FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Syn je OSVČ. Jezdí na služební cesty. Pronajal si byt, kde v tom čase pobýva. Můžu platby za pronájem účtovat jako nocležné?
Dobrý den chtěl bych se zeptat, jaké jsou faktory ovlivňující Hospodářský výsledek, sám jsem přišel snad na 6 faktorů ale víc za boha nevím. Předem mockrát děkuji.
Dobrý den. Jaká je struktura úroku?
Dobrý den, Jako majitelka domu vedu daňovou evidenci. Vzhledem k tomu, že v tomto roce nebudu pravděpodobně provádět žádné opravy, mohu vést účetnictví tímto způsobem?: příjem platby nájemného =zdanitelný příjem (od kterého odečtu na konci roku výdaje procentním paušálem) příjem platby zálohy na služby od nájemníků = příjem nepodléhající dani platby dodavatelům služeb = nedaňový výdaj (poslední dvě položky se na konci roku v podstatě vyrovnají). Děkuji Vám moc za odpověď, s pozdravem
Vedu DE a nejsem si jist jak spravne nalozit s ZDR a SOC pojistenim pro vypocet dane z prijmu. Pokud platim mesicne zalohy, tak je vkladam primo do nakladu dnem zaplaceni. 1) Ve formulari pro ZDR a SOC mam uvest jiz naklady vcetne zaloh a nebo bez nich? Protoze to ve finale ovlivni vysledek, jelikoz doplatek/nedoplatek je jiz ovlivnen zaplacenymi zalohami. 2) Pokud v tomto roce prerusim SVC a chtel bych uplatnit 25% z prijmu jako naklady, jakym zpusobem se muzu uplatnit do dani pojisteni, kdyz mi treba preplatek bude vracen az v pristim roce, nebo naopak vznikne nedoplatek? 3) Muzu si uplatnit uroky z hypoteky na byt, ktery jsem koupil a jeste v nem nemam trvale bydliste z duvodu rekonstrukce? Popr v jakem casovem horizontu musim tuto prehlasovaci akci provest, aby uplatnovane uroky byly FU uznany? Dekuji
Jsem OSVČ, neplátce DPH. Příjmy mám v podstatě jen provize ze zprostředkovatelské činnosti pro zahraniční firmy (EU), které nemají v ČR vlastní provozovnu, místo plnění je tedy mimo ČR. Prosím o zodpovězení těchto dotazů: a) vztahuje se na mne limit 1 milion Kč obratu pro registraci jako plátce DPH, když mám pouze zmíněný zdroj příjmů, tzn. započítává se do tohoto limitu veškerý obrat, i když je pouze z provizí od zahraničních firem, fakturovaných v EUR bez DPH? b) musím i pro přepočet příjmů, fakturovaných v EUR, které mi přicházejí na korunový účet v české bance, použít jednotný kurs ČNB dle §38 ZDP, nebo mohu tyto příjmy brát ve výši dle kursu, podle něhož je banka připisuje na můj účet ? Děkuji předem za Vaše vyjádření.
Chtěla bych se zeptat proč je danové priznání pro FOP rozdělené na druh A a B? Kdy dojde k přechodu na podvojné účetnictví?
Dobrý den, chci Vás poprosit o informaci. Můj problém sice přímo nesouvisí s financováním firmy, ale velmi bych potřeboval poradit, abych hned na začátku neudělal nějakou rozhodující chybu. Jsem lékař - gynekolog, zatím zaměstnán v nemocnici, ale v dohledné době (1/2 - 3/4 roku) si hodlám zřídit privátní praxi. A zde pro mne vyvstává zásadní otázka: je lepší praxi provozovat jako OSVČ nebo je lepší založit s.r.o. (případně jinou společnost) - myslím tím zejména hledisko finanční (úvěr, daně, odpisy ap.). V případě, že byste radili spíš s.r.o., chtěl bych se ještě zeptat, kolik by to na začátek stálo peněz? V případě, že byste mi na moje dotazy nebyli schopni odpovědět Vy, poraďte mi prosím, na koho se mám obrátit, aby mi v tomto poradil. Veškeré náklady, které by s tím souviseli, samozřejmě uhradím. Děkuji, s pozdravem.
Poprvé zpracovávám daňové přiznání za PO. Chtěla bych se zeptat, jak je to se slevou na ZPS a ČID. Firma vznikla k 8.3. a tyto zaměstnance zaměstnává od 1.4.2004. Máme tu 4 ZPS a 2 ČID. Předem děkuji.
