FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Dobrý den. Ráda bych věděla, jak postupovat v případě daně z příjmů při prodeji nemovitosti. V roce 2004 jsme s manželem dostali darem rodinný dům (nemáme zde trvalé bydliště). S manželem jsme podíloví spoluvlastníci domu. Oba vlastníme 1/2 nemovitosti. Znalecký odhad (podle kterého jsme platili darovací daň) byl na 599.000 Kč. Nyní dům prodáváme za 850.000 Kč. Jak se v tomto případě počítá daň z příjmů? Předpokládám, že daňové přiznání budeme podávat oba dva a příjmy se rozdělí napůl? Děkuji za odpověď i za celou tuto rubriku, díky které se alespoň trochu začínám orientovat v daňové džungli.
Dobrý den, Prosím o odpověď na tento problém: Firma vede podvojné účetnictví. Dne 10. listopadu 2004 prodala firma obytný dům v dobrovolné dražbě.Dle dražební vyhlášky je vydražitel povinen zaplatit do 3 měsíců. Do dne 31.1.2005 ještě k zaplacení nedošlo, ale firma byla ujištěna , že k úhradě dojde, takže jsme majetek vyřadili z evidence ke dni příklepu ( v souladu se zákonem o dražbách ) a také jsme již nepodávali přiznání k dani z nemovitosti. Postupovali jsme správně? Jak postupovat , pokud vydražitel nezaplatí ?
Dobrý den, chtěla jsem se zetpat, jelikož dělám DPFO letos poprvé. Začala jsem podnikat 1.4.2004, vztahuje se na mne minimální dań? Děkuji
Dobrý den, chtěla bych Vás požádat o radu s následující situací. Přijala jsem jako neplátce DPH fakturu na zboží z Itálie. Faktura je rozepsána na základ, DPH(20% platných pro Itálii) a celkovou částku. Zboží potřebuji přefakturovat svému zákazníkovi, který je plátce DPH. Mezitím jsem se i já stala plátcem DPH. Potřebovala bych nyní zjistit, jak to s DPH bude. Podle mého ho z vystavené faktury odvést musím, ale nevím jestli si ho můžu nárokovat z přijaté faktury? Přijdu tímto způsobem o zisk ve výši DPH? Lze tuto situaci nějak vyřešit nebo mám zkusit požádat dodavatele o storno původní faktury a vystavení nové po datu mé registrace k DPH? Předem děkuji.
Dobrý den, od března 2005 budu OSVČ. Zajímalo by mě, jak se určuje výše sociálního a zdravotního pojištění. (předpokládám hrubý měsíční příjem cca 20000 kč) Předem děkuji Krejčová
Chci se zeptat, manžel pracuje v Barumu Otrokovice, což je velká fy. Doteď mu prováděli odpočty na 2 děti, jakožto nezdanitelnou část daně. Nezdanitelné měl tedy 3170/os + 4260 za 2 děti. Nyní má ale jen 3170/osobu a daňové zvýhodnění 1000 Kč. Co se změnilo v zákoně? Znamená to, že bude danit více peněz a bude mít menší výplaty? Nebo je to pro něj lepší?D+kuji za odpověď
Dobrý den, budu pronajímat byt, ze kterého budu mít čistý příjem zhruba 5000,- Kč měsíčně. Chtěla bych se zeptat, kolik bude činit roční daň z příjmu a zda je možné požádat někoho z FÚ při výpočtu a podání daňového přiznání, sama jsem podání nikdy nepodávala a nevím, zda firemní účetní v tomto případě daňové přiznání udělá, když ji dodám potřebné podklady. Děkuji a přeji hezký den
Prosím o zodpovězení následujícího dotazu: Jako člen družstva jsem měl více jak 5 let družstevní byt. Před cca půl rokem došlo ke zrušení družstva a všem družstevníkům byly byty převedeny na základě kupní smlouvy, ale bezúplatně, do osobního vlastnictví a tato změna zaevidována na katastru nemovitostí ? čímž jsem se stal vlastníkem bytu. V současné době tento byt prodávám. Jaké budu mít daňové povinnosti. V bytě více jak 3 roky nebydlím. Děkuji P. Motloch
Dne 30.11.2004 proběhla kolaudace čističky obilí s tím, že pravní moci toto rozhodnutí nabylo až 30.1.2005. Který z těchto dvou datumů je rozhodující pro zařazení investičního majetku? Děkuji.
Od ledna jsme začali nakupovat zboží z Polska.Na jejich faktuře není DPH, to znamená, že zboží nakopíme osvobozené od DPH.Při prodeji již musíme uznat DPH?Jak provést zaúčtování do evidence?Jsme plátci DPH. Děkuji
Dobrý den, změnila se v souvislosti se zvýšením životního minima výše nezabavitelných částek při výpočtu srážek ze mzdy? Pokud ano, můžete mi prosím sdělit aktuální výši nezabavitelných částek? Děkuji za odpověď
Pracuji jako zivnostnik - projektant pro ceskou firmu , ktera me v kvetnu 2004 tzn. po vstupu do EU , vyslala pracovat do Nemecka . SOD mam do konce 2005 . Zajimalo by me zda musim danit prijem v Nemecku , nebo u CR a jaka jsou pravidla - napr. delka pobytu atd.
