FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Dobrý den pane doktore.V 7/2004 jsem začal podnikat OSVČ. Podle výsledku hospodaření jsem za rok 2004 ve zrátě asi 12000.Musím si uplatnit nezdanitelné částky na manželku (MD) a na 1 dítě,nebo si mohu tyto částky převést do dalšího roku?V případě,že odpoč.položky uplatním vrátí mi je FÚ?Děkuji za odpověď
Dobrý den, prosím o radu k možnosti uplatnění odpočtu od základu daně za zaplacené životní pojištění § 15 ZDP. Vzhledem k tom, že došlo ke změně příslušného ustanovení a jednou z podmínek je při trvání pojistné doby nad 15 let min. poj.částka 70 000,- Kč. Lze v případě nižší poj.částky např. 60 000,- Kč uplatnit odpočet ve výši zaplaceného pojistného od 1.1.2004 do 30.4.2004 vzhledem k tomu, že novela zákona, která tuto problematiku upravuje má účinnost od 1.5.2004. Děkuji za radu.
Dobrý den, potřeboval bych poradit, do jaké sazby DPH spadá překladatelská činnost (rozlišuje zákon například mezi překladem beletrie a technického textu?). Je možné překlad zařadit do snížené sazby jako: "Umělecké a ostatní zábavní služby zařazené v SKP 92.3, které zahrnují činnosti spisovatelů, skladatelů, malířů, sochařů, herců, interpretů estrádních, kabaretních a podobných samostatných umělců, restaurování uměleckých předmětů, předvádění modelů." Dekuji
Vedu daňovou evidenci advokátovi, plátci DPH. Při převzetí zastoupení klienta (neplátce DPH) klient uhradí zálohu na spis, tuto průběžně doplňuje, vždy obdrží příjmový doklad s rozpisem DPH. Konečnou cenu služby však dopředu nelze odhadnout, když tato se odvíjí od daného případu (počet jednání u soudu apod.), zastoupení klienta trvá různě dlouhou dobu, někdy rok i více. Chci se zeptat jestli jsem povinna vystavit klientovi fakturu při skončení věci, když tento ji zpravidla ani nepožaduje, a jak je to s datumem uskutečnění zdanitelného plnění. Je to den vystavení příjmového dokladu nebo v případě, že mám povinnost vystavit fakturu až dnem vystavení faktury, tedy při ukončení zastoupení klienta?Děkuji.
Dobrý den,zajímalo by mě, zda je možné prodat (převést) s. r. o. živnostníkovi (čímž by s. r. o. zanikla) a přejít tak z podvojného účetnictví na jednoduché. Děkuji za odpověď.
Jak se zadaňují různé vedlejší příjmy (krátkodobý prac. poměr, dohoda o provedení práce a další různé příjmy) při pobírání starobního důchodu. Je zdanění omezeno nějakými limity? Děkuji za odpověď.
Doplnění k předchozímu dotazu (strýc ze Slovenska). Strýc pobýval na území ČR dobu kratší než 183 dní. Je možno si i v tomto případě uplatnit odčitatelné položky na poplatníka a děti v plné výši, nebo se musí pokráti dle doby pobytu. Je povinnen si v tomto případě hradit sociální a zdravotní pojištění? Děkuji
Dobrý den. Od 1.února 2005 jsem plátce DPH a vedu DE.15.února 2005 budu platit nájem za leden,kdy jsem nebyla plátce DPH,20.února přijde vyúčtování plynu za období únor 2004 - leden 2005, dále energie atd.Jak to bude s DPH? Nebudu si uplatnovat žádný odpočet,protože zálohy byly placeny jako neplátce.
Dobrý den. Prosím o radu. Jsem zamestnaná ,a k tomu mám příjem podle § 9. V průběhu roku jsem byla dva měsíce vedena v evidenci na úřadu práce. Můj základ daně ze závisle činnosti načiní ani minimální základ daně 101000 kč. Problém je v tom ,že nevím jaký základ daně mám použít pro výpočet daňového přiznání. Jestli skutečný nebo minimální 101000 kč a nebo průměr z minimálního za dobu co jsem pracovala. Děkuji moc za odpověď.
