FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

Mám zahrnout do základu daně i příjmy plynoucí z…

Mám zahrnout do základu daně i příjmy plynoucí z činnosti v zahraničí konkrétně v Irsku, když jsem je už zdanila tam?

Dobrý den, mám dotaz ohledně SP. Když OSVČ…

Dobrý den, mám dotaz ohledně SP. Když OSVČ neplatila v roce 2004 zálohy na SP, ale zaplatila celý dluh+penále za rok 2003, co si může odečíst? A v případě, že by během března zaplatila všechny zálohy za rok 2004 najednou, může si je také odečíst v tomto přiznání?Poslední dotaz, je ohlašovací povinnost na FÚ, při přechodu na výdaje prokazované procentem z příjmů? Děkuji

Může si uplatnit FO podnikatel nájem do daňových…

Může si uplatnit FO podnikatel nájem do daňových výdajů, jedná se o pronájem dílny (vlastníkem dílny je otec podnikatele), problém - dílna se nachází v místě trvalého pobytu podnikatele a tím i v místě podnikání uvedeném na ŽL.

Vážený pane doktore,děkuji za vaši odpověď na…

Vážený pane doktore,děkuji za vaši odpověď na moji otázku.Mám ale ještě jeden dotaz.V minulém roce jsem nebrala téměř žádný příjem.V červnu jsem dostala odstupné a odměnu při odchodu do důchodu. Od ledna do června jsem byla nemocná a od 1.7.2004 jsem měla důchod. Musím vyplacené důchody od 1.7. do 31.12. přidat k částce vyplacené v červnu? Děkuji předem za odpověď. Jinak vás obdivuji, jak zvládáte odpovídat na tak velké množství otázek.Klobouk dolů.

Dobrý den, v r.2004 jsem byla zaměstnána do září.…

Dobrý den, v r.2004 jsem byla zaměstnána do září. Od října jsem evidována na pracovním úřadě.Příjem z prac.úřadu do 12/04 činí 18459Kč. Uvádí se tato částka do DAP jako příjem ovlivňující zákl. daně?Mohu uplatnit odpočet 38040 za celý rok, nebo poměrná měsíční částka byla již v průběhu roku odečítána zaměstnavatelem?Dále mám potvrzení o zaplacení 2668Kč za životní pojištění.Mohu i tuto celou částku odečíst? Děkuji za odpověď.

Pri podavani danoveho priznani mi vznikl problem.…

Pri podavani danoveho priznani mi vznikl problem. Jsem lekarkou v soukrome nemocnici. Chtela jsem si odecist uroky z hypotecniho uveru, ale nemohla jsem. Jedna se o byt v Praze, ve kterem bydli bratr. Trvale bydliste v nem ja nemam. Co musim udelat abych si mohla uroky z hypoteky odecist? Musim v tom byte bydlet, nestaci muj bratr, nebo rodice, musim tam bydlet jen ja jako majitel bytu i hypoteky? Dekuji mnohokrat.

Dobrý den, dohoda o provedení práce je omezena na…

Dobrý den, dohoda o provedení práce je omezena na 100hod./rok. Je možno uzavřít více dohod v jednom roce s různými firmami souběžně? Děkuji

Prosím o odpověď na dotaz., Od 2.1.2004 jsem na…

Prosím o odpověď na dotaz., Od 2.1.2004 jsem na mateřské dovolené. Může na mě manžel uplatnit nezdanitelnou částku 21.720,-- Kč, nebo se do mých příjmů započítává i peněžitá pomoc v mateřství a rodičovský příspěvek, které v mém případě přesahují 38.040,-- Kč. Moje účetní tvrdí, že tyto příjmy nepoléhají dani z příjmu a tudíž se do částky 38.040,-- Kč nezapočítávají. Tyto příjmy nejsou ani uvedeny v Potvrzení o zdanitelných příjmech ?, které mi vydal zaměstnavatel. Které příjmy se tedy do částky 38.040,-- Kč započítávají a jak se tedy případné příjmy (peněžitá pomoc v mateřství a rodičovský příspěvek) dokládají? Jiné příjmy nemám. Děkuji za odpověď a přeji hezký zbytek dne.

