FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
V roce 2003 došlo u spol. sr.o. k podstatné změně. Musí se řídit od roku 2004 podle §38na zák.586/1992 Sb..Bod 31. jsme četli ale nedovedeme ho vysvětlit. Nebo se tento § vztahuje až na spol. u kterých podstatná změna nastala až v roce 2004? Předem děkuji za odpoveď.
Dobrý den,ráda bych Vás poprosila o radu. Podnikám v oboru vybavování kancelářských interiérů a při větších dodávkách mám poměrně značné množství obal.materiálu,které musím nějak a někam likvidovat. Je to pracné a složité. Známý se mi nabídl,že se o likvidaci postará(poskládá,roztřídí,odvozí-prostě zlikviduje). Nemá na takovouto činnost ŽL,je někde v normálním zaměstnaneckém poměru a tuto činnost pro mě provedl ve svém volnu. Mám nějakou možnost, jak mu za poskytnutou práci(službu) legálně vyplatit odměnu,kterou bych mohla uplatnit ve svém účetnictví jako daňově uznatelný výdaj? Děkuji za radu
Firma,plátce DPH nakoupí zboží v Německu od německého plátce(cena včetně německé DPH) a zboží okamžitě prodá jinému německému plátci. Tzn. že zboží vůbec neopustilo Německo. Původní DPH bude nárokovat u něm.FÚ, vlastní vystavená faktura pro něm.DIČ neobsahuje DPH. Musí být výnos z této faktury zachycen v nějakém řádku přiznání k DPH -např. ř.510 ?
Zajímalo by mne k jakému účelu slouží Odložená daň, co vše zahrnuje, je povinná, jak si ověřím správnost výpočtu, případně bych ráda o Odložené dani nastudovala, můžete mi doporučit nějakou dobře srozumitelnou příručku. Za odpověď Vám děkuji.
Dobrý den, dříve jsem podnikala v pojišťovně a uzavírala smlouvy z kterých jsem měla provize. V roce 2003 jsem přešla do invalidního důchodu a ukončila jsem podnikání. Nicméně provize mi jsou vypláceny i nadále, ale pouze za smlouvy uzavřené do roku 2003. Chci se zeptat zda musím tyto provize danit - celkový příjem za rok 2004 činil 25 000,- Kč. V případě, že ano, jaké odečitatelné položky si mohu odečíst. Děkuji za odpověď.
Dobrý den, v loňském roce jsem uplatňoval nárok na nezdanitelnou částku na dítě.Jsem rozvedený,na dítě platím výživné,bydlíme i nadále ve společné domácnosti.Dítě je svěřeno do péče matky,která odpočet po vzájemné dohodě neuplatňuje. Mohu i nadále odpočet uplatňovat? Předem děkuji za odpověď
Zaměstnanec naši firmy je slovák, pracoval v ČR 9 měsíců a byla mu odečítána jen základní nezdanitelná částka, jelikož si muže odečíst za rok 2004 i děti a manželku, ale musí si podat sám daňové přiznání, zajímá mě kde si ho bude podávat v ČR podle sídla zaměstnavatele, na území SR nemá žádné příjmy, jen podporu v nezaměstnanosti. Děkuji za odpověď.
Dobrý den, prosím o upřesnění problematiky stravného při pracovních cestách - OSVČ. Na základě jakých podkladů a jak účtovat při uplatnění stravného OSVČ při pracovní cestě. Děkuji za odpověď.
Vážení, obracím se na Vás s následujícím dotazem. Naše firma dováží materiál ze Švýcarska. Ke každému dovozu až do měsíce září 2004 bylo JCD, na kterém bylo vyčísleno clo a DPH. Koncem září ale přišla první faktura a po té další , na kterých je přímo napsáno že zboží prošlo celnicí v SRN (Weil am Rhein) a je osvobozeno od daně. Co DPH v těchto případech? Neúčtuji ho ale nevím, zda je to správně. Děkuji za odpověď
Dobrý den, jsem studentem kombinovaného, dříve dálkového studia. Jsem veden na úřadu práce. Jelikož mě pro moje dojíždění do školy nepřijali u firem kam mě poslal pracovník úřadu práce, hrozí mi v brzké době to, že budu z UP vyhozen. V tomto případě bych si zřejmě musel platit sociální i zdravotní pojištění. Přemýšlím o tom, že si obstarám ŽL na obchodní činnost a budu sjednávat stavební spoření a úvěry. Mám nějaké daňové výhody? Bude mi asi za 6 měsíců 26 let. Díky
Dobrý večer, zajímá mě v jaké hodnotě musí dát podnikatel do příjmů drobný HIM, pokud ho převede do osobního užívání. Například počítač koupený před 6 lety. Musí to být jeho pořizovací cena, nebo se nějak krátí? Děkuji za odpověď.
