FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

Dobrý den, potřebovala bych poradit jak…

Dobrý den, potřebovala bych poradit jak postupovat v případě, že máme poskytnutý úvěr na bytové potřeby cca od roku 2000, ovšem až nyní jsme zjistili, že můžeme tyto úroky odečíst od daně z příjmu, po tuto dobu jsem byla zaměstnána u jednoho zaměstnavatele, nevím tedy zda mohu zpětně uplatnit odečet i za ostatní roky, pokud to jde jak postupovat? Stačí podat za každý rok Přiznání k dani z příjmu typ A a zaškrtnout OPRAVNÉ a toto odeslat na FÚ? Děkuji za odpověď

Dobry den, prosim o radu,ktera se tyka…

Dobry den, prosim o radu,ktera se tyka minimalniho zakladu dane pro vypocet DPFO . Na skoleni nam toho mnoho nerekli,spise se vyhybali tomuto vysvetleni a uz jsem precetla mnoho diskuzi na ruznych webovych strankach a nazory se lisi. Pisu to laicky: pokud se dostnanu na min.vymer.zaklad dane tj. 101000Kc muzu si uplatnit nezdanit.castky dane dle § 15 ,ale nezdanit.castky dle §34 ne. Je to dobre ? Dekuji za odpoved .

Jsem důchodce k 1.1., ostatní příjem ve výši…

Jsem důchodce k 1.1., ostatní příjem ve výši 22000,- Kč ze zemědělské výroby, která není provozována podnikatelem, výdaje uplatním procentem (50%). Musím podávat daňové přiznání? (Do jaké výše se příjem u důchodců nezdaňuje?) Děkuji za odpověď

Jsem OSVČ. Můj dotaz se týká minimální daně z…

Jsem OSVČ. Můj dotaz se týká minimální daně z příjmu. Od 1.11.2003 jse až do 31.10.2004 byl v pracovní neschopnosti. Od 1.11.2004 my byl přiznán plný invalidní důchod. V průběhu roku jsem sám nepodnikal. Jelikož vykonávám servisní činnost, nectěljsem přijít o zakázky a tak práce, které byly nutné provedli pracovníci, se kterými jsem sjednal dohodu o provedení práce. Na základě těchto dohod byl zaznamenán příjem. Celkově za rok 2004 jsem však ve ztrátě. Nemohu nikde zjistit jakou výši základu daně mám uvést. V tiskopise je pouze kolonka kolik měsíců jsem v invalidním důchodu, ale vice ne. Děkuji za odpověď.

Dotaz 1. Jsem zaměstnancem a zárověň mám…

Dotaz 1. Jsem zaměstnancem a zárověň mám pronajatá pole. Výše nájmu dosahuje 2376 Kč. Budu tuto částku nějak zdaňovat. V minulých letech byla určitá částka z pronájmu od daně z příjmu osvobozena. Jak je tomu letos? Dotaz 2. Prodala jsem traktor, který jsem kdysi dostala jako vyrovnání v restituci od JZD za 4931 Kč. Budu tuto částku zdaňovat? Děkuji

Dobry den, prosim o radu: povinna registrace…

Dobry den, prosim o radu: povinna registrace poplatnika k DPH plati od obratu 1mil.Kc za 12 mesicu po sobe jdoucich. Tech 12 mesicu plati od 1.5.2004 kdy byl zmenen zakon o DPH? Dekuji za odpoved a preji hezky den

Chtěl bych jako občan obchodovat na akciovém trhu…

Chtěl bych jako občan obchodovat na akciovém trhu. Vím, že po 6 měsících po nabytí akcí je mohu prodat, realizovat zisk a neplatit daně. Ale jakým způsobem se daně platí v případě, že realizuji zisk v kratší době než je uvedená lhůta. Děkuji za odpověď.

Dobrý den, velmi bych potřebovala poradit s daní…

Dobrý den, velmi bych potřebovala poradit s daní z nemovitosti, dosud jsem žádné přiznání nikdy nevyplňovala a nevím si rady jak postupovat. Abych vám podrobněji osvětlila stav, popíšu celou situaci: - v únoru 2004 jsme uzavřeli kupní sml. se spol Central group na koupi pozemku a rodinného domu v Praze, dům jsme přebírali v červnu jako hotový a zkolaudovaný a do počátku t.r. byl na katastru zapsán stav - část pozemku jako orná půda (512 m2), část jako zastavěná plocha a nádvoří (108 m2 zast. plocha budovy), vše jen s parcelními čísly a i přesto, že jsme v červenci dodali doklad o přidělení č.p., tento stav nebyl dosud zapsán (figuruje tedy stále jako rozestavěná stavba). Další důležitá informace je, že dům i pozemek máme jako společné jméní manželů a tak jsem i v katastru zapsáni a na část nemovitosti jsme si vzali hypoteční úvěr a v katastru je tedy zapsáno zástavní právo smluvní. Potřebovala bych poradit s tím, zda se nás daň z nemovitosti týká, zda vyplnit 1. jen část daň z pozemků (orná půda ?), nebo daň ze staveb (dům) či obě části 2.jakým způsobem mohu zjistit průměrnou základní cenu přiřazenou našemu katastr. území, kterou bychom měli pro přiznání použít. 3. budeme tuto daň přiznávat každoročně a stejným způsobem? Mnohokrát děkuji a přeji hezký zbytek dne

