FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Prosím o informaci, čím se liší "Daňová evidence" od zrušeného "Jednoduchého účetnictví" a jakou dokumentaci musím vést. Jsem důchodce a zabývám se výukou jazyků individuálně a v jazykovém institutu na základě Mandátní smlouvy a také překladatelstvím. Na obojí mám ŽL a odměny dostávám na Běžný účet do banky, u indiv. výuky jazyků pak v hotovosti. PhDr.Otakar Káňa
Dobry den, mam ceske obcasntvi, ale ziji jiz tretim rokem v zahranici a do Cech se podivam tak jendou za rok na 14 dni. V CR nejsem zamestnany ani nemam zadny zivnostensky list = nemam v CR zadne prijmy. Taktez si v CR neplatim ani socialni ani zdravotni pojisteni. Musim podavat v Cechach danove priznani? Poikud ano, muze to za me udelat pribuzny, kdyz nejsem v CR fyzicky pritomny? Predem velice dekuji, s pozdravem
Prosím o vymezení pojmu "Ostatní osobní náklady", specielně zda do nich spadají náhrady za použití soukr. vozidla. Děkuji
Předem děkuji za odpověď jsem zaměstnancem a prodal jsem v roce 2004 soukromý počítač za 26 000,- Kč. Žádné jiné příjmy nemám. Je tento příjem osvobozen od daně nebo musím podat daňové přiznání a zdanit dle § 10 Děkuji
Dobry den, chtel bych vytvaret webove stranky na dohodu o provedene praci. Jak to bude s placenim dani, resp. jak dane ovlivni muj cenik?
Moje účetní mi sdělila, že mám ještě do konce ledna 2005 doplatit silniční daň. Ovšem její výše je nejméně 3x vyšší, než jsem platil kdykoliv předtím. Údajně došlo k nějakým změnám v zákoně??!! Mám sice 3 služební vozy, obs.1.1 , 1,6 , 2.0, nyní v roce 2005 již jen 2 vozy 1.1 obs. a 2.0 obs. -Mám zaplatit Kč 6800.- Je to vůbec možné ? Není to nějaký omyl !!??
Jsem OSVČ mám část.inval.důchod.Jak vyplnit daň.přiznání?Kolik si mohu odečíst?Mám nárok na nějaké úlevy nebo odpočty? Děkuji.
Dobry den, v soucasne dobe podnikam na ZL, ale rozhodl jsem se nechat se zamestant a podnikat pouze okrajove. Mohu i presto zustat platcem DPH? Mohu si i nadale davat veci potrebne pro podnikani do nakladu a narokovat DPH? Dekuji
Jestliže pro právnickou osobu platí ve Velké Británii jistá tabulka pro výpočet přímé daně, kdy se od výše ročního výdělku odvíjí výše přímé daně, platí něco podobného i pro fyzické osoby, a když ano, jaké výše příjmů a souvisle k tomu procenta daní to jsou.
Manžel má trvalý pracovní poměr v Anglii od září roku 2004, jaké se v Anglii odvádějí daně, jaký je daňový strop a když tak shoduje se naše daňová tabulka s našemi, když jsme v EU, mají také roční zúčtování z daně?Děkuji.
Od 1.února 2005 budu plátce DPH a vedu DE. Vzhledem k tomu,že podnikám v hostinské činnosti rozložila jsem jednotlivé provozovny na syna - DE a manžela DE oba neplátci DPH.Mohu jim vyměřit podnájem nižší než ve skutečnosti platím já vlastníkovi nájemné? Energie mohu fakturovat tak jak je platím já zálohově a mohou být smluvní nebo je musím pracně propočítat na spotřebiče a m3. Chci ušetřit DPH.
Dobrý den.Mám pronajaté nebytové prostory,vedu DE,v lednu 2005 jsem ještě neplátce DPH.Od 1.února 2005 budu plátce DPH ze zákona. Jako neplátce DPH jsem platila nájemné 42000,00 Kč.Vlastník nemovitosti tento příjem měl osvobozen od DPH.Vzhledem k tomu,že budu od 1.února 2005 plátce DPH,požaduje po mně placení nájemného ve výši 42000,00+7980,00 DPH celkem 49980,00 Kč.Ve smlouvě o nájmu mám uvedeno,že do r.2006 mně nebude zvyšován nájem.Vím,že DPH na výstupu mně bude vráceno,což spotřebuje DPH na vstupu. Zajímá mne zda vlastník postupuje správně?
navazuji na odpověď ze dne 27.1.2005-pokud chci být vlastníkem nově vytvořené bytové jednotky v RD ,který je z 1/2 mého otce,jak velký podíl na mě musí převést či mně darovat ? Je nějaká úměra mezi velikostí bytové jednotky a vlastnickým podílem ? Děkuji
Vážený pane Dytrichu, Děkuji za odpověď na předchozí dotaz. Platí se při převodu nemovitosti do SJM daň z převodu nemovitosti. díky Řehoř
Dobrý den, vlastním nemovitost, koupená v roce 1998. Mohu ji začít odepisovat v roce 2004? Dosud jsem neodepisovala. Mám si sestavit odpisový plán k roku 1998 nebo 2004? Pokud k roku 1998, tak za předchozí roky nejsou odpisy výdajem, a do výdajů dám až odpis roku 2004. Mám pravdu? Pronajímám část nemovitosti jako kancelář. Děkuji za odpověď.
Dobrý den, nevím jestli můj dotaz spadá pod Vás, ale nic bližšího jsem nenašel. Jsem zaměstnán na HPP na dobu neurčitou, zaměstnavatel mi umožnil studium při zaměstnání a jelikož končím školu mám nárok na 80 pracovních placených dní volna. Mě zajímá 1)z jaké částky (za jaké období) se mi na toto volno bude počítat průměr? 2)kdybych toto volno nepřerušil ( cca4 měs. v kuse)měnil by se průměr? Děkuji Supratil
Vážený pane doktore, velice Vás prosím o zodpovězení následujících dotazů: 1/ OSVČ podnikající dle zák. č.586/1992 Sb. § 7 dne 31.7.2004 přerušila živnost. Dále byla nahlášena na úřadu práce. Její příjem činil 45000 Kč, výdaj 25000 Kč. Bude po odečtu nezdanitelné částky 38040 Kč její daňová povinnost 0 Kč, nebo se na ni vztahuje minimální základ daně za 7 měsíců, což by bylo 3120 Kč? 2/ OSVČ podnikající dle zák. č. 586/1992 Sb. § 7 k 8.8.2004 přerušila živnost. Další její příjem je dle § 6. Příjem ze živnosti je 50000 Kč, výdaj 30000 Kč. Vztahuje se na ni minimální základ daně za 8 měsíců + příjmy ze závislé činnosti? Předem děkuji za Vaši laskavou pomoc a odpověď.
Dobrý den, v listopadu proběhlo dědické řízení, podle kterého jsem zdědila pole vedené ve zjednodušené evidenci. Oznámení okresního soudu jsem obdržela 24. ledna 2005. Je v něm lhůta 15 dnů pro možnost odvolání (i pro další účastníky řízení tedy). Od kdy se stanu skutečným majitelem pozemků a kdy se musím registrovat k dani z nemovitosti? Musím se vůbec registrovat, jestliže jde o zjednodušenou evidenci a pole jsou pronajata ZD? Děkuji za odpověď a přeji hezký den. HS
Chci se živit jako profesionální sportovní sázkař,můžete mi prosím poradit zda a jak platit daň a soc.pojištění?Děkuji