FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Dobrý den. Na můj dotaz z 24.1. ohledně odpočtu odborových příspěvků jste mi odpověděli, že tyto dát do "výdajů" zaměstnance, tedy odečíst ze základu daně, nelze. To je však v přímém rozporu s informacemi přímo na vašem webu. Cituji str. http://www.finance.cz/home/index.phtml?sys_fm[2]=150&sys_fl=1&opage=2479&Id_zpravy=44113&Typ_zpravy=local: Ostatní důležité daňové změny . . . . odečet zaplacených členských příspěvků člena odborové organizace této organizaci. Částka je limitována výší 1,5% zdanitelných příjmů a současně maximální výší 3.000Kč za zdaňovací období Prosím o zpřesnění. Děkuji. Zuzana
Dobrý den. Jsme firma, zabývající se pronájmem nebytových prostor, mající za předmět podnikání mimo jiné "Správa a údržba nemovitostí". S tím jsou spojené náklady na energie s následným přeúčtováním na nájemníky. Jak tyto energie účtovat a kdy je DUZP? Zda tyto energie fakturovat s DPH a účtovat náklady - výnosy, nebo bez DPH a účtovat přes zúčtovací vztahy, azbytek nepřefakturovaný nákladů zaúčtovat na nákladový účet+DPH.
Dobrý den, v roce 1998 jsem koupila nemovist, část pronajímám jako kancelář. Příjmy dle §9, výdaje uplatňuji % . Jak postupovat, pokud chci v roce 2004 začít odepisovat nemovitost ( mohu začít až teď? . Musím vést účetnictví nebo stačí DE? Chtěla bych dávat do výdajů náklady na el. energii, vodu a ostatní média. Děkuji za odpověď.
Dobrý den, jsem OSVČ, platím si řádně zdravotní a důchodové pojištění. Neplatím si nemocenské pojištění. Jako OSVČ podnikám 13 měsíců. Pokud přeruším svoji živnost, mám nárok na hmotné zabezpečení z úřadu práce, než si najdu nějaké zaměstnání? Děkuji za odpověď.
Děkuji za odpověď (sekce: Daně a účetnictví 21.1.2005 09:05 ). Mohl by jste mi poslat vami avizovany firemni doklad o zarazeni vozidla? Word format je o.k., dekuji
Od r.2000 jsem byla az do 31.10. 2004 OSVC.V r.04 bez zadneho obratu,sama jsem si platila zdravotni a socialni.Od 1.11.jsem prerusila zivnost a jsem zamestnana na HPP. Musim zaplatit minimalni dan?dekuji
Dobrý den, prosím o zodpovězení dotazu. FO, daňová evidence. Spolu s dalšími dvěma FO založil sdružení bez právní subjektivity-podnikání v oboru nákup-prodej. Příjmy a výdaje dělí rovným dílem. Před zahájením podnikání měl nový člen sdružení zásoby, ke kterým se přihlédne při stanovení základu daně. Tyto zásoby jsou jen jeho výdajem? Tržby z prodeje těchto zásob se dělí mezi ostatní členy sdružení? Jeden z členů sdružení již podnikal v minulých letech, kdy nakoupil zásoby-ve výdajích min.let. Tržba z těchto zásob se také dělí? Děkuji za odpověď.
Chci se zeptat. Kromě zaměstnání mám i příjmy ze samostatně výdělěčné činnosti. Do jaké výše mohu tyto příjmy rozdělit na spolupracující osoby,manželku a syna, aniž by museli podávat daňové přiznání.
Dobrý den. Vzal jsem si vdovu se třemi dětmi, další se nám narodilo po sňatku. Tři vyženěné děti pobírají sirotčí důchody, neadoptoval jsem je, ale žijí s námi ve společné domácnosti a pečuji o ně jako o vlastní. Při podání DAP jako živnostník uplatňuji odpočet na všechny čtyři děti, nebo pouze na jedno vlastní? Děkuji.
Dobrý den, prosím o radu. Mohu si jeden rok uplatňovat výdaje procentem a další rok dle skutečných výdajů dle dokladů (vedu si pouze DE)? Pokud to bude výhodnější můžu se v dalších letech vrátit opět k výdajům procentuálním ? Např. v roce 2000 - 25%, v r. 2001-3 - dle dokladů, v roce 2004 opět paušál resp. 25% příjmu? Jak to mám udělat účetně? Musím nějak ukončit vedení pokladny? V DP na sebe nebudou navazovat PS a KS. Děkuji za odpověď.
V jaké výši se zdaňuje příjem ve výši 22 000,- Kč (dle §10, odst.3,písm a) je do výše 20 000,- Kč osvobozen) . Do daňovéo přiznání se uvádí celý příjem 22 000,- Kč nebo pouze rozdíl od osvobozeného příjmu tj. 2000,- Kč?
Vážený pane doktore, můj otec mi daroval nemovitost - rekreační chatu v katastru obce Petrov u Prahy. Poraďte mi, prosím, kam se obrátit na odhad ceny nemovitosti a kam následně ohledně zaplacení darovací daně. Děkuji a hezký den
Jak obecně postupovat při pořízení softwaru ze zahraničí (mimo EU a uvnitř EU)ve vztahu ke clu a DPH? SW není na nosiči, pouze předán e-mailem.
Dobrý den, v dubnu 2004 byla řádně ukončena leasingová smlouva na osobní automobil OSVČ. Jaký je další postup z hlediska účetnictví a daní? Děkuji za odpověď.
Dobrý den, osoba mající trvalé bydliště v Německu (uvedeno na přihlášce k registraci FÚ) podniká v ČR, může uplatnit jako výdaj cestovné z místa bydliště do ČR (pořádání kurzů - předmět podnikání)? Od roku 2005 bude mít příjem z podnikání i v Německu, jak bude probíhat zdanění příjmů? Děkuji za odpověď.
Chci ukončit dobrovolné plátcovství DPH. cO musím udělat a odkdy by to mohlo platit? Mohu jako plátce DPH uplatnovat v danovém přiznání příjmu za r. 2004 procentuální odpočet? nebo musím dokladovat nákllady účty? Děkuji.
Dobry den, prosim o radu: obcan-zamestanec pronajima 1mistnost v nebytovem prostoru ve svem dome na uskladneni naradi za 5tis.Kc/ rok .Pronajem je pro OSVC. Je uzavrena smlouva o najemnem. Musi onen obcan-zamestnanec podavat Priznani k dani z pronajmu? Dekuji za odpoved a preji hezky den.
Jsem samostatná OSVČ, dosud jsem uplatňoval výdaje tzv. paušálem. Od tohoto roku přecházím na skutečné výdaje. Tím největším je cestování soukromým vozem, měsíčně najezdím okolo 4000 km po celé ČR. Vyhláška stanoví 3,80 Kč / km a náklady na PHM. PHM musím dokladovat účtenkami z pumpy nebo mohu použít průměrné ceny PHM. Dále musím platit silniční daň. Je ještě nějaká povinnost případně zrada?
V lednu umřela babička, vlastnila pozemky. Kdo zaplatí daně z nemovitosti, když se předpokládá delší dědické řízení?
Dobrý den, potřebuji poradit s daňovým přiznáním svého manžela. V roce 2004 odpracoval 1 den a onemocněl. V pracovní neschopnosti je dosud. Byl zaměstnán na dobu určitou, která končila 30. 6. 2004. Zaměstnavatel mu nyní pouze vyplácí nemocenskou, odvody za něho od července 2004 neplatí. Musí si manžel sám podat daňové přiznání, nebo to za něho udělá jeho bývalý zaměstnavatel? Děkuji za odpověď.