FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

Vážený pane doktore, děkuji za Vaši odpověď k…

Vážený pane doktore, děkuji za Vaši odpověď k dotazu ze 4.2., ale chtěl bych se ujistit ohledně počátku zdaňovacího období. Důchod pobírám od 2.1.2004, takže ve formuláři Přiznání k dani z příjmu fyzických osob typ A, 3.oddíl, tab.č.1 - údaje o starobním důchodu nic nevyplňuji (nejsem poživatelem důchodu k 1.1.2004) a v kolonce 33 uplatnim nezdanitelnou částku 38040 Kč, i když mám roční příjem z důchodu vyšší než 144000 Kč.

Dobrý den.Dcera 12.února 2004 nastupuje MD.Je …

Dobrý den.Dcera 12.února 2004 nastupuje MD.Je zaměstannec a OSVČ zároven.V zaměstnání normálně nastupuje MD. Živnost je registrovaná pouze na ní. Může podnikat a být současně na MD? Děkuji za odpověd.

Dobrý den, je nějaká výjimka, kdy k přiznání k…

Dobrý den, je nějaká výjimka, kdy k přiznání k dani z převodu nemovitosti nemusím přikládat znalecký posudek?Za jakých podmínek?

dobrý den, jsem staro důchodce, a kromě penze…

dobrý den, jsem staro důchodce, a kromě penze dostávám úroky za půjčené peníze což činí 10018kč za rok, musím dělat daňové přiznání a pokud ano jsou nějaké odečitatelné položky. děkuji za odpověď

V souvislosti s rozvodem budeme nuceni s…

V souvislosti s rozvodem budeme nuceni s manželkou vypořádat společné vlastnictví. Společně vlastníme 2 rodinné domy (dům A v ceně 2 mil Kč, dům B v ceně 1 mil Kč) a automobil v ceně 300 tis.Kč. Podle zamýšlené dohody připadne jednomu dům A, druhému dům B s automobilem. Otázka: Jak bude orientačně vypadat daň z převodu nevomitostí/vypořádání majetku? Kolik bude zhruba platit každý z účastníků?

Dobrý den, prosím o zodpovězení mého dotazu. Mám…

Dobrý den, prosím o zodpovězení mého dotazu. Mám vedlejší příjem z pronájmu pozemků (pole a pozemky pod nemovitostmi jiného majitele). Příjem z pronájmu mám na základě nájemní smlouvy od roku 2004 a tato smlouva je uzavřena na dobu neurčitou. Celkové příjmy z pronájmu činí cca 19 000,- Kč za rok. Musím podat daňové přiznání podle ZDP. V případě, že ano mohu si uplatnit nějaké výdaje snižující základ daně.

