FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

Vážený pane doktore, jsem v pracovním poměru na…

Vážený pane doktore, jsem v pracovním poměru na plný úvazek a současně od září 2004 jsem začal studovat v řádném denním studiu. Ještě mi není (26 let) Mám nárok na snížení daně u svého zaměstnavatele? Může si požádat i jeden z rodičů? Moc děkuji

Dobrý den. Děkuji za předešlé odpovědi.Vedu DE, …

Dobrý den. Děkuji za předešlé odpovědi.Vedu DE, v současné době plátce DPH./od 1.února 2005/ Jako neplátce jsem platila zálohy na plyn.Vyúčtování-přeplatek přišel ted v únoru. Mám z tohoto příjmu uplatnit DPH. Děkuji za odpověd.

Dobry den, na muj dotaz, zda pri zamestnani ve…

Dobry den, na muj dotaz, zda pri zamestnani ve Francii musim danit prijem i v CR mi bylo odpovezeno kladne, rozumim tedy dobre tomu, ze musim prijem danit dvakrat??? V ramci EU? Nejde ho zdanit jen v CR nebo jen ve Francii? Jeste jednou mnohokrat dekuji,

Pokud pronajmu družstevní byt (se souhlasem…

Pokud pronajmu družstevní byt (se souhlasem družstva) mohu si mimo jiné náklady uplatnit i celý, mnou placený nájem družstvu. V nájmu, který hradím družstvu je více položek - zálohy za teplo, fond údržby a oprav, odvoz popelnic atd. ale i splátka bytu (anuita). Děkuji za radu.

Dobry den, dekuji za odpoved ohledne zdaneni…

Dobry den, dekuji za odpoved ohledne zdaneni odstupneho ze zahranici. Pokud to chapu spravne, tak kdyz odvadim dane v zahranici (kde jsem zamestnan), tak jsem povinen zdanit i tuto castku v zahranici. Neni tedy mozne, toto odstupne nechat zdanit v CR, vzhledem k tomu, ze s tim souvisi i ukonceni pracovniho pomeru v zahranici? Jedna se o letosni rok, to znamena danove prohlaseni za rok 2005, ktere budu zrejme podavat opet v CR.

Jsem zaměstnán na plný úvazek v nemocnici, která…

Jsem zaměstnán na plný úvazek v nemocnici, která za mě odvádí soc. a zdrav pojištění a zálohy na daň. K této závislé činnosti jsem v roce 2004 provozoval hudební produkce jako hudebník. Za celý rok jsem měl z této činnosti příjem ve výši zhruba 1/5 příjmu z činnosti závislé. Nevím jak postupovat při vyplnění daňového přiznání, hlavně zda se mě týká povinnost minimální daně i přes to, že daň z příjmu jsem celý rok odváděl z mého pracovního poměru. Děkuji.

Prosím o sdělení,zda při souběhu důchodu…

Prosím o sdělení,zda při souběhu důchodu starobního a vdovského podléhá zdanění FO částka přesahující 144.000,- Kč. Děkuji.

Pane doktore, chtela bych vam predevsim moc a moc…

Pane doktore, chtela bych vam predevsim moc a moc podekovat za vasi radu a pomoc ohledne pronajmu a prodeje bytu. Mate me uznani, jak kazdy den odovidate na tolik dotazu. Mam uz jen kratky dotaz - do doby vlastnictvi bytu se zahrnuje i doba, kdy jsem byla druzstevnikem (2 roky) nebo jen ta, kdy jsem byla vlastnikem bytu (3 roky) a byla tedy i zapsana na katastru? Chci byt po splneni hranice 5 let prodat. Dekuji jeste jednou.

Dobrý den. Jsem rezidentem CR. V roce 2004 jsem…

Dobrý den. Jsem rezidentem CR. V roce 2004 jsem byla zamestnana v CR (univerzita) a na castecny uvazek take na Slovensku (univerzita). V obou statech mi byla strhavana dan. Prosim o radu, kterou metodu mam pouzit pro vypocet danoveho priznani B - metodu zapoctu nebo vyneti s vyhradou progrese? V lonskem roce jsem na Vas mela v tuto dobu stejny dotaz (pro priznani za rok 2003) a odpovedeli jste mi, ze mam pouzit metodu vyneti s vyhradou progrese. Mohu tuto metodu pouzit i letos (tj. pro priznani za rok 2004)? Predem dekuji za odpoved.

Dobrý den, chci se zeptat, jakým způsobem by…

Dobrý den, chci se zeptat, jakým způsobem by mělo dojít k vyrovnání s pracovníkem, který odejde z výrobního družstva (autodružstva), jehož je dlouholetým členem - má zaplacený členský podíl (20 000 Kč), jednorázovou daň na tzv. perzonifikační podíl (asi 32 000 Kč). Má nárok na nějaký podíl z majetku družstva, který již není blokován státem? Je určena nějaká zákonná lhůta do kdy musí být provedeno vypořádání? Mnohokrát děkuji za odpověď.

