FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

Dobrý den, situace: muž chce uplatnit zaplacené…

Dobrý den, situace: muž chce uplatnit zaplacené úroky z úvěru ze stavebního spoření na údržbu družstevního bytu-je účastníkem úvěrové smlouvy, avšak nájemní smlouva s byt.družstvem je sepsána s jeho rodiči. Může si tedy tento muž-syn uplatnit tyto úroky? Děkuji

Dobrý den,začala jsem podnikat v březnu 2003…

Dobrý den,začala jsem podnikat v březnu 2003,vztahuje se na mě také minimální základ daně? V roce 2004 jsem zahájila výstavbu provozovny v mém rodinné domě. Mohu si náklady na tuto výstavbu již uplatnit, když provozovna není ještě zkolaudována? Děkuji

Dobrý den. Vyřizuji pozůstalost po své manželce.…

Dobrý den. Vyřizuji pozůstalost po své manželce. Jedná se o pozemky (pole) Na notářství po mě požadují odhad ceny těchto pozemků. Podle toho, co jsem zde přečetl, jsem jako manžel od daně dědické osvobozen (zařazen v I. skupině). Rád bych se tedy zeptal, zda jsem povinen odhad daných pozemků nechat udělat(zaplatit) nebo ne. Pokud ano tak z jakého důvodu. Jsem invalidní důchodce(pohybuji se z obtížemi) a pozemky se nachází cca 50 km od mého bydliště. Děkuji za odpověď.

Dobrý den, prosím pro upřesnění odpovědi, tuto…

Dobrý den, prosím pro upřesnění odpovědi, tuto odpověď jsem si přečetla, jedná se o DPH §48 odst.2, týká se oprav a rekonstrukce nebytových prostor v bytovém domě, které by měly být zdaňovány základní sazbou, ale odst. 3 § 48 hovoří, že bytem je místnost nebo soubor místností, které jsou podle rohodnutí stavebního úřadu určené k bydlení, včetně podílu na společných částech domu podle zvláštního právního předpisu a tj. č. 72/1994 Sb., který říká co je byt a společné prostory. Tudíž se domnívám, že sklepy, chodby, kočarkárny jsou s 5 % DPH. Děkuji za odpověď.

Závislá činnost. Skončila jsem pracovní poměr 31…

Závislá činnost. Skončila jsem pracovní poměr 31.12.2004. Od 1.1.2005 jsem starobní důchodce. Žádost o důchod mi vyplnil a správnost údajů v žádosti potvrdil zaměstnavatel . Při odchodu do důchodu mi zaměstnavatel neprovedl roční zúčtování záloh (§38ch). Mohu podat sama přiznání k dani z příjmů typ A, protože si myslím, že mám na dani přeplatek ? Musí mi bývalý zaměstnavatel dodatečně vystavit potvrzení o zdanitelných příjmech ze závislé činnosti za rok 2004 ? Nebo při odchodu do důchodu již na to nemám nárok (z jakého důvodu)? Děkuji Vám za radu.

Za jakých podmínek se stanu povinně osobou reg.k…

Za jakých podmínek se stanu povinně osobou reg.k DPH?Když jsem zatím reg. dobrovolně, platím čtvrtletně, za jakých podmínek se mohu odhlásit z reg. k DPH ?

Dobré ráno, děkuji za odpověď a prosím o další…

Dobré ráno, děkuji za odpověď a prosím o další radu, týkající se mého dotazu ze dne 15.02.05 v 09.57.00 ohledně leas.auta. Podnikání nepřeruším, leasing řádně doplatím, auto zařadím do majetku za 122,- Kč, k 31.03.05 se odhlásím z DPH. V dubnu auto prodám.Zaplatím daň z příjmu, ale co s DPH, když jsem si na vstupu odečetla a už nebudu plátcem DPH?Díky moc za odpověď.

Dobrý den, předem děkuji za odpověď. Firma chce…

Dobrý den, předem děkuji za odpověď. Firma chce zaplatit zaměstnancům zajezd. Je mi jasné,že faktura musí být vystavena na firmu a bude zaúčtována na nedaňový účet. Ale pokud by každý zaměstnanec měl doklad vystavený na sebe, dala by se uplatnit sleva cest.kanceláře, protože jsme stálí klienti. Je možno i takové doklady tj.ty které by byly vystaveny na každého zaměstnance zvlášť, zahrnout do účetnictví firmy? Třeba formou čerpání z fondu kulturních a sociálních potřeb? Děkuji

dobrý den, mám dotaz, který se zatím ještě daní…

dobrý den, mám dotaz, který se zatím ještě daní netýká. Vzali jsme si hypotéku a zrekonstruovali jsme si rodinný dům. Protože jsou splátky hodně vysoké, přemýšlíme, že by si dům na splátky vydělal. Máme chuť udělat si z něj penzion. Bydlíme v bytě v osobním vlastnictví. Nevíme, jak to nejlépe "navlíknout", aby jsme nebyli popotahováni za nějaké daňové úniky. Dodavatelé prací nám účtovali 5% DPH, stavební povolení i hypotéka byly na rodinný dům. Mohu zůstat v bytě a zřídit penzion (živnostenský list...), nebo PRIVAT a být tam trvale přihlášeni? Vůbec si nevíme rady! Kolaudace bude asi za 5 měsíců. Děkuji moc za odpověď,

Dobry den, ceska firma si zakoupila online…

Dobry den, ceska firma si zakoupila online pristup k publikaci OECD. Cena teto elektronicke sluzby byla fakturovana bez HDP, nebot OECD je osvobozena od platby dani. Znamena to, ze ceska firma musi odvest DPh z prijate sluzby v CR? Dekuji za odpoved. S pozdravem

Když je leasingová smlouva na osobní vůz sepsána…

Když je leasingová smlouva na osobní vůz sepsána na manžela-fyzickou osobu, existuje nějaký způsob jak by tento vůz mohla manželka podnikající na ŽL uplatnit do nákladů? Tento vůz používáme jak k soukromým účelům, tak manželka pro potřeby v podnikání. Je jediným možným způsobem pronájem vozu? Děkuji za odpověď.

