FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

Dobrý den, prosím o odpověď: Fyzická osoba cca…

Dobrý den, prosím o odpověď: Fyzická osoba cca pět let rozdělovala 50% příjmů a výdajů na svou manželku, jako spolupracující osobu. Je možné letos na ni nic nepřevést a uplatnit si ji jako vyživovanou osobu?? Ona nemá žádný jiný příjem. Sociální a zdravotní pojištění má placené. Předem děkuji

Má otázka při čtení odpovědi byla zmatená.Znovu. …

Má otázka při čtení odpovědi byla zmatená.Znovu. Jsem od 1.února 2005 plátce DPH.vedu DE.Platila jsem zálohy na energie jako neplátce DPH. 7.února 2005 kdy už jsem plátce DPH jsem obdržela vyúčtování za období kdy jsem nebyla plátce DPH. Musím z tohoto příjmu odvést DPH?

Dobry den, pritel je student a podnika v reklamni…

Dobry den, pritel je student a podnika v reklamni cinnosti a marketingu. Za rok 2004 si vydelal 9000Kc.Chtela bych se zeptat zda musi podavat danove priznani ci ne a zda bude mit nejake dane.Dekuji mnohokrat. KimBee.

Dobry den, prosim o odpoved na tento problem:…

Dobry den, prosim o odpoved na tento problem: Zamestnavatel pozastavi zamestnanci vyplatu cestovnich nahrad (zamestnanec s tim souhlasi) s tim, ze budou jednorazove proplaceny v nasledujicim roce. Jsou cestovni nahrady zamestnancum danovym vydajem i v nasledujicim roce nez ve kterem vznikl narok na ne (zam. vede DE)? Hrozi zamestnavateli nejaky postih ze strany uradu, ze zkratil zamestnance v jejich narocich, i kdyz jen "nedodrzel termin"? Muze zamestnanec v takovem pripade pozadovat od zamestnavatele "penale"? Dekuji

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na minimální…

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na minimální základ daně. V roce 2004 podnikám na základě živnostenského listu. Zahájení podnikání v roce 2001. Od června r. 2004 jsem zaměstnancem Německé firmy v Německu a zároveň pokračuje podnikání v České republice. Základ daně z podnikání činí cca 87000,- Kč. Jak to je s minimálním základem daně - týká se i tohoto případu? Nebo se započítává i příjem ze závislé činnosti v Německu a bere se podnikání jako činnost vedlejší. Děkuji za odpověď.

Manžel na HPP podniká a na vedlejší je zaměstnán.…

Manžel na HPP podniká a na vedlejší je zaměstnán. Pro výpočet daně se sčítají příjmy z obou prac. poměrů dohromady? Od daně, která vyjde se odečtou zálohy na daň, kterou mu strhl zaměstnavatel z VPP? Za odpověď předem děkuji.

Dobry den, jsem student, loni v lete jsem…

Dobry den, jsem student, loni v lete jsem pracoval na smlouvu "dohodu o provedeni prace" pricemz delka prace neprevysovala 100h.(3x20h). Za dobu prace jsem vydelal cca 15000, pricemzi mi ztrhavali 20% dan. Rad bych se zeptal, zda-li muzu pozadat o jejich vraceni jakoz to student a zda-li se to prijmu pocita i prijem u jineho zamestnavatele, kde tento prijem nebyl nijak danen. dekuji

Prosím o radu, co vše mám zahrnout do daňového…

Prosím o radu, co vše mám zahrnout do daňového přiznání, když jsem část roku byla pouze zaměstnanec, část roku OSVČ a zároveň jsem pracovala pro dvě firmy na dohodu o provedení práce, kde mi výdělek zdanili. Mám do výpočtu zahrnout jen své nezdaněné příjmy? A jakou část odčitatelných položek? Děkuji

Dobry den, pracuji v zamestnaneckem pomeru a…

Dobry den, pracuji v zamestnaneckem pomeru a nove budu mit vedlejsi prijem jako OSVC. Musim to nahlasit na FU, SSSZ a ZP? Budu platit nejake zalohy u SSSZ a ZP, nebo to staci od zamestnavatele? Dekuji za odpoved.

Dotaz je spíš z oblasti občanský zákoník - dědění…

Dotaz je spíš z oblasti občanský zákoník - dědění. Potřebovala bych vědět, zda je následující úvaha správně: v případě, když se po smrti zůstavitele vzdají dědictví všechny děti, bude dědicem pouze manželka. Po smrti manželky budou majetek dědit její děti, i když se stejného majetku v předchozím zřízení zřekli?! Je nutné vzdát se dědictví v něčí prospěch? Bude vždý dědictví osvobozeno od dědické daně?

