FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Dobrý den, pobírám rodičovský příspěvek a od 1.10.2004 jsem OSVČ, zároveň jsem dostala výpověď od zaměstnavatele a to ke dni 31.10.2004, bylo mi vyplaceno odstupné ve výši 43.000,-Kč. Vedu daňovou evidenci, a vyšlo mi, že jsem ve ztrátě jako OSVČ. Zajímalo by mne jak to bude u mne A) s důchodovým a nemocenským pojištěním.B) s nemocenským pojištěním(myslím si, že nebudu ůčastna - platí za mne stát) ,C) s daňí z příjmu ? Děkuji za odpověď.
Když vedu daňovou evidenci, a chci odepsat cesťák, chci se zeptat, jestli se zapisuje do peněžního deníku jako výdaj nebo se odečte od daňového základu? Děkuji
Dobrý deň, Rád by som Vás požiadal o radu. Od 15.8.2004 do 31.3. 2004 som pracoval na Slovensku. Od 1.4 2004 do 31.7. 2004 v ČR, potom som nepracoval a nebol som vedený na úrade práce v ČR ani SR. Vtomto období som si zdr. pojistenie hradil v SR. Od 3.11. 2004 pracujem v ČR až dosiaľ.Terajší zamestnávateľ mi povedal, že v takomto prípade si daňové priznanie musím spraviť sám. Kde ho mám podať a ako postupovať. Ďakujem
Nastupuji na mateřskou dovolenou dne 21.3.05, chtěla bych se zeptat, co bude s moji neproplacenou dovolenou u zamestnavatele za lonský rok /9 dní/ a pak 4 dní za letosní rok? Tvrdí mi, že mi to nemůže proplatit před nastupem na mateřskou a že po skončení mateřske dovolené/28 týdnu/ můžu požádat o nástup na dovolenou, je ten postup správný?
Jak starý může být odhad ceny nemovitosti pro potřebu darování této nemovitosti? Děkuji
Dotaz k darovací dani. Dobrý den, chci se jen zeptat, zda nedojde v nejbližší době ke změně zákona, týkajícího se darovací daně. Konkrétně se mi jedná o darovací daň - stupeň 2 - dar nemovitosti mezi sourozenci. Pokud ano od kdy bude nový zákon platit??? Díky za odpověď.
Dobrý den pane doktore, měl bych dotaz ohledně daňové povinnosti z užívání nemosti. Rodiče mi darovali nemovitost, ve které si vyhradili doživotní užívací právo. Musí z těchto prostor platit daň a na základě čeho se vypočítá? Děkuji
Vážení, prosím o zodpovězení následujícího dotazu: Dříve platilo, že při prodeji družstevního bytu či bytu v osobním vlastnictví, se neplatila daň z příjmu pokud byl byt v držení prodávajícího déle než pět let nebo pokud tam bydlel (měl trvalý pobyt) déle než dva roky. Slyšela jsem, že toto již od nového roku neplatí. Jaké jsou tedy dnes daňové povinnost při prodeji bytu v osobním vlastnictví? Za odpověď předem děkuji
Naše společnost ust. podle par. 18, odst. 2 písm. a) Občan. Zák. je dobrovolná výběrová organizace zabývající se vědeckou a aplikační činnosti v oboru vědy. Má také ekonomickou činnost. Ta spočívá v pořádání konferencí, seminářů apod., na které vybírá ?účastnické poplatky?, ze kterých potom hradí náklady na tyto akce. Jinak společnost ?žije? z členských příspěvků, ze kterých hradí hlavní neziskovou činnost společnosti. Brzy překročíme ve výnosech za ekonom.činnost 1 mil. hranici pro registraci k DPH. Není nám jasné, jak účtování DPH ovlivní následující skutečnost: Společnost podle vydané vnitřní směrnice rozpočítává režijní náklady (nájem, telefon, mzdy a sociální a zdravotní pojištění tří administrativních pracovnic - jediných zaměstnanců společnosti) částečně také do nákladů na ekonomickou činnost. Podkladem je na konci roku výkaz odpracovaných hodin uvedených pracovnic, ve kterém každá uvádí kolik hodin v jednotlivých týdnech odpracovala ?pro společnost? a ?pro ekon.činnost? a v součtu pak za celý rok. Po zjištění celkového počtu odpracovaných hodin pro ekonom.činnost převádí se odpovídající procentuální část režijních nákladů do nákladů ekonom.činnosti. Příklad: z odpracovaných hodin za celý rok vykázaly pracovnice celkem 60% odpracovaných ?pro ekonom.činnost?. Pak se na konci roku převede 60% celkových režijních nákladů do nákladů ekonomické činnosti. V uvedených režijních nákladech figuruje DPH u nájmu a telefonu. Nedovedeme si zatím představit jak DPH u čtvrtletních faktur za nájem a měsíčních vyúčtování telefonu vzhledem k rozdělování režie na konci roku zpracovat. Můžete nám poradit, jak postupovat? Děkujeme.
