FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

Dobrý den, prosím o ujasnění problému. V odpovědi…

Dobrý den, prosím o ujasnění problému. V odpovědi na dotaz ze dne 16.2.2005 8:14 uvádíte, že peněžitá pomoc v mateřství se zahrnuje do příjmu. Domnívám se, že tento příjem (příjem dle zákona č.54/1956)je podle ustanovení ZDP §4 odst.1h osvobozen od daně z příjmu pokud nepřekročí hranici 144000 ročně. Děkuji za vysvětlení.

Musí být firma, která v roce 2004 přesáhla obrat…

Musí být firma, která v roce 2004 přesáhla obrat 40 mil. Kč, auditována?

1. ledna byla prodána firma fyzické osoby na s.r…

1. ledna byla prodána firma fyzické osoby na s.r.o. Přitom došlo k prodeji nemovitosti, která byla FO vložena do podnikání. Po prodeji je namovitost na s.r.o. zapsaná až v květnu. Kdy ji zařadit do majetku a kdy začít odepsiovat. Jedná se mi jak o účetní, tak i daňové odpisy.

Prosím o odpověď na dotaz: Co se počítá do…

Prosím o odpověď na dotaz: Co se počítá do obratu v zastavárně a při komisním prodeji a z čeho se následně odvádí DPH? Děkuji

Dobrý den, děkuji Vám za předchozí odpovědi a…

Dobrý den, děkuji Vám za předchozí odpovědi a dovoluji si Vás požádat o další radu. Vedu daňovou evidenci a můj obrat za rok 2003 přesáhl 7mil. za rok 2004 přesáhl 8mil. Program na vedení účetnictví mám až nyní. Přiznání DzPFO za rok 2003, kde je zaznamenáno, že vedu JÚ je tudíž CHYBNÉ??? Jak napravit? A co za rok 2004, mám jej odevzat opět s tím, že vedu DE nebo VÚ? děkuji

Dobrý den, manžel byl OSVČ 1-4.měsíc 2004, poté 5…

Dobrý den, manžel byl OSVČ 1-4.měsíc 2004, poté 5-10měsíc nezaměstnán, nepřihlášen na úřadu práce, 11-12.měsíc zaměstnán u družstva. Má si v DP zadat do nezdanitelné části celých 38040,-Kč, nebo jen část? Také jak je to s odčitatelnou položkou za jedno dítě? Děkuji

Dobrý den, v.o.s provozuje plaveckou školu a …

Dobrý den, v.o.s provozuje plaveckou školu a Welness studio/kondiční cvičení, reh. masáže/. Tyto služby měly v roce 2004 sazbu 19% DPH. Nyní v příloze 2 došlo ke změně a já si nejsem jista, zda tyto služby znovu patří do snížené sazby. Bazén, ve kterém v.o.s. plaveckou školu provozuje, je pronajat od Městských lázní. Děkuji za odpověď

Jaký druh potvrzení o výši příjmu potřebuji,…

Jaký druh potvrzení o výši příjmu potřebuji, pokud jsem pracovala v loňském roce v USA? Stačí W2 form? Musí být přeložen do češtiny? Děkuji.

Dobrý den. 1.8.2002 byla uzavřena podle…

Dobrý den. 1.8.2002 byla uzavřena podle občanského zákoníku smlouva o půjčce. Na straně věřitele manželé XY z důvodu aby úroky stanovené touto smlouvou danili napůl. Podle mého to v té době bylo možné. Ale jak postupovat nyní. V roce 2004 obdrželi zaplacené úroky z této půjčky. Ale v §8 odst.9 bylo doplněno: jednáli se o příjem podle odst. 1 nebo 3 plynoucí do společného jmění manželů ze zdroje, který není vložen do obchodního majetku ani jednoho z nich, zdaňuje se jen u jednoho z nich. Je tedy nemožné tyto úroky rozdělit napůl a každému z nich do daňového přiznání započítat jednu polovinu ?

účtuji s. r. o., spoluvlastníkem je člověk jiné…

účtuji s. r. o., spoluvlastníkem je člověk jiné národnosti, společnost založit v Čr. Kde musí podat daňové přiznání. A potřebuje nějaké potvrzení pro svoji zemi o tom že tady podniká? Kde mohu naleznout bližší informace o této problematice. S pozdravem jana

Dobrý den. Jsem zaměstnána na plný úvazek, kromě…

Dobrý den. Jsem zaměstnána na plný úvazek, kromě toho mám platný živnostenský list, ale nepodnikám. Doposud jsem podávala daňové přiznání , kde jsem uváděla příjmy ze závislé činnosti a v příjmech z podnikání jsem uváděla nulové příjmy i výdaje, takže výpočet daně byl jednoznačný. Jsem povinna platit daně i z podnikání, tak jak to jsou povinny dělat OSVČ ? ( myslím, že cca 8 000,- Kč ročně ) Předpokládám, že postup výpočtu bude i nadále stejný. Děkuji za odpověď.

