FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Dobrý den pane doktore, firma s.r.o. pořídíla osobní automobil část 243 000,- uhradíla. Pořizovací cena včetně DPH je 405 000,- Kč. Daňový doklad fa je na 405.000,- Kč. Na 162 000,- je poskytnut úvěr od leasingové společnosti se splatností 24 měsíců. Mohu tento splátkový kalendář proúčtovat Md 3211 162 000,- DAL 249 ostatní finanční výpomoci,nebo mám použít účet 321, nebo 231? Úroky které jsou navýšeny ve splátkovém kalendáři v částce 18.511,- Kč, mám zahrnout do pořizovací ceny auta Md 042/DAL 321, nebo 249, nebo 231. Předem děkuji za radu. S pozdravem M. Volfová
Dobrý den, manželka je doma na "mateřské" resp. pobírá příspěvek v rodičovství ve výši 7.600Kč. Vyskytla se možnost, že by si mohla nepravidelně přivydělávat tlumočením, zaměstnavatel chce uzavřít dohodu o provedení práce. Otázka je, do jaké měsíční a roční výše příjmu si může manželka za tohoto stavu přivydělat, aby nemusela platit daně (a pojistné), popř. jaké jsou limity. Je potřeba se pro tuto činnost ze strany manželky někde registrovat? (FÚ, VZP,...) nebo to musí udělat zaměstnavatel? Děkuji J.K.
Dobrý den, prosím o odpovědi na několik otázek - napsala jsem a vydala knihu. 1)Chtěla bych ji prodávat, jaké účetnictví mám vést? 2) Zákazník si knihu objednal a chce zaplatit převodem z účtu, jaký doklad mu mám vystavit, aby si to on mohl zavést do svého účetnictví? 3)Musím mít IČ, DIČ, když dle aut. zákona nemusím mít živnostenský list?
dobrý den p.F je jednatelem ve 4 s.r.o., v každé s.r.o. pobírá odměnu za výkon fce jednatele a jsou mu propláceny cest.náhrady za cesty soukromým autem. Bude muset každá s.r.o. zaplatit za svého jednatele (jako zaměstnance)silniční dan (vychází lépe měsícní sazba vzhledem k četnosti cest než 25,-kč/den) a může se tak tedy stát, že bude zaplacena silniční dan za stejné auto ve stejných měsících 4x??? Každá s.r.o. také může uplatnit slevu dle stáří auta?
Dobrý den, chtěl bych se zeptat, jak zaúčtovat kurzový rozdíl u vzájemného zápočtu. Mam fakturu od zahr. dodavatele na zboží a dopravu: 131/321 doprava činí 20EUR (522,- Kč v den vystaveni) Dale mam dobropis od stejného dodavatele na dopravu: 131/321 -20 EUR (521,- Kč v den vystaveni dobropisu) Jak mam zaúčtovat zápočet faktury a dobropisu a tu 1kč rozdíl? Předem děkuji za radu.
Dobrý den,jsme plátci DPH,s.r.o,autoservis.Měli jsme pojistnou událost,kdy na auto našeho zákazníka spadla střešní krytina.Jsme v pronájmu u firmy,která je taky plátce DPH, firma s r.o..Fakturu jsme vystavili na jméno zákazníka.Pojišťovna nám zaplatila cenu bez DPH,spoluúčast nám doplatila firma,u které jsme v pronájmu, ale nemáme od nikoho zaplacené DPH. Prosím o radu, kdo nám má doplatit DPH.Děkuji a přeji pěkný den
Dobrý den pane doktore, mám dotaz ohledně správného zúčtování zálohových faktur. Vystavíme zálohovou fakturu na 10 000,-, je uhrazena v plné výši. Zboží nakonec odeberou za 6 000,-. Vystavím tedy fakturu na 6 000,- a zálohu odečtu pouze do výše 6 000,-. Odběratel si přeje abych ji tam uplatnila celou a konečná částka na faktuře by byla tedy - 4 000,- což podle mého názoru nelze. Danové doklady o přijaté v tomto případě nevystavuji, jelikož to vždy proběhne v jednom měsíci. Děkuji za odpověď.
Dobrý den pane doktore, česká firma nám vystavuje faktury na zboží v eurech. Neprovádí na fakturách přepočet na Kč. Může to tak být? Já při účtování samozřejmě přepočet provedu dle aktual. kurzu ČNB. Děkuji za odpověď.
