FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

Dobry den! Jsem student-podnikatel. Musim platit…

Dobry den! Jsem student-podnikatel. Musim platit zalohy na ZP a SP pokud stale prezencne studuji? A jak je to s minimalni dani? Dekuji PK

Dne 31.12.2004 jsem ukončil zaměstnání dohodou.…

Dne 31.12.2004 jsem ukončil zaměstnání dohodou. Je zaměstnavatel povinen mi vypracovat a odevzdat za mě daňové přiznání za rok 2004? (jiné příjmy za rok 2004 jsem neměl). To samé bych chtěl vědět o podání žádosti o daňové vyrovnání za rok 2004, a také jaký je pro podání daňového přiznání termín. Děkuji.

dobrý den, jsem OSVČ, samoživitelka s 1 synem a…

dobrý den, jsem OSVČ, samoživitelka s 1 synem a oběma platím stavební spoření. Podnikám od roku 2003, a tak bych potřebovala vědět, zda se mě týká minimální daň.základ 100800,- Kč, když mi dle skutečnosti vychází asi 42 tis.? Pakliže ano, lze z minimálního základu 100800,- po odečtu 38040,- a 25560,- uplatnit ještě nějaký odpočet za stavební spoření? (v zákoně jsou zmíněny úroky z úvěru stavebního spoření, a ten já nečerpám). Ročně zaplatím 16500,- na mé spoření a 16500,- na synovo stavební spoření. Jestli lze něco z tohoto odečíst, poraďte mi prosím kolik přibližně, popřípadě postup, jak k tomu číslu dojdu. Má kamarádka si prý stavební spoření odečítá z daní, ale já nic takového v zákoně nenašla. Existuje-li nějaký podrobnější výklad k této problematice, prosím Vás sdělte mi kde a v čem to najít. Děkuji za odpověď

Chtěl bych se zeptat na problematiku daní na…

Chtěl bych se zeptat na problematiku daní na následujícím případě. Koupil jsem v loňském roce do osobního vlastnictví nebytové prostory v bytovém domě. Protože nejsou na místě atraktivním pro prodejnu, uvažuji o přebudování nebytových prostor na dva malé byty a tyto po přestavbě prodat. Můžete, prosím, popsat řešení z hlediska optimalizace daní ? Děkuji

Mohu jako s.r.o. v likvidaci použít výkazy ve…

Mohu jako s.r.o. v likvidaci použít výkazy ve zjednodušeném rozsahu (r + vzz)? Děkuji, s pozdravem

Mám se zaměstnavatelem dohodu o provedení práce (…

Mám se zaměstnavatelem dohodu o provedení práce ( jiné zaměstnání nemám ani nepodnikám). K této činnosti využívám auta své přítelkyně a jeho použití je mi hrazeno náhradami za používání soukromého auta ke služebním účelům dle platného zákona. Musím tuto náhradu započíst do svých příjmů ke zdanění?

Dobrý den, jsem OSVČ a vedu ?jednoduché…

Dobrý den, jsem OSVČ a vedu ?jednoduché účetnictví?. Tento rok jsem zrušil nemocenské pojištění a založil si komerční pojištění pro případ úrazu, operace, rekonvalescence a hospitalizace. Mohu toto pojištění zahrnout do nákladů? Děkuji za odpověď

DPFO: během roku 2004 jsem měl nějaké přednášky…

DPFO: během roku 2004 jsem měl nějaké přednášky na základě DPP. Odměna mi byla vyplacena přímo na účet ve výši po zdanění (v jednom případě 15%, v jednom 20%) Chtěl bych se informovat, jakým způsobem se tyto příjmy zobrazí v daňovém přiznání, zda je možno od těchto příjmůl odečíst paušální výdaje (30%) a pod. Děkuji

Dobrý den, chtěla bych se zeptat. Jsem…

Dobrý den, chtěla bych se zeptat. Jsem podnikatelka, samoživitelka s 1 dítětem (syn 18 let studující) a oběma platím stavební spoření. Lze toto spoření odečítat od základu daně 100800,-? pokud ano, tak v jaké výši? Lze toto odečíst i za syna? Děkuji za odpověď.

Dobrý den, rád bych se Vás zeptal, jaká práva…

Dobrý den, rád bych se Vás zeptal, jaká práva má student (absolvent), který nastoupil do prvního zaměstnání. V případě, že informace, že první pracovní poměr by měl být na dobu neurčitou, je pravdivá, jak se bránit opaku? Jak se bránit tomu, kdyby zaměstnavatel trval na smlouvě na dobu určitou, připadně kdyby trval po uplynutí 3 měsíců na přechodu smlouvy na dobu určitou? Není taková změna vázána na výslovný dodatek k pracovní smlouvě o tom, že zaměstnanec si je vědom toho, že o výhodu plynoucí z doby neurčité přichází? Za odpovězení dotazu a případné vysvětlení podrobností a ostatních aspektů mnohokrát děkuji

Dobry den, Účtuji v jednoduchém učetnictví, …

Dobry den, Účtuji v jednoduchém učetnictví, (evidence příjmů a výdajů) Nejsem plátce DPH. V roce 2001 jsem zakoupil počítač za 18000 Kč. Jelikož se dle mého názoru jedná o drobný dlouhodobý majetek, dal jsem v roce 2001 celých 100% ceny počítače do nákladů a eviduji jej na karte drobného majetku. Postupoval jsem správně? Nyní bych chtěl zakoupit počítač nový a starý bych chtěl vyřadit z evidence. Jak mám postupovat? Za odpovědi předem děkuji

Dobrý den, chtěla bych se zeptat jaká daňová…

Dobrý den, chtěla bych se zeptat jaká daňová sazba se uplatňovala na spinning za zd. období 2004 a nyní za rok 2005?Děkuji za odpověď.

