FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

Dobrý den,mám dotaz ohledně nároku na dovolenou…

Dobrý den,mám dotaz ohledně nároku na dovolenou.Naše firma přijala v průběhu listopadu a prosince nové zaměstnance.Zajímalo by mě,kdy jim vzniká nárok na dovolenou a na kolik dní mají nárok za rok 2004.A kolik dní jim vzniká od nového roku 2005. A dále kolik má nárok na dovolenou zaměstnanec na vedlejší procovní poměr všeobecně. A v roce 2002 odešla zaměstnankyně na MD.Neměla vybranou všechnu dovolenou a ani jí nebyla proplacena.Má nárok ještě letos na proplacení dovolené za rok 2002 ? Děkuji za odpověď

Dobrý den. Chci se zeptat,mohu si odepsat částku…

Dobrý den. Chci se zeptat,mohu si odepsat částku 21.720 kč za manželku,pobírala-li dávku státní sociální podpory-rodičovský příspěvek?Je to možno započítat do Daňového přiznání k dani z příjmů fyzických osob typ A .

Vážený pane doktore, (dodatečný dotaz k mailu z…

Vážený pane doktore, (dodatečný dotaz k mailu z 25.2.2005 ) děkuji Vám za odpověď a ještě mám snad malou připomínku. Druhým rokem podnikám, tedy na mne ještě neplatí minimální daň, tedy základ pro zdanění 10100 Kč. Protože nemám skoro žádné náklady (měl jsem 2320 Kč/rok - mimo pojištění), chtěl jsem uplatnit paušální náklady ve výši 25% z příjmů. Ale v případě, že uplatním příjem za celou zakázku a výdej z přefakturace, nemohu uplatnit paušální daň (výdej z přefakturace je vyšší než paušální náklady ze sníženého příjmu). Rozdíl v dani vzhledem na moje příjmy je 3000 Kč - tedy mezi daní, pokud přefakturaci uvedu jako výdej a mezi daní, pokud použiji paušální výdej 25% z příjmu a příjem snížím o účast spolupracovníka. Je nějaké řešení abych mohl použít paušální daň? Nebo je nutno stornovat faktury a vyfakturovat práci zvlášť každým pracovníkem zůčastněným na zakázce?

Dobry den, od ledna do cervence jsem byla v…

Dobry den, od ledna do cervence jsem byla v zamestnana v CR, od srpna pracuji v jine zemi EU. Jakym zpusobem mam provest vyuctovani dani v CR, jaky formular mam vyplnit a kam odeslat? Mam tyto dokumenty: potvrzeni o vysi prijmu a odvedenych zaloh na dan od byvaleho zamestnavatele v CR a dale potvrzeni o platbe stavebniho sporeni a zivotniho pojisteni, coz by mely byt odpocitatelne polozky. Predem dekuji za odpoved.

Jsem OSVČ a v měsíci říjnu jsem přerušila…

Jsem OSVČ a v měsíci říjnu jsem přerušila podnikání z důvodu nástupu na mateřskou dovolenou. Jsem povinna platit daň z minimálního základu pro rok 2004? Děkuji za odpověď.

Dobrý den, chtěla bych se zeptat kde mám uplatnit…

Dobrý den, chtěla bych se zeptat kde mám uplatnit daňové zvýhodnění za zaplacené životní pojištění v roce 2004? V roce 2004 jsem byla zaměstnána od 01 do 06/2004, pak jsem byla bez zaměstnání a příjmu a od 01/05 jsem vedena jako OSVČ. Děkuji mnohokrát za odpověď

Dobrý den, začínám podnikat jakožto OSVČ,…

Dobrý den, začínám podnikat jakožto OSVČ, nejsem plátce DPH. Může mi majitel - pronajímatel kancelářských prostor, který je plátcem DPH, fakturovat nájemné (služby) bez DPH? Děkuji za odpověď.

V březnu 2004 pořízení motocyklu za 200000,- Kč +…

V březnu 2004 pořízení motocyklu za 200000,- Kč + DPH. V červenci havárie. Nebyl havarijně pojištěn. Oprava dle výpisu nových dílů a práce od prodejce by činila 160000,- Kč. V srpnu prodán za 50000,- Kč + DPH. Prodej bude příjmem. Jakou mohu uplatnit zůstatkovou cenu do výdajů. Vedu daňovou evidenci.

V zaměstnání podepsáno prohlášení 1-6/2004. Od 7…

V zaměstnání podepsáno prohlášení 1-6/2004. Od 7/2004 OSVČ může si odečíst odečitatelnou položku 38040,-Kč nebo bude krátit. Děkuji

Nakoupil jsem akcie podílového fondu, byl mi…

Nakoupil jsem akcie podílového fondu, byl mi vyúčtován dle smlouvy poplatek. Část těchto akcií jsem prodal před uplynutím 6 měsíců a výnos musím zdanit. Mohu si o poměrnou část vyúčtovaného a zaplaceného poplatku snížit výnosy z této transakce? Děkuji za odpověď.

