FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Dobrý den, Zaměstnanec má příjem ze závislé činnosti. Mimo uvedený příjem měl v roce 2004 jednorázový ? příležitostný příjem ve výši 18 000,-Kč.- příjem charakteru příjmu podle §10 odst.1 písm. a). Vzhledem k tomu, že se podle §10 jedná o příjem osvobozený ? nepodává daňové přiznání. Nezávisle na tom požádá zaměstnavatele o provedení zúčtování záloh na daň z příjmů ze závislé činnosti, protože měl pouze příjmy osvobozené dle § 10 (tj. postup podle §38g odst.2), kde se mj. uvádí , že do limitu 6 000,-Kč se nezahrnují příjmy osvobozené). Postupuje správně ? Děkuji za odpověď.
Dobrý den, ještě se vracím k odpovědi JUDr. Dytricha, viz níže - souhlasím s formulací, která je platná pravděpodobně pro tzp s.r.o. resp. subjektm účtující podvojně. Jelikož moje situace je jiná, upřesňuji můj dotaz. "Forma mého podnikání je živnost, čili účtuji v soustavě jednoduchého účetnictví, kde v podstatě každý nákup předmětu živnosti (.....pozemek, byt atd.) je považován za "zboží". Domnívám se proto, že i nákup pozemku by měl být danovým výdajem. Dle dotazu na katastru nemovitostí lze pozemek převést na mě nejlépe formou zúžení SJM, kdy se poté se provede zápis na "moje" rodné číslo. Já bych si poté na základě tohoto úkonu měl "vložit" nabytý pozemek do účetnictví za pořizovací hodnotu (za cenu v době pořízení do SJM). Je tento postup akceptovatelný ? Děkui za odpověď. Dotaz: S manželkou jsme koupili v r. 2004 pozemek (orná půda) do SJM. V roce 2005 jsem já získal živnost na realitní činnost (nákup a prodej pozemků atd.). Jelikož chci s výšeuvedeným pozemkem dále podnikat, chci jej "koupit/převést" (resp. oba "podíly") ze SJM do mojí podnikatelské činnosti. Převod by měl být proveden tak, aby mi v mém podnikání vznikl "daňový náklad" ve výši pořizovací ceny pozemků (t.j. pozemek bude ze SJM "prodán" za původní pořizovací hodnotu). děkuji ze radu, jak toto provést. Odpověď: Na základě darovací smlouvy převezmete od manželky její podíl a potom pozemky necháte ocenit znalcem a v ceně podle znaleckého posudku vložíte pozemky do majetku firmy i s přílušným zápisem na KN. Nabývací cena hmotného majetku není daňovým výdajem. Pozemky se neodepisují. Odpověděl: Dytrich Petr, JUDr.
Dobry den, mohli by ste mi prosim Vas poradit. Do 11.7. 2004 som bola zamestnana v SR a od 12.7.2004 pracujem v CR. Stale mam slovenske statne obcianstvo, ale trvaly pobyt mam na uzemi CR. Akym sposobom mam podat danove priznanie, jedno v CR a jedno v SR, alebo staci ak mi dane zuctuje posledny zamestnavatel v SR a tu v CR firma u ktorej som zamestnana? Nemozem predsa zmiesavat dane dvoch statov, alebo ano a mam podat len jedno danove priznanie tu v CR? Dakujem vopred za informacie. S pozdravom
Dobrý den,mam 2 prace a musím si sam udelat vyrovnani daní. Potrebuji poradit jak na to s vyrovnáním daní,když u hlacního zam. platim SOC a ZDR a daně a u druhého daně. Co musim vyplnit a mam narok na vraceni nekterych penez ?? Dekuji
Zdravim. Jsem OSVC, fakturuji mesicne sluzby v hodnote cca 120.000 Kc do zahranici /EU/. Musim se prihlasit k DPH ? Pripadne jak by to vypadalo, pokud by byla manzelka spolupracujici osoba ? Dekuji.
Prosím o radu.Vlastníme budovu a tu jsm dosud měl zařazenou v odpisové skupině 5 s dobou odepisování 30 let.Ted po změně (zařazení nové odp.skupiny 6,doba odepislování 50 let)jakým způsobem má počítat odpis budovy za rok 2004? Respektive jestli již byla schválena novela, které zachováva dobu odepisování u již zařazených budov a jestli ještě ne, tak mohu-li s ní počítat v daňového přiznání za r.2004.
Dobrý den. Již dvakrát se Vás můj muž dotazoval a myslím, že má nyní v hlavě ještě vetší zmatek než měl. Pokusím se zformulovat otázku konkrétněji. Dle Zákona 42/92 nám ZD splácí transformační podíl a nájem za pozemky. V rozhodnutí Okresního pozemkového úřadu máme napsáno, že já a můj muž máme právo vlastnické a jsme oprávněnými osobami, tak že to bude zapsáno do KN. Ve výpisu z KN je napsáno u každého podíl 1/2. Je to bezpodílové vlastnictví ve smyslu DZ (DAP bych podala já nebo muž), nebo musíme podat DAP každý zvlášť? Děkuji.
