FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Dva měsíce v roce 2004 jsem byla vedena na úřadu práce a můj základ daně nečiní ani minimální základ daně 101000. Musím použít pro výpočet DP minimální základ daně nebo poměrnou část za odpovídající obdodí. Děkuji
Mám dotaz,manžel má čistý příjem kolem 7800kč. Já jsem na mateřské dovolené a pobírám jen mateřskou,máme 3 děti do věku 10let.Pobíráme přídavky, sociální příspěvek a příspěvek na bydlení. U manžela v práci mu zařizují daňové přiznání,ale vždy nám bylo řečeno,že žádný přeplatek nemá,je to možné??Pracuje celý rok,nemarodí. Jaká je asi daň z jeho příjmu? Děkuji za odpověď.
Dobrý den. Tchán podnikal do března 2004 a s ním tehdy jako spolupracující osoba i jeho manželka s ŽL na pedikúru a rozšířená živnost na pronájem prostor na ubytování. V DP za rok 2003 se jejich příjmy a výdaje delili 50 na 50%. V březnu 2004 tchán umřel a vše se tím zkomplikovalo. Nevím teď, jak tchýni udělat daň. přiznání za r. 2004, z jakého pohledu (zda je do března jako spolupracující osoba a od dubna 2004 už jako samostatná podnikatelka) a jak se jí budou týkat náklady spojené s rodinným domem, ve kterém měl tchán provozovnu, v 1.patře byt obou manželů a ve 2. patře pronájem na ubytování bez poskytovaných služeb. V roce 2004 příjmy z pedikúry již neměla, pouze z ubytování a náklady žádné. Elektřinu, vodu a plyn.vytápění teď platí ona z příjmů za ubytování. Jak to nejlépe udělat, aby vše bylo správné a náklady, které dříve hradil její manžel, byly teď i jejími náklady. Nevím, jakou roli v zákonu o dani z příjmu hraje spolupracující osoba, či to mohu posuzovat jako podnikání obou manželů (sdružení), když každý měl ŽL na jinou profesi. Prosím o radu. Nerada bych, aby tchýně platila hrozně vysokou daň jen kvůli tomu, že tchán umřel. Děkuji za vyčerpávající odpověď.
Dobrý den, mám asi v celku složitější dotaz, v listopadu 2004 jsme přes ČMSS koupili družstevní byt, chci se tímto zeptat, zda si úroky připsané stavební spořitelně mohu odečíst z daní, a pokud ano, v jaké měsíci a jakým způsobem a zda se mi to vůbec vyplatí - kolik to tedy asi bude činit (měsiční úrok činí cca 1700,- + splátka úvěru 1700,-, ale to se do toho asi nezahrnuje,ze)A kdo toto, pokud to tedy lze, může uplatnit, když spoření je na mamku, byt zatím také,ale v blízkédobě bude přepsán na mě. A za další - chceme tento byt pronajímat. Budu z toho muset odvádět daně? Kolik to asi ročně bude činit, pokud ano? A v kterém měsíci? Kdo mi může potom pomoci toto daňové prohlášení vypsat? Děkuji moc za ochotu,moc mi pomůžete! Pěkný den!
Vážený pane, mám dotaz.Chci si udělat daňové přiznání za rok 2004.V tom by nebyl problém.Jenomže od 1.7.2004 jsem starobní důchodkyně a tak nevím, jak naložit s odpočitatelnými položkami.Od 1.1.2004 do 30.6.2004 jsem byla v nemocenském stavu.Ve výplate za 6/2004 jsem obdržela odstupné a odměnu při odchodu do starobního důchodu.Pojistné nebylo odvedeno,odpočet nebyl proveden,pouze úhrn příjmů a sražená záloha na daň. Mám udělat dílčí přiznání jen za leden až červen s odpoč. položkami za půl roku a nebo vůbec tyto položky nepoužít.Moc děkuji za informaci.
Dobrý den, potřebovala bych vědět, zda společenství vlastníků - právnická osoba, která nebyla zřízena za účelem podnikání, je povina podávat daňové příznání. Jejich "ziskem" jsou pouze příjmy do fondu oprav. Děkuji.
