FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

Dobrý den, prosím o tabulku, kde bych mohla najít…

Dobrý den, prosím o tabulku, kde bych mohla najít, uda je výhodné společné zdanění manželů. Děkuji

Poraďte mi prosím, zda musím podat přiznání k…

Poraďte mi prosím, zda musím podat přiznání k dani z nemovitosti, když: žádost o vklad do katastru byl podán v listopadu 2004 a zápis do katastru byl proveden 6.1.2005. Děkuji

Dobrý den.Máme malou s.r.o.Již 4 roky nečinná…

Dobrý den.Máme malou s.r.o.Již 4 roky nečinná,držená pouze v důsledku úspěšně vysouzené pohledávky.Dlužník je v konkursu.Čekáme na plnění.Nemáme ani příjmy ,ani výdaje.Jak to je, pro nás s minimální daní za rok 2004?Děkuji za Vaši odpověď.

Prosím o sdělení, zda je od 1.1.2005 povinné…

Prosím o sdělení, zda je od 1.1.2005 povinné vedení podvojného účetnictví u společenství vlastníků. Děkuji.

Dobrý den, prosím o radu - jsem zaměstnancem ve…

Dobrý den, prosím o radu - jsem zaměstnancem ve firmě v České republice a současně jsem členem dozorčí rady pobočky firmy na Slovensku, kde pobírám odměnu 1000 SK - mám podepsané daňové prohlášení - odpočitatelná položka převyšuje odměnu - daň tudíž není srážena. Může mi zaměstnavatel v ČR provést roční zúčtování daně nebo si musím sama podat daňové přiznání na FÚ, kde uvedu tento příjem ze zahraničí? Děkuji za odpověď.

V mém RD chci dlouhodobě pronajímat dva byty.Je…

V mém RD chci dlouhodobě pronajímat dva byty.Je povinná písemná smlouva nebo stačí příjmový doklad(jaké údaje o nájemníkovi musí obsahovat) pro účetnictví a daňové přiznání .Musím vést ještě nějakou dokumentaci nebo evidenci?Děkuji za odpověď.

Věc: odečet úroků z hypotečního úvěru: prosím o…

Věc: odečet úroků z hypotečního úvěru: prosím o radu - mám za rok 2004 splaceno na hypotečním úvěru 60 000,- Kč úroků. Státní finanční podporu jsem dostal 10 000,- Kč. Otázka: mám státní finanční podporu odečíst od zaplacených úroků a vycházet z částky 50 000,- Kč na odečet úroků, viz. pozn. odst. 41, 10 a 11 zákona z formuláře "Přiznání k dani z příjmů"? A nebo odečítám plnou výši zaplacených úroků, tzn. 60 000,- Kč? Děkuji.

Dobrý den, chtěl bych se zeptat jaká je výše…

Dobrý den, chtěl bych se zeptat jaká je výše náhrady za úžívání osob. automobilu, nezahrnutého do majetku firmy, pro učely podnikání pro rok 2004 a výši sazeb benzínů. Pokud možno i číslem předpisu, kde to lze nalézt. Děkuji za odpověď .

Ještě jeden dotaz:Pokud podnikám jako OSVČ a…

Ještě jeden dotaz:Pokud podnikám jako OSVČ a neměla jsem založený podnikatelský účet,založila jsem ho až teď.Asi 4 měsíce mi pojistné odcházelo z rodinného sporožira,přišli mi na něj také 2 pltby za fakturu,mám výpisy ze sporožira doložit jako doklad o zaplacení,nebo musím zaúčtovat jako nedaňové všechny položky které mi na sporožiro přišli nebo odešli?Nebo stačí zaúčtovat jen to pojistné a platby a doložit výpis? Děkuji za odpověď.

Dobrý den.Jsem OSVČ. Mohu si odepsat na manžela v…

Dobrý den.Jsem OSVČ. Mohu si odepsat na manžela v plném invalidním důchodu odepsatelnou částku. Nikdo nám nedokáže říci jestli důchod je "vlastní příjem nebo ne"? Děkuji

Prosím o radu,vím že při přechodu z daňové…

Prosím o radu,vím že při přechodu z daňové evidence na podvojné účetnictví mohu podle§23,§5 snížit výsledek hospodaření o částku neuhrazených závazkú k 31.12.2004 ale jedná se mi i o závazky plynoucí z nezaplaceného soc.,zdrav,poj.a daně za zamněstnance.Děkuji

Vazeny pane doktore, chtel bych se zeptat zda…

Vazeny pane doktore, chtel bych se zeptat zda mohu jako platce DPH uplatnovat pri vypoctu dane z prijmu vydaje ve vysi 25% z prijmu? Dekuji predem za odpoved.

