FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Dobrý den, asi jsem trochu zaspal a nezrušil jsem ani nepozastavil ŽL v roce 2004. ŽL mám už 12 let, ale posledních 6 let jsem zaměstnancem a nevyvíjím žádnou podnikatelskou činnost. ŽL jsem si nechal jen pro "strýčka Příhodu". Budu muset platit za rok 2004 kromě daní z mého zaměstnaneckého platu i nějakou minimální daň z podnikání? Děkuji za odpověď
Podnikala jsem jako OSVČ od roku 2002. Od 30.1.2004 jsem pozastavila podnikatelskou činnost. Od 30.1.2004 jsem na mateřské a pobírám rodičovský příspěvek. Nevztahuje se na mně minimální daňový základ (dle § 7c odst.4b)? Děkuji za odpověď.
Jsem nová OVSČ. Využívám telofonní linku a osobní auto, které je na jméno mého syna.Bydliště máme rozdílné v jednom městě. Nyní bych rád telefonní linku a provoz auta dával do svých nákladů. Prosím o sdělení zda to můžu vykazovat na jeho jméno nebo si mám dát telefonní linku a auto přepsat na sebe?
Dobrý den, jsem v tomto oboru laik. Pokud se Vám tedy budou zdát mé dotazy primitivní, tak se omlouvám. Rád bych se zeptal na několik věcí ohledně daně z příjmu FO. Pokouším se zpracovat přiznání daně za mého otce. Mohu to pak za něj donést na FU a musí to být nějak uvedeno v daň. přiznání? Dále se chci zeptat na základní nezdanitelnou částku. Zda se krátí v případě, že byl poplatník nějakou dobu v roce na prac. úřadě. A dále poslední věc. pokud mi vyjde daň s mínusovou částkou, tak co to znamená a jaký to má vliv na poplatníka. Děkuji za odpovědi.
Dobrý den, mám dotaz ohledně cestovních náhrad. Nevíme, jak postupovat v tomto případě: Zaměstanec odletí v 17:45 z Prahy do Švýcarska, kde přistane v 19:00. Zde čeká na letadlo, které odletí ve 22:30 a přistane v 9:40 v Jižní Africe. Pro cestu zpátky do ČR. Ve 20:30 odletí letadlem z Jižní Afriky do Švýcarska, kde přistane v 6:00. Zde čeká na letadlo, které odletí v 9:00 a přistane v Praze v 11:00. Můžete nám prosím poradit od kdy do kdy a které má naúčtovat diety? Předem děkuji za pomoc. S pozdravem,
Minulý rok učetní vykazovala spotřebu materiálu měsíčně částkou 999,-Kč.Můžu letos také tuto částku vykazovat,nebo jak ji můžu navýšit?Dík
Dobrý den, Mám na Vás 2 otázky: 1) jaká je maximální možná výše mateřské dovolené po dobu prvních 6 měsíců + kolik je to následovně (po zbytek mateřské dovolené). 2) je-li uplatnitelné společné zdanění manželů také v případě, že jeden z nich (tedy matka) je na mateřské dovolené, tzn. vůbec nepracuje a bere jen těch oněch minimálních cc. 3000 (nevím kolik to přesně je). Díky za informace a jsem s pozdravem,
Nakupujeme zboží z Polska, polský dodavatel nám dal fakturu, kde je částka v polské měně a přepočteno na měnu českou.Jedná se o částku 356Kč.Jak si mám vypočítat DPH a musím si jej vypočítat na vstupu i výstupu? Moc děkuji
Dobrý den! Můžu mít dotaz týkající se vývozu služeb mimo unii konkrétně vývoje softwaru na zakázku. Podléhá to DPH? Jaké doklady musí být předloženy FU, protože se nejedná o vývoz zboží??
Jedná-li se o OSVČ - matku samoživitelku, která pobírá na děti školou povinné sirotčí důchod a vdovecký důchod, vztahuje se na ni minimální základ daně?