Dobrý večer, platí limit pro podání daňového přiznání podle § 38g i v případě, když důchodce pronajímá nemovitost? Děkuji za odpověď.
Dobrý den, jsem student kombinovaného studia a s hrůzou jsem zjistil, že pro mě neplatí stav "student" a platím tedy minimální daň. Můj příjem za celý rok byl nějaké 2000Kč (ŽL mám jen pro příležitostné práce). Znamená to, že budu platit nějakých těch 10 000Kč minimální daně ? Musím vůbec odevzdávat přiznání ?
Dobrý den. můj ŽL byl v prosinci 2003 pozastaven a v květnu 2004 obnoven. Musím zaplatit minimální daň nebo se to posuzuje, jako kdybych začala s podnikáním? V případě, že minimální daň musím zaplatit započítávají se pouze měsíce ve kterých byl ŽL aktivní? Děkuji
Dobry den, pronajimam byt a nyni budu podavat danove priznani. Do vypoctu dane mam zapocitat pouze ciste najemne nebo celou castku ve ktere byly i zalohy na vodu, elektrinu? Castku, ktera tvorila skutecne naklady si pak mohu odecist jako naklady? Pokud uplatnim tyto naklady, neznamena to, ze by se mi pak byt pocital jako obchodni majetek, coz by me pak znevyhodnilo pri prodeji bytu a musela bych z toho platit dan z prijmu? (v byte nebydlim, nemam tam bydliste, ale vlastnim ho uz 5 let). Omlouvam se za laicky dotaz a dekuji za odpoved.
Dobrý den, měla bych dotaz ohledně založení veřejné obchodní společnosti nebo sdružení. Jsme dvě fyzické osoby a máme dohromady 1 obchod. Prosím o radu, jaká forma - ci v.o.s. nebo sdružení by byla pro nás vhodnější a jaký by to mělo dopad na účetnictví (jeho vedení a dělení) a na placení daně z příjmu a DPH. Děkuji
Dobrý den, mám dotaz. Naše firma (jsme plátci DPH) nakupuje zboží od výrobce spolu s paletami (na faktuře uvedeno zboží i palety s DPH). Toto zboží naše firma prodává již bez palet. Ty nám zůstávají na skladě a ty máme možnost prodat najednou bez zboží jinému odběrateli. Můžeme si odečíst při nákupu DPH, a musíme odvést DPH při prodeji? Děkuji za odpověď.
Dobrý den,prosím o radu ohledně zaokrouhlování částek. Působím v oblasti služeb a vybírám peníze v hotovosti. Základ mám 120,-Kč, DPH je 22,80 Kč,celková částka výjde 142,80 Kč, nyní zaokrouhluji výslednou částku dolů na 142,50 Kč, (prý se nemusí pak upravovat DPH) je toto zaokrouhlení možné. Výjde-li částka např. 142,40 Kč také zaokrouhluji dolů na 142,00 Kč. Případně kde je napsán správný výklad na zaokrouhlování konečných částek. Předem děkuji za odpověď. S pozdravem
Dobrý den! Není mi jasné jak se počítá darovací daň v případě, že manželův dědeček nám chce darovat nemovitosti chatku+zahrada.Odhad činí 650.000,-Kč.Jsme oba v přímé linii (1%),nebo manžel je ve skupině I. a já II.??? Děkuji.
Dobrá den, vedu daň. evidenci a dostávám výpis z BÚ jednou za měsíc, obvykle na začátku dalšího měsíce.Jaké datum uvést při souhrném zaúčtování transakcí z VBÚ do v deníku příjmů a výdajů?A co transakce uvedené na VBÚ za prosinec? Budou zahrnuty do stejného hospod.roku, i když výpis přijde až na začátku ledna? A druhý dotaz prosím. Jaké datum uvést při zápisu uhrazené fa v deníku pohl.a závazků ? datum skut. úhrady dle VBÚ nebo data obdržení tohoto výpisu? Děkuji.