Zaměstnanec uzavřel v 5/04 životní pojištění, platí pololetně, tj. pojistné za toto období činí 2406,- Kč, (za rok činí pojistné 4812,-Kč).Ve smlouvě je uvedeno i mimořádné pojistné ve výši 22 533,-Kč. Zaměstnanec požaduje provést roční zúčtování daně ze závislé činnosti a předložil "Potvrzení o pojistném zaplaceném poplatníkem na soukromé životní pojištění" od České pojišťovny s částkou, která se rovná součtu mimořádného pojistného a ročního pojistného tj. 27 345,-Kč.Ohledně mimořádného pojistného si nevím rady, ale řádné pojistné by mělo dle mne činit 3 208,-Kč tj. pojistné za 8 měsíců. V odborné literatuře jsem našel, že potvrzením od pojišťovny poplatník prokazuje výši pojistného, které zaplatil NA uplynulý rok a ne ZA uplynulý rok. Taky jsem zde našel, že v případě mimořádného pojistného se odpočet u zaměstnavatele nedoporučuje. Tak jak mám dále postupovat ? Lze u tohoto zaměstnance provést roční zúčtování daně ze závislé činnosti nebo si má sám podat daňové přiznání ? Domníval jsem se, že pojišťovny jsou povinny uvádět na "Potvrzení o pojistném zaplaceném poplatníkem na soukromé životní pojištění" částky, které se daňově týkají příslušného roku a ne částky v tomto roce zaplacené. Prosím o radu, jak v tomto případě postupovat. Je účetní povinen zkoumat a přepočítávat výše uvedené potvrzení od pojišťoven? Předem děkuji.
Dobrý den,chtěla bych se zeptat jak je to s daní při převodu členských práv družstevního bytu pokud jsem majitelem nemovitosti dva roky.Děkuji.
Dobrý den, jsem OSČV a dcerä, která studuje, podává Přiznání k dani z příjmů fyzických osob jako má spolupracující osoba. Bydlíme v jedné domáctnosti. Můžu si na dceru uplatnit odpočet jako na vyživované dítě? Děkuji za odpověď
Dobrý den,chtěla bych se zeptat na tzv. švarcsystém. Jsem zaměstnaná na živnost. list u soukromé firmy (pravidelná prac. doba, práce v kanceláři kde využívám zařízení majitele). Zaměstnavatel mě nechce zaměstnat na stálý prac. poměr, protože výdělek je závislý na provizi ze zaplacených objednávek (v rozmezí 5 - 20tis.) a on mi nemůže zaručit min. mzdu. Výši provize však můžu ovlivnit jenom v malé míře. Je tento postup v pořádku? Děkuji.
Rodinný dům vlastní ze 7/8 sestra a z 1/8 v SJM rodiče. Pozemek vlastní ze 7/8 sestra a z 1/8 já. Po dohodě s nimi jsem v r. 1999 požádal o přístavbu se zast.plochou 70m2, samostatným bytem 4+1, garáží a kompl. příslušenstvím, vč. samost. vchodu a vnitř. schodiště. Přístavba byla prováděna smlouvou o dílo na moje jméno s část. úhradami mých rodičů. V prosinci 2000 jsem jako navrhovatel obdržel kolaudační rozhodnutí. Požádal jsem katastr. úřad /KÚ/ o záznam nové stavby, ale ti oznámili, že vlastnictví přístavby může být zapsáno jen na původní spolumajitele hlavní stavby a doporučili, pokud nezískám od stavebního odboru potvrzení, že se jedná o samostatnou stavbu a to je těžké získat kvůli dodržení všech předpisů jako u nového stav. povolení, aby některý spoluvlastník hl. stavby podal žádost o záznam a pak abych otázku mého vlastnictví řešil žalobou o určení vlastnictví. Učinil tak můj otec na KÚ záznamem v dubnu 2004 a připojil kolaudační rozhodnutí z r.2000. Přístavbu bez uvědomění kohokoliv z nás KÚ zapsal někdy v r. 2004 jako vlastnictví na původní podílové spoluvlastníky tj. beze mne. Všichni účastníci chceme řešit vše bezproblémově, ale máme následující obavy z možných daní. Zatím jsme nepodávali žádné daňové přiznání FÚ. Ptáme se a/ nemůže FÚ požadovat placení darovací daně od vlastníků hlavní stavby, když nešlo o dar, ale o zákon, že přístavba je příslušenstvím věci hlavní? b/měli jsme podávat daňové přiznání k darovací dani nebo dokonce k dani z příjmu podle §10? Hrozí nám penále, když nic podávat nebudeme? c/proč by vznik stavby nebo přístavby měl být znovu zdaňován, když byly placeny daně za materiály a služby při výstavbě? Vím o možnosti společenství vlastnictví bytů, ale zdá se nám to pro nás nevhodné a časově i finančně náročné. d/je možné s tímto stavem nic nedělat, a protože vlastnictví se nepromlčuje, řešit toto až později nebo v případě dědictví, když mohu smlouvou o dílo prokázat moje financování? e/ je podle daňových i soudních výdajů vhodné provést nejprve vypořádání spoluvlastníků a pak podle poměrů znaleckých odhadů hl. stavby a mnou financované přístavby navrhnout soudu i moji podílovou účast na vlastnictví? Kolik taková zbytečná transakce bude stát na daních a soudech? Děkuji a promiňte za obsáhlost, ale myslím si, že zákonodárci u podílového spoluvlastnictví zaspali a řešili jen nové stavby a vlastnictví bytů podle zákona č. 72 myslím z r. 1994.
