FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Dobrý den, jsem žinostník, neplátce DPH. Právnický subjekt ze slovenska se na mě obrátil s žádostí o provedení práce. Dočetl jsem se, že je údajně platný nějaký nový zákon, který zakazuje podnikání neplátcům DPH mimo území ČR. Bohužel se jako platné území bere adresa zadavatele (A ta je v Bratislavě). Mám nějakou jinou možnost jak legálně odvést práci a nechat si za ni zaplatit, pokud zadavatel má adresu na Slovensku (jedná se o Bratislavskou univerzitu). Nabídli mi že mi dají Smlouvu o dílo pro fyzickou osobu. Mohu jít touto cestou? Děkuji Miřijovský
Dobrý den, jsem student a rád bych si přivydělal tvorbou www stránek. Je možné si takto přividělat, i když nemám živnostenský list? Díky za odpověď. Jsem studentem a jednalo by se o pár zakázek ročně
Dobrý den, 2-3x ročně fakturuji překladatel. služby do SR, tudíž jsem registrovaná jako platce DPH (je to pro mně absurdní, když ve skutečnosti se fakturuje bez DPH) - teď poprvé mám i DPH na vstupu (počítač) - jak mám prosím postupovat? vlastně DPH neodvádím takže není od čeho odečítat mnou zaplacenou DPH. Děkuji
Dobrý den, budu se stěhovat. Mám v OV byt od r. 2007, který budu prodávat a za získané peníze koupím menší, čili levnější byt. V obou případech bude tedy figurovat Kupní smlouva. 1) Zajímá mě, zda budu muset platit daň z převodu nemovitosti, když byt vlastním déle než 2 roky? 2) Jak vyplnit daňové přiznání, s nulou nebo budu platit daň z mého příjmu z rozdílu cen obou bytů? 3) Jakými doklady toto doložit na finančním úřadu a do jaké doby od data mé Kupní smlouvy na menší byt či Kupní smlouvy prodeje mého bytu? Děkuji mnohokrát za odpověď. Dana N.
Dobrý den,prosím o radu.Živnostník,neplátce DPH, provozuje autodopravu.Vystaví objednávku dopravci, která obsahuje cenu bez DPH-protože je neplátce.Dopravce,plátce DPH, si ale k té ceně připočítává DPH.Tím se ale cena uměle navýší a živnostník by mu pak měl platit více?Jemu to DPH ale nikdo nevrátí!Nemá si řidič to DPH vzít z té celkové částky, která je daná na objednávce?Děkuji za radu
Dobrý den. V r.2011 jsem při pořízení ihned zařadila osobní automobil do OM OSVČ.Nárokovala jsem si DPH v plné výši.Nyní v r. 2012 chci vyřadit automobil do osobního užívání(pro přítelkyni) a koupit si nový vůz do podnikání OSVČ a do OM.Co se týče DE, tak jen vyřadím z OM zápisem na inventární kartě tohoto majetku. Ale co DPH? Nebudou mě nějak stíhat, když jsem si nárokovala DPh od státu? Při prodeji je to logické, prodám v členění bez DPH, DPh a cena celkem. Jsem totiž plátce DPH. Ale když to chci jen vyřadit do osobního vlastnictví? děkuji za odpověď.
Dobrý den, prosím Vás, mám dotaz, pokud jsem smlouvou o nájmu dopravního prostředku podle ust. § 630 a násl. ObchZ na 1 rok pronajal svůj tahač a návěs nájemci a on s ním jezdil a výhradně jej jakožto nájemce užíval ke své podnikatelské činnosti (kamionová doprava), jsem povinen podle daňových předpisů platit já jakožto pronajímatel a vlastník tahače a návěsu (rovněž podnikatel v oboru kamionové dopravy) po dobu předmětného pronájmu silniční daň za tahač a návěs?
