FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, jestli je možné odečíst slevu na dani ZPS 18 000, když daň činní pouze 13 000? A jak vysoká je daň , kterou musí OSVČ zaplatit za rok 2004 když daň vychází na 3600 Kč.
Dobrý den, četla jsem podobné dotazy s touto tématikou, ale stejně si nejsem jistá , zda musím zaplatit daň z převodu práv a povinností spojených s členstvím v bytovém družstvu. Člen jsem byla od roku 1986 a v bytě jsem trvale žila. Nyní jsem byt převedla na nabyvatele za odstupné ve výši 1 200 000,- Kč. Jsem osvobozená od daně z příjmu i od daně z převodu nemovitosti? Musím tento převod ohlásit na Finanční úřad? Děkuji za odpověď.
Dobrý den,chci se zeptat zda má Slovák, pracující v ČR celý rok, nárok na odečet životního pojištění v DAP za 2004(podle jakého §)?Našla jsem jen §15 odst.1b až e.V tisku jsem četla,že daňový nerezident má stejné zdanění jako rezident?Děkuji
V minulém roce jsem pracovala 4 měsíce, 5 měsíců jsem byla na rizikovém těhotenství a od desátého měsíce jsem nastoupila na mateřskou dovolenou. Zajímalo by mě, zda je možné nevyčerpanou řádnou dovolenou si nechat od zaměstnavatele proplatit, nebo jak v tomto případě postupovat. Nechtěla bych ji převádět a čerpat až po nástupu zpět do zaměstnání.
Dobrý den, mám dotaz. Přistavujem k rodinnému domu budovu ve kterém bude kancelář na podnikání, nevím co je lepší uvádět tuto budovu do podnikání, a nebo určit jen provozovnu v soukromý.Na tento objekt splácíme půjčku.Můžem dát tyto splátky do výdajů? Předem děkuji
Upřesňuji svůj dotaz k podnikání "na půl úvazku". Podnikání je mou hlavní činností, zaměstnaná nejsem. Rodinu živí hlavně manžel, já se věnuji dětem, ale ráda bych aspoň trochou přispěla. Pokud však vydělám méně než je asi 100 000,- Kč ročně, tak dojde k situace, kdy budu odvádět i více než 50% svých příjmů jako povinné odvody. Jiná cesta asi možná není, že? Kdo podniká, tak má vydělávat aspoň těch 100 000,-. Vím, že výhodnější by bylo najít si práci na poloviční úvazek, ale takových míst bohužel moc není.
Prosím Vás, chtěla bych se zeptat v zákoně č. 15 odst. 10 zákona o Daních z příjmu je, že pokud je stanovena pevná částka v případě dožití musí splňovat kriteria, ale že nemusí byt sjednaná, volala jsem do pojišťovny a tam mi řekli, že splňuji kriteria pro odpočet i když mám jen stanovenou pevnou částku 100tisíc jen pro případ smrti. Děkuji za odpověď.
Podle § 34 zákona o daních z příjmů v roce 2004 bylo možno, když si beru movitou věc (náklaďák) na úvěr , banka si úvěr zajistí převodem vlastnického práva a sepíše se mnou smlouvu o výpůjčce, uplatnit 10% reinvestiční odečet nebo ne? Obdobně, zda mohu uplatnit rezerbu na opravu dle zákona 593/1992 Sb., o rezervách. Děkuji.
Dobrý den, chtěl bych se zeptat zda a podle jakého předpisu se nedaní/daní výplata (i když jde vlastně jen o formální převod z BD na SVJ) členského podílu (z největší části ve formě prostředků na fondu oprav) v bytovém družstvu při jeho zániku resp. transformaci na společenství vlastníků jednotek?
Vážení prosím o pomoc ohledně zařazení do odpisové skupiny. Jedná se o argonovou svářečku za 50 200,- . Našel jsem ve druhé odpisové skupině kód SKP 29.24.40. Nic bližšího, je můj výběr správný? Děkuji.
Dobrý den. Pane doktore, mám na vás dotaz, jak se posuzuje skutečnost, když fyzická osoba přerušila podnikání v r. 1995 a obnoví podnikatelskou činnost v roce 2005? Bude tato osoba zákon 586/1992 ZDP posuzována jako osoba pokračující v podnikatelské činnosti nebo jako OSVČ, která podniká od začátku? Při přerušení živnosti účetnictví je završeno stejně jako u ukončení podnikatelské činnosti. Tato osoba je zároveň zaměstnána, takže OSVČ je její vedlejší pracovní činnost. Děkuji za odpověď.
