FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

Dobrý den, když proplatí zaměstnavatel…

Dobrý den, když proplatí zaměstnavatel zaměstnanci dáln. známku k vozidlu, které používá pro služ. cesty je nutno o tuto částku navýšit daň. základ zaměstnance, protože jde o příjem ze závisl.činnosti. Odvádí zaměstnavatel i zaměstnanec z tohoto jednoráz. navýšení zdrav. a soc. pojištění nebo jen daň ze závisl. činnosti??

FO podniká od 1.7.2004. 13.7.2004 koupí auto za…

FO podniká od 1.7.2004. 13.7.2004 koupí auto za 100.000,- Kč a vloží do podnikání. 3.11.2004 auto prodá za cenu poloviční. Mohu do daň.přiznání uplatnit ZC ve výši 100.000,- ( dle mé úvahy nemohu uplatnit 1/2 ročního odpisu majetek není evidován na začátku úč.období). Děkuji za odpověď

Dobrý den, OSVČ (vedlejší i hlavní činnost) jsou…

Dobrý den, OSVČ (vedlejší i hlavní činnost) jsou povinny odvádět zálohy na sociální abezpečení a příspěvek na státní politiku zaměstnanosti (daňově uzn. výdaj v účetním roce). V případě, že vznikne po ročním přehledu (za rok 2004) přeplatek - nárok na vrácení zálohy - je tento příjem nutné dále uvádět v účetnictví v r. 2005 jako příjem ovlivňující základ daně (v případě, že nechci použít tento přeplatek na zálohy pro 2005 ). Děkuji za odpověď.

Dobrý den pane doktore, Jsem OSVČ,vedu DE. V r.…

Dobrý den pane doktore, Jsem OSVČ,vedu DE. V r. 2004 jsem koupil auto na fin leasing. s úmyslem ho zahrnout do majetku živnosti po splacení laesingu.Budu si uplatňovat jako výdaj leas. splátky + poměr. část akontace na konci roku + pojištění + náklady na provoz auta.Pokud to říkám správně.Ale po přečtení paragrafu č. 30, odst.4 zákona o daních z příjmůj, sem neporozumněl výkladu. Je možné, že si mohu auto zároveň odepisovat, ačkoli ještě není moje??Jak je to prosím v mém případě s odpisem hmotného majetku? A budu uvádět do daňového přiznání do Odst. D 1. Hmotný majetek toto letos pořízené auto na leasing ? Děkuji velice za pomoc.

Vazeny pane doktore, dne 23.2. jsem vlozila nize…

Vazeny pane doktore, dne 23.2. jsem vlozila nize uvedeny dotaz. Bohuzel jsem nedostala odpoved na jednu cast dotazu, zda budu muset zaplatit dan v pripade, ze bych byt chtela prodat. Omlouvam se, asi jsem se vyjadrila nepresne. O hranici 5 let vim, jen si nejsem jista, zda se na mne take bude vztahovat, kdyz byt pronajimam, mam ze nej prijem, uplatnuji naklady a nebydlim v nem. Jeste jednou dekuji predem za odpoved. Puvodni dotaz byl: Vazeny pane doktore, vlastnim byt, kde jsem mela nejdrive 2 roky druzstevni podil a nyni jsem 3 roky vlastnik. V byte nebydlim a nemam tam ani trvale bydliste. Zhruba rok byt pronajimam jako soukroma osoba a prijem z najmu si nyni zapoctu do sveho danoveho priznani, kde uplatnuji i tu moznost 20% odpoctu na naklady (Jsem povinna vest si nejakou evidenci?). Chystam se vsak byt v dohledne dobe ( za 1-2 roky) prodat a rada bych vedela, zda jsem povinna zaplatit dan z prijmu z tohoto prodeje. Vim, ze existuje urcita hranice 5 let po ktere bych mohla byt osvobozena od teto dane, ale nejsem si jista, zda se to na mne vztahuje, kdyz v byte nebydlim a pronajimam ho. Presne nerozumim tomu, co znamena, kdyz je byt zahrnut do obchodniho majetku a nevim tedy, zda to ja tim, ze byt pronajimam, mam z nej nejaky vydelek a uplatnuji nejake naklady nesplnuji. Moc dekuji za vasi radu.

