FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
| odpovídal(a): | Redakce |
Prosím o radu, musí povinně OSVČ rozdělit příjmy a výdaje na osobu spolupracující, která s ním spolupracovala po část roku 2004 nebo ne. Pakliže nemusí a na osobu tedy nerozdělí žádné příjmy ani výdaje, může si pak na ni OSVČ uplatnit odpočet dle § 15 ZDP jako na osobu vyživovanou. Děkuji za odpověď.
Dobrý den, chtěla bych Vás poprosit o radu? Pujčila jsem peníze zástavou za byt na smlouvu, peníze jsem zpět nedostala tím pádem by měl byt (byt v osobním vlastnictví) přejít na mou osobu. Potřebovala bych vědět jestli já budu platit nějakou daň z toho bytu? děkuji předem za odpověd
Dobrý den. Prosím o zodpovězení dotazu: PO, má sepsanou smlouvu o uzavření budoucí kupní smlouvy na hmotný majetek-dílnu a pozemek s obecním úřadem. Čtvrtletně na základě daňových dokladů platí tzv. nájemné. Tak to bude až do doby, kdy tímto nájemným uhradí celou hodnotu majetku. Tudíž kupní cena bude 0,-- Kč. Aby bylo nájemné daňovým výdajem, musí být podle §24 ost.5 a) a b) ZDP" kupní cena vyšší než zůst.cena..." Je možné, pokud PO ví, že tuto podmínku nesplní, aby nájemné nezahrnovala do daňových výdajů, a po ukončení nájmu a vložení majetku do účetnictví zaúčtovala pořízení majetku a ten pak odepisovala? Podotýkám, že tento "nájemní vztah" potrvá několik let. Děkuji za odpověď.
V saldu mi zůstala viset zálohová faktura,kterou,minulá účetní interním dokladem likvidovala.Ale interní doklad nemá zaúčtování,protože je úhrada nulová.Faktura je zaúčtovaná záloha minusem aby mohla uplatnit DPH.Nebo jak mám likvidovat nulové faktury.Děkuji
Koupili jsme s manželem byt ve kterém chceme zřídit věcné břemeno bydlení pro moji maminku. Musí maminka zaplatit darovací daň z věcného břemene?
Dobrý den, pane doktore, mám dotaz ohledně danovéhopřiynání.Vroce 2004 jsem obnovil koncesi na taxislužbu,ale fakticky jsem ji nevykonával,protože jsem neměl auto. Budu muset vyplnovat danové přiynání a platit minimální dan? Děkuji ya radu.
Jsem jednatelkou,společnicí a zároveň zaměstnankyní s.r.o. U služebních cest využívám vlastní vozidlo, nezahrnuté do obchodního majetku firmy. Můžu používat náhrady pohonných hmot dle stanovených průměrných cen, nebo musím dokládat účtenky o nákupu PHM?
Když bych v roce 2004 část roku pracovala na Slovensku a zbylou část v Čechách musím si daňové přiznání dělat sama? A když ano, kde mám podat daňové přiznání ? V místě trvalého bydliště (Slovensko) nebo tam kde se momentálně zdržuji, tedy v Čechách?
V roce 2003 jsme v dražbě pořídili nemovitost za vydraženou cenu 200 tisíc Kč. Ve znaleckém posudku je: administrativní cena 937 tisíc, věcná hodnota 2 221 tisíc (bez pozemků). Ze které částky vycházíme při odepisování? V roce 2003 odpisy nebyly. Děkuji.
Po část roku 2004 jsem měla příjmy dle "Smlouvy o dílo" /vyhotovování reportáží pro TV/. Nebyla jsem ani zaměstnanec, ani student. V druhé polovině roku 2004 jsem pracovala již jako OSVČ. Do jakého § pro daň. přiznání typu B mám zahrnout příjmy ze Smlouvy o dílo?
Prosím o radu na tento dotaz. Za osobu spolupracující (manželku) jsem platil zálohy na zdravotní a sociální pojištění do 29.2.2004. Pak se odhlásila z důvodů ukončení spolupráce. Od 1.3.2004 byla v evidenci úřadu práce a poté cca dva měsíce zaměstnána s celkovým hrubým příjmem cca 9 000,- Kč. Jaké daňové přiznání ( jakého typu) dle ZDP musí podat, když na ni nechci rozdělovat příjmy a výdaje za dva měsíce spolupráce vzhledem k tomu, že celkové příjmy a výdaje OSVČ jsou velmi nízké. Mohu si pak na ni uplatnit odpočet dle § 15 ZDP jako na osobu vyživovanou, když na ni nerozdělím příjmy a výdaje a v jaké výši, když v roce 2004 měla dva měsíce příjem ze závislé činnosti a 6 měsíců podporu v nezaměstnanosti. Myslím si však, že když nebudu na osobu spolupracující rozdělovat příjmy a výdaje, že musím v evidenci příjmů a výdajů v uzávěrkových úpravách zvýšit příjmy o zaplacené zálohy na zdravotní a sociální pojištění za osobu spolupracující. Děkuji za odpověď.
