FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

Od února 2004 pozastaven živnostenský list. Od…

Od února 2004 pozastaven živnostenský list. Od února 2004 jsem na mateřské dovolené. Za leden 2004 (ani za další období r.2004) nebyly dosaženy žádné příjmy. Soc.a zdravotní pojištění placeno na leden 2004. V dubnu 2004 vrácen přeplatek na sociálním pojištění z roku 2003. Kam uvést tento přeplatek do § 7 nebo § 10 ? Děkuji za odpověď.

Dobrý den.Prosím o radu z oblasti ročního…

Dobrý den.Prosím o radu z oblasti ročního vyúčtování daní.1.) Zaměstnanec, který byl od ledna do března 2004 veden na Úřadu práce a poté zaměstnán,přísluší mu v ročním vyúčtování celá nezdanitelná částka 38 040,-Kč? 2.) Když zaměstnanci nenavazuje pracovní poměr např.byl zaměstnán od 1.1.do 30.6.,pak nikde nepracoval 20 dní a od 21.7.byl zaměstnán až do konce roku,stačí čestné prohlášení na dobu,kde nikde nepracoval,abych mu mohla udělat roční vyúčtování,když z předchozího zaměstnání doložil Potvrzení o zdanitelých příjmech?Děkuji moc předem za odpověď.

Dobrý den, neplátce DPH z Polska nám bude…

Dobrý den, neplátce DPH z Polska nám bude přefakturovávat náklady (služby). Vyplývá z toho pro nás povinnost zdanit tuto fakturu v ČR? Jak postupovat při přefakturaci služeb?

Jsem OSVČ jako vedlejší prac.činnost.V roce 2004…

Jsem OSVČ jako vedlejší prac.činnost.V roce 2004 jsem měl příjem z podnikání 5000, výdaje 1000Kč.Musím podat přiznání nebo se na mě vztahuje to, že příjem do 15000 je osvobozen?Děkuji.

Vážený pane doktore, ráda čtu vaše odpovědi,…

Vážený pane doktore, ráda čtu vaše odpovědi, neboť jsou nepřebernou studnicí vědomostí.Zarazila mě však jedna odpověď týkající se starobního důchodu. Je pravda, že pokud starobní důchod za rok přesáhne částku 162000 Kč, musí si to co je navíc důchodce přiznat a podat DP a odvést daň?Děkuji.

Vazeny pane doktore, vlastnim byt, kde jsem…

Vazeny pane doktore, vlastnim byt, kde jsem mela nejdrive 2 roky druzstevni podil a nyni jsem 3 roky vlastnik. V byte nebydlim a nemam tam ani trvale bydliste. Zhruba rok byt pronajimam jako soukroma osoba a prijem z najmu si nyni zapoctu do sveho danoveho priznani, kde uplatnuji i tu moznost 20% odpoctu na naklady (Jsem povinna vest si nejakou evidenci?). Chystam se vsak byt v dohledne dobe ( za 1-2 roky) prodat a rada bych vedela, zda jsem povinna zaplatit dan z prijmu z tohoto prodeje. Vim, ze existuje urcita hranice 5 let po ktere bych mohla byt osvobozena od teto dane, ale nejsem si jista, zda se to na mne vztahuje, kdyz v byte nebydlim a pronajimam ho. Presne nerozumim tomu, co znamena, kdyz je byt zahrnut do obchodniho majetku a nevim tedy, zda to ja tim, ze byt pronajimam, mam z nej nejaky vydelek a uplatnuji nejake naklady nesplnuji. Moc dekuji za vasi radu.

