FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

Jsem OSVČ a současně mám uzavřenou dohodu o…

Jsem OSVČ a současně mám uzavřenou dohodu o pracovní činnosti. Mohu u tohoto zaměstnavatele podepsat prohlášení s odpočtem na dítě ? Musím pak platit sociální a zdravotní pojištění ?

Jsem OSVČ a za rok 2004 jsem ve ztrátě. Současně…

Jsem OSVČ a za rok 2004 jsem ve ztrátě. Současně od 4/2004 mám uzavřenou dohodu o pracovní činnosti, ve které jsem do knce roku vydělala hrubou mzdu 34.917,-Kč. Kromě jednoho měsíce, kdy moje mzda přesáhla 5.000,-Kč,mi byla srážena srážková daň. V tomto jednom měsíci to byla záloha daně. V každém měsíci bylo sráženo zdrav. a soc. pojištění. Budou mi tyto zaplacené částky odečteny od ročního vyúčtování se zdr.poj. a správou soc. zabezpečení a z daně za všechny měsíce, nebo pouze za ten jeden. Děkuji

Jsem vlastníkem nemovitosti a pozemků, které jsem…

Jsem vlastníkem nemovitosti a pozemků, které jsem získal dědictvím po mamince. Dosud se z nemovitosti platila daň FU po smrti maminky na její jméno. Nyní musím dle novely podat i daňové přiznání k polím, které dosud platilo ZD jako nájemce. Jaký tiskopis pro přiznání daně použiji, mohu jak daň z nemovitosti tak z pozemků zehrnout do jednoho tiskopisu? Jakou sankci může finanční úřad vyměřit, pokud jsem již po dobu asi 4 roků nezaplatil daň z lesních pozemků? Předem děkuji za odpověď.

Vedu daňovou evidenci a v průběhu roku dostavam…

Vedu daňovou evidenci a v průběhu roku dostavam občas dary. Platím z těchto darů zdravotní a sociální pojištění? Platím daň darovací nebo je připočítavám k dani z příjmu.

Vážený pane doktore. Děkuji za zodpovězení dotazu…

Vážený pane doktore. Děkuji za zodpovězení dotazu.Dnes se objevil ještě jeden problém. Byl jsem na FU a nemohli jsme se domluvit jak řešit následující. Od ZD jsme se ženou obdrželi v roce 2004 část Transformačního podílu (TP) podle Zákona 42/1992 Sb., ve výši 34 000,- Kč a nájem za pozemky ve výši 6 832,- Kč. Vzal jsem DAP "B" a do § 9 jsem dal 6 832,- a do § 10 34 000,- jako společné jmění manželů. Co je špatně podle FU. - TP by měl být zdaněn u ZD srážkovou daní ve výši 15%. - Do § 10 TP nelze dát (kam ho dát jsem se nedověděl) a nelze ho tam dát jako společné jmění, ale musí ho zdanit každý zvlášť, protože podle výpisu z KN vlastní každý ideální polovinu. K tomu dodávám. Z této logiky FU nelze ani do § 9 dát nájem za pozemky jako společné jmění. Proč máme tak nesmyslný daňový zákon? Vyvozuji následující. Pokud se vyskytne někdo nepohodlný (rebel) a nelze ho normálními zákony potrestat, vytáhne se daňový zákon a tím se bezpečně zlikviduje. Viz Al Capone, Fišer... Omlouvám se za svou neznalost zákonů a ještě jednou děkuji za odpověď.

V prosinci mi zemřela matka, která vlastnila dům…

V prosinci mi zemřela matka, která vlastnila dům se zahradou. Otec již také nežije. Mám dvě sestry. Každá z nás má vlastní bydlení, proto o dům nemáme zájem. V tomto domě by chtěla bydlet má dcera /vnučka mé zemřelé matky/. Je možné, aby dědictví připadlo přímo jí? Kromě ní je ještě dalších pět vnoučat, tři jsou plnoletá, dvě nezletilá. Závěť sepsána nebyla.

Může OSVČ, plátce DPH uplatňující nárok na…

Může OSVČ, plátce DPH uplatňující nárok na odpočet daně, uplatňovat pro výpočet daně z příjmu výdaje procentem (25%) z příjmů?

Dobrý den, prosím o zodpovězení dotazu: …

Dobrý den, prosím o zodpovězení dotazu: Odběratel našich služeb ze Slovenska požaduje fakturaci v EUR, třebaže v loňském roce proběhla fakturace v Kč. Nechápu to, naše státy doposud nepoužívají společnou měnu EU, prakticky nevím jak bych to měla provést (vedu manželovi - OSVČ - účetnictví). Děkuji, s pozdravem Mudráková P.S. Omlouvám se, již jednou jsem tento dotaz zaslala, ovšem opomněla jsem uvést že jde o SR.

