FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Dobry den! Som slovensky obcan, mam trvaly pobyt na Slovensku a od 1.3.2004 prechodny pobyt v Ceskej republike. Od 1.1.2004-29.2.2004 som mal pracovnu zmluvu v Slovenskej rep. a od 1.3.2004 mam pracovnu zmluvu v Ceskej rep.(zamestnanec). Zamestnavatel mi ako zahranicnemu zamestnancovi neznizoval zaklad dane-odpocet na deti. Povedali mi, ze si za rok 2004 musim sam podat danove priznanie v Ceskej rep. Mam potvrdenie o zdanitel.prijimoch..... od obidvoch zamestnavatelov. Chcem Vas poprosit o radu: - ktore tlacivo, dan z prijmu FO "A", alebo "B" ? - mam spolu scitat obidva prijmy po prepocte jednot.kurzom na Kc., alebo urobit dan.priznanie len z ceskeho prijmu ? - forma zapocitania slov.prijmu---prosty zapocet,...? - cital som medzinar.zmluvu o zamedzeni dvojiteho zdanenia, ale velmi z nej mudry nie som..... - odpocet-deti, robim iba za 10 mesiacov(prac.zmluva v CZ), alebo za cely rok ? Velmi pekne dakujem za odpoved!
Vážený pane doktore, prosím Vás o zodpovězení následujcího dotazu. Dne 2.11.2004 jsme vystavili daňový doklad na 73500 Kč za stavební práce. Zákazník nám částku neuhradil z důvodu, že dílo nebylo předáno a faktura byla vystavena ještě před dokončením prací. Udává, že práce byly dokončeny až 17.11.2004. Zákazník požaduje, abychom vystavili nový daňový doklad s dnešním datem vystavení. Mohu původní doklad řešit dobropisem? Jak uvést DUZP správně, což by mělo být asi 17.11.2004 a doklad vystavit až 3.2.2005? Děkuji za Vaši odpověď.
Mojí matce byl navrácen obytný dům, který byl jejímu otci zabaven koncem padesátych let. V domě bydlí 5 nájemníků a příjmy z nájemného jsou velmi nízké. Vede evidenci příjmů a výdajů včetně odpisů domu. S ohledem na velké výdaje na opravy vykazuje od roku 2000 každoročně ztrátu, která kumulovaně činí již více než 100 tis. Vzhledem ke svému věku 91 let, chce dům darovat vnukovi. Bude vnuk po převzetí domu moci převzít i účetnictví včetně vykázané ztráty, nebo začne zase od nuly.
Prosím o zodpovězení dotazu: FO, daňová evidence, v r. 2003 pořídil os.automobil na leasing.V r. 2005 by chtěl leasingovou smlouvu předčasně ukončit, doplatit zbytek splátek a automobil od leas.společnosti odkoupit, nevložit do majetku a následně prodat. 1. Budou v tomto případě splátky v min.letech vč. časově rozlišené akontace daňově účinné? 2. Následný prodej auta nebude zdaňován? Děkuji za odpověď
Dobrý den, prosím o radu s tímto problémem. Osoba spolupracující ukončila spolupraci s OSVČ k 28.2.2004 pak byla vedena v evidenci úřadu práce jako uchazečka o zaměstnání a pak získala na 2 měsíce zaměstnání. Uvede v DAP typu B příjmy a výdaje podle § 7 pouze za 2 měsíce spolupráce tj. 2/12 z např. 40% rozdělených příjmů a výdajů OSVČ za rok 2004, platí také pro ni (pro osobu spolupracujícíc) minimální základ daně nebo ne, když ukončila svojí spolupráci v průběhu roku 2004. Samozřejmě, že v DAP musí uvést příjmy podle § 6 (činily cca 10 000,- Kč). Jak je to s odpočítatelnými položkami snižujícími základ daně. Děkuji za odpověď.
Děkuji za zdpovězení dvou dotazů a ještě bych se zeptal do třetice na otázku která mně není moc jasná. Jako vlastník pozemků, orné půdy dostávám za pronájem polí od ZD finanční úhradu, která bude nyní zvýšena o částku uhrazenou za daň z pozemků. Budu muset podat daňové přiznání k dani z příjmu? Od jaké částky musím podat daňové přiznání k dani z příjmu. Lze rovněž podat daňové přiznání na stránkách internetu? Předem děkuji za odpověď.
Dobrý den, prosil bych o radu zda pro osobu spolupracující (tedy bez ŽL, na kterou OSVČ rozděluje příjmy a výdaje v určitém poměru),která ukončila svojí spolupráci s OSVČ v průběhu roku 2004 platí také ustanovení § 7c odst. 3 písm. a) t.j., že se na ní nevztahuje minimální základ daně jako pro poplatníka, který ve zdaňovacím období (tedy v roce 2004) ukončil podnikatelskou činnost.
Můžu poskytnout stravenku na jedno hlavní jídlo zaměstnankyni, která pracuje 5 hodin. Má takto stanovenou délku pracovní směny.
Nadační fond s obratem do 3 mil. bez majetku vede účetnictví nebo daňovou evidenci?