Dobrý den, v odpovědích z 22.2. jsem nenašël svůj…

Dobrý den, v odpovědích z 22.2. jsem nenašël svůj dotaz, posílal jsem ho dopoledne. Byl rozdělený na 3 části. Pročítáním různých dotazů jsem si odpověděl sám na stravné u FO podnik. na ŽL (po 12 hod. 88Kč). Není mi však jasné jak postupovat při vyplňování daňového přiznání když jsem v roce 2004 leden až březen pracoval v jedné firmě a od dubna podnikám. Podle odpovědí na jíné dorazy si myslím, že se na mě nevstahuje min. základ daně. Budu tedy platit daň z částky, která mi vyjde jako rozdíl mezi příjmy a výdaji??? Mám 2 ŹL na truhlářství a staveb. dok. práce můžu vést daňovu evidenci dohromy??? Někdy je totiž dost složité rozlišit náklady, navíc mám 1 podnik. účet kam mi chodí uhrazené faktury a platí SP A ZP. Prosím o radu jak postupovat při daňovém přiznání. Děkuji

Dobrý den pane doktore. Prosím o odpověď. Koupila…

Dobrý den pane doktore. Prosím o odpověď. Koupila jsem dům formou hypotečního úvěru u Čes.stav.spoř.Tedy jsem vlastník. Podle §15,odst.10 a 11 (odečet úroků) je podmínkou býti vlastník atd-(dle citace zákona.) Jedná se mi o to, že nemíním mít zde trvalé bydliště. Mohu úroky uplatnit když zde bude mít trvalé bydliště pouze můj nezletilý syn? Děkuji za odpověď.

Pronajímáme byt v osobním vlastnictví, na který…

Pronajímáme byt v osobním vlastnictví, na který jsme si vzali hypoteční úvěr. Na pronajímání nemáme živnost, proto příjem z pronájmu uvádím na daňovém přiznání typu B. Lze v tomto případě uplatnit jako náklad splátky hypotečního úvěru? Lze uplatnit alespoň úroky hypotečního úvěru? Pokud ano, kde v zákoně najdu zdůvodnění tohoto nákladu? Děkuji.

Dobrý den. Potřebovala bych poradit. Nevím zda…

Dobrý den. Potřebovala bych poradit. Nevím zda jsem pochopila zákon o DPH správně. Firma s.r.o. plátce DHP. Koupili jsme zboží z Anglie. Fa je bez DPH. Datum vystavení fa. 14.1.05. V lednu byla faktura i zaplacena. Cenu si přepočítám kurzem ze dne 14.1., navýším DPH, které v daňovém přiznání za leden odvedu a zároveň si ho odečtu. Prosím o informaci, zda postupuji správně. Mnohokrát děkuji a přeji příjemný den.

Dobrý den, podnikám od března 04 v mezinárodní…

Dobrý den, podnikám od března 04 v mezinárodní dopravě a nákup a prodej OA. Chci se přihlásit k dobrovolnému plátcovství DPH. Je nějaký důvod pro který by mi toto nemuseli odsouhlasit? Děkuji

Dobrý den, potřebovala bych poradit s následující…

Dobrý den, potřebovala bych poradit s následující věci. Trenér ve sportu podniká na území České republiky a zároveň je zaměstnancem od 1.6.2004 v Německu - tako trenér. Podává daňové přiznání typu B. Bude v České republice danit příjmy z podnikání. Příjmy ze zaměstnání z Německa si přepočte dle kurzu vyhlášeného Ministerstvem financí, do kterého řádku daňového přiznání se tyto příjmy uvádějí? Děkuji za odpověď a přeji hezký den.

Dobrý den.Chci Vás poprosit o následující: …

Dobrý den.Chci Vás poprosit o následující: Prodejem akcií/do 6 měs/,jako fyzická osoba jsem vytvořil,značný zisk,sice podnikám a mám příjem i podle par.6 ale menší. Tudiž je zisk z prodeje akcií nutno zařadit dle paragrafu 8 nebo 10.A bude nutno platit zálohy daně z příjmu z prodeje akcií?Všude se píše ,že tento příjem má být zařazen v par. 10.A spletlo mě že někdo měl podobný dotaz přede mnou a tam se psalo,par.8.Děkuji za odpověď. Akcie nebyly v majetku firmy.