Dobrý den. Chtěla bych se zeptat, jsem živnostník, plátce DPH, automobil mám ve firmě, ale používám ho i k soukromým účelům. Vedu knihu jízd, ale pouze na cesty související s podnikáním. Jakou metodu výpočtu zde použít k vystavení "dokladu o použití". Děkuji za Vaši odpověď a přeji příjemný den.
Dobrý den, měla bych takový dotaz k nynější novelizaci §26 Zákona o DPH odst.2, poslední věta. Jde mi totiž o to, že bereme (ať už hotově nebo na ban.účet) jistiny na zboží. Jelikož ale při přijetí platby neodvádíme DPH (bereme jistinu jako zástavu a vracíme ji při uskutečnění zd.plnění), používáme pro vracení jistin zbytečně složitý postup přes pokladní doklady. Bylo by nyní dle novelizace možno přijmout např. 2.2.05 jistinu (neodvést DPH) a 22.2. vystavit fakturu např. na 300000,- (S DPH) a od této sumy odečíst přijatou jistinu?? Jaké budou pak náležitosti, co se v dokladu musí objevit a uvede se zde DUZP (předání zboží) nebo dat. přijetí platby (jistiny = 2.2.)?, díky za odpověď
jako osvč bez zaměstnanců mám smlouvy na provádění služeb u zákazníků - revize a servis hasících přístrojů. část těchto zakázek pro mě realizuje další osvč pomocí svých prac. prostředků, svého materiálu atd. a kromě mých zakázek má i své vlastní i kdýž v menší míře. já bych ho chtěl zaměstnat , ale on nechce, protože to pro něj prý není výhodné a cítí se být také podnikatelem, jelikož se jedná o vázanou činnost na kterou má také oprávnění stejné jako já. 1.můžu někoho nutit aby byl zaměstnanec? 2.porušuji zákon podle starého ustanovení před 1.10.2004? 3.budu porušovat zákon podle nynějšího vládního návrhu změny §13 ? ve středu poslanci podpořili vládní novelu že firmy si nesmějí najímat živnostníky na práce kterou by mohli dělat zaměstnanci. ale co živnostníci? ti mohou? novela to prý má jasně definovat , ale bojím se že v tom bude ještě větší guláš a opět naše postupná likvidace. díky za odpověd
Prosím o vysvětlení možná banálního případu. Nejsem však žádný daňový odborník, jen kkonečný "uživatel" daňového systému. Pročetli jsme si nové znění zákona o odpočtu daní na děti, který ročně zůstává 25 560,-- Kč na jedno dítě, měsíčně se však zohledňuje nyní jen na 500,-- Kč. Podle všeho to zřejmě znamená, že se vše srovná v ročním zúčtování daně. Prosím o trochu bližší vysětlení, neboť na dotaz mnoha spoluzaměstnanců, kterým byla vyplacena znatelně menší mzda, než na kterou byli zvyklí tím, že se jim na 2 děti snižovala zdanitelná částka o 4 260,--Kč, bylo na mzdové účtárně odpovězeno, že oni sami vlastně ještě neví, jak to bude probíhat. Zřejmě jsme tomuto problému v době jeho rozebírání ve sdělovacích prostředcích nevěnovali dostatek pozornosti, či ho spíše podcenili. Mrzí mě, že ani mzdoví pracovníci v podnicích jen papírově vykonají to, co jim nově nařídí zákon a nejsou schopni podat kloudné vysvětlení. Pro naši rodinu je to velice nepříjemná záležitost, neboť splácíme hypotéku na dům. Manžel má od tohoto měsíce vyšší plat o 4 500 kč hrubého, ovšem díky takovýmto změnám jsme se nadočkali žádného výrazného zlepšení životní situace. Omlouvám se takovýto pro Vás velmi laický dotaz a předem děkuji. Přeji hezký den.
základní výpočet DPH,obecně
Vážený pane Dytrich, rád bych se zeptal a) jestli mohu uplatnit daňový odpočet na manželku. Je doma na mateřské dovolené, nemá žádné zdanitelné příjmy. Pobírá rodičovský příspěvek (cca 2600,- / měs) a částečný invalidní důchod (cca 4500,- / měs). Že se rodičovský příspěvek nepočítá do příjmu manželky už vím, ale nejsem si jist u částečného invalidního důchodu. b) Pokud bych si mohl odečíst na manželku částku 21720,- lze toto zpětně nějak uplatnit i pro rok 2003, kdy byla stejná situace, nebo je rok 2003 zcela uzavřen. Děkuji předem. T.J.
Dobry den, chcela by som sa informovat. Som obcianka Slovenska, ktora v roku 2004 8 mesiacov pracovala v CR - momentalne som nezamestnana. Mam danove priznanie podat v Ceskej republike alebo na Slovensku? Ak v Ceskej republike, zohladnia mi nizsie danove zdanenie, ktore plati na Slovensku (19%)? Dakujem za odpoved.
Dobrý den, předem děkuji za odpověď. Firma zabývající se prodejem a servisem míchacích zařízení pro restaurace zajišťuje stálou službu na telefonu. Tj v případě poruchy stroje okamžitý servis. Lze v tomto případě tuto službu nazvat pohotovostí a zaměstnanci, který má služební vozidlo doma k dispozici nepřipočítávat ke mzdě 1% z pořizovací ceny vozu? A zároveň také neúčtovat o soukromě ujetých kilometrech? Děkuji