Znovu hezký den. Cituji svou původní otázku i s…

Znovu hezký den. Cituji svou původní otázku i s Vaší odpovědí. Stále nemám jasno. Děkuji za upřesnění.: Hezký den pane doktore.Ve Vašich odpovědích jsem četla informaci o průměru PHM 2004 pro BA 95 24,30 Kč (nevím tuto částku Kč již přesně). Na www.mfcr je však následující znění: 1) Průměrné ceny pohonných hmot v Kč/l včetně DPH uplatňované jejich rozhodujícími prodejci v České republice ve zdaňovacím období roku 2004 u jednotlivých druhů činily: Benzin Speciál BA - 91 26,19 Kč Benzin Natural BA - 95 26,72 Kč Benzin Super BA - 98 31,95 Kč plus (Natural) Benzin Normál BA - 91 26,78 Kč (Natural) Nafta motorová 24,98 Kč Bionafta 22,71 Kč Co to jsou za sazby?Proč je zde něco jiného než uvádíte a kde se stala chyba? Děkuji Odpověď: Čerpám údaje z vyhl.č.449/2003 Sb. (pro rok 2004) a z vyhl.647/2004 Sb. (pro rok 2005). Kde je chyba nevím. Ceny, které uvádíte Vy v těchto materiálech nejsou. Zřejmě se jedná o průměrné ceny jiné, než jsou stanoveny pro výpočet cestovních náhrad (viz. uvedené prameny). Jedná se o D 276 jehož znění dle www:mfcr je: Pokyn č. D - 276 o průměrných cenách pohonných hmot, které lze použít pro výpočet výše náhrady výdajů za spotřebované pohonné hmoty ke stanovení základu daně z příjmů za zdaňovací období roku 2004. Referent: Ing. J. Hladký, tel. 257042230 Č.j. 53/257/2005-531 I. Netřebská, tel. 257043451 Na základě zmocnění podle § 24 odst. 2 písm. k) bod 3 zákona č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů, ve znění pozdějších předpisů (dále jen "zákon"), Ministerstvo financí sděluje: Průměrné ceny pohonných hmot v Kč/l včetně DPH uplatňované jejich rozhodujícími prodejci v České republice ve zdaňovacím období roku 2004 u jednotlivých druhů činily: Benzin Speciál BA - 91 .......................... 26,19 Kč Benzin Natural BA - 95 ........................... 26,72 Kč Benzin Super plus (Natural) BA - 98 ........................... 31,95 Kč Benzin Normál (Natural) BA - 91 ........................... 26,78 Kč Nafta motorová ........................................... 24,98 Kč Bionafta ........................................... 22,71 Kč Tyto ceny může poplatník použít pro účely stanovení výdajů za spotřebované pohonné hmoty ve výši náhrady výdajů za spotřebované pohonné hmoty podle § 24 odst. 2 písm. k) bod 3 zákona, t.j. u vlastních silničních motorových vozidel nezahrnutých do obchodního majetku a silničních motorových vozidel bezplatně vypůjčených ve smyslu § 659 občanského zákoníku. Použije-li poplatník ceny vyšší, je povinen je doložit doklady o jejich nákupu, jak to vyplývá z § 24 odst. 2 písm. k) zákona. V případě, že poplatník nakupoval jiný druh benzinu, který není uveden v bodu 1, uplatní cenu toho druhu benzinu, který má shodné oktanové číslo. Pokud benzin se shodným oktanovým číslem bod 1 neobsahuje, uplatní cenu benzinu s nejbližším oktanovým číslem. Tímto pokynem nejsou dotčeny ceny pohonných hmot stanovené na základě § 8 odst. 1 zákona č. 119/1992 Sb., ve znění pozdějších předpisů, vyhláškami Ministerstva práce a sociálních věcí, které se používají výhradně pro stanovení výše náhrady za pohonné hmoty, na kterou má nárok zaměstnanec, použije-li pro pracovní cestu jiné vozidlo než vozidlo zaměstnavatele. Pozn.: Sazba základní náhrady (opotřebení) pro osobní silniční motorová vozidla po celý rok 2004 činila 3,50 Kč/1 km - viz § 2 písm. b) vyhlášky č. 449/2003 Sb. Ředitel sekce 09: Ing. Mgr. Robert Szurman v.r. Dle vyhlášky 449/2003 máte naprostou pravdu, ale já ani tak nechápu ten rozdíl ve zdrojích. Děkuji za upřesnění

Je spolecnost s.r.o. , ktera učtuje v "podvojnem…

Je spolecnost s.r.o. , ktera učtuje v "podvojnem učetnictvi", povinna mit učetní závěrkui ověřenou auditorem? Dekuji za odpoved.

Dobrý den, jsme Sdružení založené na podporu…

Dobrý den, jsme Sdružení založené na podporu činnosti gymnázia, vedeme jednoduché účetnictví a naše příjmy jsou pouze dary.Máme povinnost vést podvojné účetnictví a od kdy? Děkuji za odpověď.

Jsem OSVČ a v roce 2004 jsem byl 5 měsíců v…

Jsem OSVČ a v roce 2004 jsem byl 5 měsíců v pracovní neschopnosti,která trvá i v roce 2OO5.Neměl jsem příjem,kterým bych dosáhl minimálního základu daně.Podle Finančního úřadu jsem měl přerušit činnost, abych mohl poměrně krátit základ daně.Je to tak zprávně? Můžete mi poradit,který zákon toto řeší? Od OSSZ pobírám nemocenské dávky. Děkuji za odpověď.

Odměna Jsem OSVČ bez zaměstnanců a v loňském…

Odměna Jsem OSVČ bez zaměstnanců a v loňském roce mi pomáhala sestra. Její pomoc se netýkala žádné odborné činnosti, vpodstatě mi srovnávala a třídila tiskopisy a archiv, čímž mi tato "úklidová práce" ušetřila čas pro mou obchodní činnost. Za tuto pomoc jsem jí vyplatila odměnu ve výši 20000,-Kč. Já osobně odměnu vyplacenou sestře považuji za velmi dobře vynaložený výdaj k dosažení mých příjmů. Nevím si rady, jakým způsobem bych tuto odměnu uplatnila. Jak by se případně tato odměna zdaňovala? Nebylo by možné použít §10, odst. 3, písm. a) ZDP jsou příjmy do 20000Kč osvobozeny od daně z příjmů? Předem velice děkuji za Vaši pomoc a odpověď. S pozdravem (již jsem se dotazovala v sobotu, ale nepřeně jsem uvedla činnost sestry)

Dobrý den, k Vaší odpovědi ohledně odpočtů úroků…

Dobrý den, k Vaší odpovědi ohledně odpočtů úroků z úvěru ze stavebního spoření mám ještě doplňující dotaz. Co se rozumí pod pojmem účastníci smlouvy? Já jsem jediná, kdo si vzal a platí úvěr na rekonstrukci bytu, ve kterém mám trvalé bydliště. Matka, která byt vlastní je ve smlouvě ručitelem. Znamená to, že je účastníkem a mám v tomto případě nárok na odpočet úroků? Děkuji za odpověď.