V průběhu roku jsem daroval krev. V ročním zůčtování daně bych chtěl využít odpočtu (2000 Kč) jde o odpočet ze základu daně nebo ze zaplacené daně. Podle mě jde o odpočet ze základu daňě. Děkuji za odpověď.
Vážený pane doktore, snažně Vás prosím o řešení tohoto problému. V trafice prodáváme poštovní známky a korenspondenční lístky. Vše nakupujeme od České pošty s 4% slevou. Musím toto uskutečněné plnění dle § 52/3 zákona o DPH zařadit do přiznání do ř. 210? T.j. prodej známky za 7,50 Kč + 19 % DPH? Myslím si, že díky zvýšené prodejní ceně toto není osvobozené plnění dle § 51. Děkuji za odpověď.
Pokud jsem začala podnikat v roce 2003 a ke konci roku měla daňovou ztrátu a ke konci roku 2004 mi výjde malý zisk. Vztahuje se na mně minimální základ daně tj. 101 tis. Kč a musela bych tedy zaplatit 9440,- Kč.?
Je možné provést odpočet na dítě zpětně a pokud ano kolik let zpětně, když ani jeden z manželů si odpočet neuplatňovali po celou dobu co je manžel OSVČ. Teď by si jej chtěl uplatnit za rok 2004 a pokud možno i zpětně, takže je to možné?
Dobrý den, jsem student VŠ a chtěl bych si založit živnost na hlídání dětí a pravděpodobně zaměstnávat i další zaměstnance - studenty. Ale protože by se jednalo o příležitostnou práci, a proto ne s pravidelnými příjmy zvažuji náklady ohledně povinných odvodů daní, soc. a zdrav. pojištění. Jako student (v případě neziskovosti) jsem osvobozen od minimální daně, ale nevím jak je tomu s platbami sociálního a zdravotního pojištění. A dále pokud budu zaměstnávat studenty na základě Dohody o provedení práce (do 100 hodin), zda i za ně budu muset odvádět tyto odvody. Předem děkuji za vyřízení a přejí hezký den.
Dobry den, chci Vas pozadat o radu ohledne evidence jizd u soukromeho vozidla, ktere se pouziva k podnikani: Jsou nekde v zakone stanoveny nalezitosti knihy jizd? - uvadi se do evidence vsechny jizdy (tedy i soukrome nebo jen k podnikani)? - ma zastupce FU pravo chtit videt, prohlednout si auto, eventuelne se v nem strachat, kdyz neni soucasti obch. majetku zivnostnika? - musi byt uvedeny km k pocatku zdanovaciho obdobi a k jeho konci? Moc dekuji za odpoved, ci odkaz na prislusny zakon.
Dobrý den, můj celý příjem je ze mzdy a mám zatím jediného zaměstnavatele, vydělávám asi 250.000,- čistého za rok. Mohl bych vykonávat pro malé bytové družstvo činnost správce na smlouvu o dílo (bez ŽL) za odměnu 6.500,- ročně od družstva - musím tento dále příjem danit? Musí za mě družstvo platit jako za zaměstnance sociální a zdravotní pojištění, když se jedná o tuto částku a jinak mi sociální a zdravotní platí můj zaměstnavatel? Děkuji. S pozdravem
Mohu uplatnit slevu na dani na děti mé družky,které s námi žijí ve společné domácnosti? Mohu uplatnit nějakou slevu na dani na družku,která je na mateřské dovolené? Jsem zaměstnanec s pravidelným měsíčním příjmem. Děkuji za odpověď
Platím nezletilé dceři životní pojištění.Lze si tuto částku odečíst od základu daně ( jsem zaměstnanec )? Děkuji.
Vážení, za jakých podmínek se poživatele starobního důchodu, který podniká na ŽL, týká v ZDP ustanovení o minimální dani. A jak souvisí s výší jeho důchodu a případně odpočitatelnými položkami v roce 2004 (změn v roce 2005). Děkuji.
Dobrý den. Dotaz se týká OSVČ, která provozovala živnost již od r. 2000. Od 1.1.2004 přestala podnikatelskou činnost provozovat a nemá tudíž žádné příjmy (ani ze závislé činnosti), ale živnost přerušila až k 31.3.2004!!! Bude se na tuto OSVČ vztahovat povinnost podílu minimálního základu daně za měsíce 1-3/2004 i když na FÚ podá čestné prohlášení že neměla žádný příjem a že podnikatelskou činnost v těchto měsících neprovozovala? Děkuji za odpověď.