FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Dobry den,jsem OVSČ a chtela jsem se zeptat,jestli v dobe podani danoveho priznani za lonsky rok musim mit zaplaceno zdravotni pojisteni za lonsky rok? Dekuji.
Dobrý den,jsem OSVČ,manžel je invalidní důchodce,jiný příjem nemá.Mohu si odečíst od základu daně nějakou částku na manžela? Děkuji za odpověď.
Vazeny pane doktore, v roce 2004 jsem si poridil byt, na jeho financovani jsem uzil nekolik stavebnich sporeni. Jedno z nich bylo psane na meho otce, ale vse splacim ja sam. Za uroky jsem zatim zaplatil 80 000Kc. Rad bych vedel, zda pri danovem priznani si mohu o celou tuto castku znizit zaklad dane. Nebo zda si take danove priznani ma podat muj otec a snizit si zaklad dane o cast ze zaplacenych uroku. Podotykam ze majitelem bytu jsem jen ja sam. Dekuji
Dobrý večer! Jak jsou na tom s daněním daně z příjmu OSVČ, které již pobírají starobní důchod. Stačil by mi i odkaz, kde mohu vše v klidu prostudovat. Jak je to u osob, které ve zdaňovacím období začali pobírat starobní důchod. Jedná se mi hlavně o danění 2004. Děkuji.
Jsem lékařka,podníkám jako soukromá osoba,vedu daňovou evidenci.Místo podnikání (soukromou ordinaci)mám vzdálenou od místa trvalého bydliště 70 km(je to v jiném okrese). Veřejnou dopravou (autobusem,vlakem)cesta do práce mi trvá kvůli přestupům kolem 3 hodin,přímý spoj není.Tím pádem není reálné se dostat do práce na 7-8mou hodinu ranni,ani po práci není cesta domů jednoduchá. Z toho důvodu jsem si pořídila osobni automobil(je v majetku firmy),kterým dojíždím do práce. Může se cesta do práce a zpět počítat jako pracovní cesta?Budou v takovém případě náklady na benzín daňově uznatelnými náklady?Můžu dávat do nákladů i stravu?Jak je tomu v případě,když občas musím zůstat v ordinaci i přes noc(přespím v odpočínkové místnosti,která je součásti prostorů ordinace)? Děkuji
Dobrý den dotaz: jak postupovat při vytvoření zálohové faktury na vývoz zboží do třetí země, platí zde nějaké paragrafy ? O jaké plnění se zde jedná ? Jsem v tomto oboru začátečník děkuji proto za radu.
Dobrý den, zajímalo by mne, jaká je daň z výnosu z obchodu s cennými papíry, zdali je pevná 15 % nebo progresivní. Příklad: jsem zaměstnán s příjmem cca 250.000.- Kč ročně, na akciích vydělám cca 500.000,- Kč ročně. Děkuji za odpověď.
Dobrý den, můžete prosím srovnat výhodnost daně darovací a daně dědické? Moje matka vlastní nemovitost, kterou by chtěla převést na mě. Je lepší to řešit nyní darováním nebo sepsáním závěti a v budoucnu tedy daní dědickou? Díky za info.
Podnikatelka nedosáhla daňového základu 38040 Kč (odčitatelná položka za zákona) a podnikala od 1.1.-30.9.2004.od 1.10.2004 je poživatelkou starobního důchodu. Musí platit paušální daň z příjmu právnických osob za rok 2004?
Dobrý den, prosím o radu, elektrikář provádí rekonstrukci rozvodů v panel. domě. Kompletní rozvod ve společných stoupačkách až k elektroměrům jednotlivých bytů / sazba 19% ? / a následně nové rozvody v bytech /sazba 5% /.Platí zde , že co je před bytovou jednotkou je v základní sazbě a co je v bytě je ve snížené sazbě DPH ? Děkuji za odpověď.
Dobrý den, chci se zeptat, jak správně účtovat na základě bankovních výpisů. Pokud FO vede DE a má sporožirový účet, ze kterého kromě soukromých plateb uskutečňuje také platby SP, ZP, Leasingu a také úhrady vydaných faktur, má se zaúčtovat vše s přihlédnutím na daňové a nedaňové výdaje a příjmy, nebo se účtují jen platby související s podnikáním? A co potom poplatky a úroky. Neúčtuje se vůbec nebo se účtuje poměrná část? Děkuji za odpověď.