Dobrý den, jsem neplátce DPH a provozuji eshop. Podle mých zjištění mohu posílat zboží do jiných států pouze za předpokladu, že příjemce je obyčejný občan, tj nepodnikatel. Jakmile bych poslal zboží firmě (lhostejno zda je plátce DPH či nikoliv), automaticky bych se já musel stát plátcem DPH. Je to tak? Vím, že tam jsou limity na zboží do EU 30 000 / 100 000 EU, při jejichž překročení bych se také musel stát plátcem v dané zemi (do tohoto limitu se počítá jen zboží občanům a nikoliv firmám?). Nebo jak to je? A pak bych měl ještě dotaz k tomu, jestli vlastně používáni internetových peněženek jako PAYPAL, MoneyBookers apod vlastně ze mě nečiní plátce DPH ze zákona? (v podstatě využívám službu od firmy, jež tu nemá sídlo / pobočku) A poslední, existuje tu hodně společností na MLM systém, kteří nabízejí nějaký software. Není to náhodou také automaticky přihláška k platbě DPH, za předpokladu, že ty společnosi nejsou v ČR? Např Talk Fusion apod? Protože nabízejí službu. Výjimkou jsou snad společnosti, které nabízí fyzické produkty, ale jestli fyzický produkt/ zboží není, pak je to vždy služba (obvykle program) a tudíž je spoustu lidí nevědomky plátci DPH? Děkuji za informace. karki@volny.cz
Dobrý den, firma vede účetnictví, chtěla bych se zeptat, zda náklady se uplatňují vždy až v roce, kdy došlo k vyfakturování? Podnikatel zpracovává projektové dokumentace, náklady na např.odboné posudky atd. jsou poměrně vysoké. Jak se postupuje v případě, že dokončení projetku je odloženo na další rok nebo začátek projektu je v jednom roce a jeho ukončení a vyfakturování až v dalším roce? Je správný postup ten, že pokud ke konci roku akce nebyla vyfakturovaná, tak převedu náklady na nedokončenou výrobu a do nákldaů se dostanou až v roce, kdy dojede k ukončení a vyfakturování akce - k výnosu. 2. Jak je to s náklady na projekt, který nakonec nebyl uskutečněn? Děkuji M.
Dobrý den, je mně 27 let, mám dohodu o provedení práce (DPP) na 10.000,-/měsíc v soukromné kanceláři, kde uplatňuji slevu na dani a zároveň jsem nyní nastoupila do doktorského studia, kde budu dostávat stipendium ve výši 4.500,-, které se však bude navyšovat příští rok na 7.500,- a později ještě na částky vyšší. Zajímá mně, zda platit daň ze stipendia, popř. v jaké výši? Jinak si platím zdravotní pojištění ve výši 1.080,- měsíčně, to předpokládám, že tak mám činit dále a ve stejné výši? Soc. pojištění údajně povinné platit není, proto jsem smluvena s pojišťovnou, kam skládám měsíčně určitou částku "na důchod", konám tak správně? Děkuji mnohokrát za odpovědi na mé otázky, velmi mně pomohou.
Dobrý den, trojice lidí se rozhodla, že založí s.r.o., jehož prostřednictvím budou provozovat hostinskou činnost. Bude to jejich jediný zdroj příjmů, jak toto zákonně ošetřit,aby si mohli vyplácet odměny měsíčně? Je nějaký jiný způsob kromě pracovního poměru např.na funkci číšníka? Děkuji za info.
Dobrý den, moje maminka je ve starobním důchodu, není invalidní a pobírá běžný starobní důchod. Nyní by si chtěla občas přivydělat hlídáním cizích dětí v rodinách. Potřebovala by poradit co vše je k tomu třeba, aby neporušila zejména daňové zákony. Předpokladem je nepravidelný výdělek, roční odhad je 50 000 - 75 000.- Kč. Co si předtím zařídit, co si hlídat, kde a co nahlásit? Děkuji za odpověď, s pozdravem TomášP.
Dobrý den, potřebuji poradit v otázce daní z příjmu, konkrétně ze zisku z prodeje nemovitosti. Koupil jsem ji od rodičů přítelkyně na hypotéku, s nimi jsem pak v nemovitosti bydlel ve společné domácnosti déle než dva roky. Po dvou a půl letech co jsem byl majitel jsem nemovitost prodal o milion korun dráž. Ted po mě chce finanční úřad doložit, že jsem nemovitost užíval k bydlení ale energie byly psány na ně a na mě hypotéka a trvalý pobyt jsem tam měl jen necelé dva roky. Jak mám FÚ dokázat užívání domu a mám přítelkyni a její rodiče uvádět jako svědky nebo by mi to spíš uškodilo? Děkuji za odpověd na komplikovanou otázku.
Dobrý den, jsem fyzická podnikající osoba, plátce DPH. Začínám provozovat internetový prodej dárkových poukazů (ne slevy, čistě dárkové poukazy). Tyto dárkové poukazy poskytuji na internetu na základě mandátní smlouvy. V ní je uvedeno, že: „vystavuji a zasílám dárkové poukazy zákazníkům jménem mandanta + přijímám platby za dárkové poukazy jménem mandanta.“ Současně pak ve smlouvě odstavec o „započtení vzájemných pohledávek, a to pohledávek mandatáře za mandantem z titulu odměny dle tohoto článku oproti pohledávce mandanta za mandatářem z titulu výplaty plateb přijatých mandatářem od zákazníků, a to v části, ve které se kryjí.“ Můj dotaz je následující: v případě, že prodám dárkový poukaz zákazníkovi, podléhá tento poukaz DPH, tzn. musím z něj odvádět DPH? Není dárkový poukaz pouze jakési „platidlo“, které je oproštěno od DPH (na základě určitého paragrafu...?). Pokud ne, problém by nastal např. v následujícím případě. Já, plátce DPH, nabízím dárkový poukaz na vstupenku na koncert v hodnotě 120 Kč (100 + 20). Prodám dárkový poukaz a z něj mám 10% provizi = 12 Kč. Z této provize opět odvádím DPH ve výši 2 Kč. Současně vstupenky na koncert nepodléhají DPH a můj mandant tedy není plátcem DPH, to znamená, že vystavuje fakturu na 120 Kč, ze které já si nebudu moci DPH odečíst. Celkově tedy zjednodušeně mé příjmy jsou 120-20+12-2-120= -10 Kč. Takový obchod by byl značně nevýhodný. Jak z tohoto případu ven? Nebo budu moci propagovat dárkové poukazy pouze u plátců DPH? Nemělo by plnění DPH být až v případě, kdy můj mandant poskytne zboží nebo službu? Tím pádem by dárkový poukaz nepodléhal DPH? Velmi děkuji za objasnění situace, příp. radu, jakým legálním způsobem lze nabízet dárkové poukazy také neplátcům DPH tak, aby obchod nebyl prodělečný.