můžete mi poradit? Nezaúčtovaná faktura vystavená…

můžete mi poradit? Nezaúčtovaná faktura vystavená v r.2003 se zd.pl.2003, přišla jsem na to před uzávěrkoui roku 2004. Mohu ji zaúčtovat v prosinci 2004 a uplatnit si odpočet DPH v tomto měsíci? Nebo musím udělat dodatečné DPH roku 2003 a tím i dodatečné přiznání k dani z příjmu roku 2003? Prosím, odpovězte mi jak to udělat v jednoduchém (daň.evidenci) účetnictví a jak v podvodjném účetnictví, ať tento dotaz je pro mne poučným. Děkuji.

Podnikám v oblasti zprostředkování. V roce 2003…

Podnikám v oblasti zprostředkování. V roce 2003 jsem uplatňovala výdaje procentem 25% z příjmu. Na konci roku zůstala jedna pohledávka nezaplacená ve výši 30000,- Kč. Tato byla uhrazena v lednu 2004. V roce 2004 bych chtěla uplatňovat výdaje v prokazatelné výši. Dotaz - musím nějak zohlednit proplacenou pohledávku z roku 2003 v dodatečném přiznání za rok 2003? Nebo bude patřit do roku 2004?

Dobrý den, chtěl bych využít Vašich služeb a…

Dobrý den, chtěl bych využít Vašich služeb a zeptat se Vás: Firma, ve které pracuji a se kterou jsem se dohodl na platu 23 000,- Kč mi tento plat rozdělila na základní plat 17 500,- + 30% prémie. Každý měsíc dostávám 17 500,- hrubého a vždy čtvrtý měsíc dostanu zpětně k platu 3*30%. Tedy když to posčítám, dostanu vždy přesně to, na čem jsme se dohodli. Ptám se ale, proč to tak firma dělá? V čem je to výhodné pro ni a v čem pro mě? A v čem nevýhodné? Budu-li třeba žádat o hypotéku nebo se mi bude počítat základ pro nemocenskou, bude se to počítat z výdělku za určité období nebo ze základního platu? Děkuji předem za odpověď.

Ještě jeden dotaz - jak postupovat při vyplňování…

Ještě jeden dotaz - jak postupovat při vyplňování daň. příznání B když jsem I.-III.04 byl zaměstnanán a od IV. podnikám na ŽL?? Můžu sečíst příjmy ze záv. čin. a podnikání a pak uplatnit min. základ daňe?? Jak postupovat?? Děkuji za odpověď

Dobrý den, jak se postupuje při uplatnění nároku…

Dobrý den, jak se postupuje při uplatnění nároku na odpočet DPH v daň.evidenci a pak v podvojném účetnictví, když obdržím fakturu vdne 31.1.05 se zd.plněním 12/04, můžu uplatnit odpočet DPH v lednu s lednovým zd.pl., nebo musím tuto fakturu zaúčtovat dodatečně v prosinci a podat tak dodatečné přiznání DPH za 12/04? Mám i jiné možností, kterými se nedopustím chyby? Děkuji za radu.