Dobry den jsme neziskova org.mam dotaz tykajici se dotace.Dostali jsme dotaci primo od statu ministerstve vnitra ta nam prisla,ale az v dubnu.takze jsme zauctovali nejdriv narok na dotaci dle smlouvy 346/691,potom nam pripsali dotaci na ucet 221/346.pokud cerpame z dotace po poskytnuti na ucet uctovali jsme 501/221.Chtela bych se zeptat pokud jsme platili Fa za najem pred poskytnutim dotace na ucet z nasich penez jak to mame zauctovat,kdyz ten najem chceme hradit z dotace.dekuji
Dobrý den.Jsem vlastník nemovitosti u které byla podepsána kupní smlouva v lednu 2011.právní učinky vkladu vzniky v unoru 2011,a vklad práva na katastru v březnu 2011.V nemovitosti jsme bydleli,ale trvalý pobyt byl přepsán v květnu 2011.Když bych chtela nemovitost prodat,od kdy bych splnila dvouletou dobu pro osvobození daně z příjmu 15%.Děkuji za odpověd.
Dobry den, chtela jsem se zeptat.Prevedla jsem domek darovaci smlouvou na sestiletou dcerku v prubehu roku 2010.Nedopatrenim jsme zapomneli nahlasit zmenu majitele pro dan z nemovitosti.Prosim o radu.Je nejaka promlceci lhuta?Ci co nam hrozi a jak postupovat, aby sankce byly co nejmensi ?Doposud jsme zmenu majitele nehlasili ani dan neplatili.Dekuji.Marcela.H.
Dobrý den, budeme s manželem prodávat rodinný dům. Cena je 1800 000. Dům je zatížen hypotékou, zbývá doplatit 1400 000. Rádi by jsme prodali s přenecháním hypotéky. Kdo bude platit daň z převodu nemovitosti? Bude se platit daň z celé částky nebo jen ze zbývajících 400 000? Je lépe prodát dům v roce 2013 nebo 2012, pokud by jsme to stihli? Jak mám rozumnět tomu, že ručitelem za daň je kupující? Když nezaplatím daň tak povinnost přejde na kupujícího? A mě se tím pádem nic nestane pokud nezaplatím nebo mi z toho vyplinou nějaké důsledky? Děkuji. Petra Černochová.
Dobrý den, mám dotaz ohledně DPH u zprostředkovatelských služeb. Česká firma, plátce DPH zprostředkovává pronájem jachet v Chorvatsku (tzv.chartery) pro chorvatské firmy (plátce i neplátce DPH). Nezprostředkovává toto jménem a na účet jiné osoby, ale funguje to tak, že chorvatská firma vystaví této české firmě fakturu za pronájem lodi, česká firma následně vystaví svému českému klientovi fakturu za pronájem lodi v Chorvatsku. Po uskutečnění charteru chce chorvatská firma, aby tato česká firma jí vystavila fakturu na svoji provizi za zprostředkování tohoto charteru. Má být z této provize odváděna v Česku DPH? Děkuji Blažková
Dobrý den, není mi jasné jestli se mne jakožto OSVČ pro příští období týká daň z příjmů navýšená o 7%. Z různých informací, které jsou veřejně k dispozici mi není jasné, jak přesně bude vypadat moje celková "odvodní" povinnost vůči státu v příštích letech, pokud vejdou v platnost změny z vládního balíčku a jestli se, při stejné výši příjmů, tyto odvody budou za rok 2013 a 2014 od sebe lišit. Můžete mi prosím spočítat, kolik budu muset podle nových pravidel v roce 2013 a v roce 2014 odvést na dani z příjmu, na sociálním pojištění a na zdravotním pojištění za následujících podmínek? Po celý rok 2013 i 2014 budu OSVČ. Nejsem nikde zaměstnán a OSVČ je tedy mojí hlavní činností po celé období. V roce 2013 i 2014 budou mé roční příjmy z podnikání bez DPH cca 1 300 000Kč. Náklady budu uplatňovat paušálem ve výši 60%. Budu uplatňovat pouze slevu na poplatníka, jinak už žádné další slevy a odečitatelné položky uplatňovat nebudu. Neuvažuji o vstupu do druhého pilíře penzijní reformy. Kolik budu muset za rok 2013 a za rok 2014 dovést v absolutní částce na dani z příjmu(a jaká bude skutečná procentní sazba), kolik na sociální pojištění a kolik na zdravotní pojištění? A ještě jeden dotaz. Do jaké celkové výše příjmů, při uplatnění 60% paušálu, se osoby, která je pouze OSVČ netýká to 7% navýšení daně z příjmů? Předem děkuji za informace a přeji hezký den.
