FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

Dobrý den, podávám si daňové přiznání jako…

Dobrý den, podávám si daňové přiznání jako fyzická osoba. Rád bych se zeptal jakou částku můžu odečíst na manželku jestliže. leden - únor byla stuendtka a dostala na stipentiu 10 000 kč. březen - srpen byla na mateřské. Na příspěvku v mateřství dostala vyplaceno cca 25000 kč září - říjen - byl jejím příjmem pouze rodičovský příspěvek cca 12000 kč Děkuji za vaši odpověď S pozdravem

Zakoupil jsem notebook za 39000,- tak bych ho…

Zakoupil jsem notebook za 39000,- tak bych ho mohl dát do nákladů celý ale přikoupil jsem k němu prodlouženou záruku za 3000,- , která je uvedena na jednom daňovém dokladu s notebookem. Můžu dát notebook do nákladů celý, nebo už budu muset provádět (zrychlený) odpis , neboť cena byla zárukou navýšena nad 40000,- Kč. Jsem živnostník v jednoduchém účetnictví. neplátce DPH.

Hezký den pane doktore.Ve Vašich odpovědích jsem…

Hezký den pane doktore.Ve Vašich odpovědích jsem četla informaci o průměru PHM 2004 pro BA 95 24,30 Kč (nevím tuto částku Kč již přesně). Na www.mfcr je však následující znění: 1) Průměrné ceny pohonných hmot v Kč/l včetně DPH uplatňované jejich rozhodujícími prodejci v České republice ve zdaňovacím období roku 2004 u jednotlivých druhů činily: Benzin Speciál BA - 91 26,19 Kč Benzin Natural BA - 95 26,72 Kč Benzin Super BA - 98 31,95 Kč plus (Natural) Benzin Normál BA - 91 26,78 Kč (Natural) Nafta motorová 24,98 Kč Bionafta 22,71 Kč Co to jsou za sazby?Proč je zde něco jiného než uvádíte a kde se stala chyba? Děkuji

Dobrý den. Faktura byla splatná v roce 1991 a v r…

Dobrý den. Faktura byla splatná v roce 1991 a v r. 1994 byl vydán platební rozkaz, který nebyl zaplacen. Následná soudní exekuce byla zastavena pro nemajetnost. Je tato pohledávka ještě vymahatelná nebo je již promlčena ? Děkuji.

Dobrý den, prosím o radu s následujím problémem: …

Dobrý den, prosím o radu s následujím problémem: FO, vedla do konce r. 2004 dobrovolně PÚ. Eviduje pohledávky za zahraniční osobou splatné v prosinci r. 1999. V r. 2002 byly tvořeny zákonné opravné položky. Od r. 2005 chce FO přejít na daňovou evidenci. Je možný následující postup: -zrušit zákonné opravné položky mínusem do nákladů -daňově odepsat celou hodnotu pohledávek. Sice se jedná v r. 2004 o promlčené pohledávky, ale dočetla jsem se v nějaké publikaci, že toto neplatí na pohledávky vzniklé do 31.12.2003. Děkuji za odpověď.

Jsem OSVČ bez zaměstnanců. Loni mi sestra ve…

Jsem OSVČ bez zaměstnanců. Loni mi sestra ve volném čase pomáhala s administrativou, za což jsem ji vyplatila finanční odměnu 20000,-Kč. Je možné tento výdaj uplatnit jako daňově uznatelný a jakým způsobem? D2kuji za odpověď. Olga

Jsem OSVČ a splácím hypotéční úvěr. V…

Jsem OSVČ a splácím hypotéční úvěr. V živnostenském listě mám uvedenou adresu podnikání své bydliště (rodinný dům na který tuto hypotéku splácím ). Oblast mého podnikání je zprostřekovatelská činnost pro soukromou společnost a tam mám i kancelář, takže nevyužívám svoje bydliště k podnikání. Mohu si uplatnit úroky z hypotéky do daňového přiznání?

Dobrý den,pane doktore, vracím se k dotazu a vaší…

Dobrý den,pane doktore, vracím se k dotazu a vaší odpovědi ze 4.2. ohledně vyřazení vozidla z obchodního majetku do osobního užívání. Myslím si, že tento převod nemá žádný daňový dopad z hlediska daně z příjmů, proběhne pouze zápisem do karty majetku a majitel nebude zahrnovat do základu daně žádnou hodnotu auta. Daňová povinnost by vznikla až při prodeji tohoto automobilu pokud by byl uskutečněn do 5 let od vyřazení z obchodního majetku. Můžete mi potvrdit moji verzi?

firma má smlouvu se zaměstnanci ve znění: šest…

firma má smlouvu se zaměstnanci ve znění: šest pracovních dnů a 40hod týdně. Jak mám vypočítat náhrady za dovolenou, pokud si zaměstnanec bere dovolenou od pondělí do neděle, tj,celý týden. Předešlé účetní zpracovávaly tuto problematiku každá jinak. Jedna jim sobotu neproplácela a neodečítala z celkového počtu dnů dovolené, následující účetní soboty proplácela a dny odečítala, čímž došlo v lońském roce k přečerpání dvaceti dnů dovolené. Pokud si vzal zaměstnanec dovolenou např. čtvrtek, pátek, sobota, tak sobotu proplácely obě předchozí účetní. Je vhodné tuto situaci řešit interním předpisem o týdnu dovolené nad rámec oněch 20dnů,z tohoto týdne by se odečítaly soboty.

