FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

daňové výdaje

Dobrý den, začala jsem nyní pracovat u jedné pojištovny na živnostenský list. Chtěla bych se zeptat, co všechno mohu v daňovém přiznání dát do nákladů. Jedná se mi zejména výdaje za cestovné - za klienty budu jezdit autobusem, později možná i autem. Případně prosím i o další důležité rady a tipy, n které bych neměla zapomenout.Děkuji za odpověď

odpočet daně

Dobrý den, odečítá se DPH při nákupu auta u FO? Děkuji Muchinová

přenesení daňové povinnosti

Dobrý den, prosíme o radu ohledně určení přenesení daňové povinnosti dle § 92 a - e ZDPH v případě dodávky a montáže podlah/y, jedná se také toto přenesené povinnosti? Máme nově firmu kde paní dělá návrhy v 3D jak byty tak kanceláře ( to máme ve 20% dph bez přenesení , je to jen služba ) a následně dle schválení jiná firma má provést dodání a montáž podlah/y a fakturaci vůči ní, čím se domníváme že by faktura od nich měla ( pokud tyto práce patří do přenesení ) být uvedena jen v základu a u dph by mělo bejt uvedeno, že daň vypočítat a odvést má příjemce plnění, tedy paní jenž nově účtujeme ( ř.10 či 11 a ř.33 či ř.34 proti sobě). A ta následně na své faktuře bud dále tento základ přenese ( ř.25 )na hlavního inestora ( plátce dph v CZ ) či to jako ona samotný hlavní investor dá proti konečnému příjemci ( na podnikání v základ u 20% dph, bez jeho vypočtení a větou o vyměření příjemcem či to dá neplátci či tomu kdo to nemá na podnikání ale na bydlení v základu u 14% dph i s jeho výpočtem a nepřenáší ř. 25 ). Domníváme se správně o postupu a o klasifikace 43.3. Kompletační a dokončovací práce: přesněji 43.33.29 kde je i pokládání dřevěných obkladů stěn a podlah, včetně parket, a příslušné dokončovací práce, jako je pískování, tmelení atd., že se týká také dodání a montáže podlah jak dřevěných tak plavouček tak v provedení linolei či parkety? Jaký je správný postup? Děkujeme předem. J.P.

dělení ve sdružení

Dobrý den, předem děkuji za odpověď. Sdružení 2 fyzických osob (A, B) má ve smlouvě dělení 50:50 příjmy i výdaje. Tak to beží několik let. Pro 2012 by příjmy a výdaje rozdělit ne rovným dílem, ale. např. příjmy rozdělí 50:50, výdaje 60:40. Co musejí udelat, sepsat dodatek smlouvy? Delají to z důvodu danove optimalizace, jelikoz A ma jeste jine podnikani. Zajímá mě Váš názor, zda můze FU "patrat" po důvodu zmeny rozdeleni vydajů a pripadne jejich rozdeleni nejak zpochybnit? Děkuji, Steklý

odstupné u nájmu

Dobrý den mám dotaz na účtování ušlého zisku. Jako zemědělské družstvo máme v nájmu pozemek. Pronajímatel však trvá na jejím vydání. Avšak vydáním poruší nájemní smlouvu, kde je výpovědní lhůta 10 let. Dohodli jsme se, že mu pozemek vydáme,ale musí nám zaplatit ušlý zisk. Jak mám vypočítaný ušlý zisk zaúčtovat? Na účet 648 a jako daňově uznaný?Předem děkuji za odpověď.

danění pronájmu

Dobrý den, je možné danit příjem z pronájmu vlastní nemovitosti/komerční prostory/ jako podnikatelský příjem, když jsem OSVČ s realitní kanceláří?

