FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

Jsem podnikatel. Letos mi bude končit leasink na…

Jsem podnikatel. Letos mi bude končit leasink na osobní motorové vozidlo, které mám v účetnictví. Jak postupovat abych po skončení leasingu mohl toto auto používat jako souk vozidlo a při služebních cestách si mohl uplťňovat náklady foumou např. cesťáku.

Dobrý dne, měla bych jeden dotaz. Jsem student a…

Dobrý dne, měla bych jeden dotaz. Jsem student a stavam se OSVČ, dale chodím na brigádu - dotaz se týká brigády. Jak to teď je, mám se na brigádu dál hlásit jako student nebo došlo ke změně a más se hlásit jinak? A tím pádem nemusím doručit potvrzení o studiu a ani nemohu pak využít výhod jako student? Děkuji za odpověď.

Dobrý den, prosím o radu: student, věk 30 let,…

Dobrý den, prosím o radu: student, věk 30 let, je OSVČ, za rok 2004 nemá žádné zisky se své činnosti, pouze ze spolupráce s firmou svého otce. Kolik procent bude pro ni výhodné, aby jí převedl ze své živnosti? Bude dcera muset platit daň i když bude ve ztrátě? Děkuji za odpověď.

Manzelka i ja mame trvale bydliste v Nemecku,…

Manzelka i ja mame trvale bydliste v Nemecku, presto pobyvame na uzemi CR dele nez 183 dnu v roce. Nemame zadny prijem krome duchodu pobiranych v Nemecku ve vysi cca 36.000 ? rocne. Podle § 4 odstavce h je od dane z prijmu pri pravidelnem pobirani davek z duchodoveho pojisteni osvobozena pouze castka ve vysi 144.000 Kc rocne, to odpovida pri 2 osobach tak 10000 ?. Vztahuje se § 4 odstavec h i na duchody, pri kterych nevznikl narok z ceskeho duchodoveho pojisteni? V Nemecku je to tak, ze se zdanuje jen urokova castka, ktera vznikla z nami nasetrenych prispevku do duchodoveho pojisteni behem cele doby pojisteni, to odpovida ca 25% z celkoveho duchodu. To je potom tak nizka castka, ze spada pod hranici nejnizsi zdanitelne davky; tedy dan z prijmu = 0. Rozumim tomu spravne, ze musime v Ceske republice podat danove prohlaseni a z naseho duchodu ca 800.000 Kc zdanit? Dekuji za odpoved.

1) Plánujeme prodej domu jehož vlastníkem jsem z…

1) Plánujeme prodej domu jehož vlastníkem jsem z 50 procent já a z 50 procent manželka. V domě má trvalé bydliště manželka 3 roky. Já mám trvalé bydliště v jiném místě (občanský průkaz) , ale bydlím v tomto domě též 3 roky ve společné domácnosti. Bude nutno zaplatit daň z příjmu při prodeji nemovitosti? 2) Plánuji prodej bytu v osobním vlastnictví. V bytě jsem bydlel od roku 1997 do roku 2002 a byt byl družstevní. Od roku 2002 do roku 2005 jsem byt pronajímal, měl jsem však v bytě stále trvalé bydlitště (v bytě jsem však nebydlel) . V roce 2004 byl byt převeden do osobního vlastnictví. Bude nutno platit po prodeji daň z příjmu při prodeji bytu? děkuji Řehoř

V roce 2003 jsme koupili rodinný domek, od roku…

V roce 2003 jsme koupili rodinný domek, od roku 2004 ho celý pronajímáme(zařízený). Můžeme si náklady na pořízení domu a na zařízení odečíst z daní? Při vyúčtování energií se platí jednak stálý poplatek a jednak poplatek za spotřebovanou energii. Můžeme odečíst z daní celou sumu nebo jenom její část za spotřebovanou energii?

Dobrý den Mám několik dotazů: 1. Je možná…

Dobrý den Mám několik dotazů: 1. Je možná nějaká odečitatelná položka na dítě ZTP/P starší 18let,mající plný inv. důchod ? 2. Z důvodů min.vyměř.základu se mi vyplatí odečíst náklady procentem z příjmu t..j. 15% , můžu dát tyto náklady i do soc. a zdravotního pojištění nebo musím uvést skutečné výdaje ?

Je možné vést účetnictví příspěvkové organizaci…

Je možné vést účetnictví příspěvkové organizaci prostřednictvím dohody o pracovní činnosti bez živnostenského oprávnění? Děkuji.

1. otázka: Můj vedlejší příjem je na ŽL. Jaké se…

1. otázka: Můj vedlejší příjem je na ŽL. Jaké se platí základní soc. pojištění a zdravotní pojištění, popřípadě do jakého výdělku jsou tyto poplatky odpuštěny a do jaké výše výdělku je odpuštěna daň? Měl jsem příjem na ŽL za rok 2004 10 000,-. 2. otázka: Pracuji u firmy pár let, když jsem nastupoval podepsal jsem smlouvu o platu 9000,-hrubého, nyní mám průměrný plat 29 000,-hrubého, při výpověsi z jejich strany mám nárok na 5 platůz nynějšího hrubého platu nebo výše uvedených 9000,-, i když jsem nepodepisoval zvyšování platu. Děkuji za odpovědi.