Dobrý den. mám na Vás takovýto dotaz. Dohodne li…

Dobrý den. mám na Vás takovýto dotaz. Dohodne li se zaměstnanec se zaměstnancem, že peníze ( mzda ) bedou posílány na konto do banky, může zaměstnavatel na požádání zaměstnance poslat tuto mzdu na více bankovních kont. ( Např. část mzdy jako alimenty, další část mzdy na splátku půjčky a další část mzdy na osobní konto.) Dle názoru jedné mé známé nikoli, jelikož pouze jedna položka jde prý do nákladů. Prý to jde pouze při soudním nařízení. Děkuji Vám za Vaší odpověď s přáním příjemného dne.

rodiče mi darovali nemovitost ve které s nimi od…

rodiče mi darovali nemovitost ve které s nimi od dětství bydlím. Sjednali jsme věcné břemeno na byt v domě ve prospěch rodičů.Jak ovlivní toto věcné břemeno mé dańové přiznání z příjmů?děkuji za odpověď

V roce 2004 jsem byl od 5.4. do1.8. v pracovní…

V roce 2004 jsem byl od 5.4. do1.8. v pracovní neschopnosti a dále od 1.11.do 31.12. Pracovní neschopnost trvá i v roce 2OO5. Jsem OSVČ. Jak se na mě vztahuje ustanovení o minimálním základu daně ? Děkuji.

Osoba OSVČ měla v roce 2004 příjmy dle § 7.…

Osoba OSVČ měla v roce 2004 příjmy dle § 7. Výdaje uplatňovány procentem. Ke dni 31.3.2004 přerušení činnosti. Od 1.4.2004 příjmy ze závislé činnosti. Za měsíce leden - březen zaplaceny zálohy na soc. a zdr. pojištění. Na základě podaných přehledů OSSZ a VZP vznik nedoplatků. Tyto nedoplatky budou zaplaceny v roce 2005. Jak a v kterém roce tyto nedoplatky zohlednit. Při podání daňového přiznání za rok 2004 jako položku upravující základ daně podle § 23 odst. 8 ?

Přečetla jsem si dotaz ze dne 2.2.2005 v 14.50…

Přečetla jsem si dotaz ze dne 2.2.2005 v 14.50 hod a Vaši odpověď na něj ze dne 4.2.2005 v 8.40 hod. Myslím si, že není Vaše odpověď správná, protože dle § 13 zák. o příjmů můžu rozdělovat příjmy a výdaje na spolupracující osobu / studující dcera do 26 let / pouze za předpokladu, že na ni neuplatňuji odčitatelné položky dle § 15 zákona, odst 1b. Děkuji

Dobrý den. Mam takový problém. Jsem student (uz…

Dobrý den. Mam takový problém. Jsem student (uz sem mel 18) a v létě sem byl na brigádě a vydelal sem si nejaké peníze (neco pres 18000). Ted mi volali z te spolecnosi a rikaii, ze si mám vzit potvrzeni o studiu a prijit si pro vytrovnaní daní. Můj problém spočívá v tomto. Jelikož rodiče na me pobírají přídavky, tak by me zajímalo, jestli, když si pro to vyrovnáni daně pujdu, jestli nebudu muset vrátit ty přídavky za ty 3 mesice, co sem byl na brigádě. Vydělané peníze sem nikde nepřiznával a proto kdyz bych sel pro to vyrovnani, tak by se to urcite na nejakem urade dozvedeli. A kdyby se ten muj plat pricetl k platu rodicu, tak by jsme na pridavky uz narok nemeli. Dekuki za odpoved

Dobrý den, reaguji na odpověď, kterou jste mi…

Dobrý den, reaguji na odpověď, kterou jste mi poskytl na mojí otázku ohledně započítání úroků z úvěru do nezdanitelných položek. Účastníkem úvěru jsem pouze já. Matka má byt ve vlastnictví. Trvalé bydliště tam máme obě. Mám přesto nárok na odpočet? Děkuji.

Pobírám starobní důchod od 2.1.2004. Mám nárok na…

Pobírám starobní důchod od 2.1.2004. Mám nárok na uplatnění nezdanitelné části základu daně (38040 Kc)? Jaká výše ročního důchodu se zdaňuje a jak?

Dobrý den.Děkuji za předchozí odpovědi. Vedu DE…

Dobrý den.Děkuji za předchozí odpovědi. Vedu DE,nejsem plátce DPH. Od 010104 - 310304 přerušena živnost a po tuto dobu jsem byla vedena UP. Neměla jsem příjmy,ale výdaje ano. Platila jsem nájemné z nemovitosti,zálohy na energie atd. Vše z podnikatelského účtu.Protože jsem vlastně nepodnikala nemohu mít pohyb na účtě ani v pokladně. Mohu to zúčtovat jako danové výdaje za duben 2004 nebo předělat celé účetnictví?Na výpisu z BU to ale je.Co s tím?

Dobrý den, OSVČ používá k podnikání osobní…

Dobrý den, OSVČ používá k podnikání osobní automobil (není v obch. majetku), uplatňuje si náklady na spotřebované PHM a dále náhradu za km. Je daňově uznatelným výdajem zaplacená silniční daň, povinné ručení a havarijní pojištění? Děkuji za odpověď

Dobrý den, Jsem zaměstnancem firmy, mám skoro…

Dobrý den, Jsem zaměstnancem firmy, mám skoro ročního syna který je napsán ne mě a přítelkyni na mateřské. Žijeme ve společné domácnosti. Chtěl bych se zeptat, jestli můžu požadovat při ročním odpisu daní nárok na vrácení peněz za přítelkyni na mateřské. Kolega z práce každý rok dostává peníze zpět, jediný rozdíl mezi námi je v tom, že jsou manželé. Předem díky za odpověď