Jako OSVČ v přiznání k dani z příjmů za rok 2003 jsem vykázala příjmy (dle § 7 odst.l písm.b), uplatnila jsem skutečné výdaje a vykázala ztrátu . K 31.12.2003 jsem neměla žádný stav zásob, žádný majetek, žádné pohledávky, žádné závazky. Od 30.1.2004 jsem na mateřské dovolené. Od 30.1.04 jsem kvůli mateřské pozastavila živnostenské listy. V roce 2004 mi byl vrácen přeplatek sociálního pojištění (přeplatek roku 2003). Mohu za rok 2004 podat přiznání k dani z příjmů, ve kterém vykážu k příjmům v § 7 vratku soc. pojištění ? (Uvažuji tak proto, že jestliže jsem měla v předchozím roce výdaje na pojištění zaúčtované do skutečných výdajů § 7, měl by být rovněž příjem - vratka zahrnuta v příjmech § 7). Mohu provést v přiznání roku 2004 změnu způsobu uplatňování skutečných výdajů podle § 24 na způsob podle § 7 odst.9 výdaje procentem ? Mohu v přiznání za rok 2004 odečíst nezdanitelnou část základu daně dle § 15 odst.l a) v celkové výši 38.040 Kč , přestože jsem od 30.1.04 již byla na mateřské ? Nevztahuje se na mně - minimální základ daně? Měla jsem o změně výdajů informovat FÚ předem ? Děkuji za odpověď. § 23 odstavec 8 písmeno b) bod 3 Stejným způsobem dále postupují poplatníci uvedení v § 2 při změně způsobu uplatňování výdajů podle § 24 na způsob podle § 7 odst. 9 nebo § 9 odst. 4 anebo při zahájení účtování, nebo při zahájení vedení daňové evidence. Základ daně (dílčí základ daně) se upraví za zdaňovací období předcházející zdaňovacímu období, ve kterém ke změně způsobu uplatňování výdajů došlo.
Dobry den, pracuji v Rakousku, kde si platim socialni i zdravotni pojisteni. Soucasne provozuji prilezitostne zprostredkovatelskou cinnost na ZL v CR (od 3/2004). OSSZ mi v roce 2004 naridila platby zaloh na socialni pojisteni, je to v poradku? Druhy dotaz: pro vyse zminenou zprostedkovatelskou cinnost pouzivam auto meho pritele. Jaky je nejvyhodnejsi zpusob vedeni techto jizd, musim platit silnicni dan, je nutne uzavrit nejakou smlouvu s majitelem auta? Dekuji
Dobry vecer, ma OSVC narok na stravne pri zahranicni pracovni ceste? Dekuji za odpoved.
Dobry den, premyslim o tom,ze budu pracovat na ZL, ted jsem zamestnana a ZL zatim nemam. Ale slysela jsem, ze ma byt zrusen tzv. Svycarsky system (OSVC muze pracovat pro firmu/zamestnavatele "na fakturu" a taky ma pridelenou i kancelar). Co je na tom pravdy? Dekuji za odpoved.
Dobrý den. Dovoluji si Vás požádat o vysvětlení pojmu "schwarzt systém" a jeho dopad na FO, jakož to podnikatele který je najímán jiným podnikatelem a naopak. a od kdy je tomuto systému zabráněno zákonem, myslím tím účinost zákona a jeho číslo. Děkuji
Dobrý den, dovoluji si Vás touto cestou poprosit o zodpovězení následujícího: v r. 2004 jsem byl zaměstnán od 1.1. do 31.8. a od 1.9 do 31.12. 2004 jsem byl evidován na ÚP. Musím podat sám daňové přiznání nebo mám požádat posledního zaměstnavatele. Jaké odpočitatelné položky a v jaké výši je mohu uplatňovat. Rovněž jakou výši sociálního a zdravotního pojištění bych měl uplatňovat v daňovém přiznání ( 8 měsíců zaměstnanec, 4 měsíce v evidenci ÚP). Děkuji
Od ledna do listopadu r. 2004 jsem pobírala rodičovský příspěvek (celkem téměř 38 tis kč) Od 18.listopadu pracuji na částečný úvazek (4hod. denně) a příjem za 11,12/2004 činil cca 10 tis. kč. Má manžel nárok uplatnit si na mne odčitatelnou položku 21 720 Kč? Děkuji za odpověď. Myslím si, že rodičovský příspěvek je dávkou státní sociální podpory. Tak by nárok měl mít.
Dobrý večer, pane doktore.Už jsem se jednou ptala, ale stejně to nechápu.Omlouvám se. Začala jsem podnikat v roce 2003, odčitatelné položky budu ¨mít letos i za dítě.Mám jen příjmy ze živnosti. Příjmy po odpočtu výdajů bez odečtu odčit.položek budu mít zhruba 90000,--.To musím zaplatit i když to vyjde méně, celou tu minimální daň?Přes 9 tis.? co když budu ve ztrátě?to také?Děkuji moc za odpověď.
Muzete uvest zpusob vypoctu dani a vsech zakladnich pojisteni pro OSVC, popripade uvest odkaz na kalkulator a priklady nebo alespon oznaceni zakonu, vyhlasek a narizeni, ktere tyto vypocty stanovuji?
Planuji se stat OSVC. Jake jsou moznosti zaradit do nakladu vydaje ucinene jeste pred ziskanim zivnostenskeho listu. Jedna se o nakup pro cinnost potrebnych pristroju, ktere byly zakoupeny do soukromeho vlastnictvi.
Som Slovenka s dlhodobo-prechodným pobytom v ČR,zamestnaná v hlavnom pracovnom pomere iba v ČR-na dobu neurčitú,celý rok 2004. Mám uzatvorené životné poistenie na Slovensku.Mohla by som si uplatniť v daňovom priznaní fyz.osob odpočet na dani za toto životné poistenie?(Splňuje podmienku nad 60rokov veku poisteného.)Ak áno, ako postupovať, keď platby sú mesačne v slovenskej mene. Vopred veľmi pekne ďakujem za radu.