FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Dobrý den, prosím o radu jak postupovat. Splácíme hypoteční úvěr na rodinný dům, když budu chtít uplatnit nárok na odpočet snížení daní ze zaplacených úroků za rok 2004, jaké potřebuji doložit doklady a zda musím podávat daňové přiznání, či se mám obrátit na mzdovou účtárnu svého zaměstnavatele.Děkuji Marie
Dobrý den Náš dotaz je z oblastiDPH. Náš zákazník si u nás objednal zboží, které bude sloužit v České republice, ale firma je registorvaná v Rakousku a tam by se měla odeslat vystavená faktura, kde jí zákazník zaplatí . Prosím o informaci jak se bude vyčíslovat DPH , zda bude DPH 0 nebo 19 % Děkuji za odpověď
Jako malá stavební firma jsme v roce 2000 a 2001 prováděli stavební zakázku v SRN. Dle předpisů SRN jsme měli za povinnost platit příspěvky do dovolenkové základny německého stavebnictví (ULAK). Tyto příspěvky jsme zaplatily dle vyúčtování zaslané ?Ulakem? a zúčtovaly do nákladů. V současné době máme kontrolu na DPPO za dané období. Fú chce abychom prokázali oprávněnost těchto nákladů. Za 1) požaduje doložení německého předpisu, za 2) požaduje doložení české právní normy. Prosím o informaci, kde bychom mohli německý předpis získat a jestli dle vašeho názoru tyto platby jsou daňově uznatelné a pokud ano tak na základě jaké právní normy. Děkuji.
Dobry den, mela bych dotaz k dani z prijmu v pripade prodeje bytu v roce 2005. Prodavame s pritelem kazdy svuj byt, kde nemame bydliste po dobu 2 let a kupujeme byt vetsi. Dejme tomu, ze vynosy z prodeju budou 420 tis a 540 tis (celkem 960tis) a novy byt bude za kupni cenu 850 tis CZK, zbylych 110 tis bychom pouzili na rekonstrukci bytu. 1.Jak je to v tomto pripade s dani z prijmu? Splnujeme v tomto pripade podminku, ze je vynos pouzit na uspokojeni bytove potreby?-viz zmena paragrafu 4 zakona o danich z prijmu? 2.Co vse lze zahrnout pod pojem reknostrukce bytu?(rekonstrukce kupelny, vestavene skrine??) 3. Lze od techto vynosu odecist dan z prevodu nemovitosti (jeden z bytu je v OV) a provizi realitni kancelari? V tom pripade by nas vynos z prodeju bytu byl 960 tis-dan z prevodu-provize? Dekuji
Mam dotaz tykajici se dane z prijmu v souvislosti s prodejem bytu. Od roku 2005 platí novela zák. o dani z příjmů, kde je v § 4 odst. 1 písm. a) doplněno, že pokud měl prodávající bydliště v bytě (rodinném domě...) bezprostředně před prodejem po dobu kratší dvou let a použije -li získané prostředky na uspokojení bytové potřeby, je takový příjem od daně osvobozený. Ok to je muj pripad, ale je tu jeden otaznik a to v tom co znamena den prodeje. Je to den podpisu kupni smlouvy, nebo den zapisu na katastr, nebo den doruceni zapisu na katastr, nebo den zaplaceni kupni ceny (v mem pripade byla cast kupni ceny zaplacena v prosinci 2004, cast v lednu 2005) Kupni smlouva byla podepsana 22.12.2004, navrh na vklad na katastr take 23.12.2004, protoze se jednalo soucasne o prevod hypoteky plus doplatek prevodem na ucet, byla moje hypoteka doplacena hypotekou kupujiciho v prosinci, cast penez v hotovosti mi byla zaplacena take v prosinci na ucet a cast v lednu 2005 na ucet, napr. Vymaz zastavniho prava k nemovitosi byl proveden 6.1.2005) Cela moje otazka je vlastne jednoducha: je tento prijem prijme roku 2004 a musim tedy platit dan z prijmu (protoze jsme nesplnil 2 letou lhutu bydliste) nebo je to prijem roku 2005 a uz se na mne vztahuje novela, ktera je platna od roku 2005 a tedy nemusim platit dan z prijmu z rozdilu mezi moji kupni cenou a prodejni cenou bytu (poznamka: rozdil jsem pouzil na koupi dalsiho bytu, respektive za mesic mam dle kupni smlouvy tyto penize zaplatit jako druhou cast kupni ceny, prvni byal cerpana novym hypotecnim uverem v prosinci 2004) Dekuji Vam za radu.
