FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Dobrý den. Mám dotaz, zda od minimálního základu daně ( 101 000,-Kč) lze odečíst částku 25 560Kč na vyživované dítě, nebo je tento minimální základ daně za rok 2004 nejnižší hranicí? Děkuji
26 let mi bylo v březnu 2004. Po ukončení vysoké školy dále studuji na Vysoké škole - doktorandské studium, kde pobírám stipendium. Kromě toho jsem zaměstnán na částečný úvazek, za r. 2004 jsem tam měl hrubý příjem 78 152,- Kč. Na živnostenský list jsem v roce 2004 (prosinec) měl příjem 2000,- Kč. Daňoví poradci se rozcházejí v tom, jak správně vyplnit Přehledy na VZP a OSSZ, kolik jim zaplatit a jaké platit zálohy.Prosím o pomoc. Děkuji.
Podnikame v pohostinstvi, jsme platci DPH. Nakupujeme od vyrobce napoje v zalohovanych vratnych obalech, je nutne pri vraceni techto obalu odvest DPH na vystupu, pokud u nich neuplatnime ani odpocet DPH na vstupu? Nebo DPH se pri vraceni techto obalu musi odvest bez ohledu nato, zda odpocet uplatnime nebo ne? Dekuji.
Dobrý den. Mám dotaz ohledně podání daňového přiznání. Manžel byl zaměstnán od ledna do dubna 2004, poté propuštěn a do současné doby je registrovaný na Úřadu práce. Jelikož pracoval ve statní sféře byl mu přiznán příspěvek za službu. Já jsem pracovala od ledna do července a poté jsem také byla registrovaná na Úřadu práce do konce roku. Zajímalo by mě, zda musíme podávat Daˇové přiznání a jaké (A nebo B) a zda se u manžela musí vykázat tzv. renta. Děkuji.
Vážený den pane doktore, velice oceňuji Vaše profesionální poradenství a prosím i já o radu. Dcera začala pracovat u zaměstnavatele od 15.1.2004 za minimální mzdu. Za rok 2004 její příjem činil tedy 77 050. Na živnostenský list od března 2004 ještě podniká,zde dosáhla přijmů 51 200. Daňové přiznání i přehled pro zdravotní pojištění jsme zvládli. Narazili jsme však na problém při vyplňování Přehledu o příjmech... pro OSSZ. Jedná se prý o jiný formulář než loni a dle uvedené definice, cituji : se o vedlejší samost.výděl. činnost pro účely placení záloh považuje OSVČ, která v roce 2004 vykonávala zaměstnání a jejíž příjem ze zaměstnání v tomto roce dosáhl aspoň 12 násobek minimální mzdy platné k 1.lednu 2004 tj. částky 80 400 Kč. Nikde dále v návodu jsme nenašli možnost, tuto částku zkrátit o poměrnou část,kdy ještě nepracovala, aby její podnikání mohlo být považováno za vedlejší činnost. V tomto případě by podnikání bylo hlavní a zaměstnání také, lze vykonávat jakési dvě hlavní činnosti ? V tomto případě by byla velmi znevýhodněna za to, že prostě práci od začátku roku neměla a víc nevydělala. Protože na začátku roku neměla přehled, jak bude práce a podnikání vynášet, na doporučení OSSZ platila zálohy ve výši 997 Kč měsíčně, s tím, že ji pak přeplatek vrátí, ale podle současné úpravy je opak pravdou. I známý daňový poradce kroutil nad tímto novým formulářem hlavou a v této chvíli si nevěděl dále rady. Vím, že je čas do května,ale vzhledem k vysokým zálohám jsme je chtěli co nejdříve upravit.Moc děkuji a přeji hodně úspěchů a méně novelizací v zákonech.
Dobrý den, rád bych se Vás zeptal. Od 1.4. budu veden jako plátce DPH, pokud vydám fakturu např.: 2.4. s datem zdanitelného plnění 31.3., zda tuto fakturu vydávám již jako plátce, či ještě jako neplátce. Děkuji
jak se počítá mzda. Konkrétně měsíční 18000kč, jedno dítě - výživné,žádný invalidní důchod,jak se počítá z tého částky daň a jak základ daně? Děkuji
1. Jsem spolupracující osoba, manžel na mne převádí 30% příjmů a 30% výdajů. Já sama ještě podnikám v jiném oboru, můžu si ke svých příjmům platnit výdaje procentem + zaplacené sociální a zdravotní? 2. Započítává se do příjmů manželky pro uplatnění odčitatelné položky 21 720,- i nemocenská u OL a hmotné zabezpečení uchazečů o zaměstnání? Děkuji za odpověď.
