze s dat. usk.zd. plnění 24.11.2004 na cenu bez daně 200000,- + 38000,-Kč DPH. Z této zálohy jsme odebrala zboží pouze za 34566,- Kč ( 29047,-+ 5519,- DPH). Vedu daňovou evidenci, jsem čtvrtletní plátce DPH. Dodavatel je a.s. 2. Mohu tuto zálohu uplatnit ve výdajích 2004 ? Nejsem s dodavatelem ekonomicky, personálně ani jinak spojená. Děkuji za odpověď.

Dobrý den . Chtěl bych se zeptat jestli se na mne…

Dobrý den . Chtěl bych se zeptat jestli se na mne vztahuje povinná daň z podnikání a jestli musím podávat daňové přiznání jestliže mám živnostenský list od května 2004 a za měsíc jsem ho pozastavil. Vté době jsem neměl, žádný příjem z tohoto podnikání. Děkuji za odpověď

Prosím o zaslání formuláře k dani z příjmů+pokyny…

Prosím o zaslání formuláře k dani z příjmů+pokyny.Jsem zaměstnanec a mám hypoteční úvěr. Nemohu stáhnout z tohoto PC .

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, zda musím…

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, zda musím podat daňové přiznání k dani z nemovitosti, když jsem vlastníkem bytu, ale nejsem ještě zenesena v katastru nemovitostí, mám pouze návrh na vklad a řízení zatím probíhá. Děkuji.

Je možné uplatnit pouze část odpisu v roce, kdy…

Je možné uplatnit pouze část odpisu v roce, kdy mám nízký daňový základ a nemohl bych jinak uplatnit základní odčitatelnou položku? Resp. mohu zbytek odpisu (spolu s příslušným odpisem pro aktuální rok) odečíst od základu v následujícím roce?

Dobrý den, v loňském roce jsme koupili…

Dobrý den, v loňském roce jsme koupili družstevní byt v obytném domě a zároveň garáž, která je umístěna v daném obytném domě do osobního vlastnictví (spolu s částí příjezdové cesty ke garáži). Chtěla bych se zeptat, zda jsme povinni podávat přiznání k dani z nemovitosti - k dané garáži a části pozemku). Předem děkuji za odpověď, s pozdravem,

Dobrý den. Dcera byla v roce 2004-do 31.5.…

Dobrý den. Dcera byla v roce 2004-do 31.5. vedena na Úřadu práce jako nezaměstnaná. Od 1.6.2005 pracuje jako OSVČ a její příjem činil 90 950,-Kč. Rozhodla se použít na výdaje paušální částku ve výši 25%. Na VZP uhradila 7 497,-Kč, na OSSZ částku 6 979,-Kč. Odpočitatelnou položku z objemu 38 040,-Kč/rok, použila v poměru za období od 1.6-31.12.04. V jaké výši by měla platit daň z příjmu, dle tab.ze zákona o účetnictví? Neb z min.mzdy r.2004 za období 9 měsíců? Má na výpočet daně vliv podpora v nezaměstnanosti? Může si od daňového základu odečíst zaplacené životní pojištění pro manžela ve výši 500,-Kč měsíčně? Děkuji za odpověď elektronickou poštou, neb telefonicky 737 123 723. Křížová

Dobrý den, chtěl bych se zeptat jak mám…

Dobrý den, chtěl bych se zeptat jak mám postupovat v následujícím případě. Při koupi bytu jsme s manželkou každý využili úvěr ze stavebního spoření a na zbytek si vzali hypotéku. V roce 2004 byla manželka na mateřské dovolenou, po jejím ukončení a nástupu na rodičovskou dovolenou si ještě vybrala dovolenou u zaměstnavatele. Zdanitelným příjmem za rok 2004 je tedy pouze mzda od zaměstnavatele za dovolenou. Můj dotaz se týká uplatnění úroků z úvěru ze stavebního spoření ze smlouvy kde je jediným dlužníkem manželka. Výše jejího příjmu neumožnuje snížení daně a proto bych tyto úroky chtěl uplatnit ve svém danovém přiznání. Přijde mi to logické, byt jsme kupovali společně, oba jsme kupující, hypotéční smlouvu jsme taky uzavírali společně jedině na smlouvách o úvěru ze stavebního spoření figuruje vždy jeden dlužník. Mohli by jste mi poradit zda můj názor, že je možné uplatnit úroky z manželčiny smlouvy v mém danovém přiznání. Dekuji s pozdravem Jarda

Můj přítel má živnostenský list na "inženýrskou…

Můj přítel má živnostenský list na "inženýrskou činnost" od roku 2000. Podniká v oboru finanční poradenství pro makléřskou firmu, ze které má pravidelné příjmy. Podle mého má špatné živnostenské oprávnění. Hrozí mu nějaká pokuta? Nemusí také makléřská firma, která žádá kopii živnostenského oprávnění svého spolupracovníka uzpozornit na tento nedostatek? Děkuji za odpověď.