Dobrý den, ráda bych Vás poprosila o pomoc při zorientování se v následující situaci: V prosinci 2012 mi končí 2-letá RD s druhým dítětem, na kterou jsem nastupovala z první RD. RP jsem již vyčerpala. Na první RD jsem nastupovala jako studentka VŠ. Dříve jsem pracovala při studiu na DPČ. V současné době mám studium přerušeno a zbývá mi dokončit jeden semestr, nicméně jsem přesáhla věk 26let. Abych situaci ještě více zkomplikovala, po celou dobu pracuji jako OSVČ, řádově si vydělám několik tisíc. Je třeba zmínit, že ani jedna z dcer, kterým v září 2013 budou 4 roky a téměř 3 roky nenavštěvuje státní školku z důvodu nedostatečné kapacity těchto zařízení. Nepředpokládám ani, že se tato situace příští rok změní. Od ledna mám dvě možnosti: 1) zažádat o prodloužení RD (jako rodič pečující o díte do 7milet) bez nároku na RP. Tím pádem bych neplatila ZP, nicméně SP ano - výpočet dle aktuálních sazebíků. Hlavní činnost bych tedy měla "péči o dítě" a vedlejší bych nadále mohla mít jako OSVČ? Mám v tomto případě nárok na nějaký příspěvek od státu? 2) zaregistrovat se na úřadě práce jako nezaměstnaná na dobu 5ti měsíců, tím pádem bych si nemohla vydělávat jako OSVČ, ale ZP i SP by za mě platil úřad práce. Byly by na mě ovšem aplikovány standarní podmínky (povinnost nastoupit na veřejně prospěšné práce, odebrání podpory v případě odmítnutí nabídnutého zaměstnání - což je vysoce pravděpodobné vzhledem k tomu, že nemám kam dát děti atp.) Co by nastalo po této 5ti měsíční lhůtě? Vzhedem k tomu, že je mi více jak 26 let, ani jednu z těchto situací a platbu SP a ZP neovlivní moje eventuelní pokračování ve studiu, nebo se mýlím? Předem děkuji za odpověď případně za jakýkoliv užitečný odkaz. Přeji příjemný den, P. Dravecká
Dobrý den. Prosím o radu. Mám přijatou fakturu zaúčtovanou v roce 2011 takže F/11xxx vydanou 30.12.2011 platba převodem. Neplátce DPH. V listopadu tohoto roku 2012 jsem obdržela příjmový pokladní doklad, že tato faktura byla zaplacena hotově, nikoli bankou s datem 30.12.2011. Mohu tento doklad použít jako výdaj v roce 2012????? Faktura stále visí v závazcích a tím by se vše vyřešilo. Je nějaké jiné řešení? Děkuji za odpoěď Anna.
Dobrý den, v letošním roce jsem ukončil podnikání odchodem do důchodu, chci prodat dům, který jsem měl v majetku firmy za 8 mil.kč. Jaké daně a v jaké výši zaplatím, když dům prodám v letošním roce a jaké, když dům prodám v roce 2013? Podnikat jsem přestal v únoru t.r. Na dům se vztahují odpisy a zůstatková cena je asi 2 mil.kč. Dům t.č. je pronajatý jak na bytové prostory tak na podnikání.Od minulého roku v něm nebydlím. Děkuji za odpověď . Šimek
Dobry den, za svobodna jsem si poridila dum na hypoteku a odecitala jsem si uroky.Vdala jsem se a protoze jsem zustala na materske s detmi, manzel pristoupil k hypotece jako spoludluznik a zacal odecitat uroky. Dum pouzivame na bydleni, manzel zde ma trvale bydliste, ale neni uveden v katastru jako vlastnik. FU pozaduje aby byl manzel v katastru. Uprava spolecneho jmeni manzelu se da udelat pouze notarskym zapisem...naklady cca 10tis. Je nejaka cesta jak si muze manzel odecist uroky na sebe bez zapisu v katastru? Bude se jednat jen o nasledujici 2 roky nez se vratim do zamestnani. Pokud ne, jak nejjednoduseji, nejrychleji a nejlevneji zapsat manzela do katastru. Predem dekuji KK
Dobrý den, ráda bych se zeptala jak postupovat při fakturaci na Slovensko. Jedná se o fakturace služeb - zprostředkování prodeje za prodej nemovitosti, která se nachází na Slovensku. Jsem fyzická osoba, která podniká v ČR, jsem plátce DPH. Fakturovat budeme fyzické osobě na Slovensko, která není plátce DPH. Ráda bych se zeptala: 1) jak má být vystavena faktura (s DPH ano či ne?) 2) DPH u nás budeme odvádět? 3) bude rozdíl v případě, že osoba ze Slovenska není živnostník, ale normální nepodnikajicí občan? Děkuji, hezký den
Dobry den, Jsem statni obcan Slovenska, pracuji v CR a prijmy mam vyhradne od ceskeho zamestnavatele, dane odvadim do ceskeho danoveho systemu, ale na Slovensku (ve Slovenske bance) splacim v Eurech hypoteku. Mohu uplatnit v ceskem danovem priznani odpocet uroku z hypoteky? Dekuji M.D.