FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

Dobrý den, můj dotaz se týká snížení sazeb daně…

Dobrý den, můj dotaz se týká snížení sazeb daně silniční podle § 6 odst. 6 až 9 pro nákl.vozidla. Pokud je v zákoně např. vymenována směrnice 96/69 ES a v tech. průkazu je pouze 96/69, jedná se o stejnou směrnici? Děkuji za odpověď.

Prosím o sdělení informací. Jsem majitelem 3/4…

Prosím o sdělení informací. Jsem majitelem 3/4 rodinného domu společně s mojí matkou, která vlastní 1/4. V tomto domě bydlím s manželkou, dětmi a zároveň zde mám i zřízenou živnost. Chci se zeptat, jestli mohu a jakým způsobem uplatnit ve svém účetnictví náklady, které vznikají při provozu živnosti za spotřebovanou elektřinu, plyn, vodu, odvoz domovního odpadu. Měření energií je společné pro celý dům a není možné rozdělit samostatně pro živnost. Za odpověď děkuji. S pozdravem

Dobrý den,prosím o radu.Podnikám jako OSVČ a…

Dobrý den,prosím o radu.Podnikám jako OSVČ a používám osobní auto, ale nejsem zapsaná v TP, je zapsán manžel,který nepodniká.Silniční daň zaplatil manžel.Kdo má podat přiznání k silniční dani?Já si uplatním do nákladů náhrady za phm+amortizaci je to správně?A mám mít sepsanou smlouvu o bezplatném půjčování vozidla?Děkuji za odpověď.

Jaká je nejlepší cesta při převodu nemovitosti na…

Jaká je nejlepší cesta při převodu nemovitosti na rodiného příslušníka, z hlediska daní, děkuji

Dobrý den, existuje nějaký seznam položek, které …

Dobrý den, existuje nějaký seznam položek, které si může odepisovat vrcholový sportovec, jako soukromý podnikatel?Kde by se dal sehnat?

Dobrý den. Můj dotaz - kdy je třeba při…

Dobrý den. Můj dotaz - kdy je třeba při vystavování dokladů za plnění uskutečněná v tuzemsku uvádět příslušné paragrafy na těchto dokladech (fakturach) ? Děkuji

Doplňuji včerejší dotaz : " Dobrý den, ve firmě,…

Doplňuji včerejší dotaz : " Dobrý den, ve firmě, ve které pracuji, mám k dispozici služební vůz k soukromým účelům. Každý měsíc je mi strháváno 1% z pořizovací ceny vozu a to až z čísté mzdy. Má na to tato firma právo ? Děkuji za odpověď. Odpověď: Firmá Vám má připočítat 1% pořizovací ceny k Vaší mzdě a z takto navýšeného příjmu teprve vypočítat zálohu na daň z příjmů a odvody na SP a ZP (srov. §6, odst.6 ZDP). Nevím, co Vám strhává z čisté mzdy, asi je to nepřesná informace. " Doplňuji: Firma mi strhává 1% z pořizovací ceny vozu z čísté mzdy!!!. Nepřipočítává to k hrubé mzdě,ale až z čisté. Opakovaně jsem reagoval, že to není daňově v pořádku. Ze strany zaměstnavatele byla jen odpověď, že na to mají právo, že to mohou dělat.

Dobrý den,chci se zeptat, jest-li,když chci aby…

Dobrý den,chci se zeptat, jest-li,když chci aby mi zaměstnavatel prováděl odpočet na děti ročně je povinen mé žádosti vyhovět nebo si ho můžu udělat sám a nebo mi tento odpočet bude zaměstnavatel provádět měsíčně?

Lze uplatňovat nárok na odpočet za děti zpětně…

Lze uplatňovat nárok na odpočet za děti zpětně třeba za tři roky(za dobu co budu na mateřské dovolené,když nechci ,aby odpočet prováděli manželovi?

Od února 2004 jsem při začal podnikat při…

Od února 2004 jsem při začal podnikat při zaměstnání na ŽL. Mohu si náklady na vydání ŽL na dva obory (v mém případě 2000 Kč) dát do nákladů? Děkuji Vám za odpověď.

Dobry den, manzelka pracuje na plny uvazek na VS…

Dobry den, manzelka pracuje na plny uvazek na VS. V ramci sve prace napsala nekolik skript, za ktere ji bylo v roce 2004 vyuctovano cca 60000 jako autorsky honorar - mimoradny prijem mimo normalni mzdu. Jakym zpusobem ma spravne odvest dan? Je treba z teto castky platit i socialni a zdravotni pojistne? Lze pouzit pausalny odpis na tuto castku? Dekuji.