Jsem OSVČ,plátce DPH,používám soukromé vozidlo …

Jsem OSVČ,plátce DPH,používám soukromé vozidlo (není v majetku firmy)Místo podnikání a provozovny je od sebe 40 km.Denní jízda do provozovny jde uznat jako pracovní cestu? Povinné ručení je nebo není daňoví výdaj? Děkuji

Vážení,prosím o radu pro FO podnikající na ŽL ,…

Vážení,prosím o radu pro FO podnikající na ŽL , předmětem podnikání je Oprava motorových vozidel. Chce nastoupit do zaměstnání na závislou pracovní činnost, ale ŽL nechce rušit ani pozastavit a rád by provozoval svoji živnost na vedlejší pracovní poměr. Jakým způsobem se postupuje především ve ztahu ke zdravotnímu a sociálnímu pojištění - povinné odvody, daňové přiznání??? Jaké budou výše povinných plateb sociálníého a zdravotního pojištění po podání DP za rok 2004. Děkuji předem za radu.

Dobrý den Ve firmě se nám vyskytl problém s VAT…

Dobrý den Ve firmě se nám vyskytl problém s VAT dodavatele. Náš dodavatel má vystaveno více VAT v různých zemích, při obchodování nám vystavuje faktury s různými VAT. Máme tyto faktury s ruznými VAT přijímat do účetnictví jako faktury od jedné fimy a VAT nerozlišovat, nebo je přijímat tak, jako by se jednalo o různé firmy s různými VAT.?? Předem děkuji za radu.

Umřel otec.Zůstala manželka a dvě dcery. Jedná se…

Umřel otec.Zůstala manželka a dvě dcery. Jedná se o RD který byl bezp.vlast.manželů. Jakým dílem se rozděluje dům mezi manželku a dcery a vztahuje se na to dědická daň? 2.)- Byt v soukr.vlastnictví v majetku matky která má 2 děti. Je pro ně výhodnější převést byt na děti anebo počkat na dědické řízení?- myslím finančně.Pokud se vůbec vztahuje dědická daň na děti. Děkuji za odpověď

Z důvodů vyrovnání podílu na starším domě, jsem s…

Z důvodů vyrovnání podílu na starším domě, jsem s bývalým partnerem sepsala prodejní smlouvu o prodeji mé poloviny a byl podán návrh na změnu vlastnictvína katastrální úřad. Proto bych se chtěla zeptat 1:kdy musím dát daňové přiznání ? 2: mohu považovat za základ daně cenu prodejní stanovenou ve smlouvě ? 3: Co vše musí být přiloženo k daňovému přiznání ? Děkuji mockrát

Dobry den, ve kterem pripade mohou podnikatele…

Dobry den, ve kterem pripade mohou podnikatele pozadat o odlozeni podani danoveho priznani?

Dobrý den, jsem OSČV a dceru, studentku, mám…

Dobrý den, jsem OSČV a dceru, studentku, mám jako spolupracující osobu. Žijeme ve společné domáctnosti. Můžu si odečíst odpočitatelnou položku na dítě 25 560 Kč, přestože si dcera uplatňuje odpočet 38 040 Kč a 11 400 Kč? Děkuji za odpověď

Dobrý den,při dědickém řízení po matce jsem…

Dobrý den,při dědickém řízení po matce jsem zdědil chalupu (jsem již zapsán na katastru), složenka na daň z nemovitosti chodila stále otci, musím podat nové daňové přiznání, musím platit daň darovací (chalupa byla napsána na oba a otec stále žije)Děkuji

Momentálně řeším problém se zdaněním příjmu z…

Momentálně řeším problém se zdaněním příjmu z prodeje družstevního bytu. V únoru 2002 jsem zakoupil družstevní byt a tento byt v letošním roce prodal. Získané prostředky použiji na nákup rodinného domu od developerské společnosti. Jestliže se jedná o příjem osvobozený od daně, musím tuto skutečnost oznámit FÚ? Děkuji za odpověď.