FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

Dobrý den, předem děkuji za odpověď. Zaměstnanec…

Dobrý den, předem děkuji za odpověď. Zaměstnanec, používá služební vozidlo i pro soukromé jízdy. Tvrdí, že nikde v zákonech nenašel to, že služební vozidlo musí parkovat v místě podnikání firmy. Můžete mi, prosím, poradit, jak ho přesvědčit, že pokud vozidlo parkuje před jeho domem, používá ho k soukromé jízdě. Děkuji.

Od roku 1997 jsem byl jednatelem s.r.o. a zároveň…

Od roku 1997 jsem byl jednatelem s.r.o. a zároveň jsem 60%vlastníkem. Druhý vlastník 40% je pouze formálním vlastníkem, protože mám zápis (od právníka) , kterým na mne převádí bezplatně svůj podíl. Změnu vlastnických práv ani změnu v OR jsem doposud neprovedl. V roce 2001 jsem zrušil všechny ŽL , protože druhý spoluvlastník byl zároveň jednatelem a zodpovědnou osobou pro ŽL a koncesní listiny. Potřebuji poradit, protože od 4/2002 jsem byl ve výkonu trestu odnětí svobody a dne 21.1.05 jsem byl propuštěn na základě milosti prezidenta republiky a nyní bych chtěl s touto společností podnikat. 1)Co potřebuji a musím udělat, abych mohl provést převod obchodního podílu byvalého splečníka na mne? 2)Co musím udělat, pokud chci změnit adresu sídla společnosti (z důvodu lepší dosažitelnosti úřadů a provozovny) 3)Mohu být nadále statutárním orgánem společnosti? 4)Musím udělat jěště něco kromě nových ŽL, zajištění zodpovědných osob k jednotlivým živnostem a přihlášení společnosti jako plátce daní? Děkuji

Dobrý den, Chtěla bych si upřesnit Vaši odpověď…

Dobrý den, Chtěla bych si upřesnit Vaši odpověď na dotaz, který je ze dne 24.1.2005 a zněl takto: Chci prodat podnikateli na základě kupní smlouvy náhradní díly na auto, které nebylo v obchod.majetku a bylo nakoupeno před 9 lety. Cena bude vyšší než 20000. Kupující podnikatel si náhradní díly dá do nákladů. Musím zdanit příjem z tohoto prodeje? Vaše odpověď byla, že pokud prodej přesáhne 20000 tak ano. Já jsem tuto věc hledala v ZDP v §10 tak jak jste v odpovědi uvedl. Ale po konzultaci na fú mi bylo řečeno, v tomto případě se jedná o osvobozený příjem s odkazem na §4 ZDP, odst.1, pís.c. Kde se říká, že od daně jsou osvobozeny příjmy z prodeje movitých věcí. Osvobození se nevztahuje na příjmy z prodeje mov. věcí pokud byly zahrnuty v obchod.majetku pro výkon podnikatelské činnosti a to do 5 let od vyřazení z obch.majetku. Buďte tak laskav a objasněte mi tuto nesrovnalost. Předem moc děkuji a přeji pěkný den.

Jako rozpočtová organizace, která je registrovaná…

Jako rozpočtová organizace, která je registrovaná k DPH vydává na základě zákona č. 71/1994 Sb., o prodeji a vývozu předmětu kulturní hodnoty, ve znění pozdějších předpisů, "Osvědčení k trvalému vývozu" za poplatek 500 Kč. Je tato služba z pohledu zákona o DPH podléhající dani či osvobozená?Pokud ano, jaká daňová sazba se přiřadí a je nutno tento poplatek navýšit o příslušnou DPH? Děkuji

