FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

Dobrý den chtěl jsem se zeptat, když jsem loni…

Dobrý den chtěl jsem se zeptat, když jsem loni podnikal jako OSVČ pouze 4 měsíce a vycházími nulová dan zda musim platit povinou minimální dan a kolik tato dan činní

Dobry den, moje matka pracuje jako postovni…

Dobry den, moje matka pracuje jako postovni dorucovatelka, otec pobira plny invalidni duchod, jakou castku si muze mama odecist ze zakladu dani za otce, ktery jiz nema zadny jiny prijem (pouze invalidni duchod, ktery jak vim se do prijmu nepocita). Je mozne tento odpocet provest zpetne, pokud ano, tak za kolik let zpetne. Mnohokrat dekuji za Vasi odpoved.

Dobrý den, v r. 2004 jsem podnikal jako OSVČ -…

Dobrý den, v r. 2004 jsem podnikal jako OSVČ - vedlejší činnost (vedle závislé činnosti - hlavní zaměstnání). Výdaje do daňového přiznání uplatňuji dle daňové evidence nákladů (ne tedy procentem). Bydlím v rodinném domku, kde mám zřízenu pracovnu (cca 18 m2) kterou k podnikání OSVČ používám. Chtěl bych ji uplatnit do nákladů. V jaké výši je to možné či rozumné? Zejména položka holého nájmu, který nemusím platit. Lze např. použít srovnatelnou cenu za pronájem kanceláře v místě?

Dobrý den, prosím o zodpovězení dotazu: …

Dobrý den, prosím o zodpovězení dotazu: Zaměstnankyně končí mateřskou dovolenou a nastupuje na rodičovský příspěvek, který jí už byl přiznán. U naší organizace má nevybranou dovolenou za r. 2004 před nástupem na mateřskou dovolenou. 1) je možné tuto dovolenou proplatit během pobírání rodič.příspěvku? 2) je možné proplatit po ukončení pobírání rodič.příspěvku? 3) je možné ji vybrat po ukončení pobírání rodič.příspěvku? Děkuji za odpověď.

Vazeny pane doktore, rad bych pozadal o…

Vazeny pane doktore, rad bych pozadal o vysvetleni, zda-li a jak souvisi "platcovstvi " DPH a uplatnovani pausalnich nakladu. Podnikam v oblasti udrzby informacnich systemu, nejsem (zatim) platce DPH a naklady u me tvori pouze nakup literatury, skoleni a poplatky za telekomunikace (mobil, internet). Z duvodu relativne nizkych nakladu je pro me vyhodne uplatnovat v danovem priznani naklady 25% z dosazeneho prijmu. Uvazuji o registraci k DPH z duvodu levnejsiho nakupu prenosneho pocitace a pripojeni k internetu (oboje pro vlastni potrebu). Nevim vsak kde najit odpoved na nasledujici otazky: 1) Mohu jako platce DPH uplatnovat pausalni naklady 25% z prijmu? 2) Mohu pri pausalnich nakladech uplatnovat odpocet DPH pri nakupu pocitace, literatury a telekomunikacnich sluzeb pro vlastni potrebu? 3) V pripade, ze nekdy v budoucnu ukoncim cinnost a zustane mi napr. pocitac (nebo neco do 40000 porizovaci ceny) porizeny bez DPH, musim tuto dan doplatit? Velice dekuji za vysvetleni pripadne odkaz na odpovidajici zakon(y)

Dobrý den, prosím o zodpovězení dotazu: Kdysi v…

Dobrý den, prosím o zodpovězení dotazu: Kdysi v médiích proběhla zpráva, že každý "živnostník", pokud má ve svém majetku osobní automobil, který používá pro účely podnikání, musí každé 2 roky podstoupit přezkoušení řidičů, jako profesionální řidič. Podotýkám, že výše uvedený živnostník nepodniká v dopravě. Dále proběhla zpráva o používání reflexních vest. 1) musí mít přezkoušení? 2) musí mít vestu? Děkuji za odpověď

Dobrý den, prosím o zodpovězení dotazu: PO, vede…

Dobrý den, prosím o zodpovězení dotazu: PO, vede účetnictví. Provádí zakázky - topenářské práce. V r. 2003 vyfakturovala zakázku - výnosy, na kterou spotřebovala materiál-náklady. V r. 2005 provedla u zákazníka výměnu např.ventilu. Tuto výměnu zákazník neplatil-tyto drobné opravy jsou v režii firmy. Náklady-daňové- na spotř.materiál je v r. 2005. Je tento postup správný? Děkuji za odpověď.

Dobrý den, chci prodat svůj osobní automobil,…

Dobrý den, chci prodat svůj osobní automobil, zakoupený nový v r. 1998 v ČR, do jiné země EU - na Slovensko. Vůz mám na sebe psaný jako "firemní", ale nejsem plátcem DPH. Budu muset při prodeji odvést nějakou daň? Díky za odpověď.