DOBRÝ DEN PODNIKÁM JIŽ PĚT LET.CHTĚLA BYCH SE ZEPTAT.JAKOU DAN ZAPLATÍM,KDYŽ ROZDÍL MEZA PŘÍJMY A VÝDAJI JSEM DOSAHLA ZHRUBA 60000.-KČ.BUDU JSI ODEČÍTAT JEN NA SEBE ČÁSTKU 38040.-KČ.DĚKUJI ZA ODPOVĚD
Manžel je zaměstnán u autodopravy jako zaměstnanec,v 11/04 si pozastavil živnostenský list. který měl na profesi zedník a v této činnosti neměl žádný příjem za r. 2004.Daňové přiznání mu bude dělat účetní. Manžel doložil k odečtení z daňového základu podklady z penzijního pojištění a z životních pojistek a teď nevíme jestli se bude muset daň platit z živnosti přestože nemá žádný příjem.
Manžel je zaměstnán u autodopravy jako zaměstnanec,v 11/04 si pozastavil živnostenský list. který měl na profesi zedník a v této činnosti neměl žádný příjem za r. 2004.Daňové přiznání mu bude dělat účetní. Manžel doložil k odečtení z daňového základu podklady z penzijního pojištění a z životních pojistek a teď nevíme jestli se bude muset daň platit z živnosti přestože nemá žádný příjem.
Děkuji za zodpovězení mé otázky týkající se výstavby provozovny, která ještě není zkolaudována.Znamená to, že si nemohu dát do nákladů za rok 2004 ani výdaje na nákup zařízení/WC,bojler,dveře,obklady/?Všechno vstoupí do ceny majetku k odpisování? Ještě prosím o zodpovězení, do kdy mohu uplatňovat nezd.částku na dítě, které maturovalo v 6/04 a do práce nastoupili v 9/04. Děkuji moc.
Dobrý den pane doktore ! v pátek jsem už měl dotaz ale nemám odpověď, ještě jednou prosím vás, chtěl bych se zeptat, že v roce 2004 jsem měl obrat před 1000000 , Kč - jak mám počítat ? od kdy musím příhlašit k registraci daně z DPH ? můžu od záčátku nového roku příhlašit. a od února mám povinost zaplatit daň DPH, nebo od doby když jsem přesáhl víc než 1000 000, Kč. ( počítat i od 1.1.2004 kdy nebyla novela DPH. Děkuji Vám, čekám a brzou odpověď.
Dan z prijmu fyzickych osob. V roce 2004 jsem u PFČR uplatnila restituční nárok(byl mi postoupen mým otcem a jeho sourozenci) na nevydané pozemky v rámci restituce, náhradní pozemek mi byl vydán dle zak 95/99 Sb kupní smlouvou, kde jsem uplatnila výše zmíněný restituční nárok, pozemek jsem pozdeji prodala-r.2004, jsou příjmy z prodeje pozemku předmětem daňového přiznání příjmů fyzických osob nebo jsou od daně osvobozeny? Děkuji za odpověď.
Manžel byl v roce 2004 zaměstnaný na Slovensku slovenskou firmou a ta odvedla daně. Mimo to měl ještě příjem v ČR - bonus z bývalé firmy. Chci podat daňové přiznání, protože chci odečíst úroky z hypotéky a odečitatelné položky na manželku a dítě. Který formulář mám použít - daňové přiznání FO typu A a neuvádět tam příjem ze Slovenska nebo typu B a zahrnout ho a jak? Mohu znovu použít odečitatelnou položku na poplatníka, když ji odečítá i firma na Slovensku? Děkuji
Jsem starobní důchodce a můj důchod za rok 2004 činil celkem 186000,-Kč. Jsem povinen učinit daňové přiznání a zdanit tento důchod? Jakou část a jakým procentem? Pokud ano, které daňové přiznání vyplnit a jak?Které ustanovení zákona se na tuto problematiku vztahuje? Formulace zákona, které by bylo možno vztáhnou k této problematice jsou dle mého soudu zcela nekonkrétní a nejednoznačné a nejasné. Nejsem schopen se zde zorientovat. Potřebuji návod. Děkuji.
Dobrý den, můžete mi poradit, když je sdružení dvou osob, výdaje a příjmy si dělili 50% na 50%, podnikají od roku 2002. Když po rozdělení příjmů a výdajů vyjde základ daně pro každého z nich např. 65 tis., týká se minimální základ daně 101 tis. každého z nich? Čili místo 65 tis., pro něj bude 101 tis., a to samé i u ní? Děkuji za odpověď.