Prosím o radu jakým způsobem vykázat příjmy a…

Prosím o radu jakým způsobem vykázat příjmy a výdaje u dočasného ( cca 2 roky ) pronájmu družstevního bytu ( se souhlasem družstva ). V bytě v současné době nebydlím, je v pronájmu 4 studentů. Musí být každý příjem dokladován příjmovým dokladem nebo stačí smlouva, kde je částka uvedena. Proti tomu je výdajem doklad SIPO ? Co s vyúčtováním tepla, plynu, vody a elektřiny. Děkuji a zdravím

Dobrý den, mám HPP a v roce 2004 jsem měla krátce…

Dobrý den, mám HPP a v roce 2004 jsem měla krátce navíc VPP, když jsem si byla 16.2. u zaměstanavatele na VPP pro roční zůčtování daně, bylo mi řečeno, že ho vydávají pouze do 15.2., což sice měli na dveřích, ale já tam půl roku nebyla a tuto skutečnost netušila, měla jsem za to, že měsíc a půl je dostatečný předstih .. zřejmě moje chyba .. na FÚ mi řekli, že mi toto zůčtování musí zaměstnavatel vydat kdykoliv, kdy si o to požádám .. ráda bych věděla podle jakého zákona či § nebo jak mám roční zůčtování daně získat, protože bez něj nemohu podat daňové přiznání. Děkuji

Mám následující dotazy: 1. leden-březen jsem…

Mám následující dotazy: 1. leden-březen jsem pracoval u jednoho soukromníka, od dubna podnikám na ŽL - můžu platit silniční daň každý rok po zpátku? Nebo musím zaplatit teď za rok 2004 zpětně + zálohu na rok 2005? 2. vedu daňovu evidenci, mám ŽL na truhlářství a druhý na staveb. dokončovací práce, mužů počítat příjmy a výdaje a z toho dále daňovou povinnost dohromady? 3. Jako stravné můžu si uplatňovat i nižší částku nebo až od 12hod - 88Kč? 4. Jak je to s podnikáním na ŽL u důchodců? - platí sociální, zdravotní i daň? Je pravda, že nemají nárok na odčitatelnou položku 38040,- Předem moc děkuji.

OSVČ , která vede daňovou evidenci, si na…

OSVČ , která vede daňovou evidenci, si na zahraniční pracovní cestu vybrala zálohu v cizí měně a současně měla k dispozici platební kartu. Cestovní náhrady a další výdaje ve vztahu k zahraniční pracovní cestě (v hotovosti) vede v daňové evidenci v příslušné cizí měně a po skončení roku přepočítá jednotným kurzem vyhlašovaným MF a zahrne do daňových výdajů. Část daňově uznatelných nákladů v zahraničí OSVČ ale hradila prostřednictvím platební karty. Tyto úhrady se projevily na bankovním účtu v Kč po přepočtu kurzem banky platným pro daný den. Lze tyto daňově uznatelné náklady placené platební kartou zahrnout v daňové evidenci v Kč podle výpisu z účtu nebo tyto výdaje z BÚ má vést jako nedaňové a současně k těmto výdajům vysledovat platby v zahraniční měně a následně po skončení roku u těchto plateb provést přepočet jednotným kurzem a až pak zahrnout do daňových výdajů ? Děkuji za odpověď.

Vážený pane JUDr. Dytrichu. Pronajímáme byt od…

Vážený pane JUDr. Dytrichu. Pronajímáme byt od května 2003.Na odkoupení bytu jsme si vzali úvěr. Můžeme začlenit nějak tento úvěr do nákladů v daňovém přiznání? Vzahuje se na nás minimální daň z podnikání ze základu 101 000 Kč?

Dobry den, mam dotaz kdyz jsem nepodala vcas…

Dobry den, mam dotaz kdyz jsem nepodala vcas danove priznani z nemovitosti (jde pouze o pozemky), do kdy je mozne a jak podat zadost o prodlouzeni lhuty pro podani. Dekuji.

Vazeni, pronajimam cast RD, jinak jsem…

Vazeni, pronajimam cast RD, jinak jsem zamestnancem. Prijem z pronajmu se pricta k ostatnim prijmum a dani se stejne? Je mozne zapocitat nejaky naklad?I napr. procentuelne? Nebo zaplatim z pronajmu 32% dan, jelikoz mi zvysuje prijem nad tuto uroven? Dekuji a jsem s pozdravem