Dobrý den, mam nejasnost ohledne vykladu jednoho clanku tykajici se digitalizace katastralních území a s tím spojenou povinnost vlastníka pozemku zaplatit daň (místo nájemce). Cituji: "Vlastník nicméně platí daň z pozemků jen tehdy, pokud jsou provedeny komplexní pozemkové úpravy, čili pozemky se nacházejí v území, kde je vlastnicky uspořádán celý katastr. Existuje totiž celá řada oblastí, kde v rámci katastru je zaměřena a zaevidována jen část pozemků. V takovém případě, i když má vlastník pozemek identifikovaný, daň platit nemusí" (www.profit.cz) Mám pozemky v katastrálním území, jehož digitalizace stále probíhá a není mi proto jasné, zda daň platím či nikoliv. Nevím totiž, zda se slovo "katastr" vztahuje k jednomu konkrétnímu vlastníkovi nebo k celému katastrálnímu území. V ruce mám pouze rozhodnutí okresního pozemkového úřadu z r. 2001, které na základě rozhodnutí o schválení komplexní pozemkové úpravy rozhoduje o výměně nebo přechodu vlastnických práv v souvislosti s digitalizací kat. map. Nejspíš budu potřebovat i výpis z katastru nemovitostí, že? Děkuji Vám za odpověď a doufám, že můj dotaz správně pochopíte.
Darovací daň: Jelikož se stěhuji do nového, starý byt převádím na svou sestru. Vím, že patří do II skupiny. Z jaké částky se počítá darovací daň. Je to z částky uvedené v kupní smlouvě? Když mi třeba sestra za byt dá nějaké peníze a bude to uvedeno ve smlouvě, z jaké částky se pak platí daň? Děkuji za odpověď
Dobry den, z mnoha zdroju se snazim ziskat uplne a presne vysvetleni, jak mam vypocitat, kolik zaplatit dan. Jsem osvc s rocnim prijmem 312.275kc. Muzete mi prosim pomoci? Dekuji a preji prijemny den
Chtěla bych se zeptat, jestli budu našemu zaměstnanci, který má tři děti v lednové výplatě vracet 1 500,-Kč jako daňový bonus/dřívější nezd.částka na dítě/ i v případě, že byl celý měsíc na nemocenské. Musím si vyplnit formulář a požádat FÚ o tuto vratku nebo stačí, až budu mít nějakou daň k odvedení a tento bonus od daň.povinnosti odečtu? Děkuji
Pane doktore moc děkuji za zodpovězení mého dotazu. Ještě by mně zajímalo kdy vlastně dojde k finančnímu zaplacení daně po podání daňového přiznání. Je to až po vyměření a kontrole částky finančním úřadem? Musím jako nový plátce podat celé daňové přiznání i na nemovitost, když se daň platila na jméno mé zemřelé maminky, nebo jde v danné věci jen provést změnu ve jméně poplatníka daně? Přeji hezký den a děkuji.