Dobrý den, od listopadu 2004 mám Živnostenský…

Dobrý den, od listopadu 2004 mám Živnostenský list na podnikání v oblasti modelingu. Do té doby jsem byla OSVČ. Chtěla bych vědět, jestli mám nárok na odpočet určitých diet po dobu ztrávenou pracovně v zahraničí. Pokud ano, kde si můžu zjistit, kolik přesně atd. Děkuji

Dobrý den, předpokládám, že jako vlastní syn…

Dobrý den, předpokládám, že jako vlastní syn neplatím dědickou daň z dědictví domu po otci, ale nevím, zda v tomto případě budu muset zaplatit daň z převodu nemovitosti. Děkuji za odpověď . Kořínek

Dobrý den. Zadání: Jsem OSVČ / od r.1991/ V…

Dobrý den. Zadání: Jsem OSVČ / od r.1991/ V roce 2004 jsem od 14/7 v pracovni neschopnosti, , operace po urazu. Neschopnost stále trvá. Od 1/8/04 neplatim sociální ani zdravotní pojištění a pobíram nemocenské dávky. Výdělkem za rok 2004 nesplňuji podmínku danou zákonem o minimálním základu daně. Otázka:Mám nárok na krácení minimálního základu daně za neodpracované měsíce? Nebo muj daňový základ za rok 2004 bude min.101000Kč bez ohledu na prac. neschopnost? Děkuji Vám za odpověď.

Dobrý den.OSVČ má v obch.majetku auto,které v…

Dobrý den.OSVČ má v obch.majetku auto,které v roce 2004 bude již zcela odepsáno.Počítá se výnos z prodeje tohoto auta do příjmů? Má vliv na příjmy z prodeje auta to, jestli je již odepsané nebo ne?Děkuji.

Dobrý den, jsem fyzická osoba a chtěla bych v…

Dobrý den, jsem fyzická osoba a chtěla bych v letošním roce poskytnout právnické osobě ( škola) finanční dar na účely vzdělávání a výuky. Prosím, jak mám tuto operaci provést, abych mohla v následujícím roce uplatnit odpočet na dani. V jaké výši může být finanční dar poskytnut. Jaké doklady musím k daňovému přiznání doložit? Děkuji za odpověď

Dobrý den, slyšel jsem o změně zákona o daních…

Dobrý den, slyšel jsem o změně zákona o daních kdy je možné odečíst platby na soukromém životním pojištění a přitom při následném použití kapitálové hodnoty se nemusí dávat daňové přiznání o tomto využití-je to pravda?Ňebo je můj výklad špatný?

Dobry den, mam dotaz. Koupila jsem si s pritelem…

Dobry den, mam dotaz. Koupila jsem si s pritelem byt, na ktery jsem si vzala uver ze stavebnihi sporeni. Mam smlouvu o smlouve budouci na prevod byt.jednotky, smlouvu o uveru a doklad o zaplaceni uroku z uveru. Presto mi nebyli vraceny zpet dane za rok 2003 a letos s tim maji taky problem, kdyz jsem se informovala na fin. uradu. Mzdova ucetni firmy mi to nechce udelat, co mam delat. Dekuji

Dobrý den, prosím Vás o zodpovězení následujícího…

Dobrý den, prosím Vás o zodpovězení následujícího dotazu: Lze se zaměstnancem v pracovním poměru v pracovní smlouvě nebo vnitřním předpisem firmy smluvit práci přesčas dle potřeb zaměstnavatele - jakýkoliv počet hodin, nebo platí zásada dle zákoníku práce § 96/1 - pouze 8 hodin v jednotlivých týdnech a 150 hodin v kalendářním roce? Je nám známo, že některé firmy praktikují způsob práce přesčas libovolným počtem hodin na základě dohody se zaměstnancem a tato záležitost je ošetřena právně. Předem děkuji za odpověď.

Vážený pane Dytrichu, děkuji za předchozí…

Vážený pane Dytrichu, děkuji za předchozí odpovědi, které mi pomáhají řešit relativně nepříjemnou situaci. Mám ještě jeden snad už poslední dotaz. Vlastním dům (3 roky) s manželkou který jsme koupili před svatbou v poměru 1/2 a 1/2. Manželka v domě bydlí déle jak dva roky. Já v domě nebydlím. Předpokládám že při prodeji domu se na nás nebude vztahovat osvobození od daně z příjmu. Nabízí se možnost převodu do společného jmění manželů a následný prodej. Pak se na nás předpokládám osvobození vztahuje. Není tato transakce zbytečná nebo nebudou potom po prodeji problémy s daňovým úřadem? Co se pro převedení do společného jmění musí udělat? Je to jenom formální smlouva předaná na katastru? děkuji mnoho