Dobrý den. Mám následující dotaz. Osoba je v zaměstnána (§6) a současně na vedlejši pracovní poměr je OSVČ (§7).Podniká druhým rokem, podle §6 platí daň a dle §7 je ve ztrátě. Dle prostudování zákona 586/1992 bude platit daň pouze za závislé činnosti a jako OSVČ bude vykazovat ztrátu. Můžete mi potvrdit, že je to tak správně? Pokud bude tato osoba zaměstnána a zároveň podnikat jako OSVČ třetí rok, bude se daňový základ dle §6 ze závislé činnosti a §7 skutečný vypočtený daňový základ OSVČ sčítat a stává se základnou pro výpočet daně za rok 2005.Nastane-li však, že osoba se jako OSVČ dostane do ztráty, co je základem pro výpočet daně za rok 2005? Platí pak to, že musí jako OSVČ vypočítávat daň z minimálního vyměřovacího základu a tím tedy připočítávat tento základ (101000Kč) k základu ze závislé činnosti podle §6? Děkuji za zodpovězení tohoto dotazu.
Prosím o odpověď na dotaz: Platím úvěr ze stavebního spoření z bytu ve kterém jsem bydlel, a který jsem od listopadu pronajmul. V bytě má trvalé bydliště. Jak bych měl v tomto případě nejlépe uplatnit odpis úroků z úvěru ze stavebního spoření? Snížit o tuto částku příjem z nájemného, nebo o tuto částku navýšit základní nezdanitelnou částku? Dále bych rád věděl, jaké doklady bude požadovat finanční úřad ohledně přiznání příjmu z podnájmu.
Dobrý den, prosím o radu. Budete-li ji považovat za komerční, uhradím Vám ji, v případě že ne, prosím abyste nezveřejňovali mé jméno a podrobnosti. Již 12 let mám slušně zavedenou CK a jsme všude na očích. Děkuji Již 7 let řešíme alimenty. Manželova bývalá manželka má pocit, že se topíme v penězích a proto žádá 7,5 tisíce na jedno dítě. Pracuje na sociálce, takže kolizní pracovnice je její kamarádka a ta si zase tyká se soudkyní, která je velmi mladá, vůbec nerozumí účetnictví a má také dojem, že jsme za vodou, jen proto, že mám známou firmu. Rozsudek již navíc 2x vrátili z kraje pro nedostatky. Vzhledem k tomu, že manžel byl na mateřské a nyní pracuje a mzdu nemá nijak horentní, je již 7 let středem zájmu mé podnikání. Od roku 1998 se však potýkám s velkými problémy ? dlužník mi nechal dluh 3 mil. Nyní je sice spor vyhraný, jenomže jsme museli podat další vylučovací žaloby, jelikož majetek stihl přepsat na dceru. Od roku 1999 jsem nucena si neustále půjčovat, mám sjednané kontokorenty na 1 000 000,-, ale v krizi musím přistoupit i na lichvu. Úroky mě opravdu ničí, a dlužné částky se nabalují. Každý rok jsem si tedy půjčila 300 ? 400 tis. / všechny půjčky mohu doložit, mám na ně smlouvu na RČ /, přičemž účetní tyto peníze zaúčtovala přes účet 491, jako vklad podnikatele. V roce 2003 mi konečně zaplatil jeden z dlužníků ještě z doby, kdy jsem svého muže ani neznala. Abych mohla splatit ještě víc, zastavila jsem vlastní byt a získala půjčku 600 000,-. Na konci roku jsem vybrala z účtu 491 cca 900 000,- což bylo méně, než jsem tam vložila a peníze jsem vrátila. Sodní znalec ale tuto částku označil jako osobní spotřebu. Vklady bral automaticky, aniž by se ptal, kde se peníze vzali a výběr nám zvýšil životní úroveň. Při včerejším jednání zpochybňoval zaúčtování, čehož soudkyně okamžitě využila, a snažila se označit účetnictví za neprůkazné ? tzn., že by se alimenty počítali z 15 ti násobku životního minima ? no to bych se musela asi rozvést! Tři hodiny jsem čekala na chodbě, k vysvětlení mého účetnictví mne však nepředvolali ? advokátka tvrdí, že se mne soudkyně bojí, jediné co mi pomohlo, konečně jsme prosadili výpověď naší účetní. Ta vše vysvětlila, dokonce i znalec přiznal, že se tak půjčka u FO účtovat může, nicméně dodal že nemůže osobní spotřebu vyloučit. Soudkyně po výpovědi účetní znejistila, asi se bála riskovat, že jí to vrátí po třetí