Dobry den, ceska spolecnost bude vysilat pracovniky(montery...) na zahran.prac.cesty do zemi EU, prevazne Francii. Pracovnici tam budou pracovat prevaznou cast roku.Ceska spolecnost jim vyplaci mzdu, stravne. Otazka? 1)kdo plati soc.a zdrav.pojisteni 2) kdo odvadi zalohy na dan z prijmu 3) je treba platit neco ve Francii 4) je treba tam zridit stalou provozovnu a co to pro ceskou spolecnost znamena. Dekuji.
Dobrý den, mám dotaz, jakým způsobem zjistí podnikatel vedoucí daňovou evidenci či účetní jednotka v praxi, že dosáhli limitního obratu 25 000 000 Kč pro povinnost přechodu z daňové evidence na účetnictví? Děkuji za odpověď.
Dobrý den, mám dotaz: s.r.o. dva společníci, jeden z nich je zaměstnán na hlavní pracovní poměr, druhý ne. Spolu uskutečnili služební cestu - mohou se oběma proplácet cestovní náhrady (diety, kapesné i vedĺejší náklady)? Ještě bych poprosila o jednu radu, v s.r.o. byl v roce 2011 zakoupen osobní automobil pro podnikatelské účely, uplatněn odpočet DPH v plné výši. V roce 2012 automobil začal jednatel(zaměstnaný v s.r.o.) užívat i pro soukromé účely. Přidala jsem mu 1% z pořizovací ceny do vyměřovacích základů pro zdravotní i sociální pojištění i k základu daně. Ale ráda bych se zeptala, jak je to s DPH? Musí něco vracet? Moc děkuji za odpověď K.Veverková
Dobrý den,jsem autor píšící na autorskou smlouvu. Zatím vždy mi honoráře danil vydavatel srážkovoou daní (příjmy do 7000 kč. Nyní mi jeden z vydavatelů vyplatil odměnu za článek, ale ve smlouvě si vymínil, že částku nedaní. Přitom se jedná o sumu ve výši pouze 500 kč. Jak mám tuto částku zdanit, když zákon uvádí, že takto malé sumy daní vydavate?
Dobrý den, prosím Vás o radu ohledně prodeje automobilu naší firmy-plátce DPH. V únoru tohoto roku jsme prodali auto, které bylo koupeno v r. 2011 od občana-nepodnikatele. Neodvedli jsme DPH z prodeje. Není mi teď jasné, zda to byl správný postup, protože se ve všech odborných článcích dočítám, že pro auta nakoupená po 31.3. 2009, bez ohledu na to, zda byl či nebyl při jejich nákupu uplatněn nárok na odpočet (tedy i když by byla nakoupena od neplátce), platí, že jejich prodej je prodejce povinen zdanit. Na druhou stranu, v odborném daňovém časopise je na tento dotaz odpovězeno, že: „Jestliže byl osobní automobil uveden do provozu před 1.4. 2009, pak každý jeho prodej ( i po tomto datu) bude podle bodu 3 přechodných ustanovení k zákonu č. 87/2009 Sb. osvobozen od daně, tedy i automobil nakoupený od občana.“ Náš automobil byl zaregistrován poprvé v r. 2000 prvním majitelem, takže v provozu byl již dávno předtím, než ho naše společnost koupila…Chápu tedy správně, že jsme se nedopustili chyby v účetnictví, popřípadě můžete poradit, o jaký paragraf zákona o DPH se můžeme opřít? Předem Vám děkuji za odpověď. Jana Chadimová
Dobrý den, po zjištění zisku společnosti s ručením omezeným, jejíž jsem majitel, odvedu FÚ daň z příjmů PO. Pak si z tohoto zdaněného zisku nechám část zisku vyplatit. Chci se zeptat zda na tuto částku mohu uplatnit výdaje paušálem. Taky by mě zajímalo zda z této částky musím odvádět soc. a zdr. pojistné, když jsem také OSVČ.