Dobrý den, jsme nezisková organizace (občanské…

Dobrý den, jsme nezisková organizace (občanské sdružení). V rámci poslání pořádáme ples, kulturní vystoupení, poznávací zájezdy. Zajímalo by mne, co se myslí jednotlivým druhem činnosti ve smyslu §18 odst. 6 dle zákona o dani z příjmů. Je nutné posuzovat, zda příjmy překročily náklady za jednotlivý druh činnosti jako za každou kulturní akci zvlášť nebo za všechny kulturní akce pořádané během roku?

Dobry den, chtela bych se zeptat, jestli muze…

Dobry den, chtela bych se zeptat, jestli muze fyzicka osoba s prijmy pouze ze zavisle cinnosti podat dodatecne danove priznani? Manzel uplatnuje za rok 2004 odecet uroku z uveru na bytove potreby, v roce 2003 mu bylo mzdovou ucetni oznameno, ze na odecet uroku ma narok az po kolaudaci, coz jsme bohuzel az letos zjistili, ze neni pravda. Existuje nejaka moznost jak dodatecne za rok 2003 uplatnit odecet uroku? Dekuji velice za odpoved

Dobrý den, koupila jsem pozemek v březnu roku…

Dobrý den, koupila jsem pozemek v březnu roku 2004 a následně jsem ho za např. 2 měsíce prodala, počítá se daň z nemovitosti za tyto 2 měsíce nebo se bere vždy stav k 1.1.?Nyní budu platit daň z nemovitosti na rok 2005 za rok 2004?Děkuji.

v roce 2004 jsem byl osvč od ledna do března pak…

v roce 2004 jsem byl osvč od ledna do března pak jsem přerušil osvč a byl v pracovním poměru u soukromé fa. koncem srpna jsem dal výpověd a obnovil od září osvč. mám dotaz jak budu muset přistupovat při podání daňového přiznání? a ještě jeden dotaz. Mám živn.list na výškové práce a minulý rok jsem ji vykonával¨, ale nemám žádné odpisy protože práci jsem si neshánel sám, ale firma mi ji shánela a zabezpečovala i materiál potřebný k práci. v podstatě jsem vykonával jenom montáž a práci. Co bude s odpisama? nechtěl bych platit strašné vysoké daně? děkuji

Dobrý den, mám dotaz ohledně jednorázového příjmu…

Dobrý den, mám dotaz ohledně jednorázového příjmu z prodeje štěňat. Na chov psů nemám ŽL . Od jaké částky příjmu jsem povinna podat daňové přiznání a platit daň? A mohu si započíst skutečně vynaložené náklady?/výživa, očkování atd./

Zaměstnanec nastoupil do zaměstnání 1.11.2002. V…

Zaměstnanec nastoupil do zaměstnání 1.11.2002. V pracovní smlouvě, při přijetí, bylo dohodnuto o poskytnutí zaměstnanci náhrady prokázaných jízdných výdajů za cesty autobusem z místa trvalého bydliště do práce a zpět po dobu 3. let (do 31.10.2005). Je tento výdaj na straně zaměstnavatele daňově uznatelný? Jedná se o soukromou lékařskou ordinaci a jejího zaměstnance. Děkuji

Dobrý den, předem děkuji za odpověď . Klient…

Dobrý den, předem děkuji za odpověď . Klient zakoupil starší osobní automobil za 230.000,-, u kterého je potřeba provést opravu většího rozsahu - cca 100.000,- Kč. V jaké hodnotě zatřídím automobil do majetku? Dále mi není zcela jasné, jak je to z odpočtem DPH. U osobního automobilu vím, že nelze uplatnit odpočet, ale nevím jak je to u následné opravy. S pozdravem

Dobý den, rád bych se zeptal jak správně zdanit…

Dobý den, rád bych se zeptal jak správně zdanit následující prodej cenných papírů. Provedl jsem následující operaci s jistou akcií leden nákup 1ks 10 000 kč polatek 100 kč květen nákup 1 ks 10 000 kč poplatek 100 kč červenec prodej obou kusů 2 x 15000 kč poplatek 300 kč Předpokládám, že lednový nákup je osvobozen od daně prootože jsem jej akcii držel dobu delší než šest měsíců. U květnový nákup musím zdanit. Nejsem si jist jak započítat poplatky spojené s prodejem když jsem prodával jedním příkazem cenné papíry které podléhají danění a které ne. Moje otázka zní můžu si do nákladů započítat poměrnou část poplatku 300/2? Je následující kalkulace správná Částka ke zdanění = prodejní cena - nákupní cena - polatek za nákup - poplatek za prodej = 15 000 - 10 000 - 100 - 300/2 = 4750 Děkuji za vaši odpověď S pozdravem