Dobrý den, jsem poplatníkem daně z nemovitosti(pozemků). Při výpočtu mi není jasné, jak vypočítat sazbu daně.(např. lesní pozemek 0.25%) Co je to sazba daně a z čeho ji vypočítat. Základ daně a koeficient je mi jasný. Děkuji předem za odpověď
Mohu pracovat 40 hodin týdně a pobírat mateřskou? Předem děkuji a přeji pěkný den. Spozdravem Lenka Nováková
Dobrý den, potřebovala bych poradit s minimální odměnou prokury a s tím spojenými odvody na daních. Poradíte kde bych se mohla dozvědět více? Nynější odměna prokuristy je 5 000 před odvody a já si nejsem zcela jistá, zda je to dostačující výše. Mnohokrát děkuji za odpověď.
Dobrý den, jsem FO podnikající na ŽL. Před 5 lety jsem pořídil os. automobil na leasing. Leasing před 2 roky skončil a nyní bych chtěl převést auto z majetku FO do osobního vlastnictví. V TP auta jako držitel jsem zapsán já, v položce RČ/IČO je uvedeno mé IČO. Jaké kroky převod vyžaduje a jaké to bude mít dopady do účetnictví? Děkuji za odpověď
Jsem předseda bytového družstva a zároveň zaměstnanec v jiné společnosti.Za práci předsedy mi byla vyplácena odměna v prosince 2004 a sražena záloha na daň musím sám podat daňové přiznání typu A, nebo je daň z odměny předsedy konečná a zúčtováni daně mi provede zaměstnavatel
Dobrý den, Jako OSVČ nevedu účetnictví, ale pouze daňovou evidenci. Během roku jsem měl mimo jiné i příjmy za zprostředkování obchodu z jiné členské země EU v měně EUR a také úroky z podnikatelského BÚ v měně EUR. Vztahuje se na mě ustanovení §38, odst 1) ZPD o používání jednotného kursu, který je uveden na stránkách MF v Pokynu č. D-277 o stanovení jednotných kursů za zdaňovací období 2004 (EUR=31,89) a musím tedy příjmy za celý rok pro účel DP přepočítat tímto kursem? Děkuji.
Pokud má FO os.auto na leasing, tento automobil není veden v majetku může si uplatnit v cestovních příkazech amortizaci? Pokud ne podle jakého §. Děkuji
Dobrý den, od 15.2.2005 se chci stát dobrovolným plátcem DPH. V prosinci minulého roku jsem zakoupil počítač za 27.000,- vč. Dph a stůl pod PC za 4.500,- Kč. Můžu zpětně dostat DPH zpět nebo ho jinak uplatnit? Děkuji
Dobry den, prosim o radu: povinna registrace poplatnika k DPH plati od obratu 1mil.Kc za 12 mesicu po sobe jdoucich. Tech 12 mesicu plati od 1.5.2004. Počítám tam tedy i platbu, na kterou jsme vystavila fakturu na konci dubna, ovšem peníze jsem obdržela až v květnu? Děkuji a přeju pěkný den.
Dobrý den,prosím o radu, máme sdružení fyz.osob bez právní subjektivity. Jeden ze členů vede účetnictví,které je prohlášeno za účetnictví sdružení. Jsme povinni vést od 1.1.2005 podvojné účetnictví ? Pokud po rozdělení ročního obratu na jednotlivé členy sdružení dle procen ve smlouvě nikdo nepřesáhne obrat 6.000 000,-Kč,nebo se posuzuje výše obratu za celé sdružení,bez ohledu na procentuelní rozdělení na jednotlivé členy? Děkuji za Vaši odpověď.
Dobrý den, prosím Vás, chtěla bych se Vás zeptat na následující: - již několik let jsem OSVČ a nyní se stanu i zaměstnancem. ŽL mi dále bude fungovat a činnost v menší míře budu provozovat dál. Chci se zeptat, jak to nyní mám řešit se zálohami na OSSZ a zdravotní pojištění, navíc i platím čtvrtletně zálohu na daň z příjmů. Musím ji platit i nadále? Musím tuto skutečnost hlásit FÚ? - Nerada bych se v této chvíli stala plátcem DPH, proto jsem se chtěla zeptat, zda se mi do příjmů z živnostenské činnosti bude započítávat i příjem ze zaměstníní, nebo zda ten 1.000.000,- od května 2004 nesmím přesáhnout jen svými obraty jako živnostník a příjmy ze zaměstníní se do tohoto vůbec nevztahují?? Moc Vám děkuji za odpověď.
Mohu si uplatnit odpočet úroků z úvěru (os Stav.spořitelny) z přiznání daně z příjmu za rok 2004 když - staveb. povolení mám z 23.5.2003 - úvěr jsem získal v únoru 2004 veškeré doklady doložím(stavební povolení, výpis z katastru, potvrzení o zaplacených úrocích) ALE doba mezi st. povolením a úvěrem je delší než 1/2 roku.
Dobrý den. V roce 2004 jsem 6 měsíců podnikal, k 30.6. jsem přerušil podnikání - zdanit bych měl (po odečtení 25% výdajů a pojištění) asi 45.000. Od 7/04 jsem zaměstnán. Když budu vyplňovat přiznání - vztahuje se na mě minimální základ daně? Tj. z podnikání budu danit ne 45.000 ale 50.000 a k tomu přičtu co jsem si vydělal v zaměstnání a odečtu daň kterou mi srazili v zaměstnání? A nebo se na mě vztahuje minimální daň celý rok - tj. 101.000 základ daně? Příjmy z podnikání mi šly jen v období 1-6/2004.