změna odměny jednatele

Dobrý den, je možné změnit ve smlouvě o výkonu funkce jednatele s.r.o. výši odměny? Stačí pouze nové smlouvy nebo musí být i jednání a zápis valné hromady? (Ve smlouvě o výkonu funkce jednatele je stanovena pouze symbolická odměna ca 6000 ročně, vyplácená jednou za rok, nyní chceme odměnu snížit pod hranici 2500, abychom dle nových změn nemuseli platit pojistné na sociální zabezpečení, ale opět pouze jen zdravotní pojištění jako vloni). Děkuji

půjčka

Dobrý den, pane doktore chtěla bych půjčit peníze do s.r.o.,jsem matka syna, který tuto společně s jeho manželkou vlastní. Na půjčku by byla sepsána smlouva o půjčce, tato půjčka by byla bezúročná. Je to možné, nejsem jednatelkou, ani zaměstnacem společnosti. Půjčku bych účtovala: MD 221/dal ostatní závazky,zpracovávám této společnosti účetnictví. Mohu se považovat za osobu zpřízněnou - tedy by mohla být půjčka bezúročná? Pane doktore, předem Vám děkuji za odpověď a přeji Vám pevné zdraví. M.Volfová Musí společnost ještě provést nějaké další účetní operace.

cena daru

Dobrý den, s.r.o. dostala darem malý motocykl (skůtr) v hodnotě prý cca 5000,-. Firma musí podat přiznání k dani darovací. Musí mít na uvedený skůtr znalecký posudek nebo může cenu odhadnout, případně dle nějakého bazaru určit? A ještě jeden dotaz - může si na skůtr uplatňovat paušální výdaje 5000,- měsíčně, pokud bude užíván jen pro služební účely? Moc děkuji za odpověď. K.Veverková

přeplatek v DE

Dobrý den, nedávno jsem vystavil zákaznici fakturu za fotografické služby ve výši 780Kč a dnes mi od ni přišla na účet zaokrohlená částka 800Kč. Jde mi o to, jak to správně zapsat do daňové evidence - tedy co s těmi přebývajícími 20Kč. Nejsem plátce DPH. Dotazovaná částka 20Kč je sice zanedbatelná, nicméně rád bych si ujasnil, jak se i do budoucna s takovými přeplatky z pohledu daňové evidence nakládá. Například, jestli stačí do daňové evidence přidat řádek "přeplatek k faktuře XXX ... příjem 20Kč". Nebo je potřeba vystavovat nějaké další doklady?

daňová povinnost

Prosím o radu zda lze odložit daňovou povinost v tomto případě. Začátek podnikání je 1.11 a podnikatel (fyzická osoba) v pohostinství dostane od pivovaru dotaci na 5 let s prosincovým datumem , kdy je do konce účetního daňového období necelý měsíc a těžko lze běžnými odpisy v tak krátkém čase tuto částku ponížit , čímž vznikne účetní daňový závazek , který neodpovídá skutečnostii . Lze požádat (u finančního úřadu) o odklad zdanění a převést celou částku až na leden 2012 ? Děkuji za odpověď Šlechtický

daňové náklady

Dobrý den, k mému nedávnému dotazu, kdy jsem se ptala zda, lze náklady na opravu tiskárny a tonery do tiskáren považovat za dańové a odečítat DPH, jste doporučil vložit tiskárnu do drobného majetku s.r.o. Sitace je taková, že s.r.o. má pouze dva jednatele, jeden z nich "půjčil" svoji kopírku do kanceláře firmy. S.r.o. ji tedy nemá v majetku, nebyla koupena za doby existence s.r.o. Jakým způsobem ji mohu vložit do majetku s.r.o.? Musím uvádět nějakou cenu? Projeví se mi to nějak v účetnictví? Děkuji!

