FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Dobrý den, zaslechl jsem pojem společné zdanění manželů v případě, že manželka je v domácnosti. Jaký je právní stav a kde najít více informací.
V §15, odst.13 se hovoří o tom, že podmínkou pro odpočet je m.j., že je sjednána výplata pojistného nejdříve v roce, ve které pojistník dosáhne 60 let věku.Tzn., že nestačí, když je smlouva sjednána pro případ smrti, ale musí být sjednána i pro případ dožití. Což některé smlouvy nesplňují. Pojistná částka nemusí být ve smlouvě uvedena, ale v potvrzení pro odpočet ji musí pojišťovna uvést, aby bylo patrné, že jsou splněny podmínky pro odpočet. Odpovídal: Dytrich Petr, JUDr. S touto odpovědí nemohu souhlasit. §15 odst. 13 nikde neříká nic o nutnosti, aby pojišťovna uváděla výši částky pro případ dožití. Ani nemůže protože ji přesně nezná. Např. u pojištění DYNAMIK je výše částky specifikována jako KAPITÁLOVÁ HODNOTA POJIŠTĚNÍ a ta může být různá. Přesto jde o pojistku, kdy je sjednána výplata pojistného nejdříve v roce, ve které pojistník dosáhne 60 let věku atd.. Zákon totiž říká u pojistné smlouvy s pevně sjednanou pojistnou částkou pro případ dožití, navíc za předpokladu, že splňuje podmínku minimální pojistné částky. asi jste přehlédl slovo navíc. Tedy není li pevná částka sjednána ustanovení neplatí ale podmínky zákona jsou přesto naplněny. Děkuji za odpověď.
Dobrý den, žádám o radu. Naše společnost s.r.o. je plátcem DPH a pronajala RTG přístroj firmě, která je v Rakousku, jaké bude DPH při vystavení FO, já si myslím, že FO bude vystavena bez DPH. Vyplývá pro nás, pro plátce DPH nějaká povinnost při odvodu DPH. Děkuji Vám za odpověď.
Vážený pane doktore, nejsou mi jasné Vaše předchozí odpovědi na § 7 c) zákona o daních z příjmů. V roce 2003 jsem zahájil podnikání a v roce 2004 rozdíl mezi příjmy a výdaji nepřesahuje 15 000 Kč. Odpovídal jste, že zde (pro rok 2004) neplatí ustanovení o minimálním základu daně (cca 101 000 Kč) a minimální dani. Není mi to jasné pro to, že ustanovení § 7c zákona o daních z příjmů je platné od 1.1.2005, tedy platí až za zdaňovací období 2005. Přechodné ustanovení jsem nenašel. Můžete mi tento problém objasnit? Děkuji.
Vážený pane doktore, děkuji za odpověď na dotaz odhledně aplikace § 34 zákona o daních z příjmů (reinvestice, když jsem si pořídil náklaďák v roce 2004 na úvěr, banka zajistila závazek převodem práva na ní a uzavřela se mnou smlouvu o výpůjčce). Odpověděl jste mi, že 10% odečet uplatnit nemohu s poukazem na § 34 odst-3 poslední věta (jsou-li jeho prvními vlastníky). Potom mi ovšem není jasné ustanovení § 34 odst.6 téhož " Nárok na odpočet (ne)zaniká....při převodu vlastnictví hmotného movitého majetku v důsledku zajištění závazku převodem práva na věřitele"... Já jsem pochopitelně byl první vlastník a banka si zajistila závazek převodem vlastnického práva na ní. Prosím o objasnění tohoto ustanovení zákona o daních z příjmů ve vazbě na Vaši odpověď na můj dotaz. Děkuji.
Jsem řádně zaměstnaný, zaměstnavatel za mě odvádí zálohy na daň a dělá roční uzávěrku. Teď jsem ovšem náhodou narazil na to, že mám ještě živnostenský list, který již několik let nepoužívám, ale je platný. Musím kvůly tomu platit další daň za to, že jej mám. Tím myslím minimální daň z příjmu ze živnosti?
Vážení. Pomoz Te mi prosím. Jsem zaměstnancem a vloni jsem omylem zaškrtl v daňovém přiznání, že si budu dělat daně sám. Zjistil jsem to až dnes. Co mám dělat a jaké sankce mohu očekávat. Jiný příjem než ze zaměstnání jsem neměl a platil jsem každý měsíc daně a byly mi strženy na výplatní pásce. Domnívám se, že nejsem daňovým dlužníkem. Děkuji Vám za pomoc a jsem s pozdravem.
Dobrý večer, mám dotaz. Týden podnikám na živnostenský list, jsem na mateřské dovolené, chtěla bych vědět jak je to s placením daní, jestli jsou nějaké úlevy apod.děkuji
Pri trvalem zamestnani jsem na zivostensky list vydelala 5 800 kc hrubeho,slo o nepravidelnou cinnost-doucovani odbornych predmetu.Po stazeni vydaju budu v minusu.Musim tuto castku priznat do danoveho priznani?Pokud ano,prijdu dalsi rok o detske pridavky(v roce 2003 vydelek cinil 3 600 bez odectu).Dekuji
Dobrý den, podnikám jako OSVČ na základě živnostenského listu, jsem plátce DPH a v minulých letech jsem vedl jednoduché. Zajímalo by mě jestli na základě novely zákona o účetnictví mi vznikne povinost vést podvojné účetnictví v roce 2005.