Dobrý den. Jsem mzdová účetní a nejsou mi zcela…

Dobrý den. Jsem mzdová účetní a nejsou mi zcela jasné Vaše odpovědi na některé dotazy.Jedná se o roční zúčtování daně. Na několika školeních k tomuto tematu nám bylo řečeno, že pokud chce zaměstnanec uplatnit úroky z hypotečního úvěru musí si podat daň. přiznání sám. My smíme dělat pouze úroky ze stav.spoření a ostatní (penze,pojištění). Z vašich odpovědí ale vyplývá něco jiného. Jak je to podle zákona, prosím z čeho čerpáte, abych to mohla nastudovat?

Celý únor jsem pobírala nemocenské dávky. Objeví…

Celý únor jsem pobírala nemocenské dávky. Objeví se mi ve mzdě daňový bonus na dvě děti - 1000,- Kč? Pokud ne, je možné ho uplatnit navíc v měsíci, kdy už budu pracovat - tedy 2000,- Kč nebo se toto objeví až při ročním zúčtování ?Děkuju za odpověď.

Dobrý den. Jsem studentem VŠ(celý rok). Prováděl…

Dobrý den. Jsem studentem VŠ(celý rok). Prováděl jsem korekci knihy, za kterou mi nakladatelství na smlouvu o dílo zaplatilo 10 000 Kč. Tato částka nebyla zdaněna. Jiný příjem jsem neměl.Musím podat daňové přiznání? V letošním roce prucuju na Dohodu o provedení práce, měsíčně 4000,-Kč.Podepsal jsem prohlášení + odpočet na studium, daň neplatím.Pokud mimo tento příjem budu mít příjem na Smlouvu o dílo (daň není odvedena, budu si v daňovém přiznání přičítat i příjem za Dohodu o provedení práce? Děkuji.

Prosím o zkontrolování výpočtu daně. základní…

Prosím o zkontrolování výpočtu daně. základní daň 407 500Kč 407 500 - 109 200 = 298 300 15% 16 380Kč 407 500 - 298 300 = 109 200 | 16 380Kč+20% 19 656Kč 109 200 25% 27 300Kč daňová povinnost 63 336Kč Z tabulky daňového přiznání 2.řádek 109 200 až 218 400 16 380Kč + 20% = 19 656 Kč Počítám to tedy dobře ?Předem děkuji za odpověď.

Zaplacená kauce, která bude v případě neuhrazení…

Zaplacená kauce, která bude v případě neuhrazení nájemného použitá na tuto platbu je DE výdajem. Děkuji za odpověď.

Dobrý den. Chtěl bych se zeptat, jsem živnostník,…

Dobrý den. Chtěl bych se zeptat, jsem živnostník, automobil mám ve firmě, ale používám ho i k soukromým účelům. Vedu knihu jízd pro jízdy služební i soukromé. Jak správně vypočítat podíl pro služební jízdy? Děkuji za Vaši odpověď a přeji příjemný den.

Dobrý den, 2 OSVČ vytvořily sdružení bez právní…

Dobrý den, 2 OSVČ vytvořily sdružení bez právní subjektivity (od 1.1.2002). V roce 2002 se dohodly na rozdělování výdajů v poměru 80:20, v roce 2003 změnily na základě dodatku ke smlouvě tento poměr na 75:25. V roce 2002 se dohodly, že na leasing zakoupí ze společných prostředků stroj a výdaje na leasingové splátky rozdělí dle výše uvedených poměrů tj. v roce 2002 (80:20) a v r.2003 byly rozděleny v poměru 75:25. Jakým způsobem bude po převzetí předmětu leasingu po řádném ukončení smlouvy stanoven spoluvlastnický podíl obou OSVČ na uvedeném zařízení ? Lze vycházet z poměru, na základě kterého se podílí jednotlivé OSVČ na celkových splátkách v úhrnu za celé období trvání leasingu nebo z poměru jakým se jednotlivé OSVČ podílejí na kupní ceně předmětu leasingu v roce řádného ukončení leasingové smlouvy(odkoupení se předpokládá v roce 2005 - stanoven poměr 50:50) ? Děkuji za odpověď.