FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Mám zahrnout do základu daně i příjmy plynoucí z činnosti v zahraničí konkrétně v Irsku, když jsem je už zdanila tam?
Dobrý den, mám dotaz ohledně SP. Když OSVČ neplatila v roce 2004 zálohy na SP, ale zaplatila celý dluh+penále za rok 2003, co si může odečíst? A v případě, že by během března zaplatila všechny zálohy za rok 2004 najednou, může si je také odečíst v tomto přiznání?Poslední dotaz, je ohlašovací povinnost na FÚ, při přechodu na výdaje prokazované procentem z příjmů? Děkuji
Může si uplatnit FO podnikatel nájem do daňových výdajů, jedná se o pronájem dílny (vlastníkem dílny je otec podnikatele), problém - dílna se nachází v místě trvalého pobytu podnikatele a tím i v místě podnikání uvedeném na ŽL.
Vážený pane doktore,děkuji za vaši odpověď na moji otázku.Mám ale ještě jeden dotaz.V minulém roce jsem nebrala téměř žádný příjem.V červnu jsem dostala odstupné a odměnu při odchodu do důchodu. Od ledna do června jsem byla nemocná a od 1.7.2004 jsem měla důchod. Musím vyplacené důchody od 1.7. do 31.12. přidat k částce vyplacené v červnu? Děkuji předem za odpověď. Jinak vás obdivuji, jak zvládáte odpovídat na tak velké množství otázek.Klobouk dolů.
Dobrý den, v r.2004 jsem byla zaměstnána do září. Od října jsem evidována na pracovním úřadě.Příjem z prac.úřadu do 12/04 činí 18459Kč. Uvádí se tato částka do DAP jako příjem ovlivňující zákl. daně?Mohu uplatnit odpočet 38040 za celý rok, nebo poměrná měsíční částka byla již v průběhu roku odečítána zaměstnavatelem?Dále mám potvrzení o zaplacení 2668Kč za životní pojištění.Mohu i tuto celou částku odečíst? Děkuji za odpověď.
Pri podavani danoveho priznani mi vznikl problem. Jsem lekarkou v soukrome nemocnici. Chtela jsem si odecist uroky z hypotecniho uveru, ale nemohla jsem. Jedna se o byt v Praze, ve kterem bydli bratr. Trvale bydliste v nem ja nemam. Co musim udelat abych si mohla uroky z hypoteky odecist? Musim v tom byte bydlet, nestaci muj bratr, nebo rodice, musim tam bydlet jen ja jako majitel bytu i hypoteky? Dekuji mnohokrat.
Dobrý den, dohoda o provedení práce je omezena na 100hod./rok. Je možno uzavřít více dohod v jednom roce s různými firmami souběžně? Děkuji
Prosím o odpověď na dotaz., Od 2.1.2004 jsem na mateřské dovolené. Může na mě manžel uplatnit nezdanitelnou částku 21.720,-- Kč, nebo se do mých příjmů započítává i peněžitá pomoc v mateřství a rodičovský příspěvek, které v mém případě přesahují 38.040,-- Kč. Moje účetní tvrdí, že tyto příjmy nepoléhají dani z příjmu a tudíž se do částky 38.040,-- Kč nezapočítávají. Tyto příjmy nejsou ani uvedeny v Potvrzení o zdanitelných příjmech ?, které mi vydal zaměstnavatel. Které příjmy se tedy do částky 38.040,-- Kč započítávají a jak se tedy případné příjmy (peněžitá pomoc v mateřství a rodičovský příspěvek) dokládají? Jiné příjmy nemám. Děkuji za odpověď a přeji hezký zbytek dne.
můžete mi poradit? Nezaúčtovaná faktura vystavená v r.2003 se zd.pl.2003, přišla jsem na to před uzávěrkoui roku 2004. Mohu ji zaúčtovat v prosinci 2004 a uplatnit si odpočet DPH v tomto měsíci? Nebo musím udělat dodatečné DPH roku 2003 a tím i dodatečné přiznání k dani z příjmu roku 2003? Prosím, odpovězte mi jak to udělat v jednoduchém (daň.evidenci) účetnictví a jak v podvodjném účetnictví, ať tento dotaz je pro mne poučným. Děkuji.
Podnikám v oblasti zprostředkování. V roce 2003 jsem uplatňovala výdaje procentem 25% z příjmu. Na konci roku zůstala jedna pohledávka nezaplacená ve výši 30000,- Kč. Tato byla uhrazena v lednu 2004. V roce 2004 bych chtěla uplatňovat výdaje v prokazatelné výši. Dotaz - musím nějak zohlednit proplacenou pohledávku z roku 2003 v dodatečném přiznání za rok 2003? Nebo bude patřit do roku 2004?
Dobrý den, chtěl bych využít Vašich služeb a zeptat se Vás: Firma, ve které pracuji a se kterou jsem se dohodl na platu 23 000,- Kč mi tento plat rozdělila na základní plat 17 500,- + 30% prémie. Každý měsíc dostávám 17 500,- hrubého a vždy čtvrtý měsíc dostanu zpětně k platu 3*30%. Tedy když to posčítám, dostanu vždy přesně to, na čem jsme se dohodli. Ptám se ale, proč to tak firma dělá? V čem je to výhodné pro ni a v čem pro mě? A v čem nevýhodné? Budu-li třeba žádat o hypotéku nebo se mi bude počítat základ pro nemocenskou, bude se to počítat z výdělku za určité období nebo ze základního platu? Děkuji předem za odpověď.