a jednání odročila. Zajímalo by mne, zda jsme půjčku zaúčtovali dobře, popř. jak jinak by se dala účtovat? Zda je chyba, že tento účet vedeme spíše jako pomocný ? nesledujeme na něm osobní spotřebu. Popř., je tento účet vyhrazen pouze pro sledování osobní spotřeby? Co všechno se dá přes něj účtovat? Může být takové účtování důvodem k prohlášení neprůkazného účetnictví? Až do roku 2002 mi vedl účetnictví daňový poradce. Prosím o Váš názor, zda je možné, aby jakýkoliv výběr z tohoto účtu mohl ovlivnit výpočet alimentů? Vždyť to mohou být i vklady ? řádně zdaněné peníze z podnikání z let, které nejsou rozhodné pro sledované období! Myslíte si, že je možné, aby se výše alimentů určila podle příjmů např. roku 2004, kde již dnes vím že bude zisk solidní, a aby se stejná částka alimentů požadovala od roku 2000, kde příjmy nebyly takové? To jsem dopadla. Živím celou rodinu, a teď bych měla živit ještě bývalou manželku! Závěrem bych ráda podotkla, že se rozhodně nechceme z účasti / finanční i výchovné /na výchově manželova syna vyvléknout. Já osobně ho mám od malička jako svého. Jezdí s námi na většinu dovolených, dostává stejné dárky jako naše dcera ? mobil, vybavení na lyže, posledně to byl počítač atd. Myslím, že se snažíme dle možností. Právě proto mi nepřipadá požadavek na takové zvýšení alimentů adekvátní, oprávněné, ani fér. Prosím, můžete-li mi poradit, budu velmi ráda. Děkuji za pochopení a srdečně zdravím
Dobrý den, na časem jste na dotaz na zřízení podn. účtu uvedl, cituji.: "Privátní a podnikatelské příjmy a výdaje nemůžete vést na jednom běžném účtu. Pokud zákazník trvá na úhradě bezhotovostním převodem, budet si muset založit podnikatelský účet." Jsem v podobné situaci, platby přijímám hotově a nechce se mi zakládat podnikatelský účet (s nemalými poplatky), když už jeden soukromý BÚ mám (nevedu účetnictví, výdaje odepisuji paušální sazbou 25%). Když jsem se ptal na FÚ, řekli mi že v tomto případě není podnik. účet nutný. Co si o tom mám myslet? Děkuji
Dobrý den, jsme nezisková organizace Orel jednota, hlavní převažující činnost je dobrovolná, nevýdělečná tělovýchvná a kulturní činnost . Výsledek hospodaření za rok 2004 dosáhl 198 520 Kč, količ bude činit daň.Podáváme daňové přiznání PO.Slyšeli jsme že je hranice,pod kterou se daň neplatí.
Dobrý den,zaměstnanci mají ve smlouvě místo výkonu stavebně-montážní akce zaměstnavatele.Pravidelným pracovištěm sjednané místo trv.bydliště.Mají nárok na stravné i v sídle firmy?(udržba vozidel apod..) Děkuji
Přivydělávala jsem si na ŽL list v době mateřské dovolené. Po jejím skončení budu povinna odvádět minimální pojistné a minimální daň. Vychází mi, že podnikání se pak vyplatí až od určitého příjmu (asi 100 000 Kč ročně). Skutečně neexistuje legální cesta, jak podnikat tzv. "na půl úvazku"? Pokud bych si našla takové zaměstnání, tak přece odvedu pojistné a daň jen z toho příjmu, co si vydělám? Jako OSVČ takovou možnost nemám?
jsme zakázkové truhlářství a vyrábíme kuchyňskou linku a budeme do této dodávat vestavné elektrospotřebiče. Linka se bude dodávat včetně montáže (vestavba) . Je možné fakturovat tuto zakázku s 5% DPH ( i elektrospotřebiče - vestavné). Odpověď mi prosím zašlete na e-mail: roman.leit@centrum.cz Děkuji
Dobrý den, provozuji jako OSVČ půjčovnu sportovních potřeb. Dosud jsem nepřekročil zákonný limit 1 mil. Kč obratu. Moje přítelkyně vlastní 2 půjčovny sportovních potřeb, je OSVČ stejně jako já, DPH platí. Potřebuji poradit, jestli je pro mě při překročení hranice 1 mil. Kč finančně výhodnější začít platit DPH nebo ukončit podnikatelskou činnost a půjčovnu převést na přítelkyni s eventuální možností po určitém čase zase začít podnikat. Předem velmi děkuji