Dobrý den, po otci jsem zdědila 1/10 rodinného domku, ve kterém nyní bydlí jeho druhá manželka (nikoliv moje matka) a jeho 2 děti z druhého manželství. Na žádost o finanční vyrovnání této mé 1/10 domku mi jeho obyvatelé sdělili, že mě nevyplatí. Prosím o radu: 1. Co s daní z nemovitostí (jak přiznat 1/10 rodinného domu) - mám pouze výpis z katastru nemovitostí, ovšem žádné další informace o tomto domě nedostanu. 2. Mám nějakou právní cestu k vyplacení mé 1/10 domu od ostatních majitelů? Podotýkám, že druhá manželka mého otce je v invalidním důchodu, dcera je samoživitelka se třemi dětmi a syn je ženatý a má jedno dítě. Můžu použít tuto 1/10 domu například jako zástavu k hypotéce? Děkuji
Dobrý den, prosím o zodpovězení dotazu: FO podniká jako zprostředkovatel pojištění. Některé pojišťovny nevyplácejí celou provizi, ale ponechávají část finančních prostředků uložené v jakémsi fondu pro případné vratky provize. Z těchto uložených peněz vyplácejí měsíčně úroky. Jsou tyto úroky zdaněny podle §7 nebo §8? Děkuji za odpověď.
Mám ŽL a již několik let nepodnikám. Každý rok jsem dával na FÚ čestné prohlášení, že jsem neměl z podnikání žádné příjmy a nemusel jsem podávat daňové přiznání. Ctěl bych vědět jestli se pro mě něco mění se změnou, která platí od letošního roku, a která se týká podnikatelů kteří jsou ve ztrátě a neplatí daně. Já mám příjmy ze závislé činnoti a daně, které platím převyšují stanovené minimum. Děkuji.
Dobry den, k 15.9.2004 jsem začala pronajímat svůj plně zařízený byt. Část zařízení je zcela nová. K jakému datu zpětně mohu uplatnit tyto výdaje? Jde mi zejména o rekonstrukci kuchyňské linky, jejíž objednání proběhlo k určitému datu, platba k jinému a skutečná montáž k nejpozdějšímu datu. Které datum je platné pro uznání těchto výdajů? děkuji
Dobrý den, chci se zeptat, já jako OSVČ s přerušenou činností od 1/2004 z důvodu rodičovské dovolené a manželka zaměstnaná - já si platím kapitálové životní pojištění a mám úvěr ze stavebního spoření a společně s manželkou hypotéku na RD - jakým způsobem si mohu uplatnit z výše uvedeného odpočty za rok 2004? Jde to vůbec? Další dotaz se týká manželky, ta má taky úvěr ze stavebního spoření a výše uvedenou společnou hypotéku - zaměstnavatel jí dal formulář "Přiznání k dani z příjmu fyzických osob" s tím, že si odpočty za rok 2004 musí uplatnit sama u finančního úřadu .... postupuje zaměstnavatel správně? Děkuji za odpovědi.
Dobrý den. Dovoluji si Vás požádat o radu, která se týká dohody o provedení práce a dohody o pracovní činnosti - nevím které szážky ze mzdy se jich týkají. Jak zaměstnance, tak i zaměstnavatele.Děkuji
Dobry vecer, Poziadal by som Vas o radu ohladom danoveho priznania za rok 2004. Som studentom VS a na uzemi CR nemam trvaly pobyt. Popri studiu pracujem pre 2 institucie na dohodu o provedeni prace a dohodu o pracovni cinnosti, z toho v 1 organizacii mam podpisane prohlaseni k dani z prijmu fyzickych osob. Mohli by ste mi poradit, ake tlaciva alebo formulare potrebujem k danovemu priznaniu? Mam narok na vratenie dani? V akom pripade? Dakujem.
Dobrý den Prosím Vás, je nějak legislativně stanoveno vedení knihy pošty - přesný systém a co má být vapisováno, nebo jde jen o dobrou pomůcku, v níž lze libovolně "tvořit"?
Dobrý den. Můj dotaz zní: Minimální daňový základ se na mě nevztahuje, pokud jsem ukončila v r. 2004 podnikat.činnost? A pokud jsem v r.2004 činnost jen přerušila, tak zaplatím za měsíce kdy jsem podnikala? A pokud v r.2005 činnost neobnovím a budu jen zaměstnaná, tak se na mě minimální zaklad daně nevztahuje? Děkuji za odpověď a přeji hezký den.
Dobrý den, jsem studentka vysoké školy. Od ledna do konce října 2004 jsem měla živnostenské oprávnění (volná živnost, v říjnu 2004 jsem živnostenské oprávnění zrušila), z tohoto podnikání jsem však neměla žádné příjmy. V létě 2004 jsem pracovala v zahraničí(Anglii) a odváděla tam i daň z příjmu a pojištění. V listopadu a prosinci 2004 jsem pracovala na dohodu o pracovní činnosti (uplatňovala jsem zde odpočitatelné položky na poplatníka a studenta, a bylo mi strháváno soc. i zdrav. pojištění, byla mi stržena i daň z příjmu). V listopadu jsem měla i jednorázovou brigádu na dohodu o provedení činnosti, ze které jsem odvedla daň z příjmu. Musím podávat nějaké daňové přiznání, když jsem neměla z podnikání žádné příjmy(nebo stačí podat jen nějaké prohlášení na fin. úřadě, že jsem neměla z živnosti žádné příjmy)?Jaké? Když budu chtít zažádat o vrácení daní z brigád, které přiznání musím vyplnit a které příjmy tam musím uvést? Mockrát Vám děkuji za odpověď.
Dobrý den, ráda bych se zeptala, jestli při nákupu lze uplatnit odpočet DPH na ojeté vozidlo kategorie M1? Při nákupu tohoto nového vozidla v roce 2001 vozidla jsme si uplatnili odpočet DPH, prodáme ho, musíme z prodejní ceny odvést DPH ?