Dobry den, dekuji za odpoved z 20.1.2005 08:00…

Dobry den, dekuji za odpoved z 20.1.2005 08:00 ohledne nakupu uz.vozidla. Chtel bych se vas prestro jeste zeptat na nasledujici: co myslite tim "vypracovat doklad o zařazení vozidla do používání" ? Staci jako prukazny doklad napr. kniha jizd, nebo se jedna o specialni(interni) firemni doklad?Pokud ano, o jaky se jedna?Dalsi dotaz je: proc uvadite, ze je mozne za rok 2004(datum porizeni vozidla je 27.12.2004) uplatnit pouze 50% rocnich odpisu a ne cel odpis pro rok 2004? Dekuji mnohokrat za odpoved.

Dobrý den. Potřebuji poradit jak ošetřit a daňově…

Dobrý den. Potřebuji poradit jak ošetřit a daňově uplatnit sponzorské "dary" jednotlivým fyzickým osobám. Jedná se o sportovce-jednotlivce, kteří nejsou sdruženi v žádném sport.klubu ani nevlastní ŽL. Dostávají od naší firmy (v.o.s.) sportovní potřeby (např.obuv,chrániče...) a oblečení s logem obch.značky, kterou prodáváme. Za tuto materiální podporu jsou povinni prostřednictvím své sportovní činnosti propagovat naši firmu a námi prodávanou značku. Jedná se o daňově uplatnitelný výdaj na reklamu? Lze s fyzickou osobou uzavřít smlouvu o provedení reklamy? Děkuji.

Mám trvalý pobyt,kde se nezdržuji.Prodávám…

Mám trvalý pobyt,kde se nezdržuji.Prodávám výrobky po zákaznících na ŽL po celé republice,jezdím os.autem,které mám v majetku firmy.Odkud mám do knihy jízd psát výchozí cestu,ze současného bydliště,které nemám uvedené jako trvalé,nebo z trvalého bydliště,kde ale bydlet nemohu,protože je tam již nový nájemník?

Dobrý den a předem Vám děkuji za odpověď. V roce…

Dobrý den a předem Vám děkuji za odpověď. V roce 2004 jsem do os. vlastnictví od své matky koupil byt. Každý rok jí chodila složenka s vypočítanou daní z nemovitosti, kterou jen zaplatila. Zajímalo by mne, zda mám na FÚ nahlásit změnu vlastníka nemovitosti nebo tak učiní FÚ automaticky, příp. zda musím podat nové daňové prohlášení. Daň z převodu nemovitosti je uhrazena. Děkuji, s pozdravem V. Duriš

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jakým způsobem…

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jakým způsobem mám jako plátce DPH vedoucí daňovou evidenci přefakturovat tuzemskému odběrateli zboží, které jsem pořídila ze státu EU? Jedná se mi především o přepočet částky z EUR na Kč, kdy konečný odběratel je seznámen s cenou v EUR - k jakému datu zvolit kurz, popř. jestli se dá stanovit i pro ostatní obchody, které budou uskutečněné v jednom roce nějaký průměrný kurs - či je to dokonce povinnost? Předem děkuji za odpověď.

Dobrý den, do které skupiny patří následující…

Dobrý den, do které skupiny patří následující pozemek pro vyplnění v daň. přiznání (E - zastavěná plocha a nádvoří - sazba 0,10 Kč nebo stavební pozemek - sazba 1 Kč)? Na výpisu KÚ je zapsán v kategorii zastavěná plocha a nádvoří, před číslem je označení st.-stavební parcela. K 1.1.2005 je na něm rozestavěná budova s rozestavěnými byty (kolaudace až v září 2005). Vím jen, že se toto vztahuje pouze na daň z pozemku, nikoliv ze staveb. Děkuji.

Dobrý den, Chci se zeptat:Firma přistoupila k…

Dobrý den, Chci se zeptat:Firma přistoupila k závazku za jinou firmu a spláci dluh za energie+penále+soudní poplatky atd. formou měsíčních splátek právnímu zástupci-advokáta zmocněného energetickými závody.Jak zaúčtovat daný dluh a následné měsíční splátky,když vše se uskutečňuje na základě smlouvy o přistoupení k závazku v přechodném období - dvě splátky hrazeny již v 11 a 12 měsíci minulého roku. Děkuji

Dobrý den, jsem OSVČ a vedu daňovou evidenci.…

Dobrý den, jsem OSVČ a vedu daňovou evidenci. Jsem plátcem DPH. Používám soukromé motorové vozidlo. Mohu uplatnit nárok na odpočet DPH u benzínu spotřebovaného pro firemní účely, pokud nákup doložím účtenkou nebo bych musel vozidlo převést do majetku firmy? Děkuji

Dobrý den. Mohu si odepsat z daně z příjmů za…

Dobrý den. Mohu si odepsat z daně z příjmů za rok 2004 dárcovství krve za rok 2003, které jsem si tehdy neodepsal? Děkuji.

Přeji pěkný den a prosím o radu. Oplocení…

Přeji pěkný den a prosím o radu. Oplocení vinohradu v roce 2004 - do jaké odpisové skupiny ho zařadím. Pořizovací cena je celkem 150.000,- Kč (částka se skládá z nákupu materiálu a práce). Děkuji. Plchová.

Lze hmotný majetek pořízený do r. 2004 odepisovat…

Lze hmotný majetek pořízený do r. 2004 odepisovat podle zák. o dani z příjmů platného od 1.1.2005?