II.pilíř

Dobrý den, jakým způsobem se bude účtovat odvod 2% z hrubé mzdy zaměstnance a 3% ze stávajícího sociálního odvodu po vstupu zaměstnance do II.pilíře penzijní reformy po 1.1.2013? Děkuji.

dar a daně

dobry den potrebovala bych poradit jsme neziskova organizace dostali jsem dar ve vysi 5000.dozvedela jsem se ze od urcite castky prijateho daru musime z daru odvadet dan.Jaka je ta castka.a jak je to potom s podanim danoveho priznani k darovaci dani pokud tuto castku neprekrocimci prekrocim .pokud pak budeme na koci roku delat uzaverku dary se nezahrnuji do zakladu dane ze? myslim ze jsou osvobozeny. dekuji za odpoved

pojistné

Dobrý den, mám dotaz ohledně zdravotního a sociálního pojištění při práci na základě autorského honoráře. Je mi čerstvě 26 let, tím pádem již oficiálně nejsem student, dál ale studuji vysokou školu. Kromě toho pracuji na základě autorského honoráře. Musím v takovém případě platit jak zdravotní, tak i sociální pojištění? Případně jakým způsobem se vypočítá jeho (jejich) výše a odkdy přesně mám začít platit? Děkuji za odpověď!

daňové náklady

Dobrý den, máme s.r.o. Kancelář je v sídle společnosti, součástí kanceláře je kopírovací stroj, do kterého se nakupují tonery a provádí se údržba a opravy. Mohu dát náklady na tonery, opravy atd. do nákladů a odečítat DPH ačkoli kopírka není v obchodním majetku firmy nikde zapsaná? Ale používá se jen pro účely podnikání sro? Děkuji moc.

daňové náklady

Dobrý den, jsem začínající podnikatel fyzická osoba, vedu daňovou evidenci, podnikám z domova (v pronájmu), chtěl bych se zeptat, jestli můžu dat nájemné za byt do výdajů, popř. jakou část (mohu-li to určit sám nebo se mám obrátit na odborníka? ), to samé je z placením za internet (který k podnikaní používám) a benzínem pro osobní auto. Děkuji moc za odpověď Petr S.

společné zdanění manželů

Dobry den,chci se jen zeptat,zda jde uplatnit spolecne zdaneni manzelu i kdyz spolecne neziji v jedne domacnosti,ale maji spolecne nezletile dite?dekuji.

sazba daně

Dobrý den zpracovávám účetnictví stavební firmě. Dostala se mi do účetnictví faktura za subdodávku - práce autojeřábem - s přenesením daňové povinnosti na příjemce plnění. Práce jeřábem byly vykonávány na stavbě, kterou fakturujem se 14%sazbou DPH, dodavatel služby má na faktuře uvedenou informačně sazbu 20%, když jsem volala účetní proč tam tu zvýšenou sazbu, řekla, že práce autojeřábem na stavbách se musí fakturovat s 20% sazbou daně bez ohledu na to,zda spadá celá stavební práce do snížené sazby nebo ne. Když jsem si to ověřovala na finančním úřadě, tak mi řekli že je to nesmysl, a že i veškeré subdodávky spojené se stavbou ve 14%sazbě daně , tj,i práce jeřábem, mám zdaňovat touto sníženou sazbou. Tak ted jsem z toho docela zmatená jak to teda je a nemůžu k tomu nic najít. Jaký je Váš názor na zdanování prací autojeřábem? Můžu zde při přenesení dan.povinn.použít onu sníženou sazbu? Případně prosím o odkaz za § v zákoně. Děkuji

přenesení daňové povinnosti

Dobrý den, jsme s.r.o., plátci DPH. Hlavní ekonomická činnost je oprava a údržba plynových kotlů(domácích). Fakturujem pro plátce DPH.Každoročně provádíme u firem údržbu a opravu plyn. kotlů.Ve většině případů je tato služba poskytnuta i s výměnou vadného materiálu, někdy se neprojeví závada a služba je provedena bez materiálu.Uplatní se v obou případech přenesená daň? Dále při dodání a montáži pokojového termostatu-jedná se v tomto případě o přenesenou daň? Děkuji za odpověď