Dobrý den,mám auto na leasing,na rodné číslo…

Dobrý den,mám auto na leasing,na rodné číslo.Používám ho jenom k podnikání a nevedu ho v majetku.Silniční daň mám zaplacenou.Mohu si uplatnit náhradu za km + PHM? Jde v průběhu roku měnit toto účtování.

Dobrý den. Mám ŽL a podnikám jako vedlejší OSVČ…

Dobrý den. Mám ŽL a podnikám jako vedlejší OSVČ. V minulém roce jsem byl zaregistrován na OSSZ jen na březen, listopad a prosinec. Mohu si vykázat do nákladů věc zakoupenou v červnu(obecně mimo období registrace na OSSZ)? Děkuji.

Dobry den. Prosim o vysvetleni jak se definuje…

Dobry den. Prosim o vysvetleni jak se definuje Residence v CR. Ja ziji v Australii od roku1949 a mam 72 let.Pobyram australsky starobni duchod.Poslednich 5 let travim 5 a pul mesicu u sveho bratra v CR a zbytek roku travim v Australii.Krome australskeho obcanstvi mam i ceske i obcansky prukaz.V CR nepobiram zadny duchod a nemam zadny jiny prijem.Jediny prijem v Australii krome duchodu je $A 2500 Z MEHO DUCHODOVEHO KONTA.Tato castka v Australii nepodleha zdaneni jelikoz jako duchodce muzu mmit prijem dalsich $ 8000 krome duchodu S krajanskym pozdravem..

Podnikatel za rok 2004 dosáhl zisku z podnikání…

Podnikatel za rok 2004 dosáhl zisku z podnikání ve výši 90 019 Kč. K tomu má příjmy z kapitálového majetku (zejména půčka poskytnutá jinému podnikateli) ve výši cca 80 000,- Kč. V tom případě má celkové příjmy vyšší než základ pro mininální daň. Vyplňuji v daňovém přiznání řádek 37 a? Děkuji za odpověď.

Zakládám obchodní společnost jako jedniný…

Zakládám obchodní společnost jako jedniný společník a jednatel. Podmiňující i související výdaje mi vznikly před založením společnosti a budou pokračovat do zápisu v obchodním rejstříku, a to jak výdaje spojené se vznikem společnosti, tak i se zahájením podnikatelské činnosti, t.j. nákup movitého majetku, ale i nájemné za kancelář, zřízení a používání telefonu, atd. , kdy smlouvy jsou uzavřeny na mojí osobu, neboť nenám IČO. Jak a v jakém rozsahu lze po vzniku společnosti zápisem do OR takového výdaje uplatnit ? Předem děkuje a srdečně zdraví

Dobrý den. V listopadu 2002 jsem uzavřel životní…

Dobrý den. V listopadu 2002 jsem uzavřel životní pojistku u Wustenrot a zaplatil jsem roční splátku pojistného 12000 Kč. Pro daňové účely r.2002 (odpočty ze základu daně) mi bylo pojišťovnou potvrzen pouze 1000 Kč s tím, že zbývajících 11000 Kč mě bude potvrzeno v příštím roce. V listopadu 2003 jsem zaplatil opět 12000 Kč a pro daňové účely r. 2003 mi bylo potvrzeno 12000 Kč. V listopadu 2004 jsem změnil splátkový režim z ročního na měsíční po 1000 Kč a v listopadu a prosinci jsem zaplatil celkem 2000 Kč. Pro daňové účely r. 2004 mi byly potvrzeny pouze ony 2000 Kč s tím, že podle jakési novely přísluš. zákona platné od 1.1.05 lze započítat pouze částku skutečně zaplacenou v příslušném roce bez ohledu na skutečný počet pojištěných měsíců. Byl postup pojišťovny správný a znamená to tedy, že jsem de facto tak přišel o možnost odečtu 6000 Kč od základu daně? Děkuji za odpověď.

Dobrý den,prosim o radu, když jsem duchodce a…

Dobrý den,prosim o radu, když jsem duchodce a pracuji na DPČ, jestli mám nárok při úmrtí v rodině na placené volno ze zaměstnání.Děkuji

Dobrý den, mám dotaz: vystavujeme daňový doklad -…

Dobrý den, mám dotaz: vystavujeme daňový doklad - fakturu na zboží v České republice pro slovenského odběratele se slovenským DIČ. Zboží fakturujeme podle par. 64, odst. 1. Je zde důležité zda zboží převeze přes hranice k zákazníkovi náš dopravce nebo si jej slovenský zákazník odebere sám ? Je nutné přikládat k faktuře nějaký doklad o vývozu zboží nebo stačí pouze potvrzený dodací list ?