Dobrý den, chtěla bych se zeptat mám stálý…

Dobrý den, chtěla bych se zeptat mám stálý pracovní poměr, podnikám na živnostenský list a jsem místopředsedkyně družstva, které mi bude poukazovat paušální měsíční částku 300,-Kč , jakým způsobem mám těchto 300,- Kč vykázat. Děkuji

Přeji hezký dobrý den, chci Vás poprosit jestli…

Přeji hezký dobrý den, chci Vás poprosit jestli mi můžete poradit,kde bych sehnal pokyny k vyplnění daňového přiznání za rok 2001.Předem děkuji.

Při zaměstnání jsem začal podnikat.Výsledky jsou…

Při zaměstnání jsem začal podnikat.Výsledky jsou zatím velmi žalostné a jsem ve ztrátě.Svoji živnost musím nahlásit na ZP a na OSSZ, přesto že vykazuji ztrátu a zálohy v obou případech platí zaměstnavatel z hlavního příjmu? Děkuji za odpověď.

Dobrý den, prosím Vás o odpověď na následující…

Dobrý den, prosím Vás o odpověď na následující dotaz: odběratel našich služeb požaduje fakturaci v EUR, i když loni za tu samou službu akceptoval fakturu v Kč. Nechápu, z jakého důvodu toto požaduje, když naše země ještě společnou měnu nepoužívají. Prakticky nevím, jak bych to měla provést (dělám manželovi -OSVČ - účetnictví). Děkuji

Dobry den. Jsem zamestnancem a pobiram prijem ze…

Dobry den. Jsem zamestnancem a pobiram prijem ze zavisle cinnosti. Soucasne vlastnim clensky podil v zemedelskem druzstvu za ktery dostavam vyplacen urcity "urok" , dale pronajimam zemedelskou pudu. Z obojiho mi plyne prijem a rovnez dostavam podil na zisku druzstva. Celkem se jedna o castku kolem o 15 tis. rocne. Musim prijem z druzstva danit?

Prosím ještě jednou o odpověď ohledně prodeje…

Prosím ještě jednou o odpověď ohledně prodeje počítače. Volal jsem známé účetní zda by mi pomohla vyplnit daňové přiznání a ta mi sdělila, že nemáte pravdu ohledně zdanění dle § 10 prý se na mě vztahuje osvobození od daně dle § 4 odst.c) tak teď nevím má pravdu ona nebo vy. Otázka zněla, že jsem zaměstnán jiné příjmy nemám a v roce 2004 jsem prodal svůj osobní počítač na základě kupní smlouvy osobě, která podniká. Děkuji moc ještě za jednu odpověď.

Slyšela jsem, že by snad měla být zavedena nějaká…

Slyšela jsem, že by snad měla být zavedena nějaká daň z obhos. hektaru, že by zemědělci měli platit daně podle výměry na jaké hospodačí. Neslyšel jste něco takového? Děkuji za odpověď.

Společníci naší firmy (zároveň jako zaměstnanci s…

Společníci naší firmy (zároveň jako zaměstnanci s.r.o) vložili do firmy půjčky, ze kterých jim každoročně počítám úroky ve výši 140% diskontní sazby ČNB. Mohu tyto úroky účtovat jako daňové nebo nedaňové? Zatím vyplácíme pouze půjčky, nikoli tyto úroky. Děkuji

V jaké maximální výši mohu stanovit úroky z…

V jaké maximální výši mohu stanovit úroky z půjček u společníků v s.r.o?

Jsem zaměstnaná a zároveň a mám ŽL na…

Jsem zaměstnaná a zároveň a mám ŽL na zpostředkování činnosti. V daňovém přiznání jsou tyto příjmy uvedeny v § 10 - ost. příjmy. Pokud nepřesáhly za r. 2004 částku 10000 kč nebudu je zde uvádět. Pouze provedu vyúčtování příjmů ze záv. činnosti. Je to tak správně?

Dobry den. Jsem fyzicka osoba - zivnostnik.…

Dobry den. Jsem fyzicka osoba - zivnostnik. Podnikam na ZL a moje manzelka je na materske dovolene. Ma take ZL - fyzicka osoba. Nema-li manzelka zadny prijem z podnikani, musi platit minimalni dan, kdyz je na materske dovolene? Je leipsi, kdyz bude mit nejaky prijem z podnikani napr. vystavi fakturu me ? Jak to udelat nejlepe, abychom v konecnem efektu vyuzili tech nejvyhodnejsich, avsak legalnich moznosti. Dekuji.