Dobrý den. Léta jsem podnikal v zahraničí, kde je zcela běžné (a postačující) odesílání faktury (i v neformální úpravě, např. jako dopis) faxem a v současnosti především e-mailem. Moji tuzemští odběratelé však vyžadují zasílání faktur poštou s podpisem, jeden z nich trval i na razítku. Není to v dnešní době přežitek a alibismus, přežívající snad ještě z doby před 1989? Jeden kolega tvrdí, že na to není ani žádný předpis, že účetní doklad podpis mít nemusí - analogie s bankovním výpisemi. Můžete prosím sdělit Váš názor. Děkuji
Jsem podnikatel-FO.K podnikání používám starší soukromý automobil, ke kterému mám kupní smlouvu, avšak není provedena změna registrace v technickém průkazu. Platím silniční daň. Mohu si na tento automobil účtovat cestovní náhrady? Jaké?
Dobrý den, můj dotaz se týká toho jestli má FÚ povinost zpracovat dań. přiznání v nějakém určitém ternínu. Konkrétně zda je povinen vrátit přeplatek daně do danného ternímu, nebo např. do 3 týdnů od termínu podání dańového přiznání. děkuji
Jako zaměstnanec jsem byl dlouhodobě nemocný a za měsíc leden mám vyplacen bonus na dítě, protože jsme však byl nemocen celý měsíc nemám na bonus nárok a tento bonus mi bude z čisté mzdy v měsíci únoru odečten. Je tento postup správný?
Dobrý den, prosím o zodpovězení dotazu: Naše PO obdržela oznámení o postoupení pohledávek. Věřitel postoupil své pohledávky vůči naší PO jiné FO. Jaký je postup u PO-dlužníka? Ve svém účetnictví-v závazcích- opraví adresu dodavatele? Děkuji za odpověď.
Jak se platí daň z akcií obchodovaných na jiném než českém trhu které nejsou drženy 6 měsíců pro FO. Myslím tim kolik procent a jestli se to počítá do zaměstnaneckého přijmu. Děkuji
Ma dopravca medzinárodnej dopravy, platca DPH zo SR nárok na vrátenie DPH z nafty, opráv a údržby - spotreba na území ČR - ak áno, na akú adresu a v akom znení treba poslať doklady so žiadosťou o vrátenie DPH.
Dobry den,zacala jsem podnikat a nemam zadne zkusenosti.Koupila jsem auto a zaplatila silnicni dan.Zajima me jak se postupuje pri registraci dalsiho vozu.Je nutne zaplatit silnicni dan za kazde auto zvlast?A jakym zpusobem jestli vubec mohu kupni cenu auta odepsat z dani?Take auto je napsano na manzela ale podnikam ja a auto pouzivam.muze to tak byt?dekuji mnohokrat za vasi odpoved.
od 1.3.05 začnu pracovat jako FO na ŽL Jde o nákup zboží z VO a prodej v nezměněné podobě konc.zákazníkovi v MO s dph - na internetu 1)budu tímto automaticky plátcem dph a musím mít osvědčení o registraci ? 2)stačí vést peněžní deník+kniha závazků a pohledávek+kniha o (ne)movitém majetku ? 3)u některých zásilek (podle výše ceny)budu platit poštovné , lze to napsat do výdajů ? 4)pokud nechci být v obch.rejstříku ,nemusím? 5)prakticky nebudu mít zboží na skladě ,protože podle počtu objednávek na e-mailu odeberu každý den z velkoskladu pouze tolik kusů ,kolik je objednávek a zboží během několika hodin odešlu poštou zákazníkům - musím vést sklad?
Dobrý den, strýc je občanem SR a v roce 2004 podnikal šest měsíců v ČR. Chtěla bych se zeptat, jak je to s placením sociálního a zdravotního pojištění za rok 2004 a dále, zda je možno u daně z příjmů uplatnit celou odčitatelnou položku na poplatníka ve výši 38040. Může si uplatnit i odčit.položku na děti, které žijí s manželkou na Slovensku?
Rad bych pozadal o vysvetleni, zda-li a jak souvisi DPH a uplatnovani pausalnich nakladu. Dosahl jsem jako OSVC za poslednich 12 mesicu obrat vyssi nez 1 mil Kc a musim se tedy stat platcem DPH. 1) Mohu i nadale uplatnovat naklady 25% z prijmu? 2) Mohu pri pausalnich nakladech uplatnit odpocet DPH napr pri nakupu literatury, skoleni, telekomunikacnich sluzeb apod? 3) Pokud koupim automobil, mohu si tez uplatnit odpocet DPH?