FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Dobrý den, stala jsem se vlastníkem několika pozemků (les, orná půda, travní porost). Všechny pozemky jsou vedeny ve zjednodušené evidenci KN. Z listu vlastnictví není patrné zda se v daném konkrétním případě jedná o les, travní porost nebo ornou půdu. Musím podávat k těmto pozemkům přiznání k dani z nemovitostí? Pokud ano, jak zjistím o jaký druh pozemku se jedná. Děkuji za odpověď.
Dne 25.1.2005 jste odpovídal na dotaz, že občan pronajímá místnost na uskladnění nářadí za 5.000,-měsíčné. Tázající se ptal na to zda musí posat daň. přiznání. vaše odpověď byla , že musí. Já se však domnívám, že pokud tento občan neměl jiné zdanitelní příjmy než ze záviské činnosti podle par. 7-10 /tedy i 9. vyšší než 6.000,- může se klidně zažádat o roční zúčtování a k těmto příjmům se nepřihlíží /par. 38g ods. 2/. je můj názor správný?
Vlastník koncese na provozování autodopravy vnitrostátní by chtěl koupit traktor a začít prohrnovat sníh pro různé firmy. Stačí tato koncese na tuto službu nebo je na ni třeba rožšíření koncesní listiny? Známý má zemědělskou činnost a tuto službu zajišťuje v obci a fakturuje, já si myslím, že vlastně podniká bez živn. oprávnění. je to tak?
dobrý večer. Můj dotaz se přímo netýká této sekce, ale nenešel jsem lepší. Hledám nějáké informace k historii bankovních ůčtů, nejlépe studentských, jako třeba, kdy se tento fragment poprvé objevil na trhu, jak se vyvíjeli jednotlivé služby,atd. Dále hledám nějáké informace k bespečnosti elektronického bankovnictví konkrétně k symetrickým šifrovacím algorytmům DES, asymetrickým kryptovacím metodám RSA a technologii SLK. Děkuji za odpověď.
Hezký den pane doktore. Část roku jsem byl OSVČ a část v evidenci ÚP. Jak uplatňuji paragraf 15 (mimo celou částku 38 040,-Kč) u ostatní odčitatelných položek? Pom. částkou a nebo celou? Děkuji
Dobrý den, co přesně prakticky znemaná přerušit odpisy? Jde o to,že se pouze např. jeden rok "vynechá" odpisování a následující období se pokračuje? V případě, že tomu tak je, pak to tedy znemaná, že se doba odpisování majetku "prodlouží" o roky po dobu přerušení a nebo platí nějaký jiný režim pro odpisování? Sdělte mi prosím obě možnosti, jak pro R tak pro Z odpis. Děkuji!
Dobrý den. Otec v době živnostenského podnikání zakoupil nemovitost, zařadil ji do HM, odepisoval. V loňském roce ukončil činnost a odešel do penze. V účetnictví vykázal nesplacenou část půjčky cca 600 tis. Kč. Syn chce nyní sám podnikat na ŽL a k podnikání využívat tuto nemovitost /např. Realitní činnost - pronájem bytových a nebytových prostor/. Jak nejlépe převést nemovitost do jeho živnosti /vložit?, darovat?,pronajmout?, jinou formou - jakou?/ tak, aby mohl dále pronajímat /provozovat/ bytové a nebytové prostory, mohl uplatňovat výdaje na údržbu, opravy, pojištění a další do svých nákladů včetně odpisů a splácení zbytku půjčky. Děkuji.
Vážení, s manželkou jsem koupil pozemek. V kupní smlouvě jsme se zavázali k zaplacení daně z převodu nemovitosti. Pracovnice na finančním úřadě mně sdělila, že daňové přiznání musí podat prodávající? Jak mám postupoval, abych dodržel závazek z kupní smlouvy. Za odpověď děkuji.
Dotaz:Podnikám jako OSVČ,mám auto které není v obchodním majetku ale používám ho jen pro podnikání.Co všechno si můžu dát do výdajů?Benzín,povinné ručení,opravy?Jak je to v případě když ho nemám v obchodním majetku firmy,používám ho pro podnikání ale i soukromně?V obouch případech platím silniční daň.Děkuji za odpověď.
Dobrý den, ve firmě, ve které pracuji, mám k dispozici služební vůz k soukromým účelům. Každý měsíc je mi strháváno 1% z pořizovací ceny vozu a to až z čísté mzdy. Má na to tato firma právo ? Děkuji za odpověď.
Dobrý den, mám na Vás dotaz ohledně placení daní. Od března loňského roku jsem začal pracovat jako OSVČ a letos bych tedy měl poprvé podávat daňové přiznání. Od jednoho známého jsem se dozvěděl, že snad v prvních 2 letech nemusím platit daně. Jelikož jsem podobnou informaci nikde nenašel, rád bych se Vás zeptal, co je na tom pravdy. Díky za odpověď. S pozdravem
Dobrý den, k 31.3.2004 jsem pozastavil živnost. Znamená to,že v daň.přiznání budu účtovat jen o tomto období? Jedná se mi o složenku za čtvrtletní DPH a o bankovní účet, který jsem od pololetí používal soukromě. Musím tyto položky uvádět? Předem děkuji za odpověď!