Jsem povinna platit za zdaň.období 2004 daň z…

Jsem povinna platit za zdaň.období 2004 daň z minimálního vyměřovacího základu, když jsem byla celý rok 2004 na mateřské dovolené?

Dobrý večer! Obracím se na vás určitě pro vás…

Dobrý večer! Obracím se na vás určitě pro vás netypickým dotazem. Neznalost zákonů neomlouvá, to vím. Moje známá upozorňovala svoji účetní , že bude mít nízké předpokládané příjmy v roce 2004 (s touto účetní nemá sepsanou žádnou dohodu o provedení účetních prací) z titu výpočtu daně za rok 2004, tzn. že de facto po ní chtěla informaci o tom, jak a kdy na FÚ sepsat žádost o paušální daň z příjmu §7a, odst.1 a odst.2. Bohužel z titulu neznalosti účetní ji vypočetla daň z minimálního daň.základu 101 000Kč, kde daň činí 9435 Kč. Neupozornila ji na tuto skutečnost ani pro rok 2005, hlavně že termín pro sepsání na paušální daň je do 31.1.2005. Mám zcela atypický dotaz, zda-li podle nějakého § Zákona 586/1992 by šlo s touto skutečností něco udělat, protože známá nemá finanční prostředky na zaplacení takto vysoké daně z příjmu fyzických osob. Předem děkuji za Vaše posouzení a doufám, že snad by šla tato situace nějak řešit. Děkuji.

Prosím o radu.Jsem OSVČ a v roce 2004 jsem byl…

Prosím o radu.Jsem OSVČ a v roce 2004 jsem byl neplátce DPH.Od 1.1.2005 jsem plátce DPH.Mám osobní auto v majetku firmy.Používám ho i k soukromým účelům.Využil jsem na něj zpětný leasing k získání určitých finančních prostředků.Pokud bych oželel leasingové splátky jako daňový výdaj,nemusel bych uvádět danou transakci v DE?Děkuji.

Prosím o radu,za lonský rok,po odečtení…

Prosím o radu,za lonský rok,po odečtení zdravotního a socialniho pojištění mi vyšla částka 7350 kč.Jaká částka placení daně mi bude vypočtena.Podnikám od 19.8.2002.Děkuji

Dobrý den, prosím o radu. OSVČ vede DE. Ke konci…

Dobrý den, prosím o radu. OSVČ vede DE. Ke konci roku ji zůstane nepoužitý materiál (vedený na skaldových kartách). Ve výkazu o majetku a závazcích se uvede tato hodnota v zásobách. Je nutné ještě další proúčtování? Děkuji

Prosím o konzultaci výkladu zákona k DPH ohledně…

Prosím o konzultaci výkladu zákona k DPH ohledně překročení obratu. Poplatník, fyzická osoba, která vede daňovou evidenci přesáhla obrat, příjmy k 31.12.2004 1 000 000,-- Kč, což by zakládalo povinnost stát se plátcem DPH od 1.3.2005. Dle §6 obratem se rozumí příjmy za uskutečněná zdanitelná plnění s výjimkou pnění, která jsou osvobozená od daně bez nároku na odpočet. Do výše uvedeného obratu se promítla pohledávka, která vznikla v měsíci dubnu, kdy došlo zároveň i k uskutečnění zdanitelného plnění před účinnosti nového zákona platného od 1.5.2004. Podle §111 odst. 7 pro stanovení výše obratu uvedeného v §6 zákona o DPH se pro účely registrace nepřihlíží k obratu dosaženému před účinností tohoto zákona. Jestliže k uskutečnění zdanitelného plnění došlo v dubnu (pohledávka) před účinnosti nového zákona a příjem je v květnu, vstupuje tato částka do obratu zakládající povinnost k registraci dle nového zákona o DPH? Děkuji za odpověď.

Jsem starobní důchodce OSVČ. Důchod mám větší jak…

Jsem starobní důchodce OSVČ. Důchod mám větší jak 50 tisíc a menší jak 144 tisíc za rok. Jaké odpočitatelné položky mohu využít na sebe a manželku (také starobní důchodkyně) mimo prokazatelných nákladů na provoz firmy?

Přítelkyně - OSVČ - pracuje na základě smlouvy o…

Přítelkyně - OSVČ - pracuje na základě smlouvy o obchodním zastoupení pro jinou firmu, ta ji zapůjčila automobil , ve smlouvě je uvedeno, že za pronájem 2.000,- Kč měsíčně.Tuto může zanést do nákladů?Jakým způsobem bude účtovat cestovní náklady?Částku za nákup nafty nebo je povinna vypisovat tzv. cesťáky?A kdo je povinnen platit silniční daň? Předem vám děkuji za odpověď.

Zaměstvavatel mne upravil pracovní dobu a to…

Zaměstvavatel mne upravil pracovní dobu a to snižil jí na 128,5 hod za měsíc a to bez smlouvy jak je to v tomto případě s placením pojištění a má na to takto právo?