FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Dobrý den, Rád bych Vás poprosil o zodpovězení následující otázky: V Daňovém přiznání typu B za rok 2003 byly v tabulce D (Tabulka pro poplatníky účtující v soustavě jednoduchého účetnictví) uvedeny v řádku 2. Dlouhodobý nehmotný majetek a v ř.5 Cenné papíry a peněžní vklady. V přiznání za rok 2004 již tyto položky scházejí, ale navíc je zde položka na ř. 6 Ostatní majetek. Můžete mi poradit, kde se DHM, resp. cenné papíry a peněžní vklady mají uvést, a co je součástí položky Ostatní majetek. Děkuji za odpověď
Dobrý den Dostal jsem v r.2002 s manželkou darem (darovací smlouva) dostal od otce chalupu která je trvale neobydlená.Při převodu byla odhadní cena 870.000,-. V současnosti bych rád chalupu prodal za cenu 950.000,-. Jak velkou daň z příjmu budu muset zaplatit ?Otec tuto nemovitost vlastnil cca 7 let.
Dobrý den, mám HPP ze závislé činnosti, k tomu podnikám na ŽL v oboru nákup a prodej. Vedu jedn.účetnictví. Mé příjmy jsou max. 30 000 Kč ročně. Plátce DPH nejsem, ale moji zákazníci, kteří plátci jsou, by rádi kdybych je plátce stal, aby si mohli odečíst DPH. Je to pro mne výhodné ? Nechci zbytečně ztratit zákazníky. Děkuji
Dobrý den, jsem na HPP zaměstnán v závislé činnosti. V listopadu 2004 jsem si pořídil živnostenský list. Výdaje byly vyšší jako příjmy. Musím platit miminální daň ? Jaký je rozdíl v daňové evidenci a jednoduchém účtu ? Děkuji
Jsem zaměstnána na HPP a mám ŽL. Ovšem v roce 2004 jsem nepodnikala, neměla jsem žádný zisk. Musím podávat daňové přiznání a platit minimální daň? Děkuji.
Dobrý den, bratr jako OSVČ skončil za rok 2004 poprvé ve ztrátě, protože se osamostatnil a vybavoval si dílnu/prodejnu, tzn. že ztráta = sklad. V přiznání bude tato částka sice uvedena jako zásoby, ale přesto máme obavy jak bude v přiznání mínusový základ daně posouzen FÚ. Je takový výsledek pochopitelný a věrohodný, resp. běžný? Děkuji a přeji hezký den
Chtěla bych požádat o radu, zda v následujícím případě budu účtovat o DPH. Ve smlouvě je tato formulace: Smluvní strany po vzájemné dohodě přijímají rozhodnutí, že na základě vzájemného realizovaného ročního ochodního obratu v celkovém rozsahu nad ... Kč za období platnosti této smlouvy, poskytne prodávající kupujícímu 2% rabat z realizované výše ročního obratu ve formě dobropisu splatného vždy do .. následujícího roku. Jaký doklad bychom měli jako prodávající vystavit a zda v dokladu bude účtováno DPH. Děkuji za odpověď
Chtěla bych se zeptat mam stanovenou zakladní mzdu ktera je 6500,- a premie které tvori procento z obratu firmy prumerne 7000,-. Chtela bych se zeptat jesti se premie zapocitavaji do minimální mzdy. Nebo je chyba na strane zamestnavatele a ja patrim do 4. tarifniho stupne a ma zakladni mzda by mela byt 8240,-. Děkuji za odpoved
Dobry den, v kvetnu 2005 obdrzim preplatek ze zdravotniho a socialniho pojisteni. V roce 2004 jsem platila povinne vysoke zalohy, ktere davam za rok 2004 do nakladu. Musim v danovem priznani za rok 2005 pripocitat vracene preplatky do danovych prijmu? Vedu DE. Dekuji.
V ČR je zřízena org.složka slovenské společnosti, která splňuje podmínky stále provozovny. V této složce pracují slovenští zaměstnanci, kterým se mzda zpracovává na Slovensku a organizační složce se fakturuje měsíčně vykonaná práce ve výžši měs.mezd,diet a odvodů. Zajímá mně zda je tento postup správný, případně vazba na DPH a vazba na daň ze závislé činnosti. Děkuji.