Dobrý den. Jsme občanské sdružení, založené podle zák. 83/1990 sb., jsme právnickou osobou. Kromě jiného chceme provádět specializovaná měření akustiky. Naše financování bude částečně sponzorskými dary, částečně příjmy z vlastní činnosti (měření). Sponzoři po nás chtějí, abychom byli plátci DPH. Na finančním úřadu mi ale řekli, že abych mohl být plátcem DPH, musím mít živnost. Tedy, je nutné mít živnost k tomu, aby mohlo být obč. sdružení plátcem DPH ? Může mít občanské sdružení živnost ? Děkuji
Dobrý den, prosím Vás o zdělení, zda je nutné v pracovní smlouvě kromě výšky základního platu, uvádět zařazení do tarifní třídy. A jak je nutné specifikovat výši pohyblivé částky mzdy. Ve firmě není odborová org. . Za odpověď předem děkuji.
Chtěla bych se zeptat:Pokud podnikám na Živnostenský list už 4 rok, do dubna roku 2004 jsem byla při podnikání i zaměstnaná.Od května už jen podnikám,vztahuje se na mě povinnost min.základu daně? Děkuji
Dobrý den, mám dvě souběžná zaměstnání. Jedná se v obou případech o trvalý pracovní poměr. Jeden v ČR, druhý mimo EU - BULHARSKO. Mám OP obou států. Žiji i s rodinou mimo ČR. Trval. prac. poměr daním v ČR a druhý v BULHARSKU, dle státu ve kterém vznikl. Jelikož jsem v BULHARSKU na prac. povolení, chtějí po mne jejich úřady, abych danila celé své príjmi u nich, tedy i příjem z ČR. Můžete mi prosím poradit kde vlastě platit daň popř. jak postupovat? Děkuji
Dobrý den. Prosím o radu jak zdanit příjem z pronájmu bytu. Kromě příjmu ze zaměstnání ještě pronajímám byt. Nájemník mi podle smlouvy platí měsíčně Kč 8.000,- (Kč 5.000,- nájemné a Kč 3.000,- platby za služby spojené s užíváním bytu - el., voda, plyn, do fondu oprav ...). Nevím zda do daňového příznání uvést příjem jen těch Kč 5.000,- a z nich výdaje 20 % a pak zdanit, nebo uvést Kč 8.000,- jako příjem a pak uplatnit konkrétní výdaje podle dokladů. Pronajímám až od července 2004, můžu už od ledna 2004 počítat výdaje, když jsem sháněla nájemníky a připravovala byt na pronajímání? Děkuji za odpověď.
Dobrý den, prosím Vás o radu. V roce 2001 jsem si založila životní pojištění u Podnikatelské pojišťovny. Měsíčně jsem platila 200 Kč a začátkem ledna r. 2005 jsem pojistku zrušila. V lednu 2005 jsem zaplatila naposled 200 Kč. V roce 2002 a 2003 jsem uplatňovala slevu na dani. Můžete mi prosím poradit, kde zjistím, kolik mám nyní vracet a jakým způsobem to mám udělat? Mám si zažádat u zaměstnavatele o potrzení o příjmech za rok 2002 a 2003 a dále to nějak vyřešit na finančním úřadě?Nebo stačí na tuto skutečnost upozornit zaměstnavatele a on, protože mi každoročně provádí vyučtování daně (Prohlášení poplatníka daně z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti a z funkčních požitků), mě daňové přiznání zpracuje a zjistí výši daně, kterou mám vracet? Vzhledem ke skutečnosti, že jsem pojistku ještě v lednu 2005 zaplatila a bude vypovězena až v únoru, budu daň vracet až v roce 2006?Předem Vám moc děkuji za odpověď.
Dobrý den,chtěla bych se zeptat,jestli je správná moje úvaha v následující věci.Můj otec je vlastníkem ideální 1/2 RD.Na "jeho" 1/2 půdy si buduji půdní vestavbu.Podmínkou získání úvěru od SFRB bylo,že nová bytová jednotka bude zapsána do katastru nemovitostí a já budu majitel této jednotky. Hledám proto pro mě nejpřijatelnější formu z hlediska placení daně. Pokud by mi otec daroval 1/4 RD,zaplatím darovací daň z 1/4 odhadní ceny nemovitosti ? Je možno požádat FÚ o splátkový kalendář ? Děkuji
Dobrý den, OSVČ má živnostenský list na poradenství - hlavní (převažující) činnost a dále živnostenský list na pronájem nemovitosti (příležitostný pronájem rekreačního objektu). V daňovém přiznání bude uvedena jako hlavní činnost poradenství a v příjmech a výdajích budou společně příjmy a výdaje z obou činností? Děkuji za odpověď