Dobrý den. Na jedné straně jsem zaměstnancem firmy, na straně druhé podnikám nezávisle na této firmě (přivýdělek - daňové přiznání B). Můj příjem z této činnosti byl zatím předloni okolo 40ti , letos okolo 30ti tisíc. V listopadu jsem koupil dílnu za 65 000 kč. Jakým způsobem mohu tuto částku (pokud mohu?) odečíst z daní Děkuji.
Dobrý den, prosím o informaci, jaký byl přepočítací koeficient pro účely důchodového pojištění za roky: 2001, 2002, 2003? Děkuji předem za odpověď.
Dobrý den, v roce 2004 jsem byla zaměstnána pouze v odbobí leden - březen 2004, hrubý příjem činil cca 37000,00 Kč. Za období duben - květen jsem byla na nemocenské a pobírala dávky nemocenského pojištění. V období červen - prosinec 2004 jsem byla vedena na ÚP a pobírala dávky (cca 6000,00 měsíčně). Zajímalo by mě zda si můžu podat daňové přiznání z PFO a uplatnit odečitatelnou položku 38040,00 Kč. Jsou příjmy z dávek nemocenské a dávky ÚP můj zdanitelný příjem a musím je uvést na daňovém přiznání nebo za příjem se považují pouze příjmy za období leden - březen 2004 - ze závislé činnosti?
V celém loňském roce jsem měl pozastaveno provozování činnosti. V současné době jsem v zaměstnaneckém poměru a uvažuji že si činnost opět obnovím. Činnost bych chtěl provozovat, ale jako vedlejší. Budu muset platit zálohy na zdravotní a sociální pojištění? Jakými podmínkami se řídí vedlejší činnost? Jaké povinnost budu mít vúdči finančním úřadu?
Děkuji za předchozí odpověď. Ovšem není mi jasné - Prosím tedy ještě jednou pro upřesnění - co to znamená "bydlel" bezprostředně? Tzn. musí být nahlášen trvalý pobyt? To já právě ale více jak 3 roky nemám. Z vaší odpovědi, ale rozumím, že pokud tuto podmínku splním, byť i třeba na "den" a zároveň použiji utržené peníze na nákup jiného bytu či rodiného domu jsem od daně osvobozen. Toto je dnes možné i u bytu v osobním vlatnictví (zapsaném na LV)? To že jsem byt měl předtím již více jak 5 let vůbec nehraje roli (Předmětná doba se počítá od zápisu do katastru opět od 0)? Ještě jednou děkuji
Dobrý den, můžete mi ,prosím sdělit,tak abych pochopil,jaký je rozdíl mezi zálohovou daní ze závislé činnosti a daní srážkovou. Za zaměstnance odvádím daň zálohovou a nyní mi přišlo od FÚ penále za daň vybíranou srážkou aniž bych ji kdy platil, dělal vyúčtování atd. Myslel jsem,že se mne netýká. Děkuji za odpověď
Dobrý den, mohu se zeptat? Rok 2000 -2002 bylo podle zakonu povinný vedení skladových zásob? Nyní finanćní úřad to po mne žádá. Mám neúplný skladový karty, vedla jsem si je jen pro sebe, jelikož jsem měla jen malou prodejničku. Další dotaz ohledně výpočtu cestovního, jak? Předem děkuji
Dobrý den, žena je na mateřské dovolené, tj. za loňský rok pobírala mateřskou a proplacenou část dovolené. Zjišťuji možnost odečtu nezdanitelné částky na manželku, není mi ale jasné, zda je pojmem "vlastní příjem" míněn její základ daně z příjmu, nebo čistá mzda, nebo hrubý příjem před odečtením soc. a zdrav. pojištění (pouze tato částka v našem případu překračuje hranici 38.040 Kč). Předem děkuji za odpověď.
Dobrý den, prosím o radu v případě daňové ztráty vzniklé v r. 2003. Jsme s.r.o., 2 společníci 60% a 40% podíl. V lednu 2005 převedl první společník svůj 60% podíl na na druhého společníka, který se stal 100% vlastníkem. Jde mi o to, jestli se na daňovou ztrátu z r. 2003, kterou si chceme uplatňovat ještě v následujících letech, vztahuje § 38na zák. o daních z příjmů, kde se praví, že daňovu ztrátu nelze odčítat od základu daně došlo-li k podstatné změně ve složení osob? Děkuji.