FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

Dobrý den, jsem společníkem sro,další dva…

Dobrý den, jsem společníkem sro,další dva společníci jsou zároveň jednateleé ( já ne).Jsou již několik let v zahraničí,naše firma nevivíjí žádnou činnost a má již po druhé po sobě oznámené přerušení činnosti.Své dva společníky nemohu sehnat,aby byla činnost nějakým způsobem ukončena. 1) musí se vést účetnictví vč.daňového přiznání, a kdo s jakými důsledky za to zodpovídá ? 2) dá se nějakým jednoduchým způsobem v mém případě z firmy odejít ? Děkuji za odpověď.

Dobrý den,minulý rok jsem byla zaměstnána pouze 2…

Dobrý den,minulý rok jsem byla zaměstnána pouze 2 měsíce, mám ostatní příjmy z prodeje pozemků po odečtení nákladů za koupi pozemků asi 16000.Přičítají se ostatní příjmy do základu pro výpočet pro zdrav. a soc. pojištění?Kolik můžu mít Kč za rok z ostatních příjmů ( prodeje pozemků, nároků),abych nebyla nařčena z nedovoleného podnikání?Nakupuji občas i restituční nároky, které když nepotřebuji dále prodám, daň z příjmu z nich odvádím. Je potřeba něco více?Tento rok budu zaměstnána více měsíců.Děkuji.

Dobrý den, OSVČ, nerezident, trvalý pobyt v…

Dobrý den, OSVČ, nerezident, trvalý pobyt v Německu, pořádá kurzy v ČR. Lze si nárokovat stravné a v jaké výši? Jak stravné zaúčtovat, co musí být podkladem pro zaúčtování. Děkuji za odpověď.

Kolik dnů má zaměstnanec nárok na dovolenou?…

Kolik dnů má zaměstnanec nárok na dovolenou? Nastoupil 3.1.2005 pracovní poměr skončil 11.2.2005. Během pracovního poměru byl zaměstnanec 4 prac.dny nemocen.Má nárok na 1/12 dovolené?Děkuji

Dobrý den, v roce 2004 jsme nakoupili státní…

Dobrý den, v roce 2004 jsme nakoupili státní dluhopisy s pevnou úrokovou sazbou. K rozvahovému dni zúčtuji časově rozlišený AÚV. Kromě tohoto výnosu je povinnost ještě dalšího účtování - přecenění dle platného kurzu k 31.12.2004? Děkuji za odpověď

Podnikám na ZL a vedu dan.evidenci.Jako základní…

Podnikám na ZL a vedu dan.evidenci.Jako základní kapitál jsem vložil certifikát komanditní společnosti.Po čase komanditní spol. zkrachovala.Soud jsem vyhrál.Společnost už žádný majetek nemá.Mužu si tuto pohledávku dát do nákladů?Nebo vytvořit opravnou položku?Musí to být částka,kterou jsem tam vložil a nebo to může být částka,kterou jsem vyhrál u soudu?Děkuji za odpověd.

Dobrý den, podnikatel, FO, plátce DPH koupil v…

Dobrý den, podnikatel, FO, plátce DPH koupil v květnu 1997 osobní automobil, který vložil do podnikání. Uplatnil 3 odpisy za r. 1998, 1999,2000. K 1.1.2001 přerušil podnikání, přerušení trvá. V lednu 2005 automobil prodal. Jedná se ještě o zdanitelný příjem z tohoto prodeje? Za odpověď děkuji.

Zálohové faktury.Koleganě účtovala o zálohových…

Zálohové faktury.Koleganě účtovala o zálohových fakturách 314/221,211.Byla tady daňová poradkyně a řekla mi,že o zálohových fakturách se nemá vůbec účtovat až o normální.Mě totiž zůstávají v saldu díky zaúčtování 314.Nebo mám špatný softwar.Děkuji

Prodal sem akcie během 6 měsíců a vytvořil zisk…

Prodal sem akcie během 6 měsíců a vytvořil zisk.Do jakého odílu v daň přiznání jej mám zařadit.Par 10?.A budu z toho příjmu platit zálohy na daň? Děkuji

Dobrý den, prosím o odpověď, zda odstupné…

Dobrý den, prosím o odpověď, zda odstupné vyplacené majitelem bytového domu za uvolnění bytové jednotky nájemníkem lze uznat jako daňově uznatelný výdaj.Děkuji za odpověď.