Potřebuji upřesnit, případně odsouhlasit…

Potřebuji upřesnit, případně odsouhlasit používané kursy devizového trhu pro účetní případy: 1/přijatá faktura z jiné členské země EU - použiji kurs ČNB ke dni vystavení (=dni dodávky zboží). Z kalendáře kursů ČNB na internetu pak použiju kurs předcházejícího dne, před vystavením faktury=tzn. dopolední kurs, anebo kurs dne vystavení faktury, který se přepisuje po 14.30.hod daného dne. 2/ platby provádím z devizového účtu V ŽB, na který průběžně převádím finance z běžného účtu - pro výpočet kursu ke dni platby použiji kurs deviza prodej ŽB ke dni platby, nebo jiný kurs. 3/ přijímám platky jiné členské země za zprostředkování obchodu (služeb), bez vystavení faktury, pouze na základě vyúčtování za předchozí měsím - jakým kursem proůčtovat přijatou patbu a k jakému datu? Děkuji za odověď

Jsem poživatelem důchodu k 1.1.2004, mám příjem …

Jsem poživatelem důchodu k 1.1.2004, mám příjem ve výši 22 000 Kč - dotace na údržbu krajiny v KRNAPU. Kam mám příjem v daňovém ořiznání zapsat a jak vysová bude daň? Děkuji

Dobrý den, manželka začala od 14.11.2004…

Dobrý den, manželka začala od 14.11.2004 podnikat na ŽL.Její zdanitelný příjem činí cca 8000 Kč.Můžete mi prosím sdělit, kolik by měla činit pojistná částka na soc. poj. Pokud si vezmu Přehled za 2004 a dostanu se k řádkům 28,29 a 30, tak mi vychází po odečtu uhrazených záloh pojistného, že by měla doplácet cca 10000 Kč. Připadá mi dosti nelogické, aby pojištění činilo více než hrubý zisk. Děkuji.

Dobrý den, potřebuji poradit. Vzala jsem si s…

Dobrý den, potřebuji poradit. Vzala jsem si s rodiči hypotéku na moje bydlení. Může si zaplacené úroky z hypotéky odečíst z daní můj přítel? Nejsme manželé a ani nebyl žadatelem o úvěr. Ovšem já jsem měla v roce 2004 malé příjmy a bylo by pro nás výhodnějš, aby si úroky odečetl z daní přítel. Trvalé bydliště má on i já v bytě, na který se hypotéka vztahuje. Moc děkuji za odpověď. A. Loudová

Jsem spoluvlastníkem pole, které v nájmu užívá ZD…

Jsem spoluvlastníkem pole, které v nájmu užívá ZD. Měl bych tedy daň platit já. Ale v tisku jsem někde četl, že když je pozemek ve zjednodušené evidenci-a to je, což jsem vyčetl z výpisu z katastru nem. z 1.11.2002(pozemky ve zjednod.ev.-parcely původ Přídělový plán nebo jiný podklad GP), nemusí se daň platit. Jak to tedy je? V případě, že musíme daň zaplatit, co si máme na FÚ přinést za doklady k prokázání velikosti pole, stačí okopírovaný list vlastnictví z r.2002?Děkuji.

Dobrý den, mám dotaz ohledně dohody o provedení…

Dobrý den, mám dotaz ohledně dohody o provedení práce. Jak postupovat při odvodu daně a pojistného a případně zda musím provést přiznání k dani. Děkuji

V lednu 2004 jsem obdrzel plneni za pracovni…

V lednu 2004 jsem obdrzel plneni za pracovni uraz z roku 2002. Plneni obsahovalo polozky: -nahrada za ztratu na vydelku -bolestne -stizeni spolecenskeho uplatneni Celkova castka dosahovala cca 125000 kc Z polozky nahrada za ztratu na vydelku mi byla strzena dan. Otazka: Mam povinnost podat danove priznani za rok 2004 (dosud mi vypocet dane provadel zamestnavatel) a zapocitat do zakladu dane plneni? A v jakem rozsahu?

manželka(plátce DPH)chce přerušit podnikání a…

manželka(plátce DPH)chce přerušit podnikání a zrušit registraci(DPH),vede DE a ve firmě bude pokračovat její manžel-začínající OSVČ i DPH.Jak co nejjednoduššeji předat firmu se závazky a pohledávkami spolu s drob.majet(DKP) a zásobami(zboží na skladě)?Vše se má uskutečnit k 1.2.2005 Mockrát děkuji.

Děkuji za odpověď. Ještě v této souvislosti…

Děkuji za odpověď. Ještě v této souvislosti prosím o jednu odpověď. Předpokládám, že z takto vydaného zboží (na reklamu) je nutné odvést DPH. Je v tom případě daňově uznatelný výdaj pouze hodnota zboží bez DPH nebo včetně DPH (jako u daru). A z jaké ceny se musí DPH odvést - z nákupní ceny, z naší velkoobchodní ceny nebo z konečné hodnoty zboží na maloobchodě?

Dobrý den, při vyplňování daně z nemovitosti -…

Dobrý den, při vyplňování daně z nemovitosti - bytu, se počítá do užitné plochy bytu i plocha sklípku, který je v suterénu budovy nebo jen čistě výměra bytové jednotky? Děkuji.

Prosím o odpověď na dotaz ohledně minimální daně.…

Prosím o odpověď na dotaz ohledně minimální daně. Moje sestra má jediný příjem z pronájmu a tento příjem je tak nízký, že nedosahuje hranice pro minimální daň musí ji odvést? Je provdaná v zahraničí a je v domácnosti, proto jiný příjem nemá. Děkuji za odpověď.

Dobrý den, mám hypoteční úvěr, který jsem začala…

Dobrý den, mám hypoteční úvěr, který jsem začala čerpat v r. 2004, kolaudace proběhne cca v roce 2005. Musím podat daň. př. abych si mohla odečíst úruky z úvěru (jsem zaměstnanec)? Jaké podmínky musím splnit (vlastnictví nemovitosti, kolaudace ..) Děkuji