Dobrý den, chtěl bych si ujasnit dvě čerstvé odpovědi z Vaší poradny. 1) na dotaz z 11.2.2005 09:22:00 odpovídáte, že se rodičovský příspěvek počítá do vlastních příjmů - není to "dávka státní sociální podpory", která by se nepočítala? 2) dotaz z 14.2.2005 15:53:00, DPH na opravu ve společných částech bytového domu, odkazujete na §48, odst.2 poslední věta ZDPH. Přitom v odst. 3 "Bytem je ..., včetně podílu na společných částech domu..." by podle mě znamenalo, že lze uplatnit 5 %, a 19 % platí např. pro prostory pronajaté k podnikání. Prosím poraďte, také se mě uvedený problém týká.
Jako OSVČ mám volnou živnost na pracování dat na svém PC. Pracoviště mám v bytě, které patři bytovému družstvu. Musím byt.družstvu nahlásit tuto skutečnost? Můžu dát do nákladů poměrnou část za nájem a elektriku?
Dobrý den, Mám dotaz v souvislosti se změnou v možnosti uplatnit životní pojištění jako odpočet při ročním zúčtování daní. Mám pojistku Dynamik u které je uvedena pouze částka pro případ smrti. Částka pro dožití není uvedena. Účetní mi nechce tento odpočet uplatnit. Jak je to s pojistkami, ze kterých je možné každý rok něco vybrat? Dají se tyto pojistky rovněž odečítat? Děkuji za odpověď.
Dobry den, od 1-9 /2005 jsem byla zamestnana a v mesicich 10-12 v evidenci UP.Jak mam toto zohlednit v danovem priznani. Dekuji
Jsem OSVČ, reg.k DPH.Koupila jsem prostř.finančního leasingu osob.vůz s možností odpočtu DPH.Leasing končí dne 20.03.2005. Všechny splátky jsou již uhrazené, chybí pouze poslední faktura na 122,-Kč.Ke dni 28.02.05 chci přerušit podnikání(nebo ukončit zcela).Co mám "provést" s autem v daňové evidenci? Co když ho budu chtít v době, kdy nepodnikám prodat?Jak s DPH?Můžu skončit a auto nechat "ležet" ve firmě?Díky za odpověď.
Používám osobní auto mého syna jako OSVČ Chci vykazovat náhradu za použití soukromého vozidla. Musí se platit silniční daň a vést kniha jízd? Jestli ano, pak: můžu dát silniční daň do náhladů?
Dobrý den, chtěl bych si vzít pracovní volno bez nahrady mzdy co vsechno takové volno ovlivni? V polovine roku skonci muj hlavni pracovni pomer bude to mit vliv na odchodné platy? Dekuji
Mohu uplatnit nárok na odečet úroků z hypotéčního úvěru dle Zákona o dani z příjmůza loňský rok ? V roce 2003 jsme do SJM zakoupili ornou půdu, vroce 2004 bylo vydáno stavební povolení, začali jsem čerpat hypotéční úvěr, část orné půdy se stala zastavěnou plochou a nádvořím,stavba stále rozestavěna.Trvalé bydliště máme u rodičů, kde žijeme v jejich bytě.
Používám osobní auto mého syna jako osoba OSVČ. Co jsou výdaje jako náhrada za použití soukromého vozidla?