Ještě jeden dotaz - jak postupovat při vyplňování daň. příznání B když jsem I.-III.04 byl zaměstnanán a od IV. podnikám na ŽL?? Můžu sečíst příjmy ze záv. čin. a podnikání a pak uplatnit min. základ daňe?? Jak postupovat?? Děkuji za odpověď
Dobrý den, jak se postupuje při uplatnění nároku na odpočet DPH v daň.evidenci a pak v podvojném účetnictví, když obdržím fakturu vdne 31.1.05 se zd.plněním 12/04, můžu uplatnit odpočet DPH v lednu s lednovým zd.pl., nebo musím tuto fakturu zaúčtovat dodatečně v prosinci a podat tak dodatečné přiznání DPH za 12/04? Mám i jiné možností, kterými se nedopustím chyby? Děkuji za radu.
Prosím o radu jakým způsobem vykázat příjmy a výdaje u dočasného ( cca 2 roky ) pronájmu družstevního bytu ( se souhlasem družstva ). V bytě v současné době nebydlím, je v pronájmu 4 studentů. Musí být každý příjem dokladován příjmovým dokladem nebo stačí smlouva, kde je částka uvedena. Proti tomu je výdajem doklad SIPO ? Co s vyúčtováním tepla, plynu, vody a elektřiny. Děkuji a zdravím
Dobrý den, mám HPP a v roce 2004 jsem měla krátce navíc VPP, když jsem si byla 16.2. u zaměstanavatele na VPP pro roční zůčtování daně, bylo mi řečeno, že ho vydávají pouze do 15.2., což sice měli na dveřích, ale já tam půl roku nebyla a tuto skutečnost netušila, měla jsem za to, že měsíc a půl je dostatečný předstih .. zřejmě moje chyba .. na FÚ mi řekli, že mi toto zůčtování musí zaměstnavatel vydat kdykoliv, kdy si o to požádám .. ráda bych věděla podle jakého zákona či § nebo jak mám roční zůčtování daně získat, protože bez něj nemohu podat daňové přiznání. Děkuji
Mám následující dotazy: 1. leden-březen jsem pracoval u jednoho soukromníka, od dubna podnikám na ŽL - můžu platit silniční daň každý rok po zpátku? Nebo musím zaplatit teď za rok 2004 zpětně + zálohu na rok 2005? 2. vedu daňovu evidenci, mám ŽL na truhlářství a druhý na staveb. dokončovací práce, mužů počítat příjmy a výdaje a z toho dále daňovou povinnost dohromady? 3. Jako stravné můžu si uplatňovat i nižší částku nebo až od 12hod - 88Kč? 4. Jak je to s podnikáním na ŽL u důchodců? - platí sociální, zdravotní i daň? Je pravda, že nemají nárok na odčitatelnou položku 38040,- Předem moc děkuji.
OSVČ , která vede daňovou evidenci, si na zahraniční pracovní cestu vybrala zálohu v cizí měně a současně měla k dispozici platební kartu. Cestovní náhrady a další výdaje ve vztahu k zahraniční pracovní cestě (v hotovosti) vede v daňové evidenci v příslušné cizí měně a po skončení roku přepočítá jednotným kurzem vyhlašovaným MF a zahrne do daňových výdajů. Část daňově uznatelných nákladů v zahraničí OSVČ ale hradila prostřednictvím platební karty. Tyto úhrady se projevily na bankovním účtu v Kč po přepočtu kurzem banky platným pro daný den. Lze tyto daňově uznatelné náklady placené platební kartou zahrnout v daňové evidenci v Kč podle výpisu z účtu nebo tyto výdaje z BÚ má vést jako nedaňové a současně k těmto výdajům vysledovat platby v zahraniční měně a následně po skončení roku u těchto plateb provést přepočet jednotným kurzem a až pak zahrnout do daňových výdajů ? Děkuji za odpověď.
Vážený pane JUDr. Dytrichu. Pronajímáme byt od května 2003.Na odkoupení bytu jsme si vzali úvěr. Můžeme začlenit nějak tento úvěr do nákladů v daňovém přiznání? Vzahuje se na nás minimální daň z podnikání ze základu 101 000 Kč?
Dobry den, mam dotaz kdyz jsem nepodala vcas danove priznani z nemovitosti (jde pouze o pozemky), do kdy je mozne a jak podat zadost o prodlouzeni lhuty pro podani. Dekuji.
Vazeni, pronajimam cast RD, jinak jsem zamestnancem. Prijem z pronajmu se pricta k ostatnim prijmum a dani se stejne? Je mozne zapocitat nejaky naklad?I napr. procentuelne? Nebo zaplatim z pronajmu 32% dan, jelikoz mi zvysuje prijem nad tuto uroven? Dekuji a jsem s pozdravem