Dobrý den, prosím o radu v následující otázce: co je chápano jako výdaj pro účely výpočtu sociálního a zdravotního pojištění u osoby, která uplatňuje výdaje procentem (daňové přiznání B, příjmy z podnikání). Pouze 25 % z příjmů (u živnosti) nebo těchto 25 % z příjmů a zaplacené pojištění (jako pro výpočet daně). Děkuji předem za odpověď.
Dobrý den, já i manželka jsme oba OSVČ, podnikáme ve stejném oboru, oba si platíme sociální i zdravotní pojištění. Je možné, aby manželka byla mou spolupracující osobou? Kde je to nutné ohlásit nebo registrovat. Děkuji.
Dobry den, dne 31.12.2004 jsem zmenil zamestnavatele.Ktery zemestnavatel je povinen za mne podat danove priznani ? Ten predchozi nebo ten soucasny ? Pokud za mne muj predchozi zamestnavatel nechce danove priznani podat, jak se mohu branit ?Dekuji za odpoved.
Můj syn, středoškolský student, si přivydělává jako rozhodčí. Odměny (cca. 500 Kč za den) inkasuje hotově přímo od pořadatelů turnaje. Měsíčně pro jednoho pořadatele pracuje nejvíce 2x. Celková částka , kterou vydělá za měsíc je asi 2000. Má si vést účetnictví, musí platit daň, zdravotní pojištění? Můžete mi napsat částku, kterou může vydělat za rok, aniž by platil daně popř. zdrav.pojištění, Není v zaměstnaneckém poměru. Děkuji mnohokrát.
Jsem průvodce a od sjednaných odměn si odečítám stravné podle tabulek. Jaký kurz mám uplatnit při vyúčtování (den odletu?) a mám na konci roku dělat kurzové vyrovnání? Podotýkám, že odměnu dostávám pouze v českých korunách, nemám žádný příjem v cizí měně. Musím mít doklad o nákupu cizí měny na diety nebo stačí pouze odpočet podle zákona? Pokud po odečtení výdajů a pojištění můj roční příjem dělá cca 80000 Kč musím platit minimální daň? Děkuji mnohokrát za odpověď.
Dobrý den. Vedu DE,nejsem plátce DPH. V evidenci přijatých FA vykazuji nezaplacené FA z roku 1996-1997 ve výši 35.000,00Kč.Jak je dostat ven z evidence,když firmy už neexistují. Není je komu zaplatit.
Jsem OSVČ - pracuji sama, nejsem plátce DPH. Používám vypůjčený automobil pro služební cesty. Platím silniční daň na tento automobil. Jaký mám nárok na "cesťák"? T.j. cestovní náhrady na benzín, ujeté kilometry a na stravné. Děkuji.
Dobrý den, potřeboval bych poradit, zda si mohu uplatnit do výdajů sazbu 3,50 Kč při použití nákladního automobilu nezahrnutého do obchodního majetku nejen na náklad. automobil, ale také na vlek. V Daňových zákonech toto nemohu najít. Děkuji za odpověď.
Dobrý den, rád bych se zeptal na několik věcí. 1/ Při výpočtu daně odečítá se ze základu daně ZP a SP ? 2/ Manželka si nesmí vydělat víc než 38.040 Kč za rok. Nyní je ale rodičovský příspěvek 3.500 Kč za měsíc, tj. 42.000 čili nemohu odečítat položku ? 3/ Kde se dá najít, co se dá uznat jako daňově uznatelný náklad ? Děkuji za odpověď. Tomáš
Dobrý den, jsem zaměstnanec, roční zúčtování daně z příjmu typu A si však dělám sám. Pro období za rok 2005 bych chtěl vědět, zda-li bude stejný systém při záloze na daň. V mém případě dcera je ZTP/P, zaměstnavatel mě odpočítával měsíčně na moji žádost jen základní částku ( loni 2130, letos daň. zvýhodnění 500,-). Bude možné i za rok 2005 pří ročním zúčtování daně toto nové daňové zvýhodnění dopočítat na 1000,- které přináleží dítěti ZTP/P? S pozdravem