Stále mi není jasný minimální daňový základ pro…

Stále mi není jasný minimální daňový základ pro rok 2004. Jakou daň zaplatím, když příjmy mínus výdaje mínus pojistné jsou menší než 100 tis. Jak se projeví odpočty (základní a dvě děti) Ze zákona mi to není dost jasné, stále se dočítám různé výklady a už potřebuju udělat daňové přiznání. Děkuji za odpovd

Dobrý den. Mám dotaz. K mému pozemku patří louka…

Dobrý den. Mám dotaz. K mému pozemku patří louka, kterou obhospodařuje JZD. V loni jsem obnovoval nájemní smlouvu. Musím z tohoto pozemku platit daň, a nebo tak činí družstvo. Doslechl jsem se o nějakém novém zákoně, související s tímto tématem. Děkuji.

Dobrý den. Zajímá mě jak je to s minimální daní…

Dobrý den. Zajímá mě jak je to s minimální daní pro podnikatele. Děkuji.

Dobrý den . Přemýšlím o tom , že bych si otevřel…

Dobrý den . Přemýšlím o tom , že bych si otevřel Internetovou kavárnu a není mi jasné , jakým způsobem bych potom prokazoval příjmy v daňovém přiznání (registrační pokladnou?) V daních se téměř nevyznám a neznám žádného poradce . Děkuji za odpověd

Za rok 94 jsem začal odepisovat nemovitost…

Za rok 94 jsem začal odepisovat nemovitost vrácenou v restituci zrychleným odpisem(1.rok 2% z ceny atd.).Na 10 let mi byly FU přiděleny koef.pro odpisování.Nyní nevím,jak mám dále pokračovat,zda podle původních hodnot pro odpisy nebo dle současných?Platí se daň z převodu nemov.vrácené v restituci v roce 91 při prodeji v roce 2004? Děkuji

Mam prijem ze zavislé činnosti cca 22 tis Kč…

Mam prijem ze zavislé činnosti cca 22 tis Kč měsíčně, manželka je v domácnosti a pobírá na syna,který je trvale nemocen příspěvevek na péči o blízkou osobu(POBO).Zajímalo by mě jaký způsob zdanění je nyní pro mě nejvýhodnější.Je výhodné v tomto našem případě společné zdanění manželů ?Máme tři vyživované děti.

Moje matka obdržela od MSSZ vyjádření, že ačkoliv…

Moje matka obdržela od MSSZ vyjádření, že ačkoliv byly splněny zdravotní důvody pro pobírání částečného invalidního důchodu, tento jí nemůže být přiznán z důvodu chybějících odpracovaných let (prakticky chybí jen pár měsíců). Protože v jejím věku (navíc na vesnici) je naprosto nereálné práci získat, nabízí se řešení, že ji na ten čas zaměstná moje s.r.o. Finanční situace firmy však není zrovna růžová, proto bych potřebovat vědět: a) na jaký minimální úvazek musí být zaměstnaná, aby se jí toto počítalo do odpracovaných let; b) jak bude v tomto případě počítaná mzda, zdravotní, sociální, zálohy na daň z příjmu? Samozřejmě tak, aby bylo vyhověno MSSZ, VZP a FU, ale náklady pro firmu byly co nejnižší - lze např. operovat se zaměstnáním na částečný úvazek a v souladu s ním platit za zaměstnance i pouze poměrnou část odvodů? (moje s.r.o. má jako jediného zaměstnance mě, takže s tímto nemám naprosto žádné zkušenosti). Děkuji.

Dobry den, mam jako studentka vysoke skoly…

Dobry den, mam jako studentka vysoke skoly povinnost podavat Prohlaseni o dani z prijmu fyzickych osob na FU, kdyz vyse mych prijmu nepresahla za rok 2004 castku 13 000 Kc? Vzdy se jednalo o dohodu o provedeni prace.Dekuji za radu.

Poukázky Skonto jsou mým příjmem již při přijetí…

Poukázky Skonto jsou mým příjmem již při přijetí v obchodě nebo až vyúčtováním a zasláním peněz firmou Skonto na můj účet. Jedná se hlavně o přelom roku : zaplacena pokázka ze zboží dne 20. 12. 2004, vyúčtování provedeno v lednu 2005 a příjem peněz také v lednu. Děkuji za odpověď.

Dobrý den, prosím o odpověď: fyzická osoba…

Dobrý den, prosím o odpověď: fyzická osoba podniká v roce 2004 sedm měsíců, základ daně přesáhl minimální základ daně za tyto měsíce. Může si uplatnit nezdanitelné částky na sebe, děti a manželku ( nemá příjmy ) v celé roční výši nebo jen poměrem za těch sedm měsíců? Děkuji.

Dobrý den, můžete mi ,prosím sdělit jak se nyní…

Dobrý den, můžete mi ,prosím sdělit jak se nyní účuje o zálohách je to opět tak jak bylo,že se o dph neúčtuje? A lze brát jako účetní doklad výzvu k úhradě stejně jako zálohovou fakturu? Děkuji za odpověď s pozdravem

Jsem zaměstnancem tedy ne OSVČ.V zahraničí jsem…

Jsem zaměstnancem tedy ne OSVČ.V zahraničí jsem akcionářem akciové společnosti a také podílníkem v s.r.o. Žádné finanční, hmotné a nehmotné požitky jsem nečerpal v uplynulém zdaňovacím období.Jaké mám povinnosti při vyplnění DAP v rubrice příjem ze zahraničí? Musím prokázat, že jsem neměl žádný příjem z akcií v a.s. a podílnícví v s.r.o?