Dobrý den, v březnu končím leasing firemního vozu (N1 s odpočtem DPH). Rád bych ho ihned prodal. Znamená to, že budu muset odvést část DPH (25% z celkové částky DPH), neboť bych měl vůz mít ještě v užívání 1 rok. Leasing trval 3 roky. Prodej uskutečním přes autobazar. Peníze za vůz zahrnu do účetnictví jako ostatní zdanitelný příjem? Jak je to s DPH? Děkuji Vám
Dobrý den, měla bych ještě jednu prosbu o poradu. Můj známý vlastní bytový dům, který pronajímá podle §9 Zákona o daních z příjmů, příjmy z nájemného v září 2004 překročily 1 mil Kč, je možné uplatňovat osvobození bez nároku na odpočet podle §56 odst.4? Známý má jinak pouze příjmy podle §8 Zákona o daních z příjmů (dividendy v nepatrné výši). Je také společníkem v jedné s.r.o., ale z této činnosti mu příjmy neplynou. Musí se při překročení obratu registrovat u FÚ, i kdyby uplatňoval osvobození? Je nějaká oznamovací povinnost v tomto případě. Děkuji předem za odpověď a přeji pěkný den
Dobrý den. Ráda bych poprosila o radu ohledně kauce na nájem. Klient - OSVČ - vede daňovou evidenci a má sepsanou smlouvu o nájmu nemovitosti, kde se zavázal ke složení kauce. Ve smlouvě je o tom psáno takto: nájemce se zavazuje pro případ prodlení s úhradou nájemného složit finanční částku (kauci), která činí 3-násobek měsíčního nájemného, tj. 30.000. Tato kauce tedy pokud nebude použita v budoucnu na úhradu nájemného, bude v případě ukončení nájemní smlouvy vrácena. Klient tuto zálohu zaplatil a nevím jestli úhrada této částky vstupuje do daňově uznatelných výdajů nebo zda je daňově neuznaným výdajem a v případě její vratky následně nezdanitelným příjmem.
Dobrý den, moc,moc prosím o radu. Moje Známá prodala byt, který vlastila 2,5 roku a měla zde trvalé bydliště, jehož prodejní cena přesahovala 2 mil. Kč. Podle zákona o daních z příjmů je tento prodej osvobozen (časový test 2 roky), ale jak to je podle zákona o DPH (S56 odst.1) ? Podotýkám, že byt nebyl v obchodním majetku a známá jinak nevyvíjí žádnou ekonomickou činnost. Měla odvést DPH? Moc děkuji
jsem na materske podnikam na ZL podnikat jsem zacala v cervnu 2004.musim platit zalohy na socialni zabezpeceni?dekuji
Dobrý den, vyplňuji daňové přiznání pro daň z příjmu typu A - jsem studentka. V roce 2004 jsem byla 11 měsíců studentkou (uplatňuji nárok na studium), 1 měsíc jsem byla na úřadu práce jako nezaměstnaná. Musím uvádět příjem od úřadu práce jako příjem ovlivňující základ daně z příjmu? Z úřadu práce jsem za ten 1 měsíc dostala asi 5000,- Kč. Připočítává se tato částka do dańového přiznání? Děkuji Vám
Dobrý den.Ráda bych se zeptala, podnikám od roku 1993, za rok 2003 jsem vykázala ztrátu -117,--, za rok 2004 to vypadá, že budu mít rozdíl mezi příjmy a výdaji cca 40000 (odečítám 38040 a na dítě).Jen by mě zajímalo, zda se mě týká minimální základ daně?Jsem pouze OSVČ. Děkuji za odpověď.
Dobrý den, kolik je stanovena cena benzínu natural95 na rok 2004 a částka na amortizaci na 1 Km na osobní automobil?Děkuji.
Dobry den, mam nasledujici dotaz. V 01/2004 a 02/2004 jsem pracoval v CR po ukonceni pracovniho pomeru jsem dostal zapoctovy list a potvrzeni o vysi vydelku za 01 a 02/04. V 03/2004 jsem se odstehoval do Irske republiky, kde take od 06/2004 pracuji. Odvadim zde radne dane a zamestnavatel mi bylo sdelil, ze jsem v Irsku veden jako rezident. Za rok 2004 jsem obdrzel formular P60, ktery potvrzuje vysi mych irskych prijmu a zaplacenych dani - udajne slouzi jen pro mou potrebu a o danove priznani v IE se jiz nemusim starat. Dotaz. Musim v CR podavat danove priznani za rok 2004? Predpokladam, ze ano, ale nevim, jestli jen za 2 odpracovane mesice, nebo i za dobu odpracovanou v Irsku - co smlouva o dvojim zdaneni? Dekuji
Po transformaci zemědělských družstev v devadesátých letech mi byl vyměřen transformační podíl. Protože transformované družstvo nemělo dost prostředků na vypořádání těchto nároků, byla založena spol. s r.o., která podniká v zemědělství a uzavřením smlouvy o postoupení pohledávky jsem jí tento transformační podíl poskytla. Podle této smlouvy měla být částka ve výši transformačního podílu vyplacena v r. 2005, ale na moji žádost mi byla vyplacena již v r. 2004. Ve smlouvě nebylo sjednáno žádné úročení původně vyměřené hodnoty podílu a byla tedy vyplacena ve stejné výši. Chtěla bych se zeptat, jakým způsobem se bude nyní tato vyplacená pohledávka zdaňovat? Neměla být snížena o srážkovou daň již při vyplacení? Děkuji za odpověď.