FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

Jsem v HPP a zároveň jako vedlejší činnost mám ŽL…

Jsem v HPP a zároveň jako vedlejší činnost mám ŽL. Příjmy z ŽL vynakládám na obnovu softwaru atp., takže na konci roku nemám z podnikání žádný "zisk". Podávala jsem tedy daňové přiznání, ale daně jsem už žádné zatím nedoplácela. Jak to je s povinnou daní? Musím ji platit, přestože pravidelně odvádím daně z hlavního pracovního poměru? Je tedy pro mě lepší ŽL zrušit? Děkuji za odpověď.

Jsem zaměstnanec,manželka podnikatelka na živnost…

Jsem zaměstnanec,manželka podnikatelka na živnost. list.V roce 2004 je ve ztrátě.Můžu si na ní odečíst 38 040 Kč ?

Jsem OSVČ,pojišťovací činnost.Zřídila jsem další…

Jsem OSVČ,pojišťovací činnost.Zřídila jsem další pobočku a ústředí mi poslalo příspěvek(dotaci) na vybavení této kanceláře (12.000).Když po dobu 3 let bude pobočka fungovat, dotace mi zůstane.Jinak ji musím vrátit. Je tato částka můj zdanitelný příjem v roce 2004?Jak zaúčtovat tento příjem?Děkuji

Dobrý den, možná jsem na špatném místě, ale byl…

Dobrý den, možná jsem na špatném místě, ale byl by, prosím, někdo z Vás schopen a ochoten mi zodpovědět otázku, na kolik dnů dovolené mám nyní nárok, když jsem nastoupila do zaměstnání 4.10.2004 a před koncem roku jsem si vybrala 4 prac. dny? Měla bych dostat na začátku roku vždy plný počet dní dovolené (tzn.20, resp.25)? Smlouvu mám uzavřenou zatím do konce r.2005.

Chtěla bych pronajímat byt turistům ke…

Chtěla bych pronajímat byt turistům ke krátkodobému ubytování. Musím mít k tomu nějaké povolení(např. živnostenský list, povolení od magistrátu apod)? Mám s ubytovanými sepsat nějakou smlouvu? Co by v ní mělo být uvedeno? Děkuji za odpověď

Dobrý den, dočetl jsem se že od 1.1.2006 má být…

Dobrý den, dočetl jsem se že od 1.1.2006 má být DPH na novostavby zvýšeno z nynějších 5% na 19%. Uvažuji o koupi bytu do OV. Uzavřel bych smlouvu o uzavření budoucí smlouvy o převodu vlastnictví bytové jednotky a ideální části pozemku. Společnost, od které bych kupoval požaduje zaplatit 90% ceny před přepsáním vlastnictví na mou osobu. Byt by měl být dokončen a převeden do 31.12.2005. V případě, že by se fima opozdila a převedla byt až v roce 2006, znamená to, že bych musel doplatit DPH do výše 19% z celé ceny bytu? (ve smlouvě je napsáno, že případný rozdíl DPH platí kupující) Je vůbec pravda, že se DPH na novostavbu zvedá na 19% od 1.1.2006? Předem děkuji za odpověď.

V minulem kalendarnim roce jsem mela prijmy ze…

V minulem kalendarnim roce jsem mela prijmy ze zavisle cinnosti v CR, ale zaroven jsem pracovala vetsinu roku v zahranici [Velka Britanie], a to take jako zamestnanec. Muzete mi prosim poradit, jakym zpusobem podat danove priznani. Zda v kazde zemi zvlast, nebo spolecne v CR a v tomto pripade jaky typ dan. priznani. Dekuji

Dne 31.3.2003 firma-právnická osoba prodala…

Dne 31.3.2003 firma-právnická osoba prodala osobní vůz (dříve určený k podnikání) fyzické osobě k soukromým účelům. Kupní smlouva i daňový doklad je s datem 31.3.2003. Fyzická osoba neprovedla přepis v registru vozidel v zákonném termínu. K faktickému přepsání došlo až 6.1.2005 (za své jednání byla fyz.osoba řešena v přestupkovém řízení). Právnické osoba, jakožto bývalý vlatník vozu požaduje po fyz.osobě úhradu silniční daně do 6.1.2005. Je jejich požadavek oprávněný? Jsem přesvědčena, že kupní smlouvou jejich povinnost zanikla. Zákonnou pojistku právnická osoba rovněž neplatila. Děkuji za odpověď

Dobrý den, chtěla bych vědět kolik si může…

Dobrý den, chtěla bych vědět kolik si může manžel na manželku na mateřské dovolené, která nemá žádný jiný příjem, odečíst na daňovém přiznání. Děkuji

Dobry den, letos budu poprve podavat danove…

Dobry den, letos budu poprve podavat danove priznani jako OSVC. Mohu uplatnit "danove ulevy" vztahujici se k prechodnemu bydlisti? Na ZL mam jako misto podnikani uvedenu adresu trvaleho bydliste, ale pracuji o 80 km dale, v Brne (mandatni smlouva), kde bydlim na podnajmu. Dekuji, s pozdravem Konecna

Mohu si ze základu daně za rok 2004 odečít úhrn…

Mohu si ze základu daně za rok 2004 odečít úhrn plateb na moje penzijní připojistění, pokud jsem si platila po celý rok pouze 300,- Kč měsíčně?