Dobrý den, podnikám jako OSVČ-živnostník.…

Dobrý den, podnikám jako OSVČ-živnostník. Manželka jako spolupracující osoba (účetnictví) má za rok 2004 podíl cca 25%, ovšem rád bych rozdělil nějaký podíl na 17-letou dceru-studentku. Kdybych to udělal, nemělo by to vliv na možnos odpočtu odčitat.položky, a dále v budoucnu dotklo by se to přídavků na děti? Co bych uvedl v tom případě v prohlášení o příjmech v souvislosti s přídavky na děti to příští rok, kde se uvádí, jestli má dítě svě vlastní příjmy? Děkuji za odpověď, nachází se tam Vaší zásluhou moc potřebných informací.

anoDobrý den, chtěl jsem se zeptat, zda věci…

anoDobrý den, chtěl jsem se zeptat, zda věci které dělám jsou v souladu se zákonem a nejsou napadnutelné fin. úřadem. Prosím o odpověď. Mám živn. oprávnění a pracuji na mandátní smlouvu pro jednu SW firmu jako konzultant, každý den dojíždím (cca 100 km od bydliště) do této firmy svým soukromým autem které mám na leasing a nevedu ho ve své daň. evidenci. 1) každý měsíc fakturuji této firmě pouze odvedenou práci, ne cestovné 2) vedu knihu jízd a cestovné si dávám paušálně do nákladů 3) dálniční známku jsem si dal též do nákladů (jezdím každý den do firmy po dálnici) 4) pokud jedu z firmy k nějakému zákazníkovi svým autem, ujeté km na faktuře (kterou dávám firmě) neuvádím, uvedu na faktuře pouze zákazníka, provedenou službu, cenu za službu + paušálně ujeté kilometry + stravné ? (ujeté km uvedu pouze v knize jízd) 5) pokud jedu z firmy k zákazníkovi firemním autem (letadlem, vlakem) veškeré doklady (čerpání phm, dáln. známka v cizině, letenka, stravné) dám do svých nákladů a potom vyfakturuji firmě. Předem velmi děkuji za odpovědi a přeji hezký den.

Dobrý den, předem děkuji za odpověď. Lze ještě…

Dobrý den, předem děkuji za odpověď. Lze ještě nějakým legálním způsobem dát do daňových nákladů roku 2004 bonusy, resp.odměny zaměstnancům. Termín pro zaplacení zdravotního a sociálního pojištění (tj.31.1.2005) jsme nestihli.

Skončila mi leasingová smlouva,která měla DPH 22%…

Skončila mi leasingová smlouva,která měla DPH 22%.Teď mi přišlo ukončení a faktura na zůstatkovou cenu,kde je DPH 22%.Je to správně nebo má být 19%?.Děkuji

Vážený pane,převzla jsem účetně firmu od roku…

Vážený pane,převzla jsem účetně firmu od roku 2004.Za předchozí roky nemám přístup k vedení účetnictví v PC.Mám k dispozici jen konečné stavy.Kde jseou pohledávky a závazky nezaplacené nejspíš několik let zpět.Tudíž nemám tušení za kým to jsou pohledávky a ke komu závazky.Mám je v požč.stavu jako celkovou sumu.Zaměstnavatel chce,aby jsem tyto odsranila z evidence závazků a pohledávek,aby se vyčistilo účetnictví.Poraďte mi prosínm,jak se dá toto řešit,aby jsem vyhověla zaměstnavateli a zároveň bylo vše účetně správně a opro FÚ také.Zaměstnavatel si je jist,že nikdo žádné tyto pohledávky a závazky nebude vymáhat,jelikož některé z firem jsou možná v konkurzu popř. už neexistují. Děkuji mac za odpověď

Dobrý den, v letech 01-03 jsem si v DP uplatnil…

Dobrý den, v letech 01-03 jsem si v DP uplatnil odčitatel. položku na zaplacené pojistné na životním pojištění. V roce 2004 jsem smlouvu zrušil, a chtěl bych tedy uplatněné pojistné za r. 01-03 na ŽP vrátit. Kde to mám v DP uvést, aby Fú poznal vrácení této odč. položky.

Pokud mám roční příjem do 100000 a jsem OSVČ ,…

Pokud mám roční příjem do 100000 a jsem OSVČ , kolik činí daň z příjmů

prosim o informaci, jakym zpusobem zpravovat…

prosim o informaci, jakym zpusobem zpravovat danove priznani k dani z prijmu ze zavisle cinnosti v pripade, ze dva mesice manzel pracoval pro ceskeho zamestnavatele v CR a zbyvajici cast roku pracoval ve Svedsku pro svedskeho zamestnavatele. Postaci zpravovat DP typu A pouze za prijmy ze zavisle cinnosti pochazejici ze zdroju na uzemi CR nebo je nutne zpracovat DP typu B a zahrnout, resp. vyloucit ze zdaneni prijmy ve Svedsku (tam samozrejme danene). Jak bych v tomto pripade urcila metodu, kterou mam pouzit (metoda vzneti s vyhradou progrese nebo metoda prosteho zapoctu)? Byl by postup jiny, pokud by byl manzel danovym rezidentem ve Svedsku? Kdo urci danovy domicil jeho prijmu? Dekuji

27.5.2004 jsem maturovala. Od 1.9. do 6.10.2004…

27.5.2004 jsem maturovala. Od 1.9. do 6.10.2004 jsem studovala na VOŠ, ale studium jsem sama ukončila. Může si na mě moje matka (OSVČ) uplatnit odčitatelnou položku za celý rok nebo pouze do doby kdy jsem byla student? Započítává se i měsíc říjen, i když jsem od 13. 10. jsem zaregistrovaná na ÚP. Děkuji za odpověď.

Vazeny pane doktore, V CR jsem v lonskem roce…

Vazeny pane doktore, V CR jsem v lonskem roce pracovala 182 dnu (do 30.6.), od 1.7.2004 jsem residentem ve Velke Britanii, kde rovnez platim dan z prijmu, pojisteni a penzijni pripojisteni. Musim podavat danove priznani v CR?