Dobrý den. Jsem hudebník-zpěvák.Chci se tímto…

Dobrý den. Jsem hudebník-zpěvák.Chci se tímto oborem živit. Musím mít na tuto činnost živnostenský list? Ptal jsem se na toto daňových poradců a bylo mi řečeno,že se jedná o volnou živnost.Poradili mi,abych se dotázal přímo živnostenského úřadu.Mohu Vás poprosit o informace které se týkají profese hudebník-umělec a volné živnosti? Děkuji za odpověď. S pozdravem

vlastním cca 6000 m2 lesa a spoluvlastním cca…

vlastním cca 6000 m2 lesa a spoluvlastním cca 20 000 m2 orné půdy v okrese Tábor. pole jsou pronajata ZD a to platilo dosud daň , z lesa ji neplatím. prosím zda se musím nahlásit na finančním ůřadě a kdo platí dan když pozemek užívá družstvo, ob pozemky mne byly vrácenyv restituci. Děkuji

Dobrý den. Od Nového roku jsem se stala…

Dobrý den. Od Nového roku jsem se stala hospodářkou jedné neziskové organizace. Mou povinností je tedy kromě jiného i podávat daňové přiznání. To se však podává až do konce března tohoto roku. Chtěla bych se zeptat, zda musím já - jako nový "pokladník" - podávat daňové přiznání za minulý rok (kdy jsem však pokladnu ještě nevedla), nebo zda je za to zodpovědný ještě předcházející hospodář. Sama nemám k loňskému roku žádné podklady - začínám tzv. s čistým listem, pouze se zůstatkem z loňska. Mohu být vlastně zodpovědná za něco, co jsem nevedla? Předem děkuji za odpověď.

Dobrý deň. Sme česká fy, ktorá faktúrovala na…

Dobrý deň. Sme česká fy, ktorá faktúrovala na Slovenko programátorské práce. Slovenská fy nám z úhrady zrazila 10% zrážku dane. Ceská fy má nárok na zápočet tejto dane. Prosím o vysvetlenie, aký je rozdiel medzi metodou úplného zápočtu a metodou prostého zápočtu. Ktorú metodu mám uplatniť v našom prípade? Ďakujem

Dobrý den, prosím o informaci k vrácení daně ze…

Dobrý den, prosím o informaci k vrácení daně ze stavebního spoření. V roce 2000 jsem s přítelem koupila starší dům s pomocí úvěru ze stavebního spoření. Každý rok jsme měli bez problémů od zaměstnavatele v daňovém přiznání vráceny daně z tohoto úvěru. Letos však po mně účtárna chce doložit, že dům nejen vlastním (což snadno doložím výpisem z katastru), ale mám v něm i trvalé bydliště. Jelikož byl dům starý a my jsme po jeho koupi neměli žádné finanční prostředky na jeho rekonstrukci, tak jej postupně opravujeme až do dnešní dnů a trvalé bydliště máme u rodičů. Mám nárok na vrácení daně nebo ne? Děkuji

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda si může…

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda si může fyzická osoba (OSVČ) odečíst úroky z hypotéky. Pořídil rodinný dům na hypotéku v dubnu 2004, má výpis z katastru nemovitosí, kde je jediným vlastníkem i smluva je pouze na něho. V tomot domě od května 2004 bydlí s manželkou a dcerou, nemají zde však ještě trvalé bydliště. (Trvalé bydliště má 200 km vzdálené, protože zde podniká - má zde kancelář jako podílník ve v.o.s., vlastní zde jinou nemovitost, kterou pronajímá a nájemné přiznává v par.9, podává zde daňové přiznání atd.)Stačí,zda napíše čestné prohlášení, že v roce 2004 rodinný dům používala rodina k trvalému bydlení (dcera zde chodí do základní školy). Velice Vám děkuji za Vaši odpověď.

Teď jsem zjistila,že podnikatel v roce 2003 vydal…

Teď jsem zjistila,že podnikatel v roce 2003 vydal ze skladu zboží(PC,tiskárny,paměťové desky) za 500000,-Kč bez DPH.Bohužel s touto výdejkou jsem nepočítala v inventuře ani v zásobách.Teď to chce dát jako majetek,ale až v 1.1.2004.Vyskladněno je to 25.10.2003.Jak mám postupovat? Loni měl hospodářský výsledek 22000,-Kč,tak neplatil žádnou daň.Můžeme to udělat nějak,abych nemusela dělat dodatečné dańové přiznání?