Dobry den, je nejakym zpusobem v zakonech…

Dobry den, je nejakym zpusobem v zakonech osetreno, jakym zpusobem musi byt ucetnictvi vedeno? (Respektive ano, o zalohach, kdykoliv mit moznost ziskat data a to i v tistene podbe vim.) Me jde spise o to, zda je nejakym zpusobem omezeno, kde a jakym zpusobem jsou data ukladana. Presneji, zda je dle dnesnich zakonu mozne, aby data byla ukladana na zarizenich treti (externi) strany. - Podotykam, ze tato treti strana by zajistovala pouze technickou stranku veci a bezpecnost, NIKOLIV uz samotne ucetnictvi a jeho vedeni (to jest uz preci jenom starost ucenich firem :) )

Dobry den, nedavno jsme mel diskuzi s jednim…

Dobry den, nedavno jsme mel diskuzi s jednim clovekem na tema ekonomickych informacnich systemu pro vedeni ucetnictvi firem a vubec vsem, co do teto skupiny patri. Podle neho pry veskere tyto systemy jmenujme napriklad (Money S3, Vario, G3 atd.) musi mit pro svuj provoz (tedy, aby vubec v techto systemech mohlo byt vedeno ucetnistvi a bez problemu uznavane financnimi urady atd nejakou certifikaci. Je toto pravda? Pokud ano, jakym zpusobem se da tato akreditace sehnat?

Dobrý den, prosím o informaci, kde by jsem mohl…

Dobrý den, prosím o informaci, kde by jsem mohl najít v zákoně o daních z příjmů nebo v jiném předpisu propblematiku zabývající se zdaněním neziskové organizace, občanského sdružení. Zajímá mě zda je uvedena částka která neziskovou organizace od daně osvobozuje a částka, kdy už musí přiznat daně. Děkuji za odpověd.

Dobry den, chtel bych se zeptat. V pripade, ze se…

Dobry den, chtel bych se zeptat. V pripade, ze se firma rozhodne koupit pozemek, na kterem z casti vybuduje parkoviste a z casti skladovou halu. Da se tento pozemek odepsat z dani? V pripade ze ano, kolik let bude nutne kupni cenu pozemku odepisovat(25 let)?Nechysta se pripadne nejaka novela ktera by odpisy pozemku a nemovitosti pro firmy zrychlila. Dekuji. Preji hezky den. S pozdravem J.K.

Dobrý den, jako podnikatel jsem si koupit v roce…

Dobrý den, jako podnikatel jsem si koupit v roce 1997 osobní vůz na leasing. Leasingové splátky jsem dával do nákladů. Nyní je leasing ukončen. Co musím udělat, pokud chci automobil prodat? Je příjem z tohoto prodeje zdanitelný? Děkuji za odpověď.

Dobrý den, jsem OSVČ - sportovní činnost,…

Dobrý den, jsem OSVČ - sportovní činnost, vlastním nemovitost,nezahrnutou do majetku, kterou pronajímám (zdaňuji dle §9-příjmy z pronájmu). Nyní chci nemovitost zrekonstruovat přičemž vzniknou tři nové bytové jednotky(resp.půdní vestavby). Mohu si uplatnit nějaké náklady do výdajů a snížit tím příjmy z pronájmu? Např. projetková dokumentace, stavební práce atd. Děkuji.

1.Musím odvést silniční daň na 2004, když se…

1.Musím odvést silniční daň na 2004, když se chystám odvést daň z příjmů paušálem ?Jsem živnostník-zednictví,auto používám osobní k výkonu povolání,není v účetníctví. 2.Pokud se dostanu při odvodu daně pod minimální základ daně, vztahuje se na mě minimální základ daně? 3.Při odvodu daně z příjmu paušálem odečítám od základu daně rovněž nezdanitelnou část základu daně? Děkuji

Prosím o radu:V roce 2004 byl manžel zaměstnán do…

Prosím o radu:V roce 2004 byl manžel zaměstnán do 31.07 Od 01.08.2004 začal podnikat.Od zaměstnavatele dostal potvrzení o zdanitelných příjmech kde jsme vyčetli že si měsíčně uplatňoval odečitatelnou položku na sebe a na dítě.Na konci roku jsme zjistili že jsem jako manželka nedosáhla větší příjem než 38.040,-V jaké částce si na mě manžel může uplatnit odečitatelnou položku? Děkuji