Dobrý den,mám ročně příjem z pronájmu pole od ZD,…

Dobrý den,mám ročně příjem z pronájmu pole od ZD, jsem důchodce bez dalších příjmů. Do jaké částky nemusím přiznávat daň z příjmu (dostávám 4 464,-Kč). Děkuji

Dobrý den, chtěla bych Vás poprosit o radu.Dne…

Dobrý den, chtěla bych Vás poprosit o radu.Dne 25.2.2005 jsme obdrželi fakturu-vyúčtování za vodné + stočné za období od 02/2004 do 02/2005.Částka je tam celková za celé období s odečtením měsíčních záloh.Budu muset podat Dodatečné daňové přiznání za zdaňovací období 12/2004, nebo bude stačit, když částku časově rozdělím na rok 2004 a 2005 a to, co patří do roku 2004 zaúčtuji interním dokladem na účet 518/383, rok 2005 na účet 518/321 a rozdíl DPH (rozdíl proto, že DPH bylo odváděno měsíčně - záloha) , odvedeme za měsíc 2/2005.Faktura je vystavená 22.2.2005,zdanitelné plnění má 15.2.2005. Děkuji moc předem za Vaši radu.

Poraďte mi prosím, jaký typ a jak vyplnit daňové…

Poraďte mi prosím, jaký typ a jak vyplnit daňové přiznání, pokud jsem zaměstnancem, mám tedy příjem ze závislé činnsoti a další příjem byl z prodeje akcií. Děti ani manžela nemám, jiné příjmy také ne. Děkuji

Dobrý deň, prosím Vás o informáciu: Okrem…

Dobrý deň, prosím Vás o informáciu: Okrem čiastky 38 040 na daňovníka si môžem odpočítať aj čiastku na deti a manželku zo základu dane? Som občan SR, pracujem v ČR na základe českého živnostenského listu, mám v ČR prechodný pobyt. Ďakujem.

Jako občan, nepodnikatel jsem zakoupil na…

Jako občan, nepodnikatel jsem zakoupil na veřejném trhu několik set akcií Severomoravských vodovodů a kanalizací Ostrava a.s., tato společnost v minulém roce vyplatila svým akcionářům částku 624,50 Kč na akcii. Na můj dotaz zda se jedná o zdaněné peníze mi bylo sděleno, že z této částky je 161,50 Kč po zdanění dividenda(hrubá 190 Kč) a 463 Kč pak výplata z kapitálových fondů, tzv. finanční plnění, které nebylo zdaněno. Z nezdaněné částky tvoří část - emisní ažio, a ostatní kapitálové fondy vytvořené: - část vytvořená v r.1995 z titulu vyrovnání základního jmění a rezervního fondu, -část vytvořena v letech 1996 až 2000 z titulu přiznání části úplat, prominutých za vypouštění znečištěných odpadních vod, -část vytvořena v letech 1993 až 2003 z titulu dotací na kapitálové dovybavení a přijatými dary. Dotazy: 1. peníze přišly souhrně složenkou, má drobný akcionář vůbec něco danit ? 2. pokud ano, jakou část z kapitálových fondů a podle jakého paragrafu? 3. Neměl by plátce příjemce upozornit na případnou daňovou povinnost a částky v nějakém oznámení nebo dobropisu rozepsat ?

Dobrý den, jsem OSVČ a zajímalo by mne, zda se…

Dobrý den, jsem OSVČ a zajímalo by mne, zda se do příjmu v přehledu pro OSSZ a VZP zahrnují také příjmy z úroků na běžném účtě. Děkuji za odpověď.

Dobrý den, zajímalo by mne jak je to se stravným…

Dobrý den, zajímalo by mne jak je to se stravným u podnikatelů. Jsem zedník, pracuji na ŽL, každý den dojíždím na stavbu, kde pracuji. Vyjíždím v 6:00 přijíždím v 19:00, na jak velké stravné mám nárok? A musím jej nějak dokládat doklady za danou stravu či ne? Jak se to bude účtovat v daňové evidenci? Děkuji za odpověď

Dobrý den, mámnásledující dva dotazy: 1)…

Dobrý den, mámnásledující dva dotazy: 1) tuzemská faktura vystavená v EUR, dodavatel používá pevný kurz a vyčíslil základ i DPH v Kč. My používáme přepočet aktuálním kurzem. Jaký je správný postup zaúčtování a uplatnění odpočtu DPH ? 2) na platby v hotovosti jsou často vydávány zjednodušené doklady na termopapíru, který je po několika týdnech nečitelný. Je postačující, když si uděláme vlastní kopii, aby byl doklad uchován před vyblednutím ? resp. je nějaké jiné řešení ? děkuji za odpovědi.

Dobrý večer. Podnikatel, vede daň.ev.,plátce DPH…

Dobrý večer. Podnikatel, vede daň.ev.,plátce DPH má v majetku os.automobil, který používá i pro soukromé účely. Je nutno u prováděných oprav, údržby (mytí auta),nákupu prov. mat.(svíčky,stěrače),výměny pneu atd. krátit nárok na odpočet DPH ve stanoveném poměru služebních a soukromých km, nebo lze nárok na odpočet uplatnit v plné výši?Děkuji a přejí hezký den.

Dobrý večer. Obracím se na Vás s prosbou o radu.…

Dobrý večer. Obracím se na Vás s prosbou o radu. Podnikatel (FÚ,daň.evidence),čtvrtletní plátce DPH fakturuje předplatné časopisu,který vydává. Postupuje následovně. Vystaví zálohovou fakturu na předplatné. Do 15 dnů od přijetí úhrady zál.faktury (po zaplacení zálohy),je vystaven daň.doklad na předplatné, kde je vyúčtováná zaplacená záloha, DUZP=den přijetí zálohy na účet. Je tento postup správný, nebo má podnikatel postupovat jinak. Děkuji za odpověd a přejí hezký den.