FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

dovoz zboží

Nákup zboží v zahraničí za účelem dalšího prodeje vedu daňovou evidenci,jsem platce dph, nakoupil jsem zboží v číně za účelem dalšího prodeje , nechal jsem to proclít, a teď nevím zda základ daně je cena pořízení +clo , dále pak zda mám účtovat a vypočítat dph ?Když zboží dále prodám mohu účtovat DPH 20% ?? Mockrát děkuji za odpověĎ

změny zákona

Dobrý den, potřeboval bych vědět jaké změny se plánují pro výši daně při prodeji nemovitosti v roce 2013 a od jakého termínu ? Jaká bude nová výše daně popř. v jakém případě je prodejce od této daně osvobozen ? Děkuji za poskytnuté informace. S pozdravem Martin Kyloušek

použití rezervního fondu

prosím o radu : jak lze v s.r.o. použít rezervní fond

pronájem auta

Dobrý den, obracím se na Vás, protože si nevím rady s pronájmem vozidla. Mám v plánu pronajímat svůj osobní automobil svému příteli, který je OSVČ. Do jaké maximální výše lze vyčíslit částku za pronájem vozidla tak, abych nemusela odvádět daň z příjmu za pronájem (pokud to vůbec lze - někde jsem se dočetla, že ano, a to do výše 6000,-- za rok) - jsem zaměstnaná a roční zúčtování daně za mě vystavuje zaměstnavatel. Dále bych se chtěla informovat, zda je možné, abych havarijní pojištění a povinné ručení automobilu nechala přepsat na svého přítele, který by si tyto výdaje mohl dát do nákladů, stejně jako výdaje za pronájem vozu, mimořádné výdaje za opravu a údržbu vozidla (bude uplatňovat paušální výdaje). S tím je spojená má další otázka - přítel bude používat vozidlo výhradně ke svým podnikatelským účelům - může tedy uplatňovat paušální výdaje ve výši 5.000,--/měs., že ano? Mockrát Vám děkuji za zodpovězení mých dotazů. S pozdravem MP

auto pro soukromé účely

Pane doktore, ještě se vracím k dotazu z minulého týdne ohledně pořízení osobního automobilu, který bude využívám pro ekonomickou činnost s.r.o. a současně osob.auto bude používáno i zamětnancem. Stačí tedy, když dostane tento zaměstnanec 1% pořizovací ceny včetně DPH do brutto mzdy, firma s.r.o. bude z této částky také odvádět soc.a zdrav.pojištění. Pohonné hmoty za soukrom.km bude hradit společnosti zaměstnanec, z této úhrady odvedu DPH FÚ. Jinak již v účetnictví nemusím krátit žádné náklady, které souvisejí s používán tohoto osob.automobilu.Je to tak, tak jsem tomu porozuměla z vaší odpovědi na můj dotaz, ještě si to u vás znovu ověřuji, zda se nemýlím. Děkuji Vám znovu za vysvětlení. S pozdravem M. Volfová.

půjčka

Dobrý den, pane doktore jsem matka syna, který vlastní se svoji manželkou společnost s ručením omezeným, jsou jednatelé této společnosti, mohu půjčit této společnosti bezúročnou půjčku, jsem osoba zpřízněná? Nebo musí být poskytnuta půjčka a sjednán ve smouvě o půjčce úrok? Předem Vám děkuji za odpověď. S pozdravem a přáním pěkných dnů Vám M. Volfová

osvobození od daně

Dobrý deň. Čo musí neštátna nezisková organizácia spĺňať (konkrétne), aby sa na ňu vzťahoval § 57 ods.1, bod g) zákona 235/2004 Sb. o DPH???