DOBRÝ DEN.JSEM NA MATEŘSKÉ DOV.V LOŇSKÉM ROCE…

DOBRÝ DEN.JSEM NA MATEŘSKÉ DOV.V LOŇSKÉM ROCE JSEM POBÍRALA 1MĚSÍC A 12DNÍ MATEŘSKOU 60% a PAK JEN RODIČOVSKÝ PŘÍSPĚVEK.NEVYDĚLÁVALA JSEM ŽÁDNÉ JINÉ PENÍZE.NA ODPOČET DANÍ U MANŽELA SE TYTO DVĚ POLOŽKY SČÍTAJÍ?KAŽDÝ NÁM TVRDÍ NĚCO JINÉHO .PROSÍM PORAĎTE JAK SE U MĚ POČÍTÁ VÝDĚLEK,KTERÝ MANŽEL MŮŽE ODEČÍST NA DANÍCH. DĚKUJI

Jsem jediným vlastníkem pozemku na němž společně…

Jsem jediným vlastníkem pozemku na němž společně se ženou stavíme RD (platné st. povolení). Manželka má úvěr (já jsem spoludlužníkem) od st. spořitelny, avšak je na mat. dovolené, taktéž má potvrzení od st. spořitelny o zapl. úrocích. Prosím o radu jaké všechny doklady je nutno doložit pro zúčtování daně za rok 2004 u mého zaměstnavatele. Děkuji

Vážený pane doktore, jsem OSVČ, plátce DPH …

Vážený pane doktore, jsem OSVČ, plátce DPH (čtvrtletně). Příjmy z podnikání mám jenom z provize (zprostředkovatelská činnost), pro výpočet daně odečítám výdaje paušální sazbou (25%). Mohu si při nákupu zboží, které souvisí s podnikáním, uplatnit odpočet DPH.

Syn je student, příležitostně pracuje v Anglii,…

Syn je student, příležitostně pracuje v Anglii, kde má příjem zdaněn. Lze provést daňové vyrovnání v ČR nebo v Anglii? Příjem přiznává pouze pro sociální dávky. Je to správné? Děkuji.

Dobrý den. Mohu si uplatnit za rok 2004 úroky z…

Dobrý den. Mohu si uplatnit za rok 2004 úroky z hypotečního úvěru u novostavby, jestliže ještě neproběhla koloudace ? (Potvrzení o výši úroků mám) Děkuji za odpověď

Dobrý den, jsem vlastníkem družstevního podílu na…

Dobrý den, jsem vlastníkem družstevního podílu na bytě, kde bydlím necelé 4 roky.Rád bych si byt převedl do osobního vlastnictví, následně prodal a prostředky použil na uspokojení lepší bytové potřeby.Dle §4 - Osvobození od daně je v odst. 1r) uvedeno, že musím při prodeji zaplatit daň z příjmu při převodu družstevního podílu do 5 let od nabytí.Pokud si ale byt převedu do osobního vlastnictví, tak dle odst. 1a) činí doba pouze 2 roky.Jak se tedy postupuje, když podíl na družstvu budu mít např. 4 roky a následně byt v osobním vlastnictví např. 3 měsíce a poté ho prodám???

Dobrý den, mám ještě jeden dotaz, jelikož jsem…

Dobrý den, mám ještě jeden dotaz, jelikož jsem přerušila živnostenský list nemohu odečíst náklady za telefon a mobil i když ty náklady jsou, mám paušály. Mohu to dát do výdejů manželovi? Je to na mé jméno. Předem děkuji

Dobrý den, mám dotaz živnostenský list jsem…

Dobrý den, mám dotaz živnostenský list jsem pozastavila. Tudíž jsem podnikala necelý rok, ale podnikatelský účet jsem nezrušila, měla jsem tam debet, přišli mi tam ještě z minula nějaké provize, také jsem vracela provize takzvané storno provize. Jak mám zaúčtovat podnikatelský účet jen pokaď jsem podnikala? Ale když znova podnikat začnu a budu tam mít rozdíly. Předem děkuji.

Mam trvale bydliste v Cesku a v Nemecku mam…

Mam trvale bydliste v Cesku a v Nemecku mam vydelek na tzv 400? bazi, ktery je zde zdaneny pausalne 2%. Jsem povinna tento vydelek priznavat i v Cesku? V Nemecku se jiz v danovem priznani uvadet nemusi. V Cesku nemam zadne jine prijmy a jsem zenou v domacnosti.