Mám dotaz? Jsem částečný invalidní důchodce začala jsem podnikat v roce 2000 manžel má též živnostenský list a podniká, syn také. Chtěla jsem se zeptat jak je možný to zkloubit, být ve združení a nebo u manžela v zaměstnaneckým poměru, nebo s.r.o. Bojíme se povinných daní s příjmu, nevím jestli je to již uzákoněný, že na každý IČO je povinná daň i když není takový výdělek. Předem děkuji
Dobrý den. Mám následující dotaz: pracuji na HPP a zvažuji možnost přivydělávat si výukou angličtiny. Řeším, zda se mi vyplatí si pořídit ŽL. Jak se to projeví v odvodech (sz, zp, daně), když z HPP očekávám příjem cca 300 tisíc ročně a na ŽL odhaduji příjem na 20 tis. ročně? Doporučil byste mi si ŽL pořídit? Předem děkuji
Děkuji mnohokrát za opověď.Dovolil bych se zeptat ještě jednou.Jak zaúčtovat osob. auto pořízené na fin.leasing.Je možno si ho odepisovat, pokud ho nemáme v účetnictví a používám ho jen k výkonu povolání?Pokud ne, jak mám zaúčtovat do DE akontaci cca 130.000Kč a měs. splátky a mohu odepsat i havarijní a povinné pojištění,když není součástí splátek?Moc děkuji.
Dobrý den, když mám daňový základ 68000tis tak si musím nastavit jako východí základ daně 101000tis a platim daň z příjmů 9435 Kč, ale odpočítávám si dvě děti takže mi výsledná daň vyšla na 1770 Kč je to správně? Nejsem si jistá zda od minimálního základu daně je možné si odpočítávat odpočitatelné položky (děti,důchodové pojištění. úroky z úvěru a td.) Děkuji
Počítají se do odpracované doby pro zjištění průměrného výdělku neodpracované hodiny překážky na straně zaměstnavatele dle § 130 ZP,kterou organizace vyplácí zaměstnanci? Děkuji
V případě, že je poplatník přihlášen jako plátce ze závislé činnosti ? platil zálohy za zaměstnance, důchodce, jaký formulář a do kdy musí u Vás podat a do kdy ?
Prosím o radu, finanční úřad provedl u s.r.o. daňovou kontrolu a neuznal některé nákladové položky. Platební výměr nám nebyl doručen. Dle sdělení správkyně daně jsem jako jednatelka, které má být doručováno, poštu nepřevzala. U nás na vesnici to "funguje" tak, že doručovatelka nevypíše výzvu k převzetí, jenom tomu, kdo je doma sdělí, že mám "něco" na poště. Zásilku jsem si šla vyzvednout, ale bylo mi řečeno, že na mé jméno žádná zásilka není. Vzhledem k tomu, že doměrek je poměrně vysoký potřebovala bych poradit, jak dále postupovat. Vyšetřovatel, který dostal podnět z FÚ již celou záležitost uzavřel s tím, že že strany s.r.o. nedošlo k úmyslnému krácení daní. Za odpověď děkuji.
Mám problém s vyplňováním daňového přiznání. Jsem živnostník a chtěl bych se zeptat zda mám dělat daňové přiznání za celý loňský rok nebo jen za období od ledna do května, protože v květnu jsem přerušil živnostenské oprávnění. Po přerušení živnostenského oprávnění jsem byl veden na pracovním úřadě do srpna 04 a poté byl zaměstnání. Také by mne zajímalo pokud budu dělat daňové přiznání za celý loňský rok zda do něj mám započítat i příjem z Úřadu práce. Děkuji za odpověď
Dobrý den, stále se nemohu přesně dozvědět, jak si vysvětlit novelu Zákona o DPH platnou od 1.1.2005 v otázce změny DPH ze záloh. Naše společnost pronajimá objekt ze kterého každý měsíc na základě vystaveného splátkového kalendáře obdrží nájem. Vedle nájmu hradí nájemce měsíčně zálohu za služby. Od 1.5.2004 se na tuto zálohu vstahovalo DPH. Podle novely by se od 1.1.2005 DPH týkající se této zálohy již neodvádělo, k tomu by došlo až na konci roku při provedeném vúčtování.
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat zda u nákladního vozidla pořízeného v roce 2000 na leasing, mohu i po změně základní sazby DPH z 22 na 19% uplatňovat odpočet v původní výši tzn. 22% a nebo zažádat o nový splátkový kalendář. Děkuji