spuluvlastníci a daň

Dobrý den, před rokem jsem koupil nemovitost a byl jsem jediný vlastník. Standartně jsem podal daň a zaplatil ji. Před měsícem jsem prodal půlku nemovitosti a jsme teď tedy dva vlastníci. Chtěl jsem se zeptat, je povinost nahlásit i druhého vlastíka, kterému by chodila půlka na zaplacení daně a mě tedy rovněž polovina? Nebo to stačí nechat tak, jak to je a složenky nechat posílat jenom na mě? Děkuji

pořízení majetku

Dobrý den, jsem OSVČ lékařka, kupuji auto které chci dát do majetku. Vedu daňovou evidenci. Prosím o vyjasnění jestli u vozidla jako kupující má být uvedena fyzická osoba (r.č. adresa bydliště), nebo IČO s adresou ordinace. Děkuji za informaci a přeji pěkný den.

daňová povinnost

Dobrý den! Přítel pracuje jako zaměstnanec plus je profesionální fotbalista. Platí státu dvoje Sp i Zp a daně. Je možné nějaké jiné východisko než platit jako zaměstnanec a jako osoba samostatně výdělečně činná? Lze na tom nějak vydělat? Moc děkuji za odpověď. S pozdravem Sobotková

danění více příjmů

Dobrý den - mám dotaz ohledně vedlejší činnosti jako OSVČ. Není mi jasné, když počítám daň+SP+ZP pro vedlejší činnost OSVČ : (příklad 500000 ročně z vedlejší činnosti + 500000 úhrn příjmů od zaměstnavatele) - vyjde mi součet odvodů cca 95000kč. A když bych spočítal daň+SP+ZP pro hlavní činnost OSVČ : (příklad opět 500000 ročně) - vyjde mi součet odvodů cca 55000kč. ROZDÍL cca 40000kč - jak je to možné? Vždyť jako zaměstnanec taky platím daně+SP+ZP - a potom mi to "ukrojí" dalších 40000kč z podnikání. To by vedlejší činnost byla krajně nevýhodná oproti hlavní ... Budu moc vděčný za Vaše objasnění - kde dělám chybu ? Děkuji S pozdravem K.Kaulich

sleva na dani

Dobrý den, v současné době mám pozastavenou podnikatelskou činnost (tedy ŽL) a manžel si ve svém daňovém přiznání v roce 2012 za rok 2011 uplatnil slevu na manželku. Manžel výdeje uplatňuje % z obratu. Bude tato sleva na manželku možná i v roce 2013 za rok 2012? A bude možný daňový bonus - sleva na dani za děti? Předem děkuji a jsem s pozdravem R.I.

daňová povinnost

Dobrý deň. Sme študentská organizácia - plátca DPH. Organizujeme semináre, workshopy a kurzy pre študentov na vysokých a stredných školách. Za tieto semináre a kurzy vyberáme príspevky od účastníkov. Chcem sa opýtať, či musíme pri týchto príspevkoch/poplatkoch účtovať DPH, alebo je to od DPH oslobodené. Ďakujem.

daňové náklady při opravě nemovitosti

Dobrý den, prosím o radu. Vlastním nemovitost ve které manžel podniká - zámečnictví a kovovýroba. Nyní by chtěl objekt, kde má tuto dílnu opravit / předpokládaná cena 100.000,- - omítky, fasáda, okna/. Jaký bude postup v zaúčtování. Vede daňovou evidenci. Děkuji Toušková