Jsem malý živnostník a spolupracuji se svým…

Jsem malý živnostník a spolupracuji se svým kamarádem na montáži suchých staveb - sádrokartonech. Mám takový problém. Zákazníkovi jsem vyfakturoval práci (bez nákladů na materiál, zákazník chtěl jen jednu fakturu za práci celkem) a pak jsem se dělil se spolupracujícím tak, že mi dohodnutou část z tržby (část z mojí faktury) vyfakturoval. Mohu v daňovém přiznání uvést v příjmech jen rozdíl fakturovaných částek? Vlastně se jednalo jen o vyrovnání příjmů za danou práci mezi nás dva, tedy přefakturací.

Dobrý den, můj družstevní byt jsem v letošním…

Dobrý den, můj družstevní byt jsem v letošním roce převedla do osobního vlastnictví. Mohu ho ihned prodat bez nutnosti placení daně z příjmu? Dočetla jsem se pokud nejsem vlastník alespoň 2roky, podléhá to dani z příjmu. Započítávají se do těchto let i léta, co jsme byla družstevník? Mnohokrát děkuji za odpověď

Dobry den, Chtel bych se zeptat, jakym zpusobem…

Dobry den, Chtel bych se zeptat, jakym zpusobem se zdanuje zahranicni odstupne v Ceske republice. Chci porovnat vysku zdaneni dane castky a rozhodnout se o forme vyplaceni. Dekuji.

Dobrý den, mám schválený hypoteční úvěr a již ho…

Dobrý den, mám schválený hypoteční úvěr a již ho také čerpám na byt v osobním vlastnictvím, který staví společnost Skanska. V současné době je byt již dokončen, do konce března proběhne podpis kupní smlouvy a bude podán na vklad do katastru nemovitostí. Zatím je v katastru zapsána hruba stavba na mé jméno. Úroky z hypot. úvěru již platim od podzimu roku 2004. Mohu si tyto úroky uplatnit v daňovém přiznání za rok 2004 a tím si snížit daňový základ za rok 2004? Děkuji

Dobrý den, mám dotaz, známá vede daň. evidenci a…

Dobrý den, mám dotaz, známá vede daň. evidenci a je čtvrt. plátcem DPH, shání na území ČR odběratele zboží pro Polskou firmu- také plátci DPH. Za tuto službu si účtuje provizi asi 3% z uzavřeného obchodu.Častku provize jí po uskutečněném obchodu polská fm. vyčíslí.Tuto provizi pak fakturuje Polské fm. Má fakturovat s daní 19%, nebo fakturuje bez DPH a polská strana si DPH dopočítá a odvede v Polsku ?Děkuji za odpověď.

Dobrý den, prosím Vás zahrnuje se odměna správce…

Dobrý den, prosím Vás zahrnuje se odměna správce konkurzní podstaty a odměna likvidátora společnosti do obratu pro vznik plátcovství. Děkuji za odpověd.

Dobrý den. Mám tento dotaz: Podnikatel (DE)…

Dobrý den. Mám tento dotaz: Podnikatel (DE) požádal leasing. firmu o předčasné ukončení leasingu o 12 měsíců dříve. V květnu 2004 doplatil splátky.Vozidlo si dále ponechává ve firmě. Jak mám účtovat o poměrné částce akontace roku 2005 a leasing. splátkách roku 2005, když je vlastně zaplatil už v roce 2004. Děkuji za odpověď.

Dobrý den, prosím o radu pro mou manželku.V roce…

Dobrý den, prosím o radu pro mou manželku.V roce 2003 zahájila kosmetické služby,které prováděla v pronájmu.V roce 2004 jsme se rozhodli, že ve sklepních prostorách našeho RD vytvoříme provozovnu. Stavební povolení máme, kolaudace by měla proběhnou v roce 2005.JIž v roce 2004 jsme začali nakupovat materiál na vybavení a zprovoznění. Budou tyto náklady uplatněny již v roce 2004 nebo až po kolaudaci. Děkuji.