Dobrý den, ráda bych Vás požádala o radu.…

Dobrý den, ráda bych Vás požádala o radu. Důchodce má několik měsíců v roce příjmy ze závislé činnosti. Zároveň si platí životní pojištění. Lze toto uplatnit jako odčitatelnou položku v ročním zúčtování mezd? Děkuji

Dobrý den, potřebovala bych poradit s tímto…

Dobrý den, potřebovala bych poradit s tímto problémem. V roce 2002 získal syn darem parcelu. V říjnu roku 2004 ji prodal. V lednu mu byla doručena z katastru nemovitosti smlouva o převodu parcely. Je mi jasné, že musí podat příslušnému FÚ přiznání o převodu nemovitosti a následně i daňové přiznání o dani z příjmu typu B. Není mi jasná otázka v jaké výši , jestli z celé částky, za kterou parcelu prodal nebo si může uplatnit na druhé straně nějakou částku? Děkuji za odpověď.

Na serveru finance.cz jsem četl tento text: …

Na serveru finance.cz jsem četl tento text: "Fyzické osoby (poplatníci), které mají na území naší republiky bydliště nebo se zde převážně zdržují (alespoň 183 dnů), mají povinnost zaplatit daň z příjmů. Tato daň se vztahuje jak na příjmy plynoucí ze zdrojů na území ČR, tak i ze zahraničí." Chystám se odstěhovat na delší dobu do zahraničí za prací a jako nájemce družstevního bytu se chystám tento legálně a se ziskem pronajímat. Neuvažuji o tom že bych se v ČR po odstěhování zdržoval déle než 183 dny za rok (max. dnů 30) a před odjezden se také hodlám odhlásit z trvalého bydliště. Znamená to tedy že dle výše uvedeného textu nejsem povinen platit ze zisku z pronájmu bytu daň? Děkuji za odpověď

Dobrý den - mám dotaz : Vlastním akciovou…

Dobrý den - mám dotaz : Vlastním akciovou společnost jako jediný majitel a zároveň jako fyzická osoba pronajímám byt v osobním vlastnictví. Nyní zvažuji vložení bytu do podnikání a zahájení odepisování bytu z důvodu nákladů. Je z daňového a dalších hledisek výhodnější byt vložit do a.s. a takto ho pronájímat a odepisovat , nebo do podnikání fyzické osoby ? Má jednotlivá z uvedených možností své úskalí - jaké ? Děkuji za odpověď. Pokora

Mám příjem - úroky z vkladů v podnikové…

Mám příjem - úroky z vkladů v podnikové sposřitelně.Jsou tyto zdanitelným příjmem a od jaké výše - v r. 2004. Děkuji za odpověď.

Dobrý den, potřebovala bych poradit, jelikož jsem…

Dobrý den, potřebovala bych poradit, jelikož jsem nenašla v zákoně o dani z příjmu (pro fyzickou osobu), zda při výdajích paušální částkou 25% je specifikováno, kdo a v jaké oblasti podnikání tuto paušální částku může uplatnit. Zajímalo by mne, zda i kadeřnice, která nemá výdaje velké a příjmy vysoké může v daňovém přiznání uplatnit výdaje paušální částkou 25%? Děkuji za odpověď.

Dobrý den. Mám následující problém: v roce 1999…

Dobrý den. Mám následující problém: v roce 1999 jsem přestal provozovat podnikatelskou činnost a začal na plný úvazek pracovat. Živnostenský list jsem ale nezrušil ani živnost nepřerušil - jen jsem ji neprovozoval. Před nedávnem jsem zjistil, že musím OSSZ za tyto roky dodat Přehledy, sice s nulovými příjmy, ale přeci. V průběhu let ale také došlo k tomu, že mi OSSZ vyměřila pojistné na základě odhadu příjmů. Momentální situace je taková, že podle jejich vyjádření sice na pojistném nedlužím nic (zpětná úprava podle nulových přehledů), ale musím za odhadnuté vyměřené pojistné zaplatit penále, které je několikanásobně vyšší. Chápal bych, kdyby mi byla vyměřena pokuta za nedodržení povinnosti podávat přehledy, ale nerozumím vymáhání penále z pojistného, které jsem vlastně nikdy neměl platit. Je postup OSSZ správný ? Je z této situace nějaké východisko ? Děkuji.

Dobrý den,chci se zeptat,jak přesně to je s…

Dobrý den,chci se zeptat,jak přesně to je s dnovým zvýhodněním na vyživované dítě.Kdo z manželů si může uplatnit toto zvýhodnění.Jestli pouze jeden. A dále jak zadat při ročním zůčtování DzP fakt,že zaměstnanec nastoupil v průběhu roku a v předešlých měsících před nástupem do zaměstnání byl veden na úřadě práce.A v případě přijetí do zaměstnání také v průběhu roku po MD.

Dobrý den, Za loňský rok sem měl pouze příjem ze…

Dobrý den, Za loňský rok sem měl pouze příjem ze závislé činnosti od jednou zaměstnavatele, zároveň jsem měl přerušenou činnosti jako OSVČ. Jaký formulář daňového přiznání mám podávat typu A nebo B? Musím podávat i Přehled za rok 2004 na ČSSZ?