Jsem zaměstnán v ČR a současně s tím mám od…

Jsem zaměstnán v ČR a současně s tím mám od května 2004 pracovní poměr na 3 dny v měsíci u pobočky firmy v Německu.Z příjmu z této činnosti(432 Euro/měsíc) odvádím v Německu daň i sociální pojištění.Budu muset tento příjem ještě danit nebo dodaňovat v ČR?

Mám dotaz, můj manžel i já jsme oba OSVČ. Můžu…

Mám dotaz, můj manžel i já jsme oba OSVČ. Můžu manželovi fakturovat účetnictví (mám ŽL na vedení účetnictví), které mu zpracovávám nebo jak to provést, aby to bylo správně, pokud nechceme jinou účetní. Můžeme letos provést společné zdanění manželů, pokud nemáme děti? Děkuji za odpověď.

Dobrý den.Prosím o radu.Mám ŽL a vedu DE, nákup a…

Dobrý den.Prosím o radu.Mám ŽL a vedu DE, nákup a prodej zboží. Před dvěma roky jsem koupila na sklad zboží (elektroniku) za cca 150.000 a uplatnila DPH. Bohužel z obchodu sešlo (tento druh zboží jinak nemám, prodávám potraviny). Můžu toto zboží v současné době prodat (za cenu v tuto dobu obvyklou na trhu, tj. nižší než nákupní) a jak to je s DPH. Nebude to napadeno ze strany FÚ, že je DPH nižší, než-li jsem si odečetla? Moc děkuji za pomoc.

Trvale bydliste mam v Cechach, ziji v zahranici.…

Trvale bydliste mam v Cechach, ziji v zahranici. Od letosniho roku budu pronajimat byt v mem osob.vl., z nejz platim dan znemovitosti. Castka predana za uzivani najemcem tedy budu zdanovat podle zakona jako dan z prijmu? Jsem nucena se jiz nyni v lednu zaregistrovat na FU? Dan z prijmu pak zaplatim v roce 2006? Tento vydelek podleha dani z prijmu v zahranici(uvadim jej do sveho danoveho priznani v zahranici?) nebo vyplnuji a platim dan z prijmu v Cechach nezavisle na mych prijmech v zahranici? Dekuji predem za odpoved

Dobrý den, Můj nezletilý syn nabyl dědictví po…

Dobrý den, Můj nezletilý syn nabyl dědictví po svém zemřelém otci v r. 2002, jednalo se o nemovitý a movitý majetek. Nyní nám přišla výzva k podání daňového přiznání - dědické daně. Domnívala jsem se, že tyto osoby jsou od daně osvobozeny a že tedy žádnou dan neplatí. Děkuji za odpověd

Dobry den, resime problem pridavku na deti - otec…

Dobry den, resime problem pridavku na deti - otec nezije s nami ve spolecne domacnosti, mame uzavrenou dohodu rodicu o vykonu rodicovske zodpovednosti, ve ktere se uvadi, ze nezijeme spolu a otec prispiva tolik, aby bylo dosazeno zivotniho minima. Muze si pak otec uplatnovat narok na danovy odpocet u ditete z prijmu ze zamestnani? Dekuji. S pozdravem,

Dobry den chtel bych se zeptat jestli se zmenila…

Dobry den chtel bych se zeptat jestli se zmenila odpočitelna polozka .DEKUJI

Dobrý den, prosím Vás, slyšela jsem, že již…

Dobrý den, prosím Vás, slyšela jsem, že již nebude platit možnost odpočtu DPH 2 roky a na případné odpočty za čtvrtletí budu muset udělat dodatečné přiznání k DPH. Je to pravda? Děkuji

Jsem důchodkyně, mám živnostenský list , ale…

Jsem důchodkyně, mám živnostenský list , ale nepodnikám, ani jsem nezačala /o předmět mého podnikání není zájem/. Dosud jsem místo přiznání k dani z příjmu dávala čestné prohlášení, že nepodnikám a nevedu účetnictví. Jak to bude nyní? Pokud se mě netýká přiznání k dani, jak to dám na vědomí FÚ. Děkuji za odpověď.