Dobrý den,začínáme s podnikáním prosíme o…

Dobrý den,začínáme s podnikáním prosíme o odpověď na otázky 1) zda je možné dát do výdajů u začínajícího podnikatele poplatek za zřízení ŽL ,který byl zaplacen v 2/04 ale podnikatel.činnost začala až v 9/04. 2)Automobil - malý nákladní - Ford Tranzit je v osobním vlastnictví. Jak spočítat náklady na cestovním příkazu?Musí se vést kniha jízd?Dají se výdaje jako zákonné pojistné,silniční daň, dálniční známka apod. dát do výdajů? Děkuji za odpověď

Dobrý den, prosím o radu, zda jednorázovou…

Dobrý den, prosím o radu, zda jednorázovou provizi ve výši 900,- Kč (kterou jsem obdržel od stavební spořitelny za zprostředkování uzavření smlouvy) dát do daňového přiznání jako příjem podle paragrafu 7 nebo jako příjem podle paragrafu 10 zákona o dani z příjmu.

Dobrý den, prosím poraďte mi. Jak si vysvětlit…

Dobrý den, prosím poraďte mi. Jak si vysvětlit §38na zák.586/1992 Sb, odst. 31. U spol. došlo k podstatné změně v r. 2003. Od r. 2004 se tedy musí podle tohoto § řídit? Nebo se tento § týká firem, u kterých nastala podstatná změna až v roce 2004? Předem děkuji za odpověď.

Dobrý den při ukončení činnosti mysliveckého…

Dobrý den při ukončení činnosti mysliveckého sdružení došlo k finančnímu vypořádání. Mohu si při daňovém přiznání mého podílu (40 000) odečíst finanční vklad, který jsem každý rok vkládal do sdružení jako členský příspěvek? Celkem asi 10 000 Kč. Děkuji.

U několika odpovědí, kde se mluví o uplatnění…

U několika odpovědí, kde se mluví o uplatnění úroků z hypotečních úvěrů, odpovídáte v tom smyslu, že mzdová účetní je povinna roční zúčtování zpracovat. Ale na školeních nám říkají (jsem mzdová účetní), že nesmíme roční zúčtování zpracovat takovému zaměstnanci, který uplatňuje odpočet úroků z hypotečního úvěru. Stejna tak v publikaci v publikaci "roční zúčtování daně..." Dr. Pelecha se rovně uvádí, že zaměstnanec je povi nen podat daňové přiznání, jestliže m.j. - uplatňovatl nebo uplatňuje odpočet z titulu placení úroků z hypotečních úvěrů nebo úvěru souvisejících s hypotečních úvěrů, i když ostatní podmínky pro RZ splňuje. Toto se netýká úvěrů ze stavebního spoření. U mě se takový zaměstnanec nevyskytl, který by uplatňoval úrok z hypotečního úvěru, ale zajímalo by mě jak to tedy je? Děkuji

Dobrý den, děkuji Vám za odpověď z 22.2.05. Mám…

Dobrý den, děkuji Vám za odpověď z 22.2.05. Mám ještě dotaz. Když vypočítám poměr ujetých kilometrů pro služební a soukromé účely (vozidlo v majetku firmy), cenu PHM kterou zapisuji do výdajů, počítám ((Průměrná spotřeba * Průměrná Cena PHM (z daň. dokladu) za 1l) / 100 * poměr ujetých kilometrů pro služební účely). Je to správně? Případně jaký je správný výpočet náhrad za PHM? Děkuji Vám za odpověď

Dobrý den.Hodlám podnikat jako hudebník-umělec. …

Dobrý den.Hodlám podnikat jako hudebník-umělec. Dle iiformace ŽU,se tato činnost provádí dle zákona 121/2000 sb.Což je volná živnost podle autorského zákona.V tom případě se na mě nebude vztahovat MZD.Jak bude uveden příjem honorářů v daňovém přiznání.Jsem povinen,jako neživnostník platit povinné sociální pojištění?Bude stačit při při vyplácení honoráře mé osobě pouze jméno ,příjmení,adresa,rodné číslo? Děkuji za odpověď.

Od února 2004 mám pozastaven živnostenský list z…

Od února 2004 mám pozastaven živnostenský list z důvodu nástupu na mateřskou dovolenou. V r.2004 jsem neměla již žádné příjmy z podnikání. V r.2004 mi byl vrácen přeplatek na sociálním pojištění z roku 2003. O tento přeplatek nemohu snížit výdaje, protože by mi vyšel mínus. Když tento přeplatek zaúčtuji do příjmů § 7, pak mám nárok uplatnit výdaje procentem (nemám žádný majetek, pohledávky). Jak zaúčtovat tuto vratku přeplatku, aby to bylo správné (podle jakého paragrafu)? Děkuji za odpověď.

Dobrý den Můj dotaz se týká placení záloh…

Dobrý den Můj dotaz se týká placení záloh finančnímu úřadu, jsem povinen je platit, pokud bylo podnikání dle par.7 v roce 2004, měsících 1-11 jako vedlejší a příjem z podnikání činil necelých 20 procent příjmu z hlavního zaměstnání (par.6). 12.měsíc a v současnosti je moje podnikatelská činnost činností hlavní,dokud nenajdu zaměstnání. Pokud zálohy budu platit, počítají se z celkové daňové povinnosti nebo jen z dílčího základu dle par.7 ?

Dobry den, v roce 2004 jsem byla OSVC po dobu…

Dobry den, v roce 2004 jsem byla OSVC po dobu 7 mesicu a po dobu 8 mesicu jsem byla zamestnana u dvou zamestnavatelu na Dohodu o pracovni cinnosti. Od zari 2004 jsem zamestnana ve Francii na univerzite jako lektorka. Ve Francii rovnez musim ze sveho platu odvest dane. Musim tento prijem priznavat v CR, respektive podleha v CR zdaneni? Mnohokrat dekuji,