Můžu provéct roční zúčtování zaměstnanci , který …

Můžu provéct roční zúčtování zaměstnanci , který měl v roce 2004 příjem z prodeje dřeva za rovných 20.000,- kč. Jinak u nás byl zaměstnán celý rok ,nikde jinde nepracoval. Co to je za příjem těch 6000,- Kč kdy mohu provéct RŹÚ? On mi tvrdí, že jeho minulý zaměstnavatel mu RZÚ prováděl i když tento příjem míval i dříve?

Přeřadil jsem v roce 2004 nákladní auto( bylo…

Přeřadil jsem v roce 2004 nákladní auto( bylo odepsáno již v roce 2000) z firmy do osobního užívání a následně prodal synovi. Dle kupní smlouvy mi ho syn zaplatí ve 4 ročních splátkách. Je to takto možné? A já mohu danit příjem dle paragrafu 10 zákona a to vždy jen poměrnou roční část ? Musím mít odhad ceny vozidla když ho prodávám v rodině?

Dobrý večer. Zakoupil jsem nemovitost z které mám…

Dobrý večer. Zakoupil jsem nemovitost z které mám příjmy z pronájmu (nevložil jsem jí do firmy). Odhadní cena nemovitosti i s pozemkem a přípojkou kanalizace byla 2 660 000. Cena dle kupní smlouvy 2 000 000. Z jaké částky a jestli vůbec mohu začít odepisovat tuto nemovitost? Cena budovy dle odhadu je 2 500 000,-, pozemek 60 000 přípojka 15000, venkovní úpravy 85000.Děkuji za odpověď.

Dobrý den, opět se na Vás obracím s problémem…

Dobrý den, opět se na Vás obracím s problémem zdanění příjmu z prodeje bytu. Na můj dotaz na finančním úřadě odpovědělo více úředníků, ale každý jinak. Podle čeho se mám řídit? Vy jste na tuto otázku odpověděl, že je příjem od této daně osvobozen podle §4, odst.1, písmeno b. ZDP * Jsem dědic v řadě přímé (po otci) * Otec v družstevním bytě bydlel a byl členem družstva od roku 1967 a měl tam trvalé bydliště * 9/2002 byl byt převeden do osobního vlastnictví * 4/2004 otec zemřel (já byt zdědil usnesením soudu 12/04) * Uvažuji o prodeji bytu v roce 2005 Nevím také, jestli se člen družstva bere jako spoluvlastník nebo pouhý nájemce nebo je rozhodující,až prokazatelné osobní vlastnictví. Mám pocit, že tento bod v daném odstavci rozhodující. Prosím o radu, co mám dělat. Děkuji

Dobrý den, spravuji zdarma web hudebnímu sboru…

Dobrý den, spravuji zdarma web hudebnímu sboru registrovanému jako občanské sdružení u Ministerstva vnitra. Mohu si odečíst od základu daně hodnotu tohoto daru, kterou vypočtu běžná sazba x počet hodin doložím-li to Potvrzením o přijetí daru? Děkuji

manzel se prihlasil v zari 2004 k trvalemu pobytu…

manzel se prihlasil v zari 2004 k trvalemu pobytu v cesku. Do te doby byl prihlasen a nadale zustava prihlasen v Nemecku kde pracuje zavisle a plati dane i pojisteni. V Cesku nema zadne prijmy a zdrzuje se zde pouze nekolik dni v roce, kdyz prijde navstivit manzelku a syna. Zajimalo by me zda a jakym zpusobem musi zdanovat prijmy z Nemecka v Cesku a zda bude muset hodne doplacet, vzhledem k tomu ze v nemecku plati diky ruznym slevam nizsi dane (spolecne zdaneni manzelu)

Jak se zdaňuje dohoda o pracovní činnosti?…

Jak se zdaňuje dohoda o pracovní činnosti? Podepisuje zaměstnanec při dohodě o prac. činnosti Prohlášení k dani z příjmu?