Prosím o odpověď na otázku, zda můžu u plnění z pojišťovny uplatnit snížení v poměru jakém využívám auto v majetku pro své osobní účely. Děkuji.
V mém rodinném domě žije moje matka, která je v řádném důchodu. Má vyřízený úvěr ze stavebního spoření na můj dům. Já jsem uveden jako spoludlužník ve smlouvě o poskytnutém úvěru. Jelikož matka není schopna splácet úvěr, splácím jej já. Mohu uplatnit odpočet úroků z úvěru ? S pozdravem
Pane doktore.Při vyučtovaní DAP -B uplatnují výdaje procentem z příjmu.Mužu ktemto výdajum připočist pojistne na zdravotni pojištení a uvest to v celkových výdajich v přehledu pro zdravotni pojištovnu? Děkuji.
Dobrý den! Jsem zaměstnancem na HPP a mám několik nezdaněných vedlejších příjmů na smlouvy o dílo. Živnostenský list nemám. Účetnictví nevedu, ale náklady mám. Chtěl jsem se zeptat, zda si mohu z daňového základu odečíst paušálních 30% na náklady. Děkuji předem za odpověď.
Dobrý den, manžel zdědil rodinný domek, který jsme společně zrekonstruovali a začali pronajímat. Na katastru je jako majitel uveden manžel. Mohu příjem z pronájmu započítat do svého daňového přiznání ve smyslu bezpodílového vlastnictví? Jestliže to není možné, jaké sankce mi hrozí?
Dobrý den a prosím o zodpovězení mého dotazu. Jsem mzdová účetní a prokousávám se změnou daňového zákona, §15 - odpočet na životního pojištění. Zaměstnanec, nar. v r.1951 předložil smlouvu na důchodovou pojistku, kde je sjednaný základní roční důchod 6.000,-Kč, datum uzavření je r.1997 a sjednaný začátek výplaty základního důchodu je v roce 2011. 2x 60 splňuje, ale nevím, jak uvažovat při posouzení jednorázového plnění při dožití. Je to těch 6.000,-? Děkuji
Dobrý den, předem děkuji za odpověď. Mám byt v OV a dům je společenstvím vlastníků. Na domě je pronajatý prostor pro reklamu. Z reklamy družstvo spoluvlastníků obdrželo 250.000,- a rozdělilo tuto částku mezi vlastníky. V mém případě se jedná o příjem ze společných prostor 4.789,45 Kč. Můj dotaz zní: jelikož jsem zaměstnancem a daně z příjmu za mě odvádí zaměstnavatel, mám odvádět z této položky daň. Ještě jednou děkuji za odpověď
Dobry den, dekuji za odpoved. Zajimalo by me, jak je definovana zakonem soustavna cinnost? Je pravda, ze socialni pojisteni se nemusi platit z cinnosti, ktera neni soustavna? Pokud poplatnik neni OSVC, stale zde plati maximalni vymerovaci zaklad? Jaka je sazba na SP a ZP ze zahranicnich prijmu zamestnance, jestli ze je prechodne zamestnan u zahranicniho zamestnavatele?
Budovu jsem vložil do podnikání v roce 2001, odpisová skupina 5, musím nyní přeřadit do skupiny 6 nebo můžu dále odpisovat v 5. skupině? Podle přílohy k zákona 586/1992 Sb., nyní spadám do odpisové skupiny 6.Nevím jestli si dobře vysvětluji přechodná ustanovení - cítuji Odpisová skupina 6 uvedená v příloze č. 1 k zákonu č. 586/1992 Sb. se nepoužije pro hmotný majetek zaevidovaný u poplatníka do konce zdaňovacího období započatého v roce 2003. Vysvětluji si to, že budovu, kterou jsem vložil do podnikání do konce r. 2003 budu v roce 2004 a dalších letech odpisovat v 5. odpisové skupině. Děkuji za odpověď.
Od 1.1.2005 jsem zaměstnancem, v roce 2004 jsem byl OSVČ. Z jakého základu se budou vypočítávat mé dávky nemoc.pojištění, pokud letos např. v červenci onemocním. Do 31.12.2004 jsem nebyl účasten nemocenského pojištění u PSSZ. Děkuji za odpověď.
Dobrý den,jsem OSVČ,vedu daňovou evidenci ,koupil jsem nákladní automobil za 40000kč bez DPH,mohu si tento výdaj odepsat najednou,nebo musím uplatnit odpisy.Děkuji
Dobrý den,jsem OSVČ,podnikám od roku 2003,budu muset platit minimální daň,slyšela jsem,že první dva roky podnikání nemusím.Děkuji