daňová povinnost a dividendy

Dobrý den, obracím se na Vás s dotazem ohledně věcí spojených obchodem s akciemi a jejich daněním. Jsem FO nepodnikatel. U svého brokera mám vedeny vypořádávací účty v měně CZK, EUR a USD. a) v průběhu roku 2012 jsem si na účet vedený v USD převedl částku 1000 CZK, částka byla přepočtena na USD, tj. cca 52,6 USD (1000 CZK / 19 CZK/USD = 52,6 USD). V tuto chvíli si chci oněch 52,6 USD převést na účet vedený v CZK, tentokrát při kurzu cca 20 CZK/USD, tj. cca 1052 Kč (52,6 USD * 20 CZK/USD = 1052 CZK). Jak je vidět vznikl jakýsi teoretický zisk, tj. 1052 CZK – 1000 CZK = 52 CZK. Má tento „zisk“ nějaký dopad do daňového přiznání, které budu muset podat začátkem roku 2013? Případně jaký? b) V průběhu roku 2012 jsem na účet vedený brokem v měně EUR obdržel výplatu dividend (cca 20 EUR). Dividenda byla zdaněna u zdroje. Částku si převedu na účet vedený v CZK např. při kurzu 25,2 CZK/EUR, tj. 20 EUR * 25,2 CZK/EUR = 504 CZK. Budu z této částky platit nějakou daň? Jak v příkladu a) tak i v příkladu b) jde o moje peníze, jen jsou vyjádřeny v jiné měně. Předem děkuji za odpověď. S pozdravem a přáním pěkného dne Tomáš Novák

daňové náklady

Dobrý den, pracuji jako finanční a pojišťovací poradce. Navštěvuji soukromou ekonomickou školu, kde budu letos skládat maturitu. Mohu si náklady na studium odečítat z daňového základu?. Děkuji za odpověď.

forma vedení účetnictví

Dobrý den, chci se zeptat, mám živnost na vedlejší činnost, jsem neplátce DPH a zajímá mě, jestli se do dan. přiznání uvádej veškeré přijmy i mimo "podnikání" a zda se do té hranice 15tis. musí sestavovat dan. přiznání nebo ne. Poslední věc, který mě zajímá je, jestli je jedno jak si účetnictví vedu, jak si ho zapisuji nebo jestli na to musím mít nějaké koupené formuláře a jestli na mě může přijít nějaká kontrola. Děkuji.

auto pro soukromé účely

Dobrý den pane doktore, firma s.r.o. je plátcem DPH, pořídí nové osobní auto, má nárok na odpočet DPH. Toto auto bude využíváno pro ekonomickou činnost firmy s.r.o. a bude využíváno zaměstnancem i k soukromým účelům. Zaměstnanci bude dáno 1% pořizovací ceny včetně DPH měsíčně do brutno mzdy, firma rovněž za zaměstnance odvede měsíčně soc.a zdrav.poj.. Musím krátit na vstupu nárok na odpočet DPH kvalifikovaným odhadem, a na konci roku provést vyrovnání DPH podle ujetých km jak pro slubní účely, tak pro soukromé účely? Bude při vyrovnání v měsíci prosinciDPH Md 538/DAL 343, tato DPH daňově uznatelným nákladem? Pohonné hmoty za soukromé km zaměstnanec hradit také měsíčně, DPH bude odváděna měsíčně. Jak to bude prosím s ostatními režíjními náklady. Musím je také měsíčně krátit, DPH by byla také daňově uznatelným nákladem? Na konci roku bych také měla provést vyrovnání DPH podle skutečně ujetých km? Předem Vám děkuji za odpověď. S pozdravem M. Volfová.

plátce DPH a daň z příjmů

Dobrý den, v říjnu jsem dosáhla částky rozhodné pro to, abych se stala plátcem DPH - od kdy se stávám plátcem DPH - a mohu stále odečítat výdaje procentem? Pokud ano, jakou částku budu počítat jako příjem ke zdanění - tu která mi přijde na účet s DPH, nebo částku bez DPH, kterou odvedu? Děkuji za odpověď.

drobný majetek

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na drobný hmotný majetek. Není mi to jasné, zákon prý neukládá povinnost evidovat drobný majetek. Drobný majetek do 40000, účtujeme rovnou na 501.Pokud to takto stanovím ve vnitřní směrnici, je to vpořádku a nemusím nikde evidovat? Jak by to bylo například u oprav tohoto drobného majetku, jsou uznatelné a lze DPh odečíst? Děkuji.