DZPFO Musim v CR podat danove priznani za rok…

DZPFO Musim v CR podat danove priznani za rok 2004 a pokud ano tak ktery typ? Musim uvadet sve prijmy ze zahranici? V roce 2004 jsem pracovala v lednu az dubnu v CR, od kvetna do zari jsem pracovala ve Finsku a od rijna do prosince v Anglii. Vzdy jsem pracovala pouze pro jednoho zamestnavalete ktery byl registrovany v dane zemi. Zadna zamestnani se neprekryvala a nemela jsem jine prijimy. Vzadne zemi jsem nepobyvala vice nez 183 dni. Dekuji

Jelikož jsem pracoval celý čas jako zaměstnanec…

Jelikož jsem pracoval celý čas jako zaměstnanec,nemám žádné zkušenosti s daněmi a účetnictvím. Nyní jsem 5.měsíc na úřadu práce.Dotaz 1. zní jestli po vyřazení z ÚP musím platit sociální pojištění,příp. v jaké výši, když nemám příjem 2. dotaz - naskýtá se mi příležitost pracovat pro obch.firmu na VPP nebo HPPzásilkový prodej pouze přes PC, s tím, že mi bylo řečeno, že tento příjem je nezdanitelný. Nejedná se o práci na ŽL,pouze na smlouvu.

Dobrý den, prosím o radu. Jak mám postupovat při…

Dobrý den, prosím o radu. Jak mám postupovat při rozdělení příjmů a výdajů na osobu spolupracující s OSVČ (chci rozdělit 50%:50%), když osoba spolupracující ukončila spolupráci v průběhu roku 2004 konkrétně k 29.2.2004. Mohu rozdělit příjmy a výdaje z celkové částky příjmů a výdajů OSVČ za rok 2004 v poměru 50-ti % a z toho pak 2/12 a nebo musím rozdělit na osobu spolupracující pouze příjmy a výdaje dosažené do 29.2.2004 v poměru 50-ti %, tedy rozdělovat jen přijmy a výdaje dosažené pouze za období spolupráce. Děkuji za odpověď.

Dobrý den ! Mám nasledující dotaz. Od 1.5.2004…

Dobrý den ! Mám nasledující dotaz. Od 1.5.2004 byla novela zákon o DPH, pokud mám průměrný obrat na každý měsíc 100 000 Kč .Od kdy musím příhlašit na daň z DPH, nebo můžu počítat svůj obrat za nejbližších 12 přechazejících po sobě jdoucích kalendářních měsíců nepřesáhne nad milion Kč ? Děkuji Vám předem.

Dobrý den. OSVČ, živnost pozastavena 30.4.2004,…

Dobrý den. OSVČ, živnost pozastavena 30.4.2004, dluh u VZP a CSSZ z podnikání uhrazen v prosinci 04. uhrazená částka se má zapsat do peněžního deníku jako výdej a zahrnout do DAP?

Prosím o radu: Jsme firma, která není plátcem DPH…

Prosím o radu: Jsme firma, která není plátcem DPH. Máme zájem o dovoz zboží z Anglie. Jak je to s DPH? Bude to mít nějaký dopad na plátcovství a musíme zahraniční firmě sdělit, že nejsme plátci? Děkuji.

Přeji hezký den! Ráda bych se dotázala na to,…

Přeji hezký den! Ráda bych se dotázala na to, zda patří do obratu při posuzování limitu pro plátcovství DPH příjmy advokáta, který pouze zprostředkuje jejich předání. Např. Výnos z exekuce pro svého klienta. Děkuji za odpověď.

V roce 2004 jsem byla v domácnosti,platila si…

V roce 2004 jsem byla v domácnosti,platila si pouze zdravotní pojištění a příležitostně si přivydělávala brigádami na DPP(bez ŽL).Bude mi vrácena z této činnosti daň z příjmu a v jaké výši,pokud jsem žádný jiný příjem neměla?Který typ daňovéh přiznání musím podat - A nebo B?Děkuji

Vážení, prosím o radu pro FO podnikající na ŽL a…

Vážení, prosím o radu pro FO podnikající na ŽL a chce nastoupit do zaměstnání na závislou pracovní činnost a svoji podnikatelskou činnost ( ŽL ) hodlá pozastavit. Jakým způsobem se postupuje především ve ztahu ke zdravotnímu a sociálnímu pojištění - povinné odvody, daňové přiznání? Do zaměstnání by nastoupil k datu 1. 3. 2005. Děkuji za odpověď

Dobrý den, k Vaší odpovědi ze včerejška na dotaz…

Dobrý den, k Vaší odpovědi ze včerejška na dotaz neziskové organizace Orel na výši daně z dosaženého výsledku 198520,- Kč (odpověď zněla, že budou platit daň ve výši 55.440,- Kč) se chci zeptat, jestli už neplatí možnost snížit daňový základ o 300.000 u takovýchto organizací. Děkuji za odpověď.