Muj zamestnavatel nechce za mne vyplnit danove priznani. Mam pouze prijmy ze zavisle cinnosti, ale soucasne splacim hypoteku a chci uplatnit danovy odpocet uroku. Musim si DP vyplnit sama? Domnivam se, ze podle zakona je zamestnavatel povinen i v tomto pripade DP zpracovat. Predem dekuji za odpoved. PaK
Dobry den. Jako OSVC mam od 1.4.04 prerusenou cinnost na ZL a od cervna jsem tez na MD. Prvni tri mesice roku jsem nevykazala prijmy z teto cinnosti, byla jsem pouze zamestnana u statni organizace. Vztahuje se na me povinny zaklad dane? Musim vyplnit DAP za tyto tri mesice i kdyz ztratove? Dekuji.
Dobrý den! Zajímalo by mě, zda si může můj přítel odečíst ze základu daně (zaměstnanec) zaplacené úroky z úvěru ze stavebního spoření. Úvěr byl čerpán v r. 04 na jeho osobu s tím, že rekonstrukce (výměna oken) proběhla v RD ve vlastnictví jeho rodičů. Přítel v RD již nemá trvalé bydliště. Ručení nemovitostí ani jeho rodičmi nebylo třeba z důvodu nízké výši úvěru. Děkuji za odpověď.
Dobrý den, ráda bych se zeptala, zda se vdovský důchod přičítá ke starobnímu a přesáhne-li takto roční příjem stanovených 162tis. Kč, musí se zdaňovat. Děkuji.
Som obcan SR, ktory dlhodobo pracoval v CR (1.10.2000-31.7.2004). Moj pracovny pomer v CR skoncil k 31.7.2004, dovod ukoncenia pacovneho pomeru: §46c. Cize mi bolo vyplatene 2 mesacne odstupne podla §60a ZP. Od 1.8. 2004 do 31.12.2004 som bol registrovanu na UP v CR a dostaval podpoporu v nezmestnanosti (10250CZK/mesiac). Danove priznanie musim podat v CR. Otazky: -->Musim v danovom priznani za rok 2004 uviest a zdanit aj ciastu, ktoru som dostal ako podporu v nezamestnanosti z UP? -->Musim zdanit 2 mesacne odstupne? Dakujem za odpovede.
Dobrý den chtěla jsem se zeptat, kdy vstoupilo v platnost v zákoně o DPH, že plátcem se stává podnikatel, který překročil obrat Kč 1.000.000,-. Děkuji Renata Dobrá
dobry den chtel jsem se zeptat na jeden maly problem... mam byt ktery bych chtel prodat v CR nevim kde mam platit dan. bydlim jiz nekolik let v zahranici v Belgii.mam tam trvaly pobyt ale jsem porad obcan CR.Pracuji tam a platim tam dane.... byt mam 2 roky ale nebydlim v tom byte. To znamena ze bych mel platit dan s prijmu v CR kdybych bydlel v CR. Vim ze existuje nejaka smlouva o dvojim zdaneni mezi CR a Belgii. Kdybych musel platit dan v belgii to znamena ze financi urad posle vsechny doklady do belgie nebo jak? dekuji za kazdou odpoved
Dobrý den, chtěla bych se Vás zeptat, zda daňový nerezident, jemuž plynou v České republice příjmy z pronájmu bytu, má nárok na uznání nezdanitelné části ZD na poplatníka ve výši 38.040,-Kč? Děkuji Vám za odpověď.
Jsem FO, budu podávat daňové přiznání.Zároveň jsem vyučovala, dostávala příjem zdaněný srážkovou daní.Kam mám tento příjem do daňového přiznání uvést, kam sraženou a odvedenou daň? Nebo se tento již zdaněný příjem nikam neuvádí?Děkuji
Dobrý den, můžete mi prosím sdělit jaké jsou sazby cestovních náhrad pro rok 2004 (základní sazba + náhrada za PHM). Ještě mám druhý dotaz. Jsem na rodičovské dovolené a zřídila jsem si od května ŽL. Na OSSZ mi oznámili, že jsem povinna platit zálohy důchodového pojištění ve výši 997,-Kč, plus mi doúčtují penále za neplacení záloh od začátku vystavení ŽL. Mají na toto